Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 11:03 4 804 253

Tesla излезе на печалба

  • tesla-
  • илон мъск-
  • финансов отчет

След години на гигантски инвестиции без видима възвръщаемост и прогнози на мастити експерти за неминуем банкрут Tesla Motors отчете чиста печалба от $312 млн. за третото тримесечие на годината. Новината предизвика рязко поскъпване на акциите на компанията с над 9%.

Основна заслуга за обрата има Model 3, от който между юли и септември са продадени 56 065 бройки. От другите два модела на Tesla са купени 27 710 екземпляра. Бизнесът на компанията със слънчеви електростанции също бележи ръст със 7% за третото тримесечие и 26% на годишна база.

Тримесечният отчет на Tesla отбелязва и сериозно увеличение на финансовия резерв на компанията, който е нараснал със $731 млн. (€641 млн.) и вече достига $3.5 млрд. Това е добра новина предвид предстоящото строителство на нова Гигафабрика с капацитет 250 000 електромобила годишно, за която компанията вече купи терен в Шанхай. Заводът ще струва най-малко $2 млрд. (€1.75 млрд.).

Оборотът на компанията на Илон Мъск е достигнал $6.82 млрд. (€5.98 млрд.), надхвърляйки значително прогнозните $6.33 млрд. (€5.6 млрд.). За същото тримесечие миналата година Tesla отчете загуби в размер на $619.4 млн. (€543.3 млн.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 libengazi

    74 14 Отговор
    Очаквам коментари от собственици на 20-25г. дизелови таралясници как електромобилите нямат бъдеще :)

    Коментиран от #4, #8, #204

  • 2 Льокрем

    8 13 Отговор
    Цитат: "Tesla Motors отчете чиста печалба от $312 третото тримесечие на годината."

    Скромна печалба. Поне да беше хилядарка...

    Коментиран от #59

  • 3 Експерт

    17 37 Отговор
    Балонът се надува, кога ще се спука е въпрос на време.
    Няма бизнес логика - ел. енергия да се създава за зареждане от бателии на автомобили от други източници осван слънчева енергия.
    При криза в енергетиката тези автомобили стават безсмислени.

    Истината е във водородните двигатели, но те умишлено се задържат без развитие!
    В крайна сметка се търси бърза печалба чрез автомобили със съмнително качество и без история.

    Коментиран от #7, #15, #21, #23, #37

  • 4 тихо

    23 15 Отговор

    До коментар #1 от "libengazi":

    Що само дизели бе батко? а 20-30 бензинови кенефи дето ядат масло не само за закуска и след тях мирише на прегоряло 10w40 и облака дим стига 20-30м какво да кажем ?
    Електрото има бъдеще , но не много близко

    Коментиран от #6

  • 5 тихо

    6 4 Отговор
    20-30годишни да добавя
  • 6 libengazi

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "тихо":

    Прав си, но някак си черния облак от дизелови сажди малко повече ми се набива на очи :)

    Коментиран от #68

  • 7 Пълна липса на логика

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Значи казваш електромобилите нямат бъдеще защото се нуждаят от електрическа енергия, но водородът има бъдеще въпреки, че се нуждае от три пъти повече енергия за същата свършена работа? Би ли ми обяснил каква е логиката?

    Коментиран от #10

  • 8 Минаващ

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "libengazi":

    Бъдеще имат, обаче нямат настояще...ние живеем в настоящето и в момента електричките са непрактични боклуци.

    Коментиран от #13, #24

  • 9 Кристална топка

    34 8 Отговор
    Още едно мое предсказание се сбъдна предварително. Нека анти електрика и компания повтарям и компания и компания компания компания, да обясняват как Тесла не е имала печалба и няма Как да има, а електромобилите нямали бъдеще. Ако Тесла само с три модела успя да излезе на печалба, Смятайте какво ще стане когато моделите станат 10 от най-различни видове, включително товарни и пътнически? Нека цъкането на минус се започне сега, защото реалността не ви харесва...

    Коментиран от #12, #19

  • 10 Минаващ

    9 17 Отговор

    До коментар #7 от "Пълна липса на логика":

    Не е важно колко енергия е нужна, а колко лесно се добива и колко струва. Вече има методи за доста лесни методи за добив на водород, така че има потенциал да бъде по-практичен от електричеството. Но в момента както и да го въртим, няма по-практично и икономично от ДВГ (КАто вземем предвид всички фактори, а не само с колко пари можеш да изминеш дадено разстояние).

    Коментиран от #27, #31

  • 11 боси

    7 17 Отговор
    Само едно печелившо тримесечие на Tesla за 15-годишната история на компанията...от $312 -отличници.

    Коментиран от #26

  • 12 Минаващ

    6 20 Отговор

    До коментар #9 от "Кристална топка":

    Бъркаш круши с ябълки. То и Ферари сигурно са на печалба, ама това по никакъв начин не означава, че колите им стават за средностатистическия потребител или че дори са практични за постоянно каране дори да имаш пари (На първия "скрит полицай" си зациклил. Зимата също).
  • 13 Минавай някъде другаде

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Минаващ":

    Електричките и сега са настояще и са практични. Преразгледай си гледната точка. Май не става въпрос за настояще и бъдеще време, а за мястото за което говориш най-вероятно в България. В Щатите още в миналото изминаваха по 4600 за 52 часа с тесла модел 3. Това в близко бъдеще в България няма как да стане. Пък ако знаеш на Tesla колко им дреме за българския пазар по тази причина!

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Водороден двигател

    3 7 Отговор
    Водородно-кислороден горивен елемент с протоннообменна мембрана[редактиране | редактиране на кода]

    В прототипа на водородно-кислородният горивен елемент с протоннообменна мембрана (ПОМГК; Polymer electrolyte membrane fuel cell, PEMFC) полимерна мембрана, пропускаща протони, разделя анодната и катодната страна. От двете ѝ страни има по един проводящ електрод, покрит с катализатор от платина и отделен от мембраната с карбонова (въглеродна) хартия.

    На анодната страна водородът дифундира до анодния катализатор и се дисоциира на протони и електрони. Протоните преминават през мембраната към катода, но електроните са принудени да преминат по външна електрическа верига (доставяйки енергия), тъй като мембраната пропуска само положителни йони.

    На катализатора на катода молекулите кислород реагират с електроните (които са пропътували по външната верига) и протоните (дифундиралите през мембраната), за да образуват вода, при което се отделя топлина.

    В този пример единственият отпадъчен продукт е водна пара, т.е. вода.

    Коментиран от #33

  • 15 Електрошок

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Браво пич! Много си напред с материала!Тва физиката,химията за теб са изминал етап.А па колко водород има във водата!Ама ни пречат да го извадим.
  • 16 Минаващ

    4 17 Отговор

    До коментар #13 от "Минавай някъде другаде":

    Имаш предвид бричката, която се зарежда към 6 часа ли? Самата дефиниция на практичност!

    Коментиран от #18

  • 17 heklh

    9 12 Отговор

    До коментар #13 от "Минавай някъде другаде":

    Само да вметна, че елктрическите рена баничарки на Спиди, минават само 80 километра в града с едно зареждане. Уникално страхотна технология да знаеш.

    Коментиран от #20

  • 18 Минавай някъде другаде

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "Минаващ":

    4600 км за 52 часа с тесла модел 3 това прочете ли го? Да го повторя ли за да го схванеш? Ти за колко време минаваш 4600 км с твоята бричка?

    Коментиран от #28

  • 19 Антиелектрика

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Кристална топка":

    Защо намесваш мен като никога не съм твърдял, че Тесла ще фалира? Може би защото толкова ти е акъла?

    Коментиран от #22

  • 20 Минавай някъде другаде

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "heklh":

    Откъде ти дойде наум да сравняваш която и да е Тесла с Рено баничарка? Точно затова автомобилите на Тесла са настоящето и бъдещето, а както самият ти казваш, електромобилите на останалите производители за нищо не стават. Не ти трябва да си последовател на Тесла за да го видиш. Имаш ли да кажеш нещо за автомобилите на Тесла за която е статията?

    Коментиран от #42

  • 21 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Експерте, държавата ни е смотана и явно на този фон не може да разбереш идеята. Развитите страни имат направление в политиката за зелени енергии, всеки потребител може да си сключи договор с доставчик на зелена енергия, може да си вземе фотоволтаици на лизинг и да произвежда толкова ток от слънцето, колкото консумира. Тесла затова купиха Соларсити и предлагат завършена система, да, скъпа е, но в дългосрочен план е дори по-евтина, а щата Калифорния ще залага законово изискване новите къщи да са със соларни покриви. Има подобни панели, които са с керемиден цвят и по нищо не се различават от стандартен покрив, само където произвеждат много ток без каквото и да е усилие. У нас ЕРП всячески отказва да присъединява панели за лична употреба. На този фон ние сме погубена нация. Отиди в Шанхай да видиш как за 5г. транспорта се конвертира към електрически и качеството на въздуха в градовете се подобрява, а в безлюдните райони никнат ВЕИ централи.
  • 22 Кристална топка

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    Хайде да оставим кой какво е казал в миналото и да преразгледаме фактите. Tesla ще пусне ли в производство до 2020 година 1. камиона с пробег 800 километра за който шефа на Мерцедес казва че противоречи на физичните закони? 2. Tesla Roadster с 200 киловатчаса батерия и 1000 километра пробег, който ще бие всички серийни автомобили с ДВГ на писта? 3. Ще пусне ли малкия си Crossover модел У, който ще е приблизително на цената на модел 3? 4. Ще построи ли фабриката в Китай, която да произвежда батерии и електромобили с капацитет 500 хиляди годишно?



    Отговори без да шикалкавиш какво мислиш по въпроса а аз ще си го запиша, да не казваш че не си го казвал никога.

    Бонус въпросче, догодина ще продава ли повече автомобили в Щатите отколкото BMW и мерцедес взети заедно с всичките им модели?

    Коментиран от #36

  • 23 гост

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Русофилските пенсионери комунисти да си стискат езиците зад евтините заместители на зъби , че ще останат и без тях !!! А за света има кой да мисли мноооого по-добре от тях !!!
  • 24 Евроглас

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Минаващ":

    Е,да. Да си закараш бидоните за ракия и фуража на прасето не стават. Все едно с S класа. За това си имаш 20-30 годишен кошник.
  • 25 Driving pleasure

    11 17 Отговор
    ел-талигите нямат бъдеще! 1во човечеството не може да осигури необходимата електроенергия за пълната електрификация. 2ро само след няколко години и най-глупавия ще се усети, че те са в пъти по-мръсни от ДВГ - не е сложно да се обясни, но пък се обяснява на разумни хора, а не на сектанти като вас! Най-смешен е, обаче е култа към Мъск - всъщност тоя друсан престъпник не е създателя на Тесла и електрическата мобилност - ама вие де да го знаете...
  • 26 Не се впрягай, от Факти мразят Тесла

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "боси":

    "Само едно печелившо тримесечие на Tesla за 15-годишната история на компанията...от $312 -отличници."

    "Без да искат" авторите са "се объркали" в реалността става въпрос за 320 милиона долара. Авторите обаче имат уникалния талант да се подиграят с всяка положителна новини за Тесла. Само да предупредя понеже ви познавам, че ако ми изтриете този коментар в който няма никаква обида, ще го копирам постоянно, докато забраните коментарите, а след това и под другите новини. Може да го изтриете само ако си поправите статията, както по принцип е редно да се направи, но знам че и това няма да стане, защото не ви пука особено за коректността на "фактите", а са важни нагласите, които създават.
  • 27 Електрошок

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ":

    Кажи ги тия методи или дай линк.
  • 28 123

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Минавай някъде другаде":

    И какво толкова го повтаряш или не можеш да схванеш, че няма нищо сензационно.
    4600 км с конвенционален автомобил при средна скорост 100 км/ч. са 46 часа + около 5 зареждания на резервоара за общо около 30 минути. Значи това разстояние се минава с обикновен автомобил без да бърза за 46 часа и 30 минути. Вероятно разликата до 52 часа се дължи на по-дългото и повече пъти зареждане на теслата дори използвайки бързозарядни станции.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 Минаващ

    1 8 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    А ключовото е, че тези бързозарядни ги има на много малко места и едва ли скоро ще навлязат масово извън най-гъстонаселените точки. Тоес, в настоящето са пълен боклук и това си е. В неопределеото бъде може.
  • 30 Driving pleasure

    5 11 Отговор
    По спомен миналата година единствения печеливш бизнес на Тесла беше бизнеса със зарядни станции около 200и нещо млн по спомен. Което означава че при отчетени 320 млн печалба бизнеса с автомобили дефакто е докаран на 0 а печалбата идва от другите начинания. При 10тина милиарда до момента загуби едва 300 млн при достигнат абсолютен максимум на производството след колко години ще се изплати инвестицията ще споделят ли електричарите?

    Коментиран от #45

  • 31 Водород

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ":

    Прав си, но вече добитата чиста или мръсна скъпа или евтина енергия, трябва да се зареди в автомобила за изминаване на да речем 500 км. Имаме избор директно да заредим батериите на електромобила от контакта или да изградим водородна станция за милиони, която да произвежда водород, позволяваш да се зареждат по 20-30 автомобила на ден, като за изминаването на тези 500 километра ще е необходима три пъти повече енергия. Следователно, дори без да отчитаме връщането на инвестицията за водородната станция, изминаването на тези 500 километра ще струва три пъти повече и ще замърси три пъти повече отколкото електромобила. Освен това, трудно ще се постигне повече от 800 километра пробег на водороден лек автомобил, защото ще стане прекалено тежък и скъп, ако се добавят още резервоари.

    Коментиран от #32

  • 32 Driving pleasure

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "Водород":

    А какво ще стане ако вместо водород полваме синтетичен дизел и бензин, който дефакто има ИСТИНСКИ НУЛЕВИ ЕМИСИИ - първия вече екпериментално се прави в Германия, втория в Китай - за двата имаш изградена инфраструктура и няма нужа от допълнителни инвестиции?

    Коментиран от #35

  • 33 Електрошок

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Водороден двигател":

    Водна пара,тоест вода!Уникално!Имаш ли нещо да кажеш по темата, или ще се правиш на интересен?
  • 34 Минавай някъде другаде

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Следващият път, когато караш повече от 1000 км, засечи дали ще стоиш на бензиностанцията шест минути докато зареждаш. Аз отивам и се връщам до морето с едно зареждане, което обикновено правя преди да тръгна. Въпреки това поне веднъж спирам на бензиностанция по пътя, за да отидем до тоалетна и да пием по кафе. Не ни мърдат 20-30 минути на спиране. Изминаването на 4600 км не е само задача по математика а и по Психология, защото освен батерии и резервоари, има и човешки фактор.

    Коментиран от #38, #47

  • 35 Нулеви емисии? Пак си помисли?

    9 4 Отговор

    До коментар #32 от "Driving pleasure":

    Искаш да кажеш, че от ауспуха ти няма да излиза абсолютно нищо така ли? Вероятно няма да имаш нужда и от ауспух? Не е лошо да вземеш да използваш мозъка си по предназначение! Няма горене без отделяне на вредни емисии. Проповядвай си "чистият" дизел и бензин пред по необразовани хора, защото тук подценяваш интелекта ни.

    Коментиран от #43

  • 36 123

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Кристална топка":

    Може и да стане това, което си писал, но какво от това. 1. Обикновен камион с ДВГ и резервоар от 1000 литра, при разход от 40/100 натоварен изминава 2500 км. 2. Това, че някой бие някого на писта, не означава успех в автомобилния бизнес - пример почти всички производители на спортни автомобили, които фалираха и бяха купени от производители на масови автомобили. 3. Какъвто и малък кросоувър да пусне на цена близо 60 000-70 000 долара дори с държавна помощ от 12 000 долара е неконкурентен на масовия пазар. 4. Може да построи фабрика в Китай и още две в България, но като няма достатъчно кобалт и литий капацитетът ще бъде фиксиран. Всъщност може да добавиш тук допълнителна точка - да стигне до Марс от където ще доставя двата основни елемента. 5. Може догодина да продава колкото МБ и БМВ в Щатите, но за разлика от тях това е единствения пазар на който тесла могат да продават успешно в близкото бъдеще. Също можеш да си запишеш, че ако JP Morgan познаят за старта на новата глобална криза през 2020 г. именно тогава тесла ще се срине като лошо построено домино, защото при всяка такава криза луксозния сегмент автомобили рухва първи и най-фатално. А за 2020 може да си запишеш още една прогноза. Тъй като всички автомобилни производители са заложили по 10-20 електрически модела в серийното си производство от тази година, това ще е първата година в която тесла ще имат сериозна конкуренция, която ще ги накара да свалят цените двойно и вероятно ще намали продажбите им и п

    Коментиран от #151, #154

  • 37 Ко речи?

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    "Няма бизнес логика - ел. енергия да се създава за зареждане от бателии на автомобили от други източници осван слънчева енергия. При криза в енергетиката тези автомобили стават безсмислени. "

    От написаното изглежда, че предполагаш ското слънцето да спре да свети и фотоволтаиците да спрат да произвеждат? Това да не ти е ТЕЦ на газ, та да се притесняваш, че Русия ще ни врътне кранчето?
  • 38 Driving pleasure

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Минавай някъде другаде":

    На една голяма бензиностанция имаш да кажем 5 редици с по 2 колонки за зареждане от всяка страна тоест зареждане на 10 автомобила едновремено зарежането става за макс 10 минути след което ако ще пиеш кафе нормалното поведение е да си преместиш колата на паркинга. За зареждането на същите тези 10 автомобила на зарядна станция ще са ти нужни 3 до 4 пъти повече време. Тоест аз ако дойда след теб ще трябва да чакам половин час преди да ми освободиш заряднаа станция, което няма да ме накефи особено. А ако приемем че навлязат 350 кВ-атовите бързи зарядни тия 10 колонки ще се нуждаят от 3 мВ подстанция - как си го представяш това?

    Коментиран от #50

  • 39 двг мъка

    8 3 Отговор
    Аааа ние тоя балон го чакаме да фалира, а то пък му се качват акциите. Тесла тепърва ще си прибира печалбите след години на инвестиции в зарядни станции, Гигафабрика/и/ и трупане на безценен опит в тази област.

    Коментиран от #44

  • 40 silver rider

    8 4 Отговор
    Само Тесла!!! И всичко електрическо, смърт на петролно-сервизната мафия!!!
    Да живее България !!!

    Коментиран от #92

  • 41 silver rider

    4 4 Отговор
    Само Тесла!!! И всичко електрическо, смърт на петролно-сервизната мафия!!!
    Да живее България !!!
  • 42 heklh

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Минавай някъде другаде":

    Имам да. Според тестовете на Аутобилд, за да стигна от Пловдив до Бургас с един пробег трябва да карам с 90. Ще дам една торба с пари за да се движа с 90?

    Коментиран от #53

  • 43 Driving pleasure

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "Нулеви емисии? Пак си помисли?":

    Електричар интелект няма! При синтетичните горива извличаш СО2 от атмосферата след което го изпускаш отново при изгарянето - НО ИМАШ ЦУКЪЛ НА НУЛЕВО ЗАМЪРСЯВАНЕ защото не добавяш нови емисии за "въртиш" съществуващите. Даже някои смятат, че заради каталитичните систтеми на автомобилите ще има малък процент намаляване на емисиите - НИКОЕ ДРУГО ГОРИВО НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА ПОДООБЕН ЦИКЪЛ!

    Коментиран от #52, #58, #118

  • 44 Driving pleasure

    5 5 Отговор

    До коментар #39 от "двг мъка":

    1 акция на Тесла струва 288 долара - при 1.75 долара печалба на акция кога ще се изплати според теб... за един приятел питам :D :D :D

    Коментиран от #55, #60

  • 45 Малко математика

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Driving pleasure":

    "единствения печеливш бизнес на Тесла беше бизнеса със зарядни станции около 200и нещо млн по спомен. Което означава че при отчетени 320 млн печалба бизнеса с автомобили дефакто е докаран на 0 а печалбата идва от другите начинания. При 10тина милиарда до момента загуби едва 300 млн при достигнат абсолютен максимум на производството след колко години ще се изплати инвестицията ще споделят ли електричарите?"

    Ами да вземем да сметнем. Tesla е произвела 150 хиляди автомобила. За 120 хиляди от тях, трябва да купи или произведе ток, който да им подари като безплатно зареждане, а плащат само останалите 30 хиляди и въпреки това Tesla направила 200 милиона печалба. Пита се в задачката, когато всичките 200 хиляди произведени Tesla само тази година започнат да зареждат, колко ще е печалбата само от зареждане? А когато догодина се произведат нови 500 хиляди. Ако всяка кола зареди по веднъж за 10 долара, това са 8 милиона почти чиста печалба защото Тесла сама си произвежда повечето енергия. Сега виждаш ли цялата картинка?

    Коментиран от #48

  • 46 Електрошок

    4 7 Отговор
    Въпросът- електромобил или ДВГ вече е психологически.Технически и от икономична и екологична гледна точка е решен още преди десетина години.Психологичният проблем на привържениците на ДВГ не е нещо ново.Това е обяснено в криминалистиката като симпатизиране на похитените към собствения им похитител.

    Коментиран от #49

  • 47 123

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Минавай някъде другаде":

    Хе, хе. Нали се сещаш, че не ги е карал един човек. Също така за 5-10-те минути които зареждаш може да отидеш до тоалетна. Като ти чета поста, вероятно си мислиш, че тесла се управлява сама, докато ти дремваш, също така ти приготвя ободряващи напитки, а когато си гладен ти препича филийки. Всъщност последното може да е вярно, нали често я сравняваме с тостер.
  • 48 Driving pleasure

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Малко математика":

    Пак по спомен под 30% от електроенергията на зарядните им е тяхна от солар и те ползват мръсен ток от микса, който в САЩ си е доооста мръсен. В грешка си и че плаща за тока на 120 хил коли отдавна само собствениците на най-скъпия модел S100 ползват безплатно другите си плащат. И ако си прав, че има сериозно увеличение в този им бизнес това отново показва, че самото производство на автомобили в най-добрия случай е на 0.
    И пак питам при 10тина милиарда генерирани загуби и предстояща инвестиция от нови 2 кога точно ще се избият парите с печалба от 300 млн?
  • 49 Driving pleasure

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Електрошок":

    Объркал си се бе пич, освен ако това не е признание, че електрическите са по-мръсни от ДВГ и нямат нищо ама нищо общо с твърденията за екология! Всъщност ако се загледаш никой никъде не ги и рекламира като такива - друсаното африканче хвали талигите си с ускорение, не с екология...

    Коментиран от #54, #93

  • 50 Зор ми е да мисля

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Driving pleasure":

    "На една голяма бензиностанция имаш да кажем 5 редици с по 2 колонки за зареждане от всяка страна тоест зареждане на 10 автомобила едновремено зарежането става за макс 10 минути след което ако ще пиеш кафе нормалното поведение е да си преместиш колата на паркинга."

    Като караш електромобил, пропускаш първата стъпка и паркираш направо на паркинга като спестяваш 10 минути. Там си включваш зарядното докато си пиеш кафето и идеш до тоалетна. През това време автомобилът ти се е заредил и продължаваш напред без дори да ходиш на касата. В белите държави, това е нормалното поведение всеки път като паркираш някъде. Обикновено освен зарядна станция, са ти осигурили и безплатно паркиране и влизане в Сини и зелени зони, като в много случаи дори зареждането ти е безплатно. Това е нормалното поведение когато отидеш на мол или хипермаркет. Зареждаш докато автомобила си стои на паркинга, а ти правиш нещо друго през това време, а не ходиш на специални места, на които да се редиш на опашки по разни колонки, да чакаш да ти се напълни резервоара, после да чакаш на друга опашка за да си платиш. Просто не сме дорасли още И при нас така да стане навсякъде, но вече го има на много места дори тук.

    Коментиран от #51

  • 51 Driving pleasure

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Зор ми е да мисля":

    1во ставаше дума за пътуване до Морето, което значи зареждане на средата на нищото. 2ро - нали не очакваш, че при масовост на това задвижване бонусите като безплатно зареждане, паркиране и данъци ще продължат - тия пари за сега ги поемаме нормалните водачи на МПС но, ако ненормалните вземете превес ще почнете да си плащате! И най-вече 3то говорим за това, че при заета колонка имаш нужа от прекалено много време докато се освободи. А има камара случаи на тестващи, на които се е налагало да обикалят с последни изкрици живот на батерията, за да намерят зарядно
  • 52 Електрошок

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Driving pleasure":

    Е тука вече затъна здраво!!"Извличаш СО2 от атмосферата"????За чих ти е???!!
    Той не е източник на енергия!!Тука удари дъното!Остави този Интернет и почни лека полека да се образоваш,макар че техниката не е за теб.Може би ти си бъдещият Юлиян Вучков.Стискам ти палци!

    Коментиран от #61

  • 53 Минавай някъде другаде

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "heklh":

    "Според тестовете на Аутобилд, за да стигна от Пловдив до Бургас с един пробег трябва да карам с 90. Ще дам една торба с пари за да се движа с 90?"
    Не разбирам какво искаш да кажеш с това? Каква е разликата с бензинов автомобил?Това с каква скорост ще се движиш си е лично твой избор и твоя отговорност. Най-бавният модел на Тесла има максимална скорост 200 км в час и ускорение за 5,6 секунди. Ако решиш да караш спортен автомобил с 200 км в час, пак ще трябва да зареждаш по пътя, защото един резервоар няма да ти стигне.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Driving pleasure":

    Акциите в момента са 318 долара , ПРЕДИ отварянето на борсата !!! Ще си поговорим довечера , хахаххаха !!!!
  • 56 heklh

    5 4 Отговор

    До коментар #53 от "Минавай някъде другаде":

    Разликата приятелю, е че ако карам със 140, както е по ограничение пробега е 190км. Пловдив-Бургас е над 200км. Ще спре тока преди Бургас и къде ще заредя или ще си нося паурбанк. Отделно не ми се пътува 3 и кусур часа.

    Коментиран от #66

  • 57 heklh

    3 2 Отговор
    Малко в страни от темата, ама какво правим с милионите кораби и самолети? Защото, ако не знаете почти всички са на дизел? За незнаещите керосина е вид дизел.
  • 58 А какво ще стане ако вместо водород полв

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Driving pleasure":

    1."А какво ще стане ако вместо водород полваме синтетичен дизел и бензин, който дефакто има ИСТИНСКИ НУЛЕВИ ЕМИСИИ "

    2."При синтетичните горива извличаш СО2 от атмосферата след което го изпускаш отново при изгарянето - НО ИМАШ ЦУКЪЛ НА НУЛЕВО ЗАМЪРСЯВАНЕ защото не добавяш нови емисии за "въртиш" съществуващите."

    Е какво стана, Нали нямаше да има емисии както твърдиш в първото твърдение? Това че ще въртиш един и същи въглероден двуокис, не значи че при всяко негово горене няма да се отделят нови фини прахови частици, сажди и азотни окиси. Смогът в градовете няма никакъв шанс да изчезне при този сценарий. Единственият вариант е водород и електричество добити от ВЕИ, но водородът поне засега няма никакъв икономически смисъл, освен за кораби.

    Коментиран от #64

  • 59 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Льокрем":

    312 Милиона, научи се да четеш

    Коментиран от #95

  • 60 Борсов агент

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Driving pleasure":

    "1 акция на Тесла струва 288 долара - при 1.75 долара печалба на акция кога ще се изплати според теб... за един приятел питам :D :D :D" Кажи на приятеля си - догодина. Тогава акциите ще са по 580 долара.

    Коментиран от #63

  • 61 Driving pleasure

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Електрошок":

    Реверсиен процес бе другарю електротехник - горивата какво са? въглеводороди - по пътя на електролизата на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид се произвежда синтетичен дизел С НУЛЕВИ ЕМИСИИ! Разбирам че за сектант на дусания африканец това е твърде сложно, но в това е бъдещето на ЧИСТАТА ЕКОЛОГИЧНА мобилност!!!

    Коментиран от #65, #70

  • 62 Бебо Алексиев монтьор

    7 6 Отговор
    Не, не може да бъде, лъжа е това. Не признавам нищо освен ДВГ, трябва да пуши яко TDI, да гори дизел, масло, да се сменят гарнитури, да се чупят скорости, не на миксера, неее на ГСМа, батериите са много лоши, само след 400 хил. пробег им пада капацитета с 10-15%. Не мога без ДВГ, мечтая за ДВГ, живея за ДВГ, за шума, за пушека, за замърсяването, обичам да лапна ауспуха и някой да даде газ, за да се надишам с полезен пушек. ДВГ, ДВГ, ДВГ, газ, бензин, дизел, водород, само да гори здраво йеееее, ааааа!!!
  • 63 Driving pleasure

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "Борсов агент":

    Купувай акции ама гледай да са хартиени, че след като се оцапате поне да си ги ползваш за тоалетната ;)
  • 64 Driving pleasure

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "А какво ще стане ако вместо водород полв":

    а електричеството има шанс така ли?! И на какви точно данни се базира това твърдение?! В световен мащаб има регистрирани над 1.2 млрд автомобила, средният пробег на всички тях се равнява на 25 000 милиарда километра на годишно. При 20 кВч/100 света ще се нуждае от 5000 милиарда кВч електроенергия ДОПЪЛНИТЕЛНО!!! за да покрие нуждите на транспорта (и това е без товарните автомобили). за сведение въпреки усилията вятърната енергия годишно възлиза на 77 млрд кВч, а от фотоволтаици добива е 38 млрд кВч, далеч от нужното - твърде много нули ти липсват и ако искаш кола на ток ще трябва да буташ кюмур в коптора и да тровиш природата за сметка на няколко милиона говеда в мегаполисите - доста гадна сделчица, но пък те същите тия говеда винаги са били и адски наглеци, та що да не я пробутат...

    Коментиран от #71

  • 65 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Driving pleasure":

    Искам да ми обясниш как ще се хвърля огромно количество енергия за производство на синтетичен дизел, като досега говореше за недостиг на електричество. Да не говорим, че цената за обикновения човек ще е непоносима, само за да имаш удоволствието да си караш стария дизел и да разправяш на хората как електричеството не е бъдещето.

