9 Август, 2018 10:37 17 765 25

Сбогом, Fiat Punto!

  • fiat-
  • punto
Сбогом, Fiat Punto! - 1

Концернът Fiat-Chrysler официално потвърди, че спира производството на един от емблематичните си субкомпактни модели в последния четвърт век. Става дума за модела Punto, който се произвеждаше в Мелфи. Там обаче конвейерите вече се модернизират и пренастройват за компактния кросоувър на Maserati, производството на който ще започне през 2020 година.

Очакванията са, че в основата на новия кросоувър ще залегне платформата Giorgio, която се използва за Alfa Romeo Stelvio. Двигателите обаче ще са различни от тези на Stelvio. Моделът ще бъде позициониран на стъпало под Levantе, а идеята е с повече SUV-та в гамата си, Meserati да достигне годишни продажби от 70 000 - 80 000 бройки.

Именно поради тази причина е взето решение FCA да се откаже от модела си Punto. Този автомобил се появява на бял свят през 1993 година и се произвежда в три разновидности - хечбек с 3 и с 5 врати и кабриолет. През годините модела преминава през три поколения, като се превръща в един от бестселърите на марката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аутсорсинг

    16 88 Отговор
    време е идиотите по пътя да емигрират на друга куча марка

    Коментиран от #6, #23

  • 2 пОснах сълза

    23 66 Отговор
    Няма да ни липсва !
  • 3 1234

    17 57 Отговор
    Мазерати ще е новото пунто, типично по италянски, нещастници
  • 4 123

    66 6 Отговор
    Корава машинка! Е, има някои типични дефекти проявяващи се от дизайнерски и инженерен модернизъм, но като цяло добра кола! А поддръжката е направо смешна, изключая прословутия проблем със градското серво.
  • 5 Bai ivan

    68 27 Отговор
    Хахаха Италианците правят коли, немците дограма и кенефи като vw

    Коментиран от #7

  • 6 АЛФА Q4

    37 13 Отговор

    До коментар #1 от "аутсорсинг":

    ВРЕМЕ ЕДА СИ ВКАРАШ ГОЛФА ВСЕРВИЗ. ЧЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА СИ ОТЛОЖИЛ ЗА ТАЗИ.ПУНТОТО НЕ ГО МИСЛИ В ПЪТИ Е ПО НАДЕЖДЕН ОТ ТАЯ ГРОЗОТИЯ ГОЛФЧЕТО НИЩО ЧЕ И ТО Е ФИАТОВА РАЗРАБОТКА
  • 7 АЛФА Q4

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Bai ivan":

    БАЙ ИВАНЕ ВЕЧЕ НЕ Е МОДЕРНО И УЧТИВО ДА СЕ КАЗВА КЕНЕФ
    СЕГА СТАНАХА ТОАЛЕТНИ. ПО ВСИМКО И НАЙ ВЕЧЕ ПО КАЧЕСТВО

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Коментара

    51 3 Отговор
    Първата кола която карах беше Пунто '93 ...55 кончета... Страшен таралясник беше, но никога не ме е предавал, не е прегрявал (нямаше магистрала до Бургас, Петолъчката-Карнобат се взимаше за окол 2-4ч.) и подръжката му беше наистина смехотворна. Жалко че ги спират.
  • 9 pazenek

    60 5 Отговор
    FIAT е велика марка! Само в България ФИАТ и ФОРД, не са автомобили!

    Коментиран от #17

  • 10 аутсорсинг

    5 20 Отговор

    До коментар #7 от "АЛФА Q4":

    алфата ти е киликандзер
  • 11 аутсорсинг

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "АЛФА Q4":

    алфата ти е киликандзер
  • 12 GTE

    21 0 Отговор
    Доста добра за времето си. След това не успяха да намерят нишката. А конкуренти като Фиеста и Клио избиха рибата и детронираха Пунто.
    Като цяло Фиат нямат в момента хунакъв модел (освен донякъде 500) който да е дори нещо средно.
  • 13 Алексей

    12 9 Отговор
    А проблем на Фиат стана това, че нямат добри мотори в момента. И нямат разработки за никаква иновативна технология. Нито нещо простичко и здраво.
    А иначе Клие е пълен кенеф в сравнение с Фиат 500 или дори с Пунто.

    Коментиран от #19

  • 14 Иван

    24 4 Отговор
    Фиатчето си го карам поовече от 7г и съм сигурен, че ище толкова ще ме изкара-фиат браво 2001г.Сменям я само и единствено с новото Браво!
  • 15 Иван

    11 6 Отговор
    Фиатчето си го карам поовече от 7г и съм сигурен, че ище толкова ще ме изкара-фиат браво 2001г.Сменям я само и единствено с новото Браво! Имам и гилям фиат улис
  • 16 Отвън

    14 4 Отговор
    ФИАТ взеха съвсем да сдават багажа. Вместо да инвестират агресивно в нова моделна гама, те се отказват от ключови ниши. Само с различните варианти на "500" няма да стане, още повече че тази ретро линия беше експлоатирана вече от "Мини". И "Крайслер" няма да ги измъкне, без сериозен инвеститор не ги виждам. А могат много.
  • 17 ооооооо

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "pazenek":

    ами, пълно е с комплексари в Бг, както и тук!
  • 18 бял

    13 1 Отговор
    Пунто 1,7TD 98 г. изминах 150 Хил. км. , като го купих от Италия на 200 хил.км. и го продадох на млада майка , която още го кара , страшен късмет с Фиатта , малко само дето купето позагнило , много съм доволен , даже и климатик има и страхотно парно !
  • 19 Ерджан

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Алексей":

    Как реши че фиат нямат добър мотор ? Комънрейл двг е измислен от фиат и 50 прожента от вс нови коли се възползват от тази тяхна иновация. А жтдто е най коравия дизел , и най не капризният!

    Коментиран от #20

  • 20 Алексей

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ерджан":

    Така е напълно съм съгласен, но сега сме 2018 година, а това беше преди 15 и повече години вече.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Max

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Алексей":

    Е вече има комън рейл бензин. Иновация, която пак продадоха на бош и до 2-3 години всичките бензинки ще са с такива мотори.
  • 23 pfff

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "аутсорсинг":

    Само хората които са ти харесали коментара, са по прости и ограничени от теб!
  • 24 ВБА

    1 1 Отговор
    Е, по корава машина едва ли има от дизела и вече над 18 години е този които караме. Голяма простотия прави Фиат, като го спира от производство, а той е в класа Ситроен С 3, Фиеста, Сандеро, Клио, Киа Рио .... Лошо очаква Фиат в този сегмент...че то вече производителите така произвеждат автомобилите, че да изкарат гаранционния срок, и започват проблемите, а някои даже и в него...
  • 25 Бачо от Бабачково

    7 1 Отговор
    Фиат Пунто 1999 г. 1.2 бензин 60 к. с. Климатик и т. н. Купих го 2007-а на кой знае колко хиляди км... Навих му 120к и сина още 50к и мин год отплува с работещ клима и всички други джаджи. Смених задно цилиндърче на спирачки-13,20 лв, съединител и другото бяха консумативи дет ги има и при другите талиги :) Обиколи страната и никъде не ме е оставял на пътя... Така че... Без коментар...