14 Юни, 2008 13:02 2 364 0

Seat Ibiza SportCoupe

  • seat-
  • ibiza-
  • seat ibiza-
  • sportcoupe-
  • seat ibiza sportcoupe

В началото на месеца Seat представи тривратата версия на Ibiza със секси обозначението SportCoupe. Тя обаче не е просто новата Ibiza с две врати по-малко. SportCoupe стои със 17 милиметра по-ниско от на пътя и е с по-секси дизайн. Каросерията е и с около два сантиметра по-къса от тази на петвратия хечбек.Феновете на марката ще се екзалтират от факта, че дизайнер на купето е не кой да е, а Люк Донкерволке, чието творение са Gallardo и Murcielago на Lamborghini.

Използваната в топмодификациите технология е не по-малко зашеметяваща, отколкото екстериора на компактната машина. Полуавтоматичната скоростна DSG-кутия с двоен съединител от гамата на Volkswagen не е била поставяна в субкомпактен хечбек досега, така че SportCoupe ще е пионер в тази област.

Шасито, на което е поставена Ibiza SportCoupe, е нова разработка на концерна VW, като ще се използва и в бъдещите Volkswagen Polo и Skoda Fabia. Според производителя обаче в испанския автомобил то е леко модифицирано, за да осигури максимално динамично поведение на автомобила, отговаряйки на философията на Seat за спортна марка.

Началото на продажбите е планирано за края на годината. В ценовите листи ще фигурират пет опции за двигател: три бензинови с работен обем 1.2, 1.4 и 1.6-литра с мощност съответно 70, 85 и 105 конскир сили, както и два турбодизела съответно с 1.4 и 1.9 литра работен обем и 80 и 90 конски сили максимална мощност.

По-малкият дизелов мотор ще се вгражда в Ecomotive версията на SportCoupe, която ще изхвърля едва 99 грама на километър въглероден двуокис, а разходът ще е под пет литра на 100 км.

Както и другата версия на новата Ibiza, SportCoupe ще предлага добро серийно оборудване. Основните моменти в него са ESP, система за следене на налягането в гумите, както и помощта за потегляне по наклон, при която след пускане на спирачката автомобилът се задържа още две секунди, за да може кракът спокойно да бъде преместен върху педала на газта. При скорости до 40 км/ч фаровете за мъгла изпълняват функциите на завиващи светлини.

Списъкът с допълнително оборудване включва оборудване за включване на мобилна навигационна система, биксенонови светлини с функция завиване, парктроник в задната броня, Bluetooth каркит и др.

Seat потвърдиха че SportCoupe ще бъде база за създаването на по-бързи модели (FR и Cupra) с по-мощни двигатели и с много елементи от дизайна на концепцията Bocanegra, показана тази година в Женева. Появата им при дилърите на Seat е планирана за пролетта на 2009 година.

Официалният дебют на Seat Ibiza SportCoupe, която ще се произвежда в Марторел, близо до Барселона, ще е на юнското изложение в Лондон.

Петър Иванов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА