Last news in Fakti

23 Юни, 2007 15:10 1 123 0

Несъществуващият

  • ferrari-
  • farrari fx

През 90-те години на миналия век много автоманиаци по света установиха не без изненада, че най-богатата и интересна колекция от суперкари се намира в Бруней. Оказа се, че султанът на микроскопичната, но несметно богата държавица има навика да си поръчва специални модели от най-реномираните марки в света, като за всеки случай се застрахова с по няколко бройки. За да скрие от поданаците си сметките от по 30 милиарда на година, монархът прибягва до разни хитрини. Например колите, яхтите и “бойнгите”, които си купува, официално не съществуват по сведения на производителите. Така на бял свят се появяват някои от най-забележителните возила в историята, а никой не разбира за тях. Само папарашки снимки, направени от недоволни механици, свидетелстват за съществуването им.

Такава е съдбата и на един от най-редките модели на Ferrari, правени някога. FX се появява на бял лист хартия, опрян на почти безкрайния финансов гръб на султана, който гарантира пълна творческа свобода на дизайнерите и инженерите. Той и брат му принц Джефри решават да си направят кефа, като поръчват каросерията на Pininfarina, а механиката от Ferrari 512М е пратена във Великобритания за комплектоване със секвенциална скоростна кутия от болид на... Williams. Поръчани са общо седем коли, всяка от които се сдобива с нова каросерия от алуминий и въглеродни нишки за някои от панелите - тавана, вратите и подкалниците. Дванайсетцилиндровият боксерен двигател не е променян, но заради доста по-ниското тегло и седемстепенната електро-хидравлична трансмисия от F1 динамичните показатели на FX са много по-добри от тези на стандартния модел.

По неизвестни причини седмата и последна кола от модела така и не стигат до поръчителя си. Докато се оборудва със скоростна кутия в Англия, султанът изненадващо спира финансирането на проекта и отменя всички скъпи покупки. След обявяването на търг шаси №103396 с тъмносиня каросерия се оказва достъпно за простосмъртни купувачи. Наддаването приключва скорострелно и в почти пълно неведение за ентусиастите по света. Търга печели Дик Маркони, собственик на музей за суперавтомобили от Калифорния. През 2003 г. колекционерът показва безценната си придобивка в колежа по дизайн Art Center и от тогава насам всеки може да види колата на живо. Тъмносиньото Farrari FX остава един от малкото автомобили, поръчани от султана на Бруней, които могат да бъдат зъртани извън пределите на държавата-дребосък. За останалата част от митичната колекция се носят само слухове. Липсват дори качествени снимки на много от возилата в нея, а много от тях все още не съществуват официално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА