Last news in Fakti

25 Февруари, 2006 16:59 1 246 2

Млада кръв

  • volkswagen-
  • concept a

През изминалата седмица в Берлин на пищна церемония от Volkswagen представиха поредното ново попълнение в моделната си гама. Засега само като студийна разработка с на пръв поглед доста безличното обозначение Concept A. Автомобилът всъщност представлява изключително стилен прототип на компактен всъдеход, и ако се съди по новините, излизащи от кухнята на германския концерн, най-вероятно ще се превърне в един от двадесетте нови представители на компанията, които следва да се появат на пазара до края на 2011 година.

Засега горещата студия все още не се е сдобила с атрактивно наименование, но със сигурност в скоро време ще се случи и това, тъй като официалният световен дебют на концепткара ще се състои на швейцарска територия, в рамките на моторшоуто в Женева, което започва на 2 март тази година. Там очакваните стотици хиляди посетители ще разполагат с възможността отблизо да се докоснат до симпатичния спортен SUV.

Първото, което прави впечатление при него е подчертано динамичният и агресивен външен вид. Интересното при екстериора е и това, че се откриват далеч повече дизайнерски елементи присъщи на четириколесните събратя на екземпляра от Audi, отколкото на представителите от моделното семейство на Volkswagen. Свидетелство за последното е радиаторната решетка и специфичното оформление на задната част на возилото - черти, присъщи повече на автомобилите, слизащи от конвейерите в Инглощат, а не във Волфсбург. Иначе като габарити Concept A се доближава максимално до модела Golf. С дължина 4 350 мм, широчина 1 850 мм, и височина 1 550 мм четириколесното едновремнно предлага отлична функционалност и достатъчно комфорт в салона. Гаранция за последното е и междуосието от 2 600 мм, което е с 20 мм, повече отколкото при компактния Golf V.

Характерна особеност за Concept A е и отсъствието на задни колонки, което в съчетание с плавно скосяващия се и максимално издължен назад покрив придава на студията спортен и атрактивен купе-вид. Мускулестото му излъчване се гарантира от огромните двадесетцолови алумуниеви джанти, както и от късите преходи между отделните пропорции на автомобила, масивните странични колонки и дългата масивна предница. Интересна е концепцията и за отваряне на задната врата. В долната си част тя образува платформа (почти идентична с тази при пикапите), която предлага удобно товарене без да е небходимо отварянето на горната част.

Бъдещите клиенти ще разполагат и с голям избор по отношение на подходящи силови агрегати за задвижване на Concept A. Основното предложение на волфсбургци е 1.4-литровият FSI битурбо-агрегат, който в момента започва да се монтира и на резачката Golf GT. При студията въпросният мотор ще предлага мощност от 150 к.с. Любитилите на икономичното каране ще бъдат зарадвани от дизелов FSI-двигател, чиято мощност е 200 к.с. В оборудването присъства и шестстепенна секвенциална скоростна кутия, както и системата на VW за перманентно задвижване на четирите колела 4Motion.

По отношение на интериора конструкторите и дизайнерите от Волфсбург явно са си дали по-голяма свобода и едва ли салонът ще влезе в серийно производство точно в този си вид. Така или иначе обаче качествените материали, както и умелото съчетание между хром, дигитални изображения и подходяща комбинация от светлини придават на вътрешността на студията изключително футуристично и едновременно с това стилно и елегантно излъчване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 harly

    2 0 Отговор
    Добре , но не колкото Айгото на Чочко !
  • 2 VW Fen

    0 0 Отговор
    Ако не е кабрио е ОК