Last news in Fakti

31 Юли, 2018 17:39 4 524 19

BMW ще строи завод за €1 млрд. в Унгария

  • bmw-
  • завод-
  • фабрика-
  • дебрецен-
  • унгария

BMW Group ще инвестира €1 млрд. в първия си нов завод в Европа от 18 години насам. Строежът на фабриката с капацитет 150 000 автомобила на година в Дебрецен, Унгария, започва през втората половина на 2019-а.

От немския концерн не уточняват кои модели ще се произвеждат в новия завод. Предприятието ще даде хляб на 1 000 работници, които ще сглобяват "както конвенционални, така и електрически возила на една и съща поточна линия".

От BMW обясняват избора на Дебрецен с добрата инфраструктура, удобните логистични връзки и географската близост до ключови доставчици. Наличието на квалифицирана и евтина работна ръка се сочи като друг основен плюс на страната.

Според унгарския външен министър Петер Сиярто преговорите за новия завод са продължили 14 месеца. Той ще стане 31-вата фабрика на BMW по цял свят и първата на Стария континент от 2000 г. насам, когато отвори врати заводът на компанията в Лайпциг. В Унгария вече се произвеждат автомобили на Mercedes-Benz, Audi и Suzuki.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джуган

    48 1 Отговор
    Суджука каза че инвеститори се избиват да идват в БГ
  • 2 Клош Ар

    23 1 Отговор
    Тук инвеститори идват само от кетайййй, не че имам нещо против .
    И без това няма читав човек у нас , за кво ще дойдат тук? Нали нашите младежи са там вече.? Та няма смисъл , и без това трябва да плащат доста рикит , демек под масата на ръка.
    Това не е рекет или корупция, сакън . В БГ нема корупция и шменти капели , всичко е тип топ по европейски правила и норми.
  • 3 ПОЛИТИКО МАФИОТСКА ПИЯВИЦА

    18 2 Отговор
    СЕ Е ВПИЛА В ПЛЪТТА НА БЪЛГАРИЯ. ДО КОГА.?
  • 4 гост

    24 1 Отговор
    Честито на Унгария,жалко за България.Никой не ни предпочита. И защо се пита ,явно не сме добра дестинация за бизнес.Особено за големите концерни.Корупцията ги плаши.Липсата на кадри също.Да се замислят управниците ни.
  • 5 Хасан

    4 13 Отговор
    Унгарско БМВ ли ще купуваме вече???..Виетнамски Адидас..Китайски Айфон..Найк от Бснгладеш

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Random

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Полски VW...
  • 7 Driving pleasure

    16 1 Отговор
    И мерцедес изгражда ВТОРИ завод в Унгария
    а при нас идва отпадъка - опортюнистите, които търсят бързи и високи печалби
  • 8 Шоо

    21 1 Отговор
    Да, в Пловдив ще им правят капачки за вентилите на гумите.
  • 9 Порно

    26 1 Отговор
    Плюят Орбан , но бизнеса му вярва. Нашичкият го потупват по рамото, докато му паднат гащите. А бизнеса на тикви ни вярва
  • 10 12345

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Асане, за твое сведение в Унгария заводи имат Ауди и Мерцедес. В Словакия заводите за автомобили са 6 и създават около 1/3 от БВП на страната. И въобще автоиндустрията е една от най-важните. Държава без автомобилен завод няма прокопсала. Гърция е нагледен пример. България също.
  • 11 Чукундур

    8 0 Отговор
    Ами ше правят оъ България пък щели да правят най голямото сметище в Европа ама комшиите нещо се опъвали щяло и при тях да замирише
  • 12 българина

    9 0 Отговор
    само тази година мерцедес и бмв по 1 млрд евро, като за мерцедес е втори! щото имяат орбан и инженери и програмисти, изгониха сорос и всички нпо та заедно с ообщество, а тук имаме чумата герб която заедно америка срещу България развъждат цигани и турци, гонят българите, останала тук работна ръка може да сглбява само на бмв то високотехнологичните чистачки, движат се и двете посоки последователно!
  • 13 onq s konq

    1 12 Отговор
    Как за се обясни на "некои хора" че не е важно дали държавата ти произвежда БМВ-та,а ДАЛИ ИМАШ ПАРИ ДА СИ КУПИШ:)

    Коментиран от #14, #15, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трифонов

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    А на теб как да ти се обясни, че ако в държавата ти се произвеждат Мерцедес и БМВ, вероятността да имаш пари да си купиш, е значително по-голяма!!!
  • 16 гост1

    4 0 Отговор
    Наскоро бях в Будапеща, супер много туристи, супер много хора и чисто бе, чисто, а и у хората едно спокойствие... Много си харесвам България и тук ми се ще да е така.

    Какво пречи и тук да се изградят заводи, фабрики, НО наши. Българите, които са в чужбина ако имат стабилен доход и среда, ще си се върнат. Какво става с Русия, запада се опитва да я изолира, тя си изгражда собствено производство! Хора и специалисти все още има, но срещу 500-700лв., трудно. Всичко имаме, за да се произвежда конкурентен продукт.
  • 17 Алексей

    3 0 Отговор
    През годините квалифицираната работна ръка се изнесе от България. Съдебната система на България е под всякаква критика. А това е ключово, за да придърпаш бизнеса. В Унгария гражданските дела трябва да се решават за максимум 9 месеца, а те се решават масово за между 3 и 6 месеца. Ясно ли ви е че в българия 3 години, а дори и 6 не са достатъчни ?!
    Е кой сериозен инвеститор ще кацне тук при липса на кадри и на правораздаване, гарнирано с корупция на всякакво държавно ниво ?!
  • 18 газо

    2 0 Отговор
    А, в България кога!?
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Много е важно държавата ТИ дали произвежда, пък специално високотехнологичен автомобил, като БМВ! Защото всички забъркани в това произвдство получават и "високотехнологични" възнаграждения. При повече такива компании (Унгария е типичен пример - БМВ, Мерцедес, Ауди, Сузуки, Самсунг и др.) се получава количествено и качествено "високотехнологично" натрупване всред населението, от там и по-високи бюджетни постъпления, а те съчетани с качествени институции се получава по-добра държава за Родината!!!