Last news in Fakti

22 Януари, 2005 08:31 2 808 0

Универсална енергия

  • chevrolet-
  • chevrolet lacetti-
  • chevrolet lacetti caravan 1.6 sx

Когато стане въпрос за марката Daweoo, асоциациите са свързани с компромисно качество и ниска цена. Днес нещата са доста по-различни, а ние ще спрем вниманието ви на наследника на Nubira - автомобил, който вече носи името Chevrolet Lacetti и впечатлява със значително подобрено качество и характерната по-ниска цена. Моделното име произлиза от латинската дума Lacertus, която най-общо се превежда като енергия и в случая тя е универсална, тъй като ще говорим за комби варианта. Близо една година след появата на модела Lacetti хечбек у нас е на ход и версията универсал. Комбито веднага попадна в полезрението ни, а тестът, който направихме засяга пряко версията 1.6 SX.

Екстериор

За разлика от хечбека Lacetti Caravan ще се хареса на хората с предпочитания към умерен лукс и спокойни форми. Въпреки това в универсала се откриват изтънчени линии, лека визуална агресия и стил. Това трудно изпълнимо, но изключително ефектно съчетание е постигнато от не кой да е, а от италианските корифеи в областта на дизайна. Модерните бадемообразни предни светлини от хечбека, тук са заменени с доста по-масивни, но също така заоблени фарове. Новата хромирана радиаторна решетка пък оформя индивидуалността на универсалния автомобил, като придава значителна доза тежест и лукс. Изпъкналите "вежди" над колелата и цялостната висока странична линия внушават сила и стабилност. Основната линия плавно преминава в не по-малко масивно оформената задната част, привличаща вниманието с изпъкнала броня и модерни стопове. С други думи цялостният визуален ефект внушава стил, функционалност и сила.

Интериор

Вече стана дума, че автомобилът привлича с атрактивна цена, която обаче леко се е отразила на цялостния вид на салона. Минусите се заключават до евтини материали, но пък за сметка на това сглобката е много добра и превъзхожда доста от тази на по-именитите си алтернативи. Хромираната централна конзола до известна степен компенсира недостатъка на купето, като придава усещане за стил.

Уредите са компилация от аналогови и електронни, информативни са и показват всички необходими работи на основния агрегат и помощните възли. Мястото отпред и отзад е абсолютно достатъчно, а разстоянието над главите на водача и пасажерите е повече от необходимото. По този начин е осигурен необходимият простор в купето. Багажното пространство е в нормите за този клас, функционално е, а чрез делимата задна седалка може да се увеличи много. Малък недостатък е слабо изразената странична поддръжка на предните седалки, която създава лек дискомфорт при по-агресивно шофиране.

Двигател и ходови характеристики

Lacetti Caravan се предлага у нас с два бензинови агрегата, които са с обем 1.6 и 1.8-литра. Вече стана въпрос, че екипът ни имаше възможността да изпита способностите на по-слабата версия. Автомобилът ускорява перфектно, двигателят се характеризира с ниско ниво на шум, а стабилността в завои е на много добро ниво. При по-висока скорост обаче заради по-големия клиренс се усеща лека нестабилност в управлението. Спирачките си вършат работата отлично, като интересното е, че ABS-ът се включва сравнително късно. Единственият лек недостатък по отношение на динамика е по-слабото доускорение. Този минус обаче е трудно забележим и може да се нарече несъществен. Безопасността също е на много високо ниво. Кокпитът на Lacetti е оборудван с пълен набор от мерки за пасивна безопасност. Две фронтални въздушни възглавници се грижат за оптималната защита на пътниците.

Триточковите предпазни колани са пет на брой, а точките Isofix за монтаж на детски столчета са разположени серийно. Трислойната структура на стабилните брони е в състояние да поеме без повреди енергията на леки сблъсъци със скорост на движение до 8 км/ч. За разлика от предшественика си, новият модел разполага с независимо окачване на предния и задния мост. Настройките на ходовата част на европейските версии също са променени с цел да отговорят на нуждите и предпочитанията на тукашния потребител. Пак заради по-ниската цена самото купе не е достатъчно добре обезшумено.

Цена

Интересен е фактът, че въпреки повишеното качество на изработка цената остава привлекателна. Тя е по-ниска от тази на преките конкуренти, като Lacetti Caravan не им отстъпва много по останалите показатели.

Chevrolet Lacetti Caravan 1.6 SX
Плюсове
1. Въпреки повишеното качество на изработка цената остава атрактивна. Тя е по-ниска от тази на преките конкуренти.
2. Трислойната структура на стабилните брони е в състояние да поеме без повреди енергията на леки сблъсъци.
3. Сглобката е много добра и превъзхожда доста от тези на по-именитите си алтернативи.
4. Мястото отпред и отзад е абсолютно достатъчно, а разстоянието над главите на водача и пасажерите е повече от необходимото.
4. Багажникът, както и асиметрично делимата задна седалка предлагат отлична функционалност и голям товарен обем.
Минуси
1. При по-висока скорост, заради по-големия клиренс се усеща лека нестабилност в управлението.
2. Единственият лек недостатък по отношение на динамика е по-слабото доускорение. Този минус обаче е трудно забележим.

 

Chevrolet Lacetti Caravan 1.6 SX
Технически характеристики
Двигател
четирицилиндров
четири клапана на цилиндър
Работен обем
1 598 куб. см.
Максимална мощност
80Kw/109 к.с. при 5 800 об./мин.
Максимален въртящ момент
150 Нм при 4 000 об/мин.
Скоростна кутия
механична, петтстепенна
Степен на сгъстяване
11.0: 1
Маса на единица мощност
12.2 кг/к.с. (16.6 кг/Kw)
Габарити:
дължина, мм
широчина, мм
височина, мм

4 580
1 725
1 500
Междуосие
2 600
Маса, кг

1 330

Допустимо натоварване, кг
610
Обем на багажника,л.
400 - 1 410
Вместимост на резервоара, л
60

Разход на гориво:
градско
извънграско
комбиниран

10.3 л/100км
6.3 л/100км
7.8 л/100км
Ускорение:
от 0 до 100 км/ч, сек
11.4
Максимална скорост
187 км/ч.
Гуми
195/55R15
Спирачки:
отпред
отзад

дискови вентилирани
дискови

 

Цена на автомобила
Цена/лв. 27 100

 

Базово оборудване
ABS, сервоусилител на волана, въздушни възглавници за предните две места, дигитален часовник, регулируем по височина волан, предни и задни триточкови предпазни колани, CD аудио система с шест високоговорителя, оборотомер, регулируеми по височина фарове от мястото на водача, трета стоп светлина, осветление в багажното отделение, ел. предни и задни стъкла, имобилайзер, заден фар за мъгла, тонирани стъкла, централно заключване с дистанционно управление, климатроник, поленов филтър, дистанционно управление на аудио системата от волана, допълнителни фарове за мъгла и др.
Допълнително оборудване
Боя металик ............... 489
Гаранция
Три години или 100 000 километра пробег
Цените са за България с включени мита, такси и ДДС

 

Chevrolet Lacetti Caravan 1.6 SX
АЛТЕРНАТИВАТА
FORD FOCUS
Работен обем
1 596 см3
Мощност

73 кВт/100 к.с.
при об/мин 6 000

Максимален въртящ момент
143 Нм
при об/мин 4 000
Габарити, мм
4438/1699/1447
Ускорение
11.3 сек
Максимална скорост
185 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

9.3 л/100 км
5.5 л/100 км
Цена на модела с ДДС:
31 848 лв.
Цени на някои екстри:

 

ASB
серийно

Еърбег, 2 бр.

серийно
Климатик
серийно
OPEL ASTRA
Работен обем
1 598 см3
Мощност

74 кВт/101 к.с.
при об/мин 6 200

Максимален въртящ момент
150 Нм
при об/мин 3 200
Габарити, мм
4290/1709/1510
Ускорение
12.0 сек
Максимална скорост
183 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

10.2 л/100 км
6.2 л/100 км
Цена на модела с ДДС: Elegance
30 765
ASB
серийно
Еърбег, 4 бр.
серийно
Климатик
серийно
PEUGEOT 307 SW
Работен обем
1 587 см3
Мощност

81 кВт/110 к.с.
при об/мин 5 750

Максимален въртящ момент
147 Нм
при об/мин 3 900
Габарити, мм
3839/1646/1440
Ускорение
12.8 сек
Максимална скорост
182 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

9.9 л/100 км
6.3 л/100 км
Цена на модела с ДДС: ST
30 098 лв.
ASB
серийно
Еърбег, 4 бр.
серийно
Климатроник
серийно


Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА