Last news in Fakti

30 Март, 2018 11:47 82 640 40

Най-опасните автомобили при катастрофа (ВИДЕО)

  • краштест-
  • автомобили-
  • сигурност
Най-опасните автомобили при катастрофа (ВИДЕО) - 1

Не са малко онези от нас, които обръщат внимание на външния вид на един автомобил, но не се интересуват от сигурността, която предлага той. Почти всички съвременни кори покриват строгите критерии за безопасност и издържат на краштестовете, които прави независимата организация Euro NCAP. Има и такива коли, които не са сигурни и при евентуална колизия рискът за здравето и живота ви е по-голям. Видеото, което ви показваме не е ново, но автомобилите в него са често срещани по нашите пътища. Ето и най-лошите краштестове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 老板说

    115 42 Отговор
    И се оказва, че е най-добре да се карат премиум лимузини - А8, С-клас, 7-ма серия. Независимо от датата на производство. Или поне, аз си направих този извод. Колкото и скъпа да ми е подръжката, живота ми е по-ценен. И ако нямам достатъчно средства, по-стар автомобил, но задължително най-висок клас. Айде чао, отивам към Горубляне да бартеросвам.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 sra

    92 76 Отговор
    И защо сте сложили алфичката на картинката, при получжение че от тези години, това е една от най-сигурните коли.
    Лично съм изпитвал здравината и надежността на Алфа 156, при удър с около 80 км. в час в мантинела. 4 човека, вклучително 2ма на задната седалка без колани, слезнахме без драскотина...
    Е вярно колата беще фул щета но си свърши работата, като ни остави невредими

    Коментиран от #23

  • 3 гост

    84 8 Отговор

    До коментар #1 от "老板说":

    Има значение краш-зоната на колата, а не дали е премиум или не. Няма как една корса, при която краката ти се намират на 10см от гумата, да има същата предпазна сила спрямо омега или вектра, пак на същата марка, но по-големи коли, с по-големи зони за деформация и абсорбиране и отвеждане на кинетичната енергия. То и едно старо мини е здраво и твърдо, макар и малко, но енергията, която предава на водача е много по-висока и пасна отколкото едно клио.

    Коментиран от #7

  • 4 гост

    44 6 Отговор
    Общо-взето важни са как се деформират кормилната уредба и колона А, за да пази хората вътре. Но сиерата с това брутално откъсване на главата на манекена направо кърти.
  • 5 Гост

    34 6 Отговор
    На 0:30 Ford Sierra 1991 г. - направо кормилната колонка откъсна главата на манекена!!! И накрая Comodore - то се сгъна цялто... Лично за мен това бяха най - бруталните!
  • 6 Гост

    116 27 Отговор
    Колко глупав е българинът...Премиум кола щяла да бъде по-защитена.... Няма кола,която да гарантира спасение при висока скорост! Нито,системите за сигурност,нито еърбеците,нито дори автономните системи и нововъведения могат да спасят човек от неговата глупост и високата скорост! Това да се набиеш със 150 километра в едно крайпътно дърво или кола в насрещното не може да бъде плод на разум....няма “премиум” бранд,който да е “по-читав” при такава ситуация! Тези твърдения са източник на ниска култура,образованост и социално положение!

    Коментиран от #34, #40

  • 7 Пешо Мъката

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А как ще коментираш разликата в масите, защото не е без значение дали колата ти е 750 кг или 1500. И силите които ще действат ще са с доста по-различни стойности, така че не винаги принципа колкото по-голямо толкова по-сигурно, е верен. Винаги има разни сметки и е напълно възможно в една по-лека конструкция да имаш много по-добри резултати, всичко е въпрос на проект, конструкторски опит, средства, цели, и т.н

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо Мъката":

    Пешо,
    на видеото се вижда как действа масата след като предницата се смачка. В последен етап от сблъсъка кинетичната енергия "досмачква колата и точно тогава се отваря врата, А-колона и се сплесква покрива. Ускорението е правопропорционално на масата, така че колкото по-голяма маса, толкова по-голямо отрицателно ускорение ще изпита човек. За да е добра една кола при катастрофа то тя трябва да е със твърда пътническа клетка, меки и деформируеми предни, задни и странични зони и да има въздушни възглавници. При повечето коли се вижда, че се сгъват А-колона и прагове, което смачква купето на пътниците или пък волана влиза навътре, което пак е много опасно. Затова рали-колите слагат клетка вътре и излизат невредими след брутални катастрофи от които нормално купе не би излязло.
  • 9 80 процентен

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "老板说":

    Да ти кажа, тоя твоя премиум от Горубляне ако се рязан, правен, кривен-изправян и китосван, резултата при катастрофа няма да е по-различен от тея на клипчето. По-добре бягай в Порше-България и си поръчай от там щом ти е толкова ценен живота па като чуеш цените и сметнеш обслужването, може и да размислиш ))) щото дупките с нетърпение те чакат, както и некачественото гориво в БГ
  • 10 Random

    13 4 Отговор
    Мен ми дреме повече за колата, затова :
    Под 3мм
    Греди 5мм
    Панели 1-1,5мм
    И също метални профили за усилване на праговете и пода.
  • 11 Явор Ван Бреда

    15 16 Отговор
    Хората създали това видео са напълно неуки. VW Polo е едно от най-сигурните в класът си (в 2:44 от клипа можете да видете, че даже предното му стъкло не се счупва). Явно хората пуснали този материал не са изгледали прилежащото видео преди това.

    Коментиран от #15, #26

  • 12 Gsжъвзт

    15 1 Отговор
    А бе караите си голфу и тва е.
  • 13 Бай Благой

    14 1 Отговор
    Е като гледам...те повечето са стари автомобили....егати теста...някои дори ги няма в България...а други са на изчезване.
  • 14 гост

    15 6 Отговор
    най добре Волга м21 особено ако се блъскате с друга кола

    Коментиран от #17

  • 15 486

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Явор Ван Бреда":

    Ама тоа ФВ от 9:13 му напъхаха цялата кола в раницата
  • 16 kick

    10 2 Отговор
    ФВ Сантана, ФВ Т3 и Комодорето са коли за камикадзета.

    Коментиран от #20

  • 17 Емил

    16 18 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Поредното доказателство, че невежеството е основна черта на русофилите!
  • 18 Гост

    13 0 Отговор
    Естествено, че премиум марките особено съвременните са по-сигурни и то не само заради по-качествените материали използвани в производството им , а и заради самата конструкция която е проектирана така , че предната част на автомобила се деформира за да поеме енергията на удара, а същевременно кокпита остава здрав по подобие на състезателните автомобили. Само бай Ганъо с Опел за 3000 лв може да се заблуждава , че колата му има същата сигурност като Опел същия модел само че произведен миналата година например.
  • 19 А ЛЕЛЕ МАЙКО

    12 1 Отговор
    СИЕРАТА Е ВЪРХА НА ПРОСТОТИЯТА, ДОБРЕ ЧЕ Я МАХНАХ МОЯТА, А СЪМ ФУЧАЛ СЪС 160
  • 20 Random

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "kick":

    Santana-та и Comodore-a летят с 200.
    Идеята е да се покаже какво се случва при неспазване на ограниченията.
    Т3-ката е с няколко торби цимент отзад.
    Тя пък е за да се покаже защо да не се претоварват товарните автомобили.
  • 21 Алфа Ромео

    10 3 Отговор
    Жалко за Алфата, иначе много красива кола.....
  • 22 Алфа Ромео

    8 2 Отговор
    Във клипа някои от колите се представят сравнително добре, защо са в този клип не разбирам.

    Коментиран от #38

  • 23 НАТО ВЕЦ

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "sra":

    Е то и от снимката е видно, че макар предницата на Алфата да е на леш, купето е абсолютно цяло. Значи колата е читава.
  • 24 Анонимен

    6 5 Отговор
    Аз лично преди 2 месеца поради несъобразена скорост катастрофирах челно на билборд но отдолу конструкцията беше от бетон със някъде 130км/ч колата беше Bmw E46 купе слезнах жив и здрав само от колана ме болеше гръдния кош !! колата беше тоталка

    Коментиран от #25, #30, #31

  • 25 Todik

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Добре е на скенер да се изследваш никой не обяснява какво се случва с органите в човек попаднал в такава ситуация лекар да пише тук не видях преди време прочетох че при УДАР с 60 км фиксиран за ПС бъбреците на човек се отделят за момента не се усеща но след време такава информация трябва да се дава човека е важен не желязото катастрофирал човек всичко за момента ОК и след месец гушнал букета това е важно последствията върху организма на човек
  • 26 То май

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Явор Ван Бреда":

    Въобще не му се отвориха възглавничките
  • 27 Патриот

    2 2 Отговор
    С каквито и автомобили да сте нямате шанс срещу семейният ми Икарус. Още не е измислена система, при която нормален автомобил да се блъсне с автобус и да оцелее. Масата е от най-съществено значение.
    Всичко друго е ала.бала за оскъпяване на автомобила.
  • 28 Носталгия

    2 0 Отговор
    Няма нито една руска кола.
    Значи са най-добрите....
  • 29 Наумов

    2 0 Отговор
    Комодора беше най-зле като че ли.
    След това са Сантана и Т3.
    От Тата Нано и Туинго, едва ли някой е очаквал чудеса.
  • 30 Спиро

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Почерпи на този ден, човече:)
    Нов живот живееш и предполагам с нова философия за скоростта.
    Марката предполагам, остава същата?:)
  • 31 Алфа Ромео

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Докато си се въртял или поднесъл квото там е станало скоростта ти е паднала доста но не си усетил, иначе не виждам как си оцелял, и слава богу че така е станало.
  • 32 ьцжь

    1 0 Отговор
    Полото, хюндайчето и10 и малкото фордче от 2014 ми се видяха доста здрави, защо са сложени тук имаше къде къде по зле
  • 33 Просто Фен

    0 1 Отговор
    Принципно колкото по голяма е колата толкова по добре е ако сблъсъкит е челен . но при голяма скорост спасението е чист късмет . преди 2-3 години едни малди хора се блъснаха с БМВ Е34 с дърво с около 150-160 . Колата БУКВАЛНО се беше разцепила на 2 . От 5 човека 2 момичета бяха оживяли направете си сами извода каква кола да си вземете и как ще я карате
  • 34 Зорро

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Много точен коментар,скоро имаше случка на не досегаеми с нова джипка мерцедес с по-висока скорост дадоха фира просто физика и ускорение
  • 35 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    Точно Поло 6R 2014та е с 5 от 5 звезди за сигурност от NCAP!

    Стандартно разполага с 6 въздушни възглавници и ESC.

    https://www.euroncap.com/en/results/vw/polo/11069
  • 36 Дедо

    3 0 Отговор
    Боли ме фара,аз карам Волво 😂😂😂
  • 37 Чичак

    0 0 Отговор
    Те - волвата са напра'ени да блъскат лосове с тях 😂 !
  • 38 Марто

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Ромео":

    Защото не се задействат еърбеците! То купето е здраво, но като удариш главата 20 пъти по таблото може и да не оцеле човек!
  • 39 Георги Г

    0 0 Отговор
    В клиповете са предимно коли от 90 - те и някоя друга по - нова китайка. Истината е, че при учредяването на EuronCap 1997 единствените коли с прилични оценки са всичките волва, VW Golf 4, Рено Меган и майче Е класата. Всички други показват плачевни резултати. Естествено това влияе много лошо на маркетинга и поне големите европейски производители си ги оправят. Изключение е БМВ, чиято 3-ка взима нормален рейтинг чак след 2005 - а. Японските също имат доста несполучливи модели от към сигурност, почти до 2010 - а. За справка www.eroncap
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.