Last news in Fakti

7 Февруари, 2009 13:37 31 785 10

Volkswagen Passat

  • volkswagen-
  • passat-
  • volkswagen passat

Волфсбургските модели от среден клас винаги са били генетично свързани с Audi. Едно популярно мнение дори свежда конструктивните разлики между Passat и 80/А4 само до разположението на двигателя спрямо надлъжната ос на автомобила. Двата модела, разбира се, гонят съвсем различни групи купувачи, което обуславя и много други отлики. През 1997 г. обаче големият Volkswagen окончателно направи заявка за място в по-високия сегмент. Четвъртото поколение на бестселъра не само бе позиционирано като по-престижен и солиден автомобил с богато оборудване и по-засукани материали за изработката. Той унаследи от платформата на Audi A4 дори надлъжното разположение на силовия агрегат, с което символично скъса с народняшката си природа. Моделът стана много по-сложен и скъп за обслужване от предшественика си. Тази трансформация не мина без последствия. Passat B5 отнесе немалко критики по адрес на надеждността и качеството, огромна част от които бяха напълно основателни. Във Volkswagen си взеха бележка и само три години по-късно модернизираха из основи колата. Промените в конструкцията бяха толкова много, че обновената версия получи нов заводски индекс 3BG. Инженерите бяха направили всичко възможно да отстранят слабостите на конструкцията. Нараснали бяха и амбициите на Passat. През 2001-ва той стана едва вторият модел от този клас с осемцилиндров двигател след Mercedes-Benz C43 AMG и единственото возило в света с W-образен мотор.

Отдавна диагностицираната грандомания на тогавашния шеф на VAG Фердинанд Пиех, чието отроче бе W8 4Motion, естествено, няма нищо общо с избора на употребяван автомобил. Производството на осемцилиндровия Passat бе преустановено заради слаби продажби, което не може да се каже за модификациите, предназначени за обикновени простосмъртни. Моделът запази позициите си в компактния сегмент на средния клас и се харчи доста добре на вторичния пазар. Собствениците на по-стари представители на “ветровитото” семейство обаче трябва добре да си направят сметката преди да решат да сменят верните си работни кончета. Предпоследният Passat е скъп автомобил, чиято поддръжка има много повече сходства с обслужването на съвременно Audi, отколкото с тази на някогашните "уголемени Golf-ове". Добрата новина е, че в сравнение с предходното издание на модела (1997-2000) надеждността бележи много по-високи оценки. Като начало дребно, но показателно свидетелство за това дава справянето един от малкото проблеми по

каросерията

на седана от Волфсбург. Капакът на неговия багажник вече няма проблеми с корозията. Качеството на сглобката е на познатото при Volkswagen високо ниво, а изменената форма на фаровете вече не ги прави така уязвими от "песъкоструйката" на пътните нечистотии, която в миналото ги издраскваше и влошаваше ефективността им. За съжаление някои предишни недъзи на конструкцията си остават валидни и за 3BG. Бравите на някои по-амортизирани екземпляри все така имат навика да изненадват неприятно с повреди, а от видимостта, която осигурява страничното огледало отдясно още има какво да се иска.

Аристократичният завой на модела от 1997 г. не се отрази много добре на функционалността му. Не без доза раздразнение почитателите на Passat още тогава отбелязаха, че в сравнение със стария модел багажникът се е смалил (вярно, само с 20 литра), а мястото пред задната седалка е по-оскъдно. Модернизираната версия от 2000-ата няма как да поправи тези минуси заради ограниченията на платформата, но пък изработката и материалите в

салона

са забележителни. Традиционният за VW строг и дори скучен дизайн се допълва от богато оборудване, което рядко дава поводи за недоволство.

Надлъжно разположените

двигатели

усложняват обслужването на Passat В5. Както и при Audi, за едната смяна на ангренажен ремък се налага демонтаж на цялата предница, а операцията трябва да се извършва най-много на 100 000 км (за оригиналния детайл). Препоръчва се тя да бъде съпроводена и с подмяна на водната помпа, която се задвижва от ремъка на газоразпеделителния механизъм и понякога не издържа два негови ресурса. Изключение прави само относително рядко срещаният петцилиндров с обем 2.3 литра (170 к.с.), в чиято конструкция е използвана ангренажна верига. Далеч по-популярни и всъщност най-разпространени са модификациите с 1.8-литров турбодвигател (150 к.с.). Този пъргав мотор гарантира съвсем прилична динамика (9.2 секунди до 100 км/ч с механична трансмисия) и напълно приемлив разход. Освен него на вторичния пазар се срещат коли с 1.6-литров мотор (102 к.с.), познат най-вече от Golf, и със стария двулитров мотор (115/130 к.с.). Първият иде малко слабичък за автомобил с такива габарити и тегло, а вторият е известен с високия разход на масло. Гамата се допълва от V-образен 6-цилиндров 2.8-литров мотор с мощност 193 к.с. Характерни проблеми за него и 1.8T са повредените индивидуални бобини на запалването, протеклият кожух на капака на механизма за промяна на фазите на газоразпределението, а след 150 000 км - и повреди на електрохидравличния му обтегач. При шестцилиндровите модификации не са рядкост течове от гарнитурата на капака на клапаните и предния семеринг на коляновия вал.

Сред монтираните турбодизели специалистите препоръчват 1.9-литровите четирицилиндрови модели (100 или 130 к.с.). Освен че са по-тежки, V-образните шестаци (150, 163 или 180 к.с.) са известни с течовете на масло, не особено издръжливите хидравлични компенсатори на клапаните и турбокомпресори.

Всички двигатели с принудително пълнене изискват качествено масло и своевременната му смяна. Препоръчва се на всеки 30 000 км да бъде почиствана пробката на маслопровода на турбината, за да се предотвратят повреди заради недостатъчно смазване. Използването на некачествено масло в турбодизелите обикновено води до неизправности на разпределителния вал и помпа-дюзите, които задвижва. Ключово условие за ресурса на нагнетателя е навременната подмяна на въздушните филтри на 10-15 хил. км. При атмосферните операцията трябва да се извършва най-много на 30 000 км. В противен се рискува здравето на разходомера на въздуха.

Passat заимства от Audi много общи детайли по

ходовата част

и силовото предаване. В много голяма част от колите на пазара то е само предно, но се срещат и модификации 4Motion. За разлика от електронната многодискова муфа Haldex, използвана при Golf/Bora, по-големият им роднина разполага с истински междуосев диференциал Torsen, както при quattro на Audi. Напълно инголщадско може да се нарече и многолостовото предно окачване с по четири алуминиеви носача, което гарантира превъзходни ходови качества, но излиза изключително солено като поддръжка. При пробно кръгче с употребяван екземпляр всеки неестествен шум от предницата дава достатъчен повод за предоговаряне на цената. Същото важи и за задния мост на модификациите 4Motion. Задното полунезависимо окачване на версиите с предно предаване не създава грижи.

Passat 3BG се екипира с 5-степенна механична скоростна кутия и два типа автоматични

трансмисии

- хидротрансформатор с 4 предавки и Tiptronic с 5, който страда от най-много неизправности. В коли с пробег над 150 000 км са отчетени доста случаи на повредени блокове на клапаните, пакети на предавките и загуба на масло от семерингите на задвижващите валове. Самият механизъм за превключване на предавките и разблокиране на скоростния лост също изисква внимателно отношение, тъй като не се чупи много трудно.

Кандидат-собствениците на предпоследния Passat трябва да вземат предвид и друго обстоятелство преди да пристъпят към покупка. Заради навлизането на модела в по-елитна компания много от употребяваните екземпляри са бивши служебни автомобили. На прост език това означава гигантски пробег без видими следи от амортизация и сигурна предпоставка за внушителни капиталовложения след смяната на собствеността.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimo_vn

    2 10 Отговор
    znam 4e mnogo hora 6te me napadnat ama az da si kaja moito mnenie za men tazi kola e edin golqm U J A S tolkova skapa podrajka tolkova skapana hodova 4ast prosto nqmam dumi vw totalno sa se obarkali s tazi kola kakto pi6e po gore v statiqta tova dale4 ne e naroden avtomobil a kola s mnogo ama naistina mnogo skapa podrajka osobeno pak za dizela 2.5 tdi voob6te ne iskam da go komentiram koito go e imal ili ima znae za kakvo stava duma 1.9 tdi e malko po dobre ama malko za 1 godina hvarlih nad 3 bona da q pravq i poddarjam taq kola tova pravi po 8,20lv na den e kakvo tova kola li e vsqka sutrin se sabujdam i znam 4e sam s 8,20 nazad xa xa xa blagodarq taq kola ne e za men SAVETVAM VSEKI KOITO SMQTA DA SI KOPUVA TAKAVA KOLA DA SI NAPRAVI MNOGO DOBRE SMETKATA PREDI DA PRESTAPI KAM ZAKOPUVANE
  • 2 Jim26

    10 1 Отговор
    Аз карам такъв автомобил от около година-почти всичко по предницата съм сменил-носачи,карета и т.н. Обслужил съм я напълно-масла,ролки,ремъци,филтри и т.н. Всичко това ми е излязло около 1000 лв. с работата(ходова част + техн. обслужване)! Ще кажа,че ако някой иска да кара подобен автомобил,то трябва да се приготви и да плаща за това! Ремонтът и частите не са толкова скъпи вече,както в началото когато моделът навлезе на пазара втора ръка. Автомобилът си има недостатъци,но и доста плюсове. Моят автомобил е с двигател 1,9 tdi-110 к.с. - разхода му е наистина малък,моща се усеща при натискане на педала на газта дори при 160 км. в час,устойчив е в завои,комфортно вози,но звукоизолацията не е на нужното ниво,често има проблеми с централно заключване,не светват плафоните при отваряне на врати или багажник-а това не е ефтино за оправяне и има и други забелжки! Като цяло съвета ми е,че по-добре е закупуване на следващата версия 3BG. Но всеки сам си права сметката-там и цената е друга :)
  • 3 pe6o

    5 0 Отговор
    Zarad tui si karaite B3-kite :D Ot 3 godini imam takava ni hodova 4ast ni motor mi e prawil problem a e kola ot 1993g. Za tos model i as sam 4uwal 4e ne e mnogo dobur
  • 4 kiril

    0 3 Отговор
    DOBRA KOLA NO NE E ZA NASITE PATISTA I ZA NASIA DJOB,i dava problem v el.staklata.svaliat se sami.
  • 5 RPWWD

    1 3 Отговор
    А стига бе, нали фау Ве беше "най-яката кола за нашите пътища" ;-) А то кво излезе, ръждясаха 20 годишните котури и изведнъж - "аууу, многу скъпо за поддръжка, уа!?!", хахаха:) Добри дошли на планетата земя драги поклонници на немските автомобили, новото поколение варели се трошат като аквариуми, честито!
  • 6 veron 76

    2 1 Отговор
    tarsis si pasat 4 tdi,napravo me otkazaxte,
  • 7 aruff

    1 0 Отговор
    az imah passat 98 110-to konq kupih si go 2003 i go karah do predi godina ne moga da kaga 4e e s eftina podragka ama po hodovata 4ast za 240 000 km navartqni ot men sam smenil edno kare i nqkakvi tamponi ina4e mi e kasal i pistov remak i posle be6e se izkrivila parazitnata rolka i pak be6e pred kasane no za tiq kolometri mislq 4e ne e koi znae kakvo a za gorene nqma drug takav avtomobil v toq klas,moga da kaga 4e se vozi6 za bez pari mnogo bqh dovolen ama mi go kradnaha
  • 8 vw

    1 1 Отговор
    zdr na vsi4ki!az sam golqm fen na markata a i na vaprosniq model.za sajalenie oba4e naistina zdravinata na passat ve4e ostana nqkade iz 90-te godini.za tova az si kupih bora 2001.mn oprosteno oka4vane bez aluminievi nosa4i i drugi gluposti.vsi4ko e mn zdravo i evtino za potdrajka.
  • 9 Торец

    2 1 Отговор
    Запомнетете от мен! - Няма лоша кола има лош стопанин.Пасата 98 г.110 к.с. TDI за средно статистическия българин е една бърза, комфортна и най-вече ИКОНОМИЧНА кола относно разхода на гориво. Собственик съм бил на: Golf 1.6 TDI, Passat 92 г., VENTO всички турбо дисели,Пасата 98 г.110 к.с. TDI е наи-икономичен???? С изключение на окачването на предницата поддръжката е както на другите коли. Така е крушката си има опашка.
  • 10 sasho

    0 0 Отговор
    az karam ot 2003 g pasat 2 isam mnogo dovolen ot neia a ot 1 godina kypix i passat 6 1.9 TDI kolata e ynikalna.neznam vseki si ima mnenie po vaprosa no za men tova e nai dobroto