    Коментиран от #67

  • 66 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "heklh":

    "Разликата приятелю, е че ако карам със 140, както е по ограничение пробега е 190км. Пловдив-Бургас е над 200км. Ще спре тока преди Бургас и къде ще заредя или ще си нося паурбанк. Отделно не ми се пътува 3 и кусур часа."

    Откъде ги изсмука тези "факти" от пръстите си ли? При движение със 130 км в час и включен климатик, Тесла модел s100d изминава 330 км. Покажи един друг електромобил, който може да направи това? Единственото което намираш като кусур, не се дължи на автомобила, а на държавата за която говориш. На този етап електромобилите са подходящи за белите държави. Ако имаше електромобили, щеше да е добър бизнес да си направиш зарядна станция по пътищата до морето, но с този начин на мислене и/или финансови възможности, ще караме електромобили, ама някой друг път.

    Коментиран от #69, #74

  • 67 Driving pleasure

    0 2 Отговор

    До коментар #65 от "Никой":

    Що батериите да не са посилни за обикновения човек? Или очакваш спадане на цените на електричеството? Елементарно - с построяване на ВЕИ до завода за синтетично производство се решава проблема и ти гарантира 100% чиста мобилност - батериите не го могат тоя номер защото нито те нито електричеството за тях е чисто! А с масовото навлизане пада и цената!
  • 68 тихо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "libengazi":

    Така е вади очите , ама другото вади дроба уви :)
  • 69 Driving pleasure

    6 3 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    А ще споделиш ли с публиката колко струва тая Тесла 100д? И да кажеш при -10 градуса зимата колко км ще минеш :D :D :D

    Коментиран от #73

  • 70 Електрошок

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Driving pleasure":

    Не съм ел.техник,а съм завършил ДВГ! По пътя на електролизата получаваш водород,който по физичните закони има по- малко енергия от енергията вложена за получаването му!!Същото е положението с СО2.За да отделиш въглеродният атом също е необходима по- голяма енергия от тази,която ще получиш от въглерода.Ти искаш да получиш гориво от вода и СО2 и с това оглави класацията за най-глупав коментар.Второто и третото място също са твой.Пак ще те посъветвам-мани таа техника!Не е за теб.

    Коментиран от #72

  • 71 Отново сметки за балъци

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Driving pleasure":

    Електромобилът с най голяма консумация на километър е Тесла модел Х и се нуждае от 3 мегаватчаса годишно за изминаване на 15000 км. Само тази година в Китай са инсталирани 100 гигавата слънчеви централи, които ще произвеждат по 130 тераватчаса енергия годишно. Това означава, че могат да осигурят енергия за задвижване на 43 милиона от най лакомите електромобили. Годишно се произвеждат 100 милиона автомобила в световен мащаб, като 1 милион + само 1% от тях са електромобили. Значи само китайската соларна енергия, е изпреварила с 50 пъти развитието на електромобилите. Изчистването на енергетиката става много по-бързо, отколкото на автомобилната промишленост. 90% от новоизградените мощности са ВЕИ централи, ЗАЩОТО ВЕЧЕ СА ПО-ЕВТИНИ, а не защото са по екологични.

    Коментиран от #76

  • 72 Driving pleasure

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "Електрошок":

    Кажи го на германците - първата "фабрика" вече работи

    Коментиран от #75

  • 73 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "Driving pleasure":

    Ти май не схвана смисъла на написаното? Това е най-мощния и бърз автомобил на Тесла. Другите са доста по-икономични, особено модел 3.

    Коментиран от #79

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 На загуба

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Driving pleasure":

    Нищо не е възможно да се направи, Въпросът е на каква цена. Колко излиза цената на литър гориво? Какъв е екологическия смисъл премахва ли смога?

    Коментиран от #77

  • 76 Driving pleasure

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Отново сметки за балъци":

    Китай с бума на мобилната електрификация регистрира и бум на СО2 емисиите. Не знам за Китай колко е, но в САЩ имаш 4%ово годишно увеличение на потреблението, което новите инсталирани мощности едва покриват и това е без мобилната електрификация - за Китай предполагам процента е значително по-висок, защото те тепърва се равиват. А е абсурд да мислиш, че ВЕИ може да поеме повече от 50% от конумацията защото това е източник на непостоянна енергия и невъзможност да покрива пикови натоварвания само хидроцентрала от възобновяемите има частична възможност, но са много малко местата в света, които предлагат подобни условия.

    Коментиран от #78

  • 77 Driving pleasure

    3 5 Отговор

    До коментар #75 от "На загуба":

    Не ми дреме за смога! Това е проблем на оная безумна паплач набутана в мегаполисите! Ако смога им пречи дасе качат на градски транспорт, който е високоефективен. За пример мога дати дам Богота, от 15те милиона пътувани, които се извършват ежечасно под 200 000 са с автомобили. Синтетичните горива обаче премахват рисковете от глобално затопляне и буквалното унищожение на планетата!!! Това е което мен ме интресува - и съвпоставимо с Електрическо задвижване синтетиката няма да е по-скъпа - това което влагаш в използването на по-скъпо говиво при конвенционален ДВГ си го вложил в покупката по-скъп автомобил с батерии - танто за танто - независиомо от задвижването мобилноста вече става скъпо удоволствие - а фокусът трябва да е към реално запазване на природата - нещо което електрификацията по никакъв начин не гарантира! Напротив - само за добива на кобалт в Конго вече има ужасяваща екологична катастрофа, и това може само да се влоши. Лично мнение само самоубиец, пълен непукист или откровен идиот може да вика ура на собственото си изтребление, чрез електрифициране на транспорта! И с това свършвам щото ми писна да споря със стена!
  • 78 Отново сметки за балъци

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Driving pleasure":

    Напълно възможно е логично е да се е увеличил въглеродният двуокис. Все пак един фотоволтаичен панел трябва да работи две години, за да изчисти въглеродният си отпечатък, а Китай всяка година произвежда два пъти повече фотоволтаични панели от предходната година. Факт е обаче, че въглищните централи в Китай започнаха да затварят и се отказаха от строежа на вече започнати централи, защото токът от тях вече е прекалено скъп в сравнение с фотоволтаиците. От тази година дори спряха субсидиите за фотоволтаици, защото вече са достигнали етап в който не са необходими. Повечето хора мислят, че заради електромобилите трябва да се изградят фотоволтаични централи, но е точно обратното. Фотоволтаичните централи не могат да работят без батерии, заради непостоянния си характер, а 80% от капацитета на батериите в електромобилите рядко се използва. Обикновено 10-20% от капацитета и съответно пробегът са достатъчни за ежедневни нужди, следователно електрическата енергия може да се складира когато я има и да се ползва чак когато е необходимо. Това е най-лесният начин да се балансира системата и потреблението.

    Коментиран от #83, #96

  • 79 Driving pleasure

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Отговарям само на теб последно и се махам щото е безсмислено да водя спор с хора които са по-скоро сектанти отколкото трезво мислещи. Разликите в пробега при различните модели електромобилите не са големи - разликите в обявените километри идват от капацитета на батерията. Модел 100д и 75 има относително същият разход от около 20 кВ/100 и и разликата в пробега им идва от допълнителните 25 кВ капацитет - така че не "по-евтините" модели не са по-икономични на Модел 3 AWD перформанс модела му дават 19 кВ/100 разход което си е същото като на S-модела. Тъй че при електричка ако искаш пробег си поръчваш по-голяма батерия, не по-слаб "мотор"

    Коментиран от #82

  • 80 Шизофрения? Социопатия?

    4 3 Отговор
    Нали знаеш как се казва на хора с раздвоение на личността?

    "Не ми дреме за смога! Това е проблем на оная безумна паплач набутана в мегаполисите!"
    "само за добива на кобалт в Конго вече има ужасяваща екологична катастрофа, и това може само да се влоши"

    Значи не ти пука за милиардите хора в градовете, но си се загрижил за няколко хиляди работници в рудниците в Конго? Защо в големите градове трябва да избираме между чист въздух или личен транспорт, като може да ги имаме и двете?

    Коментиран от #84, #97

  • 81 Искам дизела да пуши

    6 4 Отговор
    Искам дизела да пуши, TDI-ка яко да реве,
    Помпа-дюза нафта да повръща,
    Екологията не ме е_е!
    Теслата не става, няма пушек, няма дим,
    Това не е забава за батката-джигит непоносим!

    Коментиран от #98

  • 82 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Driving pleasure":

    "по-евтините" модели не са по-икономични на Модел 3 AWD перформанс модела му дават 19 кВ/100 разход което си е същото като на S-модела." Да не би да има скрити батерии някъде? Защото със 70 киловатчаса изминава 530 км. които големите батковци изминават със 100 киловатчасовата батерия.
  • 83 Driving pleasure

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "Отново сметки за балъци":

    Айде от мен да миние ти си последен - Това със симбиозата на електрически автомобил и батерията му с фотоволтаик и баланса на системата ми е най-смешно - опитваш се да ми кажеш, че през деня ще си заредя автомобила докато е паркиран пред работата ми, а после вечерта ще му източа батерията за да гледам телевизия и да си сготвя... а на сутринта ще забутам талигата пак до работа за да я зарядя пак?! Това извинявай е глупост! още по-глупаво е как си купувам собствен солар, за да си зареждам кочака след като очевидно трябва да го правя вечер след като се върна в къщи, когато солара не работи вече... малко нещо... аре да се разберем така - зарежете простотитиее с НАСИЛСТВЕНО НАЛАГАНЕ на тия кочаци и на който каквото му харесва! аз ще си плащам повече за синтетично гориво - вие като искате ги ползвайте - но да ми казвате, че непременно трябва да е вашата - ВИНАГИ ЩЕ СУМ ПРОТИВ ПОДОБНА ПРОСТОТИЯ И ОТКРОВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ!!! Чао!
  • 84 Driving pleasure

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "Шизофрения? Социопатия?":

    Себепознанието ти е похвално и няма да споря щом се приемаш за шизофреник и социопат! Не може да имаш 2те - производството на електроенергия е мръсно колкото и ДВГ - към момента дори го надвишава за 100 км електричка изхърля 150 гр СО2 докато средното за дизел е 120 гр и това е без батериите! Ако вземем за пример България не може 2 милиона говеда в София които се били тровели да ми казват, че трябва в провинцията да бълваме ТЕЦ и да тровим 4 милиона човека още повече, че тия ТЕЦ не засягат само хората от провинцията - глобалното затопляне засяга и говедата в мегаполиса. Така че има едни шизофреници, но определено гледаш в грешната посока! Единственото решение на спога в голеия град е градския транспорт - всичко друго е екологична катастрофа!
    ЧАО!!!

    Коментиран от #90, #99

  • 85 Driving pleasure

    3 3 Отговор
    П.С. Дори Европейския съюз се надява (но не вярва) да достине 30% ВЕИ до 2030 - което не е съществен пробива в приложението на ВЕИ като част от микса на електропроизводството!!! Още поне половин век ще произвеждате безкрайно мръсна електроенергия, а планетата няма толкова време!!!
  • 86 gogo

    3 2 Отговор
    Кервана си върви - кучетата си лаят. "Кола на ток" е бъдещето. Ток произведен от АЕЦ. Малко слънчеви батерии за да се затворят устите на еколозите. И най-важното - независимост на повечето държави от ОПЕК. Просто е ...... ние ще си караме най-евтиното. Като стане бензина и дизела 5 кинта след 5 години (защото ЕС ще ни накара да вдигнем акциза няколко пъти) всички ще се сетим, че е готино да си зареждаме колите от разклонител пред блока на 25-30 стинки киловата ( няма как тока да не стане на тези цени).

    Коментиран от #102

  • 87 Кольо Камиона

    6 3 Отговор
    Така наречената печалба се дължи на два фактора, счетоводни "хитрости" и на това че за да се увеличи рязко производството на Модел 3 без да се прави нова инвестиция, много от тях се произвеждат в някаква голяма палатка.

    https://fakti.bg/technozone/311523-tesla-sglobava-model-3-v-palatka

    Педлагам да изчакаме още 2-3 тримесечия преди да обявим Тесла за печеливша. Нека също се убедим че качеството на Модел 3 и особено на произведените в палатката бройки е добро преди да си вадим заключения.
  • 88 Електрошок

    1 1 Отговор
    Добре написано!Ще ти изпратя хонорара-туба нафта!
  • 89 Електрошок

    1 0 Отговор
    За пост 81
  • 90 Мръсен въздух

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    Ако вземем за пример България не може 2 милиона говеда в София които се били тровели да ми казват, че трябва в провинцията да бълваме ТЕЦ и да тровим 4 милиона човека още повече, че тия ТЕЦ не засягат само хората от провинцията - глобалното затопляне засяга и говедата в мегаполиса." Според статистиката, в София и Пловдив въздуха е много по мръсен отколкото на територията около тец-овете. Теорията ти издиша отвсякъде.
  • 91 Driving pleasure

    1 4 Отговор
    Пичове - нищо не разбирате, само мен слушайте щото гаджето ми Кольо Камиона ми обяснява за нафтата всеки път като спре при мене на магистралата. Даже нафта за смазка слага докато ме чекне в кабината и знаете ли как яко пуши като набере обороти :) Не ми дреме на мене за прецаканите хора в градовете дето дишали смог - на магистралата въздуха е чист и си работя на спокойствие. Хайде чао сладури и моля ви да спирате по-честичко при мен, аз обещавам да се раздавам на макс!

    Коментиран от #100

  • 92 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "silver rider":

    Точно от навлизането на електромобилите ще умре България..... ако до тогава политиците не я довършат, де.
  • 93 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Driving pleasure":

    Щото в щатите лъжерекламата е подсъдима. Оня много внимава как рекламира.
  • 94 Димов

    3 2 Отговор
    Хората не могат да проумеят, че урбанизацията е смъртоносна и започват да търсят под вола теле. Намират си оправдание с колите и се надяват на чудеса. Хората са тъпи. А един тарикат намерил начин да богатее от тъпотията им.
  • 95 Льокрем

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Николай":

    Нямам проблеми с четенето. Първоначално нямаше това "млн." в текста, затова съм и цитирал точно какво пишеше. После го добавиха. Айде на здраве... Ако ще се пеним, нека пяната по устните ни е от бира.
  • 96 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Отново сметки за балъци":

    А какъв спад в замърсяването отчете Китай, като затвори ТЕЦове заради соларки? Покачване с 6% ли чух?....
  • 97 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "Шизофрения? Социопатия?":

    Ние няма да имаме нито едното, нито другото. Те ще ги имат. Ние не. Ние ще посрещаме новите инвеститори с усмивки, да им правим батерии и да им ги рециклираме тук, щото те не искат отровно производство. Работил ли си в такива заводи? А как се наричат хора, които си правят сметката без кръчмаря?
  • 98 Димов

    0 2 Отговор

    До коментар #81 от "Искам дизела да пуши":

    И аз не искам.
  • 99 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    Точно това е целта на феновете, на електромобилите. Те да се возят на чисто, а всичко мръсно, свързано с производство и рециклаж на батерии и ток да е изнесено в чуждия двор. Германия ще кара електрокари, а Тайланд, Сингапур и България ще рециклират и произвеждат батерии. Чиста работа.

    Коментиран от #101, #103, #117

  • 100 Кольо Пикапа

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "Driving pleasure":

    Ако по средата между София и Бургас направят зарядна станция и малък кокетен публичен дом с яки електроковри, ще си купя Тесла, редовно ще се отбивам и ще оставям там парите които спестявам от гориво.

    Коментиран от #104

  • 101 Мръсни батерии?

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Димов":

    Игра фабриката на Илон Мъск произвежда половината от батериите в световен мащаб. Като те слуша човек ще рече че около нея е екологична катастрофа. Е да, ама не. За транспорт на част от батериите и материалите за тях се използват електро камиони, а след като започна и масовото им производство всички камиони ще са електрически. Все повече от енергията за производство на батериите се произвежда на покрива на самата фабрика, а скоро и всичката. С всяка измината година производството на батерии ще става все по-чисто и все по-чисто именно заради наличието на батерии, които да съхраняват енергията от ВЕИ, когато я има, за да се ползва когато има нужда.

    Коментиран от #126

  • 102 Язе

    3 3 Отговор

    До коментар #86 от "gogo":

    всички ще се сетим, че е готино да си зареждаме колите от разклонител пред блока на 25-30 стинки киловата ( няма как тока да не стане на тези цени).
    То сега е почти толкова дневната.Очаквай към 40-50ст.kwh.След като скочи потреблението и цените ще скочат.По повод разклонителя-виж статията за Норвегия,където по пътя е паяжина от кабели и минаването е нещо като сървайвър.

    Коментиран от #105

  • 103 Язе

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "Димов":

    Бъркаш се.Другите държави може и да рециклират(което е много спорно)но най-вероятно ще ги закопават в БГ защото тук няма никакви заводи за каквото и да е.

    Коментиран от #106, #108, #127

  • 104 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #100 от "Кольо Пикапа":

    Спокойно , действа се по въпроса , за ужас на червените боклуци !!!
  • 105 Не думай!

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "Язе":

    1 kwp инсталирана мощност фотоволтаици струва около 3000 лв в момента. За година на нашата територия произвеждаме да са 1200 1400 киловатчаса енергия. По сегашни цени 300 350 лв на година. За десетина години се връщаш инвестицията и на повечето хора не им се занимава, дори да няма бюрократични спънки, а то има. 50 стотинки за киловатчас ще е огромен стимул всички да си накичат фотоволтаици, а вече по закон за цяла Европа са длъжни да ти изкупуват енергията, на цена на която ти я купуваш. Въпрос на време е да приложат закона, който приеха преди няколко месеца.

    Коментиран от #129

  • 106 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "Язе":

    Пак ти повтарям , ти НЯМА да доживеееш време , когато ще се "закопават" батерии , спокойно !! А ние другите нямаме такива притеснения , така че не вървиш , хахахахх !!!

    Коментиран от #112, #130

  • 107 Електрошок

    2 1 Отговор
    Паяжината от кабели може да се избегне чрез система от програмируеми контакти на паркинга примерно с мощност до 10квт,като се плаща по Интернет чрез платен код .

    Коментиран от #109

  • 108 Друсано южноамериканче

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "Язе":

    Закопавам батерии на собствен терен срещу 10℅от стойността на батерията.
  • 109 Контакт

    2 1 Отговор

    До коментар #107 от "Електрошок":

    Дори няма да е необходимо да плащаш през интернет за всяко зареждане. Електромерите ще станат виртуални и без адрес. Сканираш баркода на "контакта", капакът му се отключва и при включване на конектора на зарядното, той се заключва към контакта и ти добавя използваната електроенергия към сметката ти за ток. Възможно е да се регулира подаваната към електромобила мощност да е равна на отдаваната към мрежата излишна енергия от фотоволтаичният покрив на дома ти, като плащаш само такса за пренос. Всичко това и много други опции са свойства на Smart grid. Включително почасови цени на тока в зависимост от търсенето и предлагането и опция да програмираш всеки уред индивидуално при какви цени да се включва и при какви цени да се изключва. Това автоматично ще балансира системата при това по най-добрия начин.

    Коментиран от #113, #157

  • 110 Електрошок

    1 1 Отговор
    Това го написах като аматьор и без да съм чел,а това което казваш е много добре!
  • 111 Закономерно е

    3 1 Отговор
    Бъдещето е на електрическия транспорт. Електрическите двигатели имат най-висок коефициент на полезно действие. Пример: ел. велосипед с 1000 Вата ел.двигател и батерия от четири модула, зареждането на която от пълен разряд е около 2 киловатчаса (към 30 стотинки). Та, за 30 стотинки този велосипед изминава 60 км. със средна скорост 50-55 км/ч, 80 км. със средна 45 км/ч и над 120 км със средна 30 км/ч. , независимо от пътните условия, вятъра и т.н.
    От друга страна, както ел.двигателите, така и батериите търпят непрекъснато развитие. Сигурен съм, че само до 15-20 години, не просто най-екологичните и най-икономичните, но и най-бързите автомобили ще бъдат електрическите. Двигателите с вътрешно горене ще останат само един мрачен спомен от първобитното минало.
  • 112 Язе

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "гост":

    Ей го моя приятел/като Госта.Разбирам,че вече си в ерекция,еякулация.Спри,че си се омазал до ушите.Такава статия чаках за да изригнеш.Това аз колко ще живея никой не го знае още по-малко пък ти.За теб знам,че ще те надживея,защото аз няма да целувам батерии,акумулатори,електромобили и други такива.Събираш ли за Тесла?Събирай,може и ипотека да си направиш.Нали веднага започва да връща......заемите на Гурото.Сега бегай да цункаш иконата на Гурото,че вече изсъхна.хахахахаха
  • 113 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "Контакт":

    Това е интересно каквото си написал.Според скромният ми опит,фотоволтаика обаче няма да успее да ти зареди Ел.колата.Трябват ти много панели за да добиеш толкова ток.А също и батерия по-голяма от тази на колата за съхранение на добитото.Ако си в кооперация и няколко човека искат да си поставят панели?Покрива е един за всички обитатели.Ако си в къща може,но тогава и стените трябва да са ти от фотоволтаични панели.Трябват много.За баланс на системата,едва ли.Ще се получи така,че всички ще зареждат по едно и също време,когато е най-евтино.

    Коментиран от #114, #116, #119

  • 114 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "Язе":

    Е колко много да трябват? 1kWp инсталация заема 5м², има годишен добив 1300kWh , 25 гедини гаранция за запазване на добива до 90% от първоначалния и струва 3000лв заедно с инвертора. Колкото 1200л. гориво с което може да изминеш 10хил км със SUV. Ако си с Електрически SUV, например Model X тази инсталация ще ти осигури по 6500км годишно в началото и по минимум 5850км след края на 25 годишната гаранция. Пробег от 155хил км за 3000лв. 1,94лв/100км.
  • 115 Контакт

    0 1 Отговор
    Вероятно караш по повече от 6500км/год. Тогава просто умножи колко по 6500 ти трябват. Средният за България е 13 000км, значи ти трябват 2kWp заемащи 10м². Сам си се сетил, че не е задължително да се монтират върху покрива. По-добре е 2в1 - фотоволтаична козирка на терасата или прозорците на южната фасада вместо тента. Ще са ти необходими 7 линейни метра южна фасада.На този етап е глупаво да зареждаш батерия от която после да заредиш електромобила. Батериите са все още прекалено скъпи. Ако това не е проблем, не ти е необходима батерия по-голяма тази на автомобила, а напротив. Трябва ти капацитет достатъчен да събере максималният дневен добив на фотоволтаиците, което е много по-малко от капацитета на батериите на електромобила. Освен това, сметките дотук са за нетно потребление, а не за реално. Енергията ще се ползва и от домакинството, когато пече, а електромобила да се зарежда и от мрежата.

    Коментиран от #122

  • 116 Друсано южноамериканче

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "Язе":

    Нещо много подпитваш.Да не си решил да купуваш миксер.То не че е нещо,ама срама е голям!!!!

    Коментиран от #158

  • 117 Електрошок

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Димов":

    Абе Димов,ти пишеше добри коментари.Кво ти повлияха тези двг откачалки и сега чета само страхотии.Ела в нашия отбор.Мани ги тея мазни деривати.Клуб "Друсаните африканци"те чака!

    Коментиран от #138

  • 118 Да да

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Driving pleasure":

    Ама кажи им ги тия неща на ЕС бе! Тия тъпаци ще ми субсидират елки! Как може такъв гений като теб да няма Нобелова награда? Даже Антиелектротехника Зорлем млъкна, само ти си по-умен от тях! Обясни ни сега как КПД-то на ДВГ с каквото гориво си избереш, е по-голямо от това на примитивния ел. мотор! После ще обясниш как нещо с КПД 30%,макс 50% при определени условия е по-ефективно от други с 90-95% КПД без много напъване!

    Коментиран от #121, #133

  • 119 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "Язе":

    Най-евтино е в часовете с най-ниска консумация! Тоест така се балансира донякъде системата - с цени! Един кв.м.фотоволтаик вече дава 300 вата и струва 300 лв.! Комбинацията от слънце, вятър и вода е най-чистия енергиен микс! В България вятъра не е овладян достатъчно! Ако се проложи правилен подход, до две години може да имаме 50% чиста енергия и 30% АЕЦ! ТЕЦ на газ и американските ТЕЦ със очистители и сме лидери в ЕС!

    Коментиран от #156

  • 120 Driving pleasure

    2 1 Отговор
    Евала на Димов за коментар 94! Цитирам ви го защото това е есенцията: " Хората не могат да проумеят, че урбанизацията е смъртоносна и започват да търсят под вола теле. Намират си оправдание с колите и се надяват на чудеса. Хората са тъпи. А един тарикат намерил начин да богатее от тъпотията им." А на тези, които ми ползват ника ще кажа само - смешни сте да си водите пропагандата така! Всъщност не... ще цитирам пак Димов: "Хората са тъпи" въпреки, че аз лично ползва идиoти за да ги опиша ;)
  • 121 Driving pleasure

    1 1 Отговор

    До коментар #118 от "Да да":

    Ами очевадно е, че съм по-умен поне от теб щом трябва да ти обясня - КПДто на електромотора спокойно можеш да го извадиш от уравнението, защото теб те интересува КПД на Електроцентралата на твърдо гориво капишчиш? Или ти е трудно? И истната е, че двете неща са абсолютно съпоставими!!! Съвремените мотори достигат 50% КПД, централите и то най-добрите са с 65% КПД - извди обаче от уравнението загубите по пренос, добави към него батериите и не е трудно да схванеш, че добрия стар ДВГ в съвременния му вариант е по-добрата алтернатива ЗА ПЛАНЕТАТА, а че ви пушел - ползвайте градски транспорт или колело дявол го взел!!!

    Коментиран от #124

  • 122 Driving pleasure

    1 1 Отговор

    До коментар #115 от "Контакт":

    Контакт - кфиш ме пич. Сметката ти направо ме накара да си купя и аз един SUV тостер... само да ми обясниш сега... тая "козирка" дето ще ми дава ток кога аджеба ще го дава - щото имаш нещо си дето му викат пикова мощност (правилно си написал 1kWp) и тя по наште ширини мисля е около 5 часа. Демек тая системка ще ми вади по 1 кв макс 5 часа дневно нещо от порядъка на 11 до 16 часа - с други думи, за да си заредя 60 кВ батерия ще трябва да ида до работа сутринта, към 11 да прибера колата да я включа да се зарежда и да се върна а следобед по обратния ред - тичам за колата заредила се като за 20тина км връщам се да си доработя и после се прибирам гордс ел тостерчето в къщи...
    Нали се сещаш, че тия 1300 кВч средногодишно са всъщност 3.5 кВч дневно и че няма практическа възможност да си заредиш таралясника с тях? И нали се сещаш че модел Х който си дал за пример почва от 130 000 долара и то Ю Ес цена в европа доста повече и че за тия пари мога да си купя Дизелово SUV от висок клас и да си бръмча 10 години с него... и даже ще е по-щадящо природата... По-малко от 3 кВ инсталация не може да ти захрани и къщата, камо ли колата! Просто сте чули някаква "далавера" и евтинджос и почвате да правите безумни сметки!..
  • 123 Driving pleasure

    2 1 Отговор
    и да се поправя преди да сте ревнали Модел Х почва от 79500 за 75д 130 хил е скъпата 100д сигничър, но важи същото! При днешния курс на долара това са 135 000 лв т.е. може да си вземеш вземеш Ауди Q5 Мерцедес GLC или Волво XC60 в топ оборудване с 200 коня (истинско качество, комфорт и престиж) и да ти останат 40 тина хил лева - айде ще ти махна 600 лв годишно обслужване за 10 год, останаха ти 34 000 при 2.3 нафта са 15 000 литра - при 7/100 (а по данни на производителя далеч по-малко) това са много над 200 хил км!!! Средното, което си дал е 13 000 годишно значи за 16 години пробега - наеш ли - като си баламурник карай си тесляка и ти пожелавам здраво сърце когато на 10тата година Друсаното африканче ти поиска 33 000 зелени гущерчета, да ти смени батерията! Успех!
  • 124 Контакт

    0 2 Отговор

    До коментар #121 от "Driving pleasure":

    "Съвремените мотори достигат 50% КПД, централите и то най-добрите са с 65% КПД - извди обаче от уравнението загубите по пренос, добави към него батериите и не е трудно да схванеш, че добрия стар ДВГ в съвременния му вариант е по-добрата алтернатива ЗА ПЛАНЕТАТА"

    Това КПД на ДВГ, което си го написал е за точно определена мощност с точно определени обороти. А си мръднал малко някое от условията, КПД драстично пада. Когато автомобилът не се движи, а двигателят работи, КПД става дори отрицателно. Неслучайно разходът на ДВГ в градски условия е по-високо отколкото на магистралата, където е необходима най-голяма мощност, апри електромобилите е точно обратното. Реалното КПД в пътни условия на ДВГ е около 20%. Ако се върнем на примера с SUV, за да изминеш 100 километра, се нуждаеш от 20 киловатчаса енергия. Това означава че си изхвърлил 80 квч топлина. Това е топлата вода на четиричленно семейство за 10 дни. При 13 хиляди километра годишно, изхвърляш на вятъра 10 400квч енергия - топла вода за 4 години. Това ли ти е представата за ЕКОЛОГИЯ?

    Коментиран от #152, #153, #155

  • 125 Контакт

    1 0 Отговор
    Газта е най-чистото гориво по всички параграфи -добив пренос и изгаряне. При изгаряне в микро турбина, се отделя само CO2 и почти никакви NOx за разлика от ДВГ. КПД при когенерация е над 90% за големия става ци и над 95% за малки от които ⅓ е електричество, а останалото топлина. От онова същото количество газ необходимо за изминаването на 13 хиляди километра на SUV с ДВГ, ще се получат около 30 квч електричество и 70квч топлина. Значи със същото количество газ, може да изминеш 20 вместо 13 хиляди километра. Ако този когенератор е монтиран в блока или на работното ти място, няма да има нито загуби нито такси от пренос на енергия. Като бонус получаваш топла вода и отопление. Това му е хубавото на децентрализираното производство на енергия. Газовите когенератори с микротурбини влизат в работен режим за три минути и не ги притеснява честото включване и изключване. Именно затова, за да работят с максимално КПД, вместо една голяма, се монтират няколко микротурбини с по-малка мощност, който да работи с максимално КПД, а мощността се регулира чрез броя работещи турбини. Като се добавят към системата фотоволтаици и слънчеви колектори за топла вода, сградата става почти автономна, но най-вече екологична. И най-хубавото е, че

    Коментиран от #131, #150

  • 126 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #101 от "Мръсни батерии?":

    Като те слуша човек ще рече, че говориш за фабрика за захарни петлета. Не падам от луната и не ща завод за батерии в града си.

    Коментиран от #128

  • 127 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Язе":

    Прав си, допускам и това. Както и вероятността да виждаме цигански колиби, изградени от батерийни пана. Иновативността на някои раси надхвърля и най-смелите очаквания.
  • 128 Мръсни батерии?

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Значи предпочиташ един милион мръсни дизела да минават под прозореца ти, но не желаеш фабрика за батерии на 10-20 км от домът ти? Въздухът покрай гига фабриката е много по-чист от което и да е Софийско кръстовище.

    Коментиран от #139

  • 129 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Не думай!":

    Ако ти си сложиш соларки на покрива има да чакаш възвръщаемост за 10г. Частните соларни станции не се връзват с един трафопост към общата електропреносна млежа. Имат си акумулатари, които струват маса пари и се сменят на 7г. Да не говорим колко ще ти струва няконя повреда - панел или инвертор. А за едно домакинство трябват към 20-30м2 панели, плюс акумулатори, инвертор, окабеляване и носеща конструкция, с които надхвърляш инвестицията от 9-10 бона. Дори не отчитам разходите по узаконяванто, което си е живо ходене по мъките и дране на кожи. Няма да спреш под 15хил. Та за внуците, викаш, щяло да се изплати?

    Коментиран от #132

  • 130 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "гост":

    Точно така е. Негативите на електромобилите ще лъснат 20-ина г след като станат масово явление. Демек... след около 30г ще почне глобалният проблем. А ако греша (и ако съм жив да го видя това време), ще се телепортирам при тебе с джобният си телепорт за да ти кажа: "Прав беше гост, бъдещето е на електромобилите."

    Коментиран от #134

  • 131 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Контакт":

    Само дето има няколко проблема... 1во, че не се забелязва строителство на такива микро газови турбини с когенерации... 2ро, че изграждането на инфраструктура за електричките при съществуваща такава за течните горива (вкл бързо преминаване на ДВГ към газово говиво) е твърде енергоемко и 3то най-важно - батериите за електричките за които създаваш тия когенерации провалят целия ти екологичен замисъл защото освен отделяните СО2 имат още куп химически и даже радиационни отпадъци и всичката екология на автомобил движен от енергия отива по дявола!
  • 132 Не думай!

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "Димов":

    При сегашните цени на тока си абсолютно прав. Но я сметни при 50 ст. за квч. дали си заслужава? Освен това си избираш или батерии без да се занимаваш с бюрокрация или бюрокрация без да се занимаваш с батерии, но не и двете. Когато имаш батерии и си ползваш тока за собствени нужди без да го връщаш в мрежата, никой не може да ти каже нещо, защото всичко е след електромера.

    Коментиран от #140

  • 133 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "Да да":

    А тук съм и ви чета, ама трудно мога да взема ръка да кажа нещо. Засега се опитвам да разбера как с продажби от 60-70 хил. бройки можеш да направиш печалба за милиарди (вземайки предвид колко бяха на минус предишните тримесечия). Има нещо гнило тука, но щом това ви радва, ОК.

    Коментиран от #135

  • 134 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Димов":

    Оптимист си... след около 10 до 15 години вече ще се чудим как да се отърваваме от електрическите кошници и де да денем труповете им... Един от първите проблеми ще си остане инфраструктурата, ще има проблеми с управлението на енергийните системи, от там чисто производствени проблеми с батериите - лития как да е е относително разпространен и дори да се оскъпи малко добива има запаси - но не можем да кажем същото за кобалта, а чесно казано сериозни алтернативи на батериите не се задават. И накрая ще лъснат и проблемите с рециклирането, човечеството е показало и доказало, че не го бива много много в тая работа! След 30 години по-скоро вече няма да има Планета за която да се борим...

    Коментиран от #136, #141

  • 135 Зор ми е да мисля

    0 2 Отговор

    До коментар #133 от "Зорлем":

    Ами защо спря да четеш до там? Да беше погледнал и какъв е оборота и нормата на печалбата?"
    Печалбата идва от ръста в приходите - общо 6.8 милиарда долара, с половин милиард повече от прогнозите на Уолстрийт.

    Нормата на печалба от един продаден Model 3 вече достига 20%, след като повече от година компанията продаваше най-достъпния си модел на практика на себестойност. "

    Коментиран от #143

  • 136 Рециклиране

    2 2 Отговор

    До коментар #134 от "Driving pleasure":

    Ей като ви слуша човек и да се чудя колко трябва да са тъпи тези от Юмикор, за да зарежат питомното и да гонят дивото. Зарязаха се добива на мед от рудниците и тръгнали да рециклират батерии, за да добиват ценните метали от там. На всичко отгоре събират боклуците от цял свят, включително отровните и излъчващи радиация батерии и ги трупат на пъпа на Белгия, за да ги рециклират там, вместо да го прави далеч от родината си в комбината в Пирдоп който притежаваше. След като те могат да си позволят да плащат транспорта на боклуците от цял свят, дали някой малоумник ще тръгне да ги заравя, а няма да им ги продаде? Дали когато се съберат достатъчно боклуци за два завода, няма да направят втори, вместо да ги транспортират в цял свят на едно място? Да сте чули някой да си изхвърли оловният акумулатор? Само глупаците го правят и няма да се учудя, ако точно вие си изхвърлите акумулаторите, защото не знаете, че се рециклират.

    Коментиран от #142

  • 137 kjl

    3 0 Отговор
    За година, година и половина, "Тесла" толкова фалшиви новини, борсови измами и манипулации сътвори, че това което пише в тази статия ще бъде опровергано само до седмица. Менте, менте, менте! То е като американският бюджетен дефицит. Десет години дефицит от по трилион на година, едно тримесечие на плюс с 200 милиона и нещата са величествени.
  • 138 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Електрошок":

    А значка давате ли? И аз ви чакам вас в моят клуб. Хем ракия за всички, хем като спрат някого и лъха на джибри, ще се оправдае, че не е пил, а е точил етанол от резервоара. И екологията ще грейне.... Живот братче.
  • 139 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Мръсни батерии?":

    Напротив! Не искам да ми пушат под прозореца. Ако и ти не искаш, махни се от панелната кутия и живей в къща с двор на тиха и спокойна улица, с борова курия зад оградата. Ама статутът на гражданин-големец не се дава лесно, нали? Я ми посочи, коя фабрика тука е на 20км от което и да е населено място? Ние не сме САЩ. Разтоянията тук са други. Влизал ли си в Монбат, в Гърговище? А в Медет, в Панагюрище? Свилоза в Свищов? Монтюпе в Русе? Колко още такива искаш да има?
  • 140 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #132 от "Не думай!":

    Остей го електромера. Конструкция и съоръжение имаш да озакониш. И като стане тока 50ст, и всичко живо се юрне да дири спасение във волтаиците, тия 9 бона само за съоръжението ще станат на 19. Пазарна икономика. С търсенето ще нарастне и цената. Пак няма избиване, освен ако не изнамерят по-продуктивни панели.
  • 141 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #134 от "Driving pleasure":

    Бях коментирал в една друга статия, че половината свят няма да рециклира, а ще заравя, хвърля и трови. Ще изтровят и почва и вода, че и самите нас. Ама нали Мъскинина ще си поживее до тогава, от парите на балъците....
  • 142 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Рециклиране":

    Рециклиране на акумулатор не е като на литиева батерия. А и размерът му е 10 пъти по-малък. Интересно ми стана твърдението, че щели да транспортират батериите до един голям завод, който предполагам, ще е разположен на някой континент. И като тръгнат танкерите натоварени с батерии натам, че като потъне някой (щото се случва), май ще е доста по-зле и от петролен разлив.

    Коментиран от #145

  • 143 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "Зор ми е да мисля":

    "Печалбата идва от ръста в приходите - общо 6.8 милиарда долара, с половин милиард повече от прогнозите на Уолстрийт." И няма нищо общо с държовната субсидия? Апропо: нея още ли я има?

    Коментиран от #146

  • 144 Електрошок

    0 1 Отговор
    Малий!Танкери потъват,покриви падат от тежки панели,цигански гета от стари батерии,поскъпване на електроенергията,апокалипсис! Ако минеш в нашия отбор че ги размажем двг.

    Коментиран от #149

  • 145 Рециклиране

    0 1 Отговор

    До коментар #142 от "Димов":

    Размерът няма никакво значение. Все пак технически, bTV на тапицерия много по-малка и по-лека от един акумулатор на автомобил. Как така иначе ще напъхат 7000 броя в една Тесла? Както казах обаче това няма никакво значение, е важно колко пари може да изкара рециклиращата компания от един тон скрап.

    Коментиран от #148

  • 146 Зор ми е да мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Димов":

    Разбира се че печалбата на теста няма нищо общо с държавната субсидия. Субсидиите се дават на купувачите. Даже не се дават, а се приспадат от данъците. Тесла си получава пълната цена в момента на доставката и не се интересува дали купувачът ще ползва или няма да ползва субсидии и колко ще са те.

    Коментиран от #147

  • 147 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Зор ми е да мисля":

    Не ме разбра. По-скоро аз не се изказах правилно. Ако нямаше субсидия (на купувачите), щяха ли Тесла да реализират тия ръстове на продажби, че да излязат най-сетне на келепир? Мисълта ми е, че със субсидия всеки може. Я на Мерцедес да им дадат субсидия на клиентите, колко ли ще им скочат продажбите и кога щяха да ги гонят теслите?
  • 148 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Рециклиране":

    Това за парите съм съгласен, но размерът на батерията има значение от екологична гледна точка. В този смисъл го изтъкнах. Сега в БГ има 4млн коли с 4млн акумулатори, които се сменят веднъж на 5г. Ако бъдат заменени от 4млн електромобили с 4млн батерии, които също ще сменяме през 5г, но са 10 пъти по-големи от акумулаторите, ще имаме сериозен проблем. Повече матреал за рециклаж.
  • 149 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Електрошок":

    За какво? Електрокарите ще навлязат, така или иначе. И всички ще караме на ток, то просто не се обръща внимание на друга алтернатива. Въпросът е икономически. Няма нищо общо с екологията, както някои хора си мислят. Иначе Китай щяха да са с алтайски въздух.
  • 150 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Контакт":

    Тоз микрогенератор няма ли да иска поддръжка, превантив, обслужване? За него няма ли да има фирма, която да ги върши тия работи? По колко ще дере на месец за тия услуги? Предполагам, че няма да натоварим чичо Пеньо - пенсионера от входа, с тези задължения.

    Коментиран от #161

  • 151 Кристална топка

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    Това си го записвам:. "Може догодина да продава колкото МБ и БМВ в Щатите, но за разлика от тях това е единствения пазар на който тесла могат да продават успешно в близкото бъдеще. Също можеш да си запишеш, че ако JP Morgan познаят за старта на новата глобална криза през 2020 г. именно тогава тесла ще се срине като лошо построено домино, защото при всяка такава криза луксозния сегмент автомобили рухва първи и най-фатално. А за 2020 може да си запишеш още една прогноза. Тъй като всички автомобилни производители са заложили по 10-20 електрически модела в серийното си производство от тази година, това ще е първата година в която тесла ще имат сериозна конкуренция, която ще ги накара да свалят цените двойно и вероятно ще намали продажбите им"
  • 152 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Контакт":

    "Това КПД на ДВГ, което си го написал е за точно определена мощност с точно определени обороти. А си мръднал малко някое от условията, КПД драстично пада." Щот пък КПД на мотора на електрокара седи само на 95% и не мърда. Но няма какво да го гледаме него. Електромоторът е много по-съвършен от ДВГ. Не е в това проблемът, а в батерията.

    Коментиран от #162

  • 153 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Контакт":

    "Неслучайно разходът на ДВГ в градски условия е по-високо отколкото на магистралата, където е необходима най-голяма мощност, апри електромобилите е точно обратното." Точно за това, електромобилът е по-удачен за в града. Както и заради липсата на ауспух. За далеко - едно ДВГ и СД със сръбско ;)
  • 154 Кристална топка

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    А ти си запиши и не спирай да го четеш: Тесла още днес е на печалба и до 2020 година ще е спечелила толкова за да си позволи каквото си иска цена за евтиният си автомобил който са обещали са тогава. Ако не ме лъже паметта ставаше въпрос за 20 000 долара, но дотогава ще е по-евтин вероятно. Сам се сещай какви параметри ще има Тесла тогава и погледни какво обещават останалите - автомобили с по-лоши параметри от Тесла модел 2012 година на цена на модел 3, които ще продават на загуба поне няколко години. говориш за материали за батериите без да имаш идея какви ще са батериите на Тесла семи и Tesla Roadster. Още днес, Tesla използва 8 пъти по-малко кобалт в батериите си отколкото останалите и работи по въпроса да го премахне напълно.
  • 155 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Контакт":

    "При 13 хиляди километра годишно, изхвърляш на вятъра 10 400квч енергия - топла вода за 4 години. Това ли ти е представата за ЕКОЛОГИЯ?" Сметнал си го в режим на лятно каране. През студено време, от Октомври та чак до Април, немалка част от топлата вода в кола с ДВГ се използва за затопляне на салона. При електрокарите за да топлиш салона през тези месеци ще хабиш ток от батерията. А в страни като Русия, това ще става през цялата година.

    Коментиран от #163

  • 156 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "Да да":

    А защо вместо това, просто не преустроим ТЕЦа да топли водата със соларна кула? Само ще запазим опцията за стартиране на газ или за когато няма слънце. Съвсем екологично и ефективно. Вече правят инсталации с натриев разтвор (солена вода) за съхранение на топлината при слабо слънцегреене. По-добро е от фотоволтаиците и дава много повече ток за единица площ. Това си е жив соларен ТЕЦ.
  • 157 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Контакт":

    Абе не че нещо.... ама не ви ли е страх всичко да става по електронен път, през нета? Като гледам какви кибератаки правят..... Две-три 18г пишлемета с лаптоп сриват цели системи за нула време. Аз не смея да даверявам всичко на компютри.

    Коментиран от #164

  • 158 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Друсано южноамериканче":

    Подписвам от любопитство.Работил съм в тази сфера и ми стана интересно как се развиват нещата.Миксер няма да си купя,даже съм доволен,че не съм на 20год защото ще ме принудят да се кача на такава измишльотина.

    Коментиран от #160

  • 159 dsdg

    0 0 Отговор
    Германци и руснаци за пореден път се събраха и решиха да се репчат на САЩ и ВБ. За пореден път ще бъдат разделени, насъскани един срещу друг и после б... и е.... като за световно. И точно Тесла е едно от най-главните оръжия за тази цел. Жалко че пак сме от грешната страна, ама ганьо има корава глава и не го бърка да тегли.
  • 160 Друсано южноамериканче

    0 1 Отговор

    До коментар #158 от "Язе":

    Ще запеете тази песен като леки жени-ние не искахме,ма те ни принудиха!
  • 161 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Димов":

    Контрола на микротурбината се осъществява от микропроцесорна система за управление чрез GSM модем , контролиращ работата на инсталацията независимо от тяхното местоположение. Това позволява монтаж в труднодостъпни райони и обекти без персонал като например релейни станции и линейни участъци на газопроводи.

    Тези характеристики позволяват надеждна работа и минимизиране на времето за техническо обслужване. Срока на капитален ремонт е над 60 000 часа, а периодичните сервизни дейности на всеки 8 000 часа – т.е. не повече от 1 път годишно. Различните модификации на микротурбините дават възможност за индивидуален подход при решаването на задачи за автономно енергоснабдяване на различни потребители. http://www.ecotekproducts.com/display.php?bg/Microturbines%20CAPSTONE

    Коментиран от #165

  • 162 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #152 от "Димов":

    "Щот пък КПД на мотора на електрокара седи само на 95% и не мърда. Но няма какво да го гледаме него. Електромоторът е много по-съвършен от ДВГ. Не е в това проблемът, а в батерията."
    Всъщност капеде на батерията на електромобилите, е много по-добро от КПД на електродвигателя. Предполагам, че под КПД имаш предвид фарадеевата ефективност съотношението на заредената към използваната енергия.

    Коментиран от #166, #176

  • 163 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Димов":

    "Сметнал си го в режим на лятно каране. През студено време, от Октомври та чак до Април, немалка част от топлата вода в кола с ДВГ се използва за затопляне на салона." При минус 6 градуса и всички реотани включени на пълна мощност 6 киловата, в седем местният Тесла модел Х става 45 градуса за минути и провеждащите теста не издържаха и се съблякоха голи. Реалната мощност за поддържане на нормална температура е 2-3 киловата. следователно за отопление на купето се употребява 2~3% от изхвърлената от двигателя топлина. Отоплението на купето намалява с до 10% пробегът на електромобилите през зимата.

    Коментиран от #167

  • 164 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "Димов":

    За кибератаките ще се грижи блокчейн технологията, която постепенно навлиза в енергетиката и ще е гръбнакът на смарт грид. Блокчейн е много по-сигурен срещу атаки от Банковата система в момента.

    Коментиран от #168

  • 165 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #161 от "Контакт":

    Много интересно четиво. Благодаря! Но 60 000ч са за период на КАПИТАЛЕН ремонт. Няма да минеш без превантиви. Нито без повреди, но това е Божа работа. Хубави машинки но за някой завод, дето има поляна и иска да се отцепи от енергото. Как да ги интегрираме към един вход на блок? Къде ги монтират при такъв случай?

    Коментиран от #170

  • 166 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #162 от "Контакт":

    Не! Имам предвид самата батерия. Тя е най-слабото звено в електромобила. Нея трябва да усъвършенстват, а не да правят ракети с 0-100 за под 2с.

    Коментиран от #175

  • 167 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Контакт":

    Стита бе човек! Нали не си сериозен? Тия тестове са толкова рекламни, че.... -6 градуса и за БГ не са зима. Тук ще вървят. Аз за Русия питам. В С.Петерсбург е -20, -30.... понякога стига -60. Там как мислиш ще е?

    Коментиран от #171

  • 168 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #164 от "Контакт":

    Още повече ме наплаши.

    Коментиран от #172

  • 169 Кольо Ремаркето

    4 0 Отговор
    Браво на Илон, сега с тази печалба ще може да се увеличи производството, интересно още колко палатки ще опънат за да сглобяват миксерите. И тъй като нямат достатъчно батерии сигурно ще изчезнат от пазара размер АА за да не спира продукцията на Модел 3.
  • 170 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "Димов":

    Най-логичният избор на място за микро турбината е в или до абонатната станция на входа или блока. Ако на покрива на блока са монтирани слънчеви колектори за топла вода, най-вероятно е и буферът за топла вода да е там, така че микро турбината може да се монтира и там. В най-лошия случай, могат да се монтират в градинката пред блока. В общи линии може да я монтираш където искаш. Пропуснал си да прочетеш, че освен капиталният ремонт е необходима профилактика на всеки 8000 часа работа, което означава веднъж на две-три години, ако ще се ползва само зимата, когато не достига енергията от слънцето.

    Коментиран от #177

  • 171 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #167 от "Димов":

    Защо не вземеш да направиш един рекламен тест и ти? Моля те постигни 45 градуса в купето при минус 6 градуса отвън с личния си автомобил за който мислиш че има хубаво парно! Виждал ли си радиаторче за парно? Това радиаторче повече от един два киловата не може да изкара. За разлика от електрическият нагревател, който има постоянна мощност от 6 киловата, мощността на радиаторчето намалява с всеки градус покачване на температурата в купето. Tesla има по-добро парно от който и да е бензинов или дизелов автомобил без печка. Въпрос на елементарна физика. Освен това през нощта можеш да го държиш на зарядно, а сутринта чрез мобилното приложение да си подгрееш купето с енергия от мрежата още докато си в леглото.

    Коментиран от #173, #174, #178

  • 172 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "Димов":

    Имаш някакви съмнения относно блокчейн технологията ли? Знаеш ли по-сигурна технология от нея? Някоя, която не може да се манипулира по никакъв начин от когото и да било?

    Коментиран от #179

  • 173 Язе

    2 0 Отговор

    До коментар #171 от "Контакт":

    Защо мислиш,че нормалните автомобили нямат силно парно?Радиаторчето за парно ама хич не е 1-2кВт.Влиза антифриз с температура 90-95 градуса като загрее колата и дали няма как да направи 45градуса в купето при -6 навън.На кой обаче зимата му трябва тази температура в колата?Влизаш дебело облечен и освен ако обичаш силното потене става.Една нова кола е дотолкова изолирана,че топлината са губи много бавно.Врати,таван,атермични стъкла,под.
  • 174 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #171 от "Контакт":

    Човек самозакопаваш се :D 1во както ти е казал Язе - за къв бяс ти е 45 градуса при 23 градуса вече не може да стоиш с яке, при 25 вече не можеш и с пуловер да стоиш а при 28 след половин час ще си в тотален нокаут и ще си пред припадък! 2ро тия 6 кВ за парно нали се сещаш че на масовата електричка са 10% от мощността на батерията съчетано с падането на заряда при тия -6 градуса говорим за поне 30% по-малък (от и без това смешния пробег), даже Континентал бяха излезли с едно такова проучване. 3то нещо за Печка чувал ли си? като искаш да си подгряваш колата едно Уебасто и си пич, но е излишно сутринта четох статия в която описваха Хонда HR-V че 30 сек след палене почва да духа топло, ама в Аутобилд го пише... а повечето нови коли имат вече отопляеми седалки, които ти дават достатъчно комфорт. Баш с това ндей да се хвалиш, защото климатизацията е един от основните минуси на електричките

    Коментиран от #180, #189

  • 175 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #166 от "Димов":

    Димов, ама не става приятелю :) Всяка седмица сме свидетели на поне по едно "революционо" откритие при батериите, което на следващата е забравено. При настоящата технология могат още малко да сгъстят заряда, което обаче няма да качи пробега, просто ще свали малко цената и толкова - и остава само 1 да рекламират безсмислени ускорения и то само направо - все едно на всеки светофар ще се дърпам с някой и ще показвам колко ми е по-голям (размера на батерията) ;) Аз принципно нямам проблем с електричките - би могло да са чудесно ДОПЪЛНЕНИЕ към градската мобилноста, но имам проблем с концепцията на електрички като Тесла (и задаващите се нови модели). Приемам нещо от рода на първия е-Смарт или Рено Туизи - малки градски превозни средства нуждаещи се от малко място, с малка батерия 10-15 кВ осигуряваща 100тина км за ежедневните градски нужди - това може да е еко и фън наистина - но чудовище с 60-100 че даже и 200 кВ батерия - е не!!! Това си е еко катастрофа!

    Коментиран от #181

  • 176 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #162 от "Контакт":

    Проблема (за мен, Димов да каже за себе си) не е в КПД на батерията. Нито ще оспоря КПД на електромотора или предимствата му. Проблема е в електроенергията, нужда за да сработи тая симбиоза. Очевидния минус на батерията е ограничения заряд и прекалено високата цена - коментирах го вече - това с настоящата технология не можеш да го промениш. Да плътността се увеличва, но цената на суровините също и изяжда голяма част от евентуалния спад на пакет батерии. А единственият начин да увеличиш пробега очевидно е с по-голям заряд... и се завърташ в омагьосания кръг. От там насетне производството на електроенергия за единица пробег е по-мръсно и се очертава да е такова още десетилетия, отколкото съществуващите изкопаеми горива предлагат. И самата батерия има огромен въглероден отпечатък, който е почти невъзможно да се заличи! За това подобен тип автомобили са неефективни. Както казах горе - кажи ми че си направил малка двуместна градска бълха и ще ти кажа браво! кажи ми че си направил 2 тонен мастодонт на батерии и ще те пратя подявлите - както направих вчера и с Мерцедес за новия им е-Актрос с 240 кВч батерия даваща почти двойно повече СО2 на километър сравнено с дизелов двигател. А ти сам говориш колко по-екологично и смислено задвижване е газовото, а никой не го стимулира него... айде замисли се дали не говорим за лобита и големи пари тук, а не за предимства на даден вид задвижване пред друг или екология...

    Коментиран от #182, #184, #191

  • 177 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "Контакт":

    Това можеш да го монтираш на покрива на някоя друга сграда, но не и на блока. Нито пък в мазето. Никой няма да се навие да му бучат 60дб нон стоп. И ми е чудно, дали въобще ще ти го разрешат. Под коя наредба попада? За градинките пред блока - абсурд! Колче не ни дадоха да забием. Водят се паркови площи. Това е за къща с двор, мол, фабрика, най-много за отцепен жилищен комплекс с пригодена площ и прочие. Не е за нашите панелки. Колко ще струва КВтч ток от това? От любопитство питам?

    Коментиран от #193

  • 178 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #171 от "Контакт":

    За какво ти е да вдигаш 45º в купето? Сауна ли ще правиш? При електрокарите, парното дърпа ток от заряда. Отделно подгревът на батерията при тия минусови температури. Зимата в Москва или в Отава, няма да изтрае км, които й дават по книжка. Ще баталяса доста по-бързо. А при ДВГ просто уползотворяваш вечегенерираната топлинна загуба, което намалява загубите и така, повишава КПДто на агрегата.
  • 179 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #172 от "Контакт":

    Няма технология, която да не се манипулира. Няма абсолютна соигурност. Хората дублират дебитни карти и източват милиони. Самата дума "технология" ме кара да се съмнявам.

    Коментиран от #194

  • 180 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Driving pleasure":

    Вебастото е повече за дизели. Бензинът загрява бързо. И Вебастото е хубаво нещо. Цъквам с дистанционното през прозореца и докато се облека и сляза, купето е топло. 15 мин му трябват, а харчи по 300гр/ч.
  • 181 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Driving pleasure":

    Напълно съм съгласен.
  • 182 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #176 от "Driving pleasure":

    Отново подкрепям. Хората си мислят, че става въпрос за екология. Не усещат, че бумът на електричките всъщност е борбата на САЩ за независимост.

    Коментиран от #185

  • 183 Димов

    0 0 Отговор
    Аз отивам на празника в Елена. Контакт, бях те питал какво мислиш за соларна кула, към ТЕЦа. На мен ми харесва повече тази идея.

    Коментиран от #195

  • 184 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #176 от "Driving pleasure":

    На САЩ им писна да зависят от арабите за петрол. Похарчиха милярди $ за войни, само за да смъкнат цената на бензина с няколко цента. Писна им да го играят подкрепа на тоя и оня арабин. Искат независимост. Понеже техният петрол не им стига, решават да минат на енергия, с която могат сами да си задоволят нуждите. ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ. Ще осеят Невада и цялата прерия със соларки и перки, а няколко АЕЦа ще им доизкарват, ако не им стига. И Тръмп всеки ден набива канчето на Мъск, какво още се мота, че не е направил електрокарите масови.

    Коментиран от #186

  • 185 ХаджиДимов

    5 0 Отговор

    До коментар #182 от "Димов":

    Тесла е всичко друго но не и независимост. Бог Илон знае къде си във всеки един момент, контролира софтуера на колата ти и ако реши ще ти блокира кода за достъп и не можеш да си отвориш вратата, да не говорим че с ДВГ ще сложа 7-8 туби с гориво и ще прекося целия континент, докато достъпа до зарядната станция на Тесла пак е по усмотрение на Илон. В момента в който отвориш някой основен агрегат за да си го ремонтираш сам или извън системата на Тесла, достъпа до зарядна станция може да бъде блокиран. Тесла + мобилен телефон = Биг брадър

    Коментиран от #187

  • 186 Мармот

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "Димов":

    И един мармот завива ... електромобилът в фотоволтаици. Това което си написал не че няма нищо общо с истината, а направо и противоречи. Не ви разбирам техническите приказки за да се включа, ама Тръмп е жестоко против възобновяемата енергия, иска "да направи страната отново Велика" чрез... Въглищата. Потърси по въпроса вместо да се излагаш. Илон Мъск затова напусна поста съветник на президента.

    Коментиран от #190

  • 187 Параноик

    0 2 Отговор

    До коментар #185 от "ХаджиДимов":

    Толкова ли се параноичен че се притесняваш че някой те следи къде ти е колата? Точно така колата, а не тебе. Това че колата се води на твое име, не означава че ти шофираш в момента. Като спрат жената с моята кола или мене с нейната, никога не са ни питали чия е колата, а сме с различни фамилии и не могат да направят връзката. За следене дори в тоалетната, всички доброволно сме си купили смартфони. Лично за мен е полезно да знам къде се намират децата ми във всеки един момент, а и те нямат нищо против да знам, защото избягвам да им забранявам каквото и да било.С новата Тол система, дори с Трабант да си, така или иначе ще те следят по всяко време къде си и къде и кога си бил.

    Коментиран от #188

  • 188 ХаджиДимов

    4 0 Отговор

    До коментар #187 от "Параноик":

    Няма параноя, има смущаващи факти. Ако теслата я кара жена ти, нейният смартфон ще отключи вратата и ще активира менютата. Ако и ти си в колата значи пътувате заедно. Зареждаш на 300 км, значи пътувате надалеч. Хаквам ти Теслата да не я приеме зарядната станция, докато се чудиш как да се оправиш апартамента ти е изпразнен до шушка. Ако си лузър и няма нищо за крадене у вас, значи нямаш парички за Тесла, така че безразличието ти е разбираемо, джиткай с ГоУфо, никой няма да ти открадне парцалите и телевизора от баба ти.
  • 189 Контакт

    1 1 Отговор

    До коментар #174 от "Driving pleasure":

    Ако беше прочел диалога отпреди щеше да знаеш че сме на едно мнение. Никому не са нужни 45 градуса, следователно никой няма да се усили "парното" на 6 kW в един електромобил дори да е минус 20 градуса. Тази мощност е за бързото затопляне за няколко минути а след това мощността става един два киловата за поддържане на температурата в купето. Това означава, че Максимум 10 процента от заряда отива за отопление, а при ДВГ само един два процента от изхвърлената топлина се ползва за отопление на купето другото отива на вятъра.
  • 190 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #186 от "Мармот":

    Това, коета казваш, може и да е вярно. Не споря. За политиката знам, че публично обявените подбуди и цели, са точно обратните на истинските. Но не се хващай за името. Дали е Тръмп или някой друг - все някой управник подкрепя Мъск. Иначе нямаше да го бутат толкова. Защо иначе ще отпускат субсидия за клиентите му? Тоя има як политически гръб. Ама много як. А аз съм убеден в теорията си, без значение на имената.
  • 191 Контакт

    1 2 Отговор

    До коментар #176 от "Driving pleasure":

    "Очевидния минус на батерията е ограничения заряд и прекалено високата цена - коментирах го вече - това с настоящата технология не можеш да го промениш. Да плътността се увеличва, но цената на суровините също и изяжда голяма част от евентуалния спад на пакет батерии. А единственият начин да увеличиш пробега очевидно е с по-голям заряд... и се завърташ в омагьосания кръг."


    Очевидно не разбираш какво значи енергийна плътност. Това означава, че същата батерия на Тесла, със същото тегло и размери, същото количество вложен материал, при двойно по-голяма плътност, вместо 100 киловатчаса, ще е 200 киловатчаса. Цените на батериите падат заради икономии от мащаба. Ако преди три години една батерия за Тесла струваше 40 хиляди долара, сега в момента струва 14 хиляди долара, въпреки че батерията преди 3 години беше 65 киловатчаса, днес е 100 киловатчаса. Цените на батериите ще бъдат по едно време, а после ще се задържат близо до себестойност на материалите, но плътността и след това ще се увеличава, което означава че цената за киловатчас батерия също ще пада. Говори се, че цената на батериите на Тесла вече са под 100 долара за киловатчас. През 2025 година се очаква цената всички производители да е около 70 долара за киловатчас. Тогава ще ти се осъществи мечтата -електромобилите ще са по-леки и по-евтини от бензиновите, но за сметка на това ще имат същия пробег и пет пъти повече мощност, което ще им позволи да се зареждат за 10 минути.

    Коментиран от #192, #197

  • 192 Поправка

    1 2 Отговор

    До коментар #191 от "Контакт":

    Цените на батериите ще ПАДАТ ДО едно време, а после ще се задържат близо до себестойност на материалите,
  • 193 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #177 от "Димов":

    Една газова турбина заема място колкото външно тяло на климатична система и шуми точно толкова. Огледай се дали има блокове без окачени климатици по тях. Пред блока на родителите ми в градинката има трансформаторна EVN, на чиято площ могат да се монтират газови турбини за поне 300 киловата електрическа и 800 кв топлинна мощност. Колко ти струва един киловатчас зависи от цената на газта. Миналата година излизаше 10 стотинки за киловатчас. Не знам дали оттогава са променени цените и с колко.

    Коментиран от #198, #200

  • 194 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Димов":

    "Няма технология, която да не се манипулира. Няма абсолютна соигурност."Всъщност има такава технология тя се казва блокчейн. Вече направен запис не може да бъде променен или изтрит от никого и остава вовеки веков точно така както е бил записан. Освен това за да се направи запис, автоматично се проверяват дали са верни множество условия и дори едно от тях да не съвпада не може да се направи запис. Разбира се Винаги има вариант някой да ти открадне телефона и колата и да си зареди от твое име. Тогава всички условия за правене на запис в базата данни ще са изпълнени, но това няма да е киберпрестъпление, а най-обикновено престъпление. Блокчейн е нещо като нотариална заверка. Само където едновременно правиш нотариална заверка при хиляди нотариуси.

    Коментиран от #201

  • 195 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "Димов":

    "бях те питал какво мислиш за соларна кула, към ТЕЦа. На мен ми харесва повече тази идея." не е невъзможно да стане, все пак ще е поредното източване на някакви пари отнякъде. Това е единствената логика да се направи. Колко мислиш че ще е КПД на този процес? Като теглиш чертата ще е под този на фотоволтаиците. Ако беше по-висок, щяха да ги строят масово. Освен това, съм привърженик на децентрализираното производство на енергия и децентрализацията като цяло. Щом нещо е централно, значи имам монопол и няма пазарни цени. При деца центъра лизация всичко е на пазарни принципи. Ако продаваш скъпо, нямаш пазар. Цената се определя единствено от търсенето и предлагането. При свръхпроизводство цените падат, при свръхпотребление цените се изстрелват в небесата. Както ти казах, фотоволтаиците нямат място по покривите на многоетажните блокове. Там трябва да се разположат слънчеви колектори за топла вода, защото тяхното КПД е три-четири пъти по-високо, но имат проблем с тръбите и трябва да са близо един до друг. Фотоволтаиците могат да бъдат пръснати навсякъде и разстоянията между тях нямат никакво значение. Кабели се прекарват много по-лесно защото са по тънки и не трябва да се спазват наклони. Не могат да имат течове. Южна, югоизточна или югозападна фасада са перфектното място за фотоволтаици, когато говорим за многоетажен блок. По този начин, освен децентрализирано производство на ток, може да се разчита осъществи и децентрализирано производство на топла вода. Излишъ

    Коментиран от #202

  • 196 Контакт

    0 0 Отговор
    Излишъците могат да се движат по тръбите на Топлофикация до блокове без слънчеви системи, ако все още има излишък, да се складира в огромен топлинен акумулатор, за да може после топлинната енергия да се използва за отопление през зимата. Това също ще намали въглеродния отпечатък и часовете работа на тец-овете.

    Коментиран от #203

  • 197 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Контакт":

    Погледни само цената на кобалта с какъв ръст е през последните месеци, а въпреки относително малкото количество - някъде към 15тина кг мисля беше) отнема над 1/3 от цената за батерия. Точно това изяжда печалбата от повишаване на плътността - да ще имаш по-малка батерия заради сгъстения заряд, но като цена няма да се промени или поне не драстично защото плащаш повече за суровини.

    Коментиран от #199

  • 198 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #193 от "Контакт":

    "Една газова турбина заема място колкото външно тяло на климатична система и шуми точно толкова. Огледай се дали има блокове без окачени климатици по тях." Изобщо не е така. Сайтът, от който цитираш тези сравнения, са имали предвид сравнение НЕ с домашен климатик, а с ЧИЛЪР, който си е доста голям. Дори най-малките микро ТЕЦове (15КВт) ги виждам с размери колкото два хладилника. Виж сам таблицата от сайтът, който ми прати. Най-големите са си доста по-големи. Шумът от външно тяло на климатик е 42-56Дб, като на моята девятка го дават 44Дб. Не забравяй, че шумът на едно и също външно тяло може да е неусетен при фоновият шум на офиса, но да е непоносим в близост до спално помещение. Повярвай ми - не ти трябва това нещо над или под домът ти. Угоди ми и просто напиши в гугъл "шум климатик". Ще ти се уплаши окото. Милиони хора в БГ са стигнали до истерия и саморазправа със съседите си, заради шум от климатик. Пак казвам: Това нещо не е за гъстонаселени сгради.

    Коментиран от #205

  • 199 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "Driving pleasure":

    Ами погледнах цените на кобалта. Ако март 15 кг кобалт са стрували 1425$ то към днешна дата струват 900$ . Упс то покачването било с обратен знак! През март месец цената на колата е била 60% по-висока отколкото днес. http://www.infomine.com/investment/metal-price-futures/cobalt/15-month/1-year/ Повишеното търсене и високите цени доведоха до разработване на нови мини, което бута цените надолу заради свръхпредлагане - основен пазарен принцип. Същото по-рано стана и с цените на лития. Преди 5 години имаше 15 фирми добиващи литий, а сега са над 100 и продължават да растат. Освен това Tesla използва осем пъти по-малко кобалт в батериите си. А това че кобалта бил една трета от цената на батерията, е поредната лъжа. Смяташ ли че една батерия струва 2700$ след като кобалтът струва 900?

    Коментиран от #226

  • 200 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #193 от "Контакт":

    "Пред блока на родителите ми в градинката има трансформаторна EVN, на чиято площ могат да се монтират газови турбини за поне 300 киловата електрическа и 800 кв топлинна мощност." И пред моят блок има такъв. Не гледай това, че трафопоста е съразмерим с 300квт микро ТЕЦ. Като ти тръснат регламент за мин размер на фундамент, който да има по 3м мегдан околовръст, чисто пространство и ще видиш, че на това място няма да събереш и едно динамо с хамстер. За пример: Трябваше да монтирам ТВА апарат 2х4м, и си бях набелязал петно 5х6.5м. Одиторът ми се изсмя. Тръсна ми една наредбичка, от тия, дето много ги обичаш, и ми прекъсна детският сън. Нещо ми подсказва, че и тук ще е така.

    Коментиран от #206

  • 201 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #194 от "Контакт":

    Пич, това, с което се опита да ме успокоиш, за мен е още по-плашещо. А за един хакер е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. Дори е чиста покана, което пък го прави ОЩЕ по-плашещо за мен. Самата идея да разчиташ, вярваш и се доверяваш толкова на техниката я асоциирам само и единствено с предстоящ апокалипсис.

    Коментиран от #209

  • 202 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #195 от "Контакт":

    Такива с-ми има и не са рядкост. Вадят много повече ток за единица площ, от волтаиците. Причината е, че са част от ТЕЦ. И аз не харесвам централизирани с-ми, но те си имат и предимства. Имаш вече готова мрежа за пренос. А ако ми твърдиш, че с децентрализацията ще избегнеш пипалата на монопола и зависимостта от алчните монополисти - спирам да дискутирам с тебе, каквото и да е. Това е наивно мислене.

    Коментиран от #207

  • 203 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #196 от "Контакт":

    Абе, някак си много наивно по детски звучат тия, твои мечти. "Взимаме, правим, слагаме го и то тръгва". И всички пеем дружно, усмихнати към светлото бъдеще. От 1000 души ентусиасти, 999 ще ми кажат колко лесно ставали нещата. На нас ни трябва онзи, единият, който може да предвиди подводните камъни. Той може да свърши работа. Другите летят в облаците.

    Коментиран от #210

  • 204 гощо

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "libengazi":

    Ти какво дизели срещаш бе батко? Къде живееш?!?!? А що се отнася до електричките да те нямат бъдеще.Скоро ще разбереш сам ако доживееш. Да не говори,че замърсяването е много по голямо от създаването на батерия,ток да се произведе за нея и като умре да се рециклира.Ма то акъл море батко трЕеее малко!!!

    Коментиран от #208

  • 205 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #198 от "Димов":

    "място колкото ВЪНШНО ТЯЛО НА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА и шуми точно толкова." "сравнение НЕ с домашен климатик, а с ЧИЛЪР"

    Чилърът какво е според тебе? Според мен е един от видовете външно тяло на климатична система. Твоята девятка може ли да отдаде топлинна мощност от 85кв, та започна да сравняваш ябълки с портокали? Един "чилър" с такава мощност заема много повече място и е много по шумен. Да не говорим че повечето кучи марки климатици дори девятки им дават 60 и над 60 децибела на външното тяло. Това е по книжка но след една-две години започват да шумят много повече. Но шумът не е най-големия проблем, защото се решава с хубава дограма. Проблем са вибрациите които създават външните тела и ги продават по панелите. От такъв ударен шум спасение няма. Особено като започват да се обледяват и започнат да тракат. Докато шумът в мазето е звуков и може да го затвориш в същата стая само с една врата. Да не говорим, че звуковият шум намалява прогресивно с увеличаване на разстоянието. А външните тела на климатиците са разпределени навсякъде по фасадата и шумът от два или повече климатика се увеличава и вече не е само 60 децибела и е точно до прозореца ти.

    Коментиран от #213

  • 206 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Димов":

    Ти колко човека познаваш, които да са ти изкара ли разрешително за поставяне на слънчеви панели на покрива или на външно тяло за климатик? Аз лично не познавам и не съм чувал за такива. Не изключвам да има, но те са от онези 1%. Освен това Надали Някой ще си накичи фасадата на целия 50-годишен блок с фотоволтаици и слънчеви колектори за топла вода, а в мазето ще сложи микро турбина и 100 кубиков топлинен акумулатор. Това може да стане на новопостроена сграда и всичко това да е залегнало в още в плановете й. Това ще я оскъпи с 10% , но някак е по-лесно да дадеш тези пари още с покупката на жилището, отколкото 10 години след това да събереш тази сума от 100% от живущите в сградата. Въпрос на психология, а не технически или икономически проблем.

    Коментиран от #214

  • 207 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #202 от "Димов":

    Би ли дал линк за такива проекти в Европа, че ми стана любопитно? За каква мощност говорим и какъв е годишният им добив? Искрено се съмнявам да постигат 20% КПД, но може и да греша. Батериите имат КПД над 90% след всички загуби на преобразуване от променлив ток отново до променлив ток. Ако тези батерии са разпределени във всеки дом, ако се получи авария във вече изградените мрежи за пренос до определен район, то този район няма да остане без ток, а ще използва акумулираната енергия. Относно монополистите, хайде погледни си сметката за тока и изброй колко са монополистите всеки със своята такса. Единствената такса, която не може да избегнеш е тази за пренос по ниско напрежение, за да можеш да продаваш ток на съседите си и да ползваш такъв, когато когато консумацията ти е по-висока от добитата енергия. От друга страна, ако имаш батерия и или фотоволтаици, можеш самият ти да взимаш част от другите такси, с изключение на пренос по високо напрежение. Съгласен съм че не може да се премахне целия монопол, но може да се премахне голяма част от него, а от другата да се вземе голяма част от влиянието и. Пак въпрос на психология.

    Коментиран от #215, #217, #218

  • 208 TSLA

    1 2 Отговор

    До коментар #204 от "гощо":

    Първо: и ти като 99% нечетящи говориш измислици 1 към гьотерен, понеже производството на батерии е с 3-4 ПЪТИ по-малко емисии от добив, транспорт, рафиниране, дистрибуция и горене на нефта в ДВГ с КПД 20-30%
    https://www.thegwpf.com/new-study-large-co2-emissions-from-batteries-of-electric-cars/

    Второ: тва горното никой не го интересува. Политиците на ЕС ги интересуват само ПРЕКИ вредни емисии в населените места, а при електроавтомобилите те са НУЛА.

    Край на мача и раздигаме седенката :D
  • 209 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "Димов":

    Страхът ти е от непознатото. Никой хакер няма да тръгне да се бори с блокчейн. Както ти казах вече записана на информация Не може да се промени по никакъв начин. Това е и теоретически и практически невъзможно. Не можеш да промениш дори един бит. Единствено може да update ваш записи, но старият запис си остава. Много по-лесно е да ти източат банковата сметка. Именно затова, криптовалутите са много по-сигурни отколкото банките. А криптовалутите са изградени именно върху блокчейн технологията. До няколко години цялата банкова система ще премине на блокчейн. В някои страни по този начин се борят с бюрокрацията и корупцията. Там фалшиви записи не може да съществуват и нищо не може да се променя.

    Коментиран от #211, #219

  • 210 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #203 от "Димов":

    Виждаш ли някакви ТЕХНИЧЕСКИ трудности това да се случи? Единствените подводни камъни в случая са народопсихологията на българина. На него някой трябва да му изгради с неговите пари наготово нещо грандоманско, а после да го дете с такси и цени за енергия, за да има кого да псува. Отговорността трябва да е ИЗВЪН него, защото иначе трябва да псува себе си, а това е извън традициите с чашка на масата .
  • 211 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #209 от "Контакт":

    Блокчейн е нов вид организатор на данни, уникален е да, няма слаби места. Но това,че могат да ти източат банковата сметка е нещо,което не трябва да те притеснява, защото всички влогове до 100 000евро са гарантирани от национални фондове навсякъде по света. Това е разликата между криптото и фиат. В момента правителствата не виждат нужда от тяхна собствена крипто валута, но всички гледат сериозно на блокчейн и действително това е бъдещето на даннообразуването. Знам доста за криптото и мога да ви кажа,че това няма да бъде прието никъде по света, волатилността и слабата защита са фактори,които никога няма да привлекат институции както всички се надяват и всеки ден предвиждат скорошен бум.

    Коментиран от #212

  • 212 Контакт

    0 1 Отговор

    До коментар #211 от "РЗС":

    За криптовалутите съм абсолютно съгласен. Говоря за преминаване на банковата система към блокчейн. Просто всички операции ще стават чрез блокчейн и ще са моментални и абсолютно сигурни. В случая обаче говорим за блокчейн в енергетиката. Иван ще може да продаде на Петкан определено количество енергия без никакви финансови посредници. Автоматично ще се преведе и таксата на преносната инфраструктура между тях и всичко е пито платено в момента на случването. Софтуерът от друга страна, ще избира най-ниската ОБЩА цена и ще е много по-евтино да купиш в пиковите часове на 15ст ток от съседът ти плюс 5ст. такса за пренос, отколкото от АЕЦ Козлодуй 5 стотинки за ток и 25 стотинки за пренос и други такси. По този начин всичко ще стане много по-ефективно и по-прозрачно, а вече изградените преносни мрежи ще се използват по най-оптималния начин. Загубите от пренос ще се сведат до минимум. Цената на тока ще е абсолютно справедлива във всеки един момент за всеки един участник независимо производител или потребител. При милиони участници само в България, няма как да има монопол, протекционизъм и корупция. Именно заради последното изречение, това в България може да се случи само и единствено ако Европа ни задължи, а дори до тогава ще се отлага до последно, както се отлага либерализацията и децентрализацията на енергийния пазар в момента. Очаква се през 2020 година всички ние да сме на свободния пазар и да няма регулирани цени в България. Лично аз силно се съмнявам че това

    Коментиран от #216

  • 213 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Контакт":

    А'е чуек, нали лично ти сравни микро ТЕЦа с климатик? Ся пък не било същото. Съвсем не ти се разбира позицията, вече. Разликата м-у климатик и чилър е, че чилърът има още един, допълнителен кръг с допълнителен агент (най-често етиленгликол), с който пренася енергия на големи разстояния. Не е само с фреонов кръг, като климатика. И като казваш "климатик" човек си представя офис климатик, а не чилър. Подвеждащо е. И в мазето да го сложиш, пак ще шуми. Никой няма се навие в блока. Пробутай го на някоя отцепена вилна зона или мол, или на фабрика. За там става. Тия 10ст/квт ги забрави - само газта ще е толкова. Имаш още много разходи и няма да навиеш пенсиите от блока на това. Те и за хляб нямат. Помисли и за отработените газове. Огромен недостатък. Централизираната с-ма има големи придимства в това отношение.
  • 214 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #206 от "Контакт":

    Аз нали това казвам. Така съм съгласен. Но пак е екологичен проблем. Представи си комин на всеки блок, който да пуши нон-стоп (не като с нафта и въглища де). И това над главите ни, а не някъде на 5-10км извън града, с един комин на 150м височина. Общ ТЕЦ е по-добре от това нещо.
  • 215 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Контакт":

    Не само че грешиш, ами доста грешиш. В Испания май беше най-новият такъв. Напиши си сам в гугъл "соларна кула" и си ги чети. Трудно ми е с телефона. Виж колко квтч изкарва и от каква площ. Технологията е многообещаваща и търпи развитие.

    Коментиран от #230

  • 216 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #212 от "Контакт":

    блокчейн в енергетиката ще минимизира печалбите на големите компании в картелите, ще създаде истинска конкурентноспособност, която не е желана от картелите, лично не виждам скоро да бъде вкарана в употреба,защото както казах минимизира печалбите на определени кръгове от пиявици. Блокчейн е технология, която ще се използва първоначално вътрешнофирмено и може би след 20-30 години на корпоративно ниво. Всички знаем, че на днешно време печалбата е най-важна, а система която елиминира вратичките за кражби и злоупотреби на драган,петкан и сие трудно ще бъде общодостъпна.
  • 217 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Контакт":

    Контакт, спри се малко с глупостите, че ми се зави свят, направо. Ти си един генератор на детинщини, без капка умисъл в тях. Как така ще продаваш на комшулука енергия, когато си имал в излишък? Кой си ти, че да продаваш? Къв си? Търговско дружество ли си? Ти и баба Пена, прайте ток и снабдявате квартала, така ли? Само един касов апарат, викаш, и бизнеса готов. Знаеш ли, че имаш лимит на произведената електроенергия за лично ползване? Аз не мога да навия хората от входа, да съберем 5 бона за ремонт на покрива, ти си щял да ги убеждаваш, да си купят ТЕЦ, соларни панели и акумулатори за тях. А че с тия акумулатори инвестицията ти скача до небето? И за да се изплати, 1квт ще ти е по 50ст? И след 7г, още няма да се е изплатила, но ще е дошло време за подмяна на акумулаторите и за основният ремонт на ТЕЦа, и айде пак пари. Тия неща забрави ли ги? И че тия разходи ще се въртят в един порочен кръг нон-стоп. За семки няма да изкарате сами. Единственото решение е, ако някой монополист ви предложи да ви направи с-мата, а вие да му снасяте ежемесечно. Той ще се грижи за всичко това, срещу месечна такса. Пак пари. А първоначалната вноска за изграждане и свързване си е гарантиран заем, към някоя банка. Ще робуваш хем на нея, хем на монополиста. А изгорелите газове, къде ще идат? На всеки блок ще му пуши коминче, и зиме и лете. Баш над главите ни. Мерси! Предпочитам тецът да пуши много по-нависоко и по-надалеч от квартала. При него, поне се съобразяват с розата на ветров

    Коментиран от #221

  • 218 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Контакт":

    При него, поне се съобразяват с розата на ветровете за града, като му определят място така, че най-малко време в годината да носи пушека към и нависоко от града. При твоята измишльотина, няма роза, няма проза - ще пуши директно от блока. Сваляй розовите цайси и стига си се шляел между мандаринените градини и мармаладените небеса, че вече ми е обидно да те чета дори.

    Коментиран от #220

  • 219 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #209 от "Контакт":

    Като ме опознаеш, няма да твърдиш, че съм се плашел от непознатото. Плаша се от лековерници, дето си мислят, че морето им е до колене.
  • 220 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "Димов":

    За какви комини и какви пушеци говориш? Колко киловата ти е автомобила? Знаеш ли колко азотни окиси и прахови частици отделя при движението си? С коя роза на ветровете се съобразяваш като се движиш с него? Колко пъти по 10 автомобила има във вашия блок? Една микро турбина отделя само въглероден двуокис и почти никакви азотни окиси. Комин не им трябва. Виждал ли си какво представлява комина на газов котел 30 кв? Представлява алуминиев въздуховод като тези за аспираторите, който извежда навън водните пари и въглеродния двуокис от горенето. Само една печка на въглища, отделя повече вредни вещества, отколкото ще отделят микротурбините на 10 големи жилищни блока. Само автомобилите от вашия вход, а не блок, ще замърсят повече, отколкото микротурбини те на целия квартал, ако се захранва и с ток и отопление само на тях.

    Коментиран от #222

  • 221 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #217 от "Димов":

    Прочети си мнението и виж дали говориш за технически проблеми или за народопсихология? Хората в България нямат пари, защото лековерно си ги дават на всякакви мафиотски структури като се започне от енергетиката, мине се през транспорта и се свърши в здравеопазването. Предпочитат да плащат такси отколкото да направят инвестиция предварително, за да не ги плащат после. Колко от твоите познати живеещи в къщи имат соларни панели за топла вода? Познаваш ли хора които се топлят на дърва, Вместо да си купят качествен климатик и да си изолират жилището?

    Тази статия мисля че ще ти е интересна, да видиш как мислят хората навън. Обърни особено внимание на примерът с brooklyn: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/05/3157885_elektrichestvo_ot_budeshteto/

    Коментиран от #223

  • 222 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #220 от "Контакт":

    НЕ СРАВНЯВАМЕ МИКРО ТЕЦа С КОЛИ И ПЕЧКИ, А С ЦЕНТРАЛЕН ТЕЦ СЪС СОЛАРНА КУЛА!!! Стига се прави на ударен. И двете са на природен газ. И двете изхвърлят СО2 и пара. И двете дават ток и топла вода. Но при соларната кула, на газ се работи рядко, докато твоите микро шитни ще го горят постоянно и под носа ти.

    Коментиран от #225

  • 223 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #221 от "Контакт":

    Да слизаш на земята!... Искам да видя колко ще стопля климатикът ти при -10....-15 градуса. Не може да се мери с ТЕЦа. Освен това, съвсем друга топлина е. ТЕЦа го оставям цяла нощ да топли без да се притеснявам. Оставям го дори като изляза през деня. Климатикът е електроуред. Не се оставя да работи без надзор, щото стават пожари. Много от хората, които познавам И КОИТО СА В КЪЩА, са на соларен бойлер, КОЙТО ПРЕЗ ПОЛОВИНАТА ГОДИНА Е БЕЗПОЛЕЗЕН. Аз нали казах, че това са технологии за къщи, не за блокове. Защо се въртиш в кръг? И те са с панели за вода, не за ток. Не познавам хора с фотоволтаици на покрива си. Много хора познавам, дето са с камини с водна риза. По-доволни са от тока, но всички са единодушни, че биха минали на ТЕЦ, ако имаха възможност. Ти може и да познаваш такива, дето предпочитат обратното.

    Коментиран от #227

  • 224 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Тесла излезе на печалба... а вече и ФБР разследва Свети Илон за финансови злоупотреби и манипулирана информация за производството :D :D :D
  • 225 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #222 от "Димов":

    Наистина не ги сравняваме с коли и печки, но трябваше да направя адекватно сравнение за да видиш че пушек няма, защото доколкото си спомням ти твърдеше обратното и говореше за пушеци и комини. Тези думи са писани за микротурбини те нали: "ще пуши директно от блока. Сваляй розовите цайси и стига си се шляел между мандаринените градини и мармаладените небеса, че вече ми е обидно да те чета дори."... "А изгорелите газове, къде ще идат? На всеки блок ще му пуши коминче, и зиме и лете. Баш над главите ни. Мерси! ." Как няма да правя сравнение като преекспонираш. Дадените примери беше за да онагледя мащаба на "замърсяването" , след като нямаш нищо против по улиците да се движат дизели денонощно и по всяко време на годината, а в същото време говориш за замърсяване от микро турбините което е само теоретично, но практически отсъства. Единствените отделяни вредни емисии са вредни за глобалното затопляне, но не и за хората. Шумовото замърсяване от една микро турбина, която е с мощността на 30 климатика, е еднакво на шумовото замърсяване на само един от тези 30 климатика, които освен звуков шум, създават и вибрационен, за разлика от микро турбината която създава само звуков. Липсва ти всякаква обективност, дори когато говорим с цифри и говориш пристрастно с понятия като много пуши, много шуми, въпреки че цифрите и фактите показват точно обратното. То и аз като се кача на един стол, а ти си застанал до мене стъпил на земята, мога да твърдя че аз съм много по-близо до
  • 226 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #199 от "Контакт":

    За миналата година 48 000 тона кобалт е бил използван за батерии за електромобили при около 1 млн продадени бройки – а при 10 милиона?? А при 50 млн което е едва 50% от годишните продажни на автомобили?... Конго държи над 60% от световните залежи оценявани на 3.5 милиона тона за колко па да стигне ;) ОК цените са спаднали в момента, но това е силно ограничен ресурс и скоро пак ще има търсене на пазара и скок
    И не Тесла не полза 8 пъти по-малко кобалт при 15-20 кг за 75 кВч батерия за масовите производители ПАНАСОНИК използва около 6-9 кг...
    Нещата обаче стават още по-готини, защото Кобалта всъщност е вторичен продукт от добива на никел и мед и пряко зависи от техния добив – при един лек срив на икономиката, при който търсенето на никел и мед винаги спада може да кажеш край на кобалта защото е икономически неизгодно да се добива само той като първичен продукт!
    Мечтай си, но с настоящата технология няма никакъв шанс за масова електрификация И СЛАВА БОГУ!

    Коментиран от #228

  • 227 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #223 от "Димов":

    От около 20 години се отоплявам с климатици. Първоначално сплит система, а последните години термопомпа въздух-вода и водно подово. Дали през тези 20 години е имало такива температури за които говориш? Предполагам, че и през следващите 50 години няма да имам проблеми с "климатиците". Както писах, само с пари не става трябва и акъл. Имам 10 см външна изолация и пет вътрешна. При спиране на тока за половин денонощие точно в минусовите температури, температурата падна само с един градус и дори не се наложи да изкарам газовата печка, която беше купена с цел да работи, при минусови температури когато климатиците нямало да се справят през една седмица от годината, или ако спре тока да не мръзнем, още когато нямах външна изолация и троен стъклопакет. Дори тогава, е ползвана най-много два-три пъти. Не познавам никой, който да е влезнал в къщи, да ми каже че от тях с камина е по-уютно, нито пък че му излиза по-евтино, въпреки първоначалния им скептицизъм и недоверие. За хамалогия и мръсотия дори дума не отварям, само ще те попитам какво излиза от комина? Не мислиш ли че стандартите са ти двойни? Пак ще направя сравнението, че една такава камина, замърсява с азотни окиси и финни прахови частици толкова, колкото десетките микротурбини захранващи хиляди апартаменти. Микро турбината дава същият Уют както и камината на дърва с радиатори, Само където я няма мърсотията, хамалогията, вредните емисии и за разлика от камината може да си заредиш електромобила с нея, за да сп
  • 228 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "Driving pleasure":

    "За миналата година 48 000 тона кобалт е бил използван за батерии за електромобили при около 1 млн продадени бройки ... при 15-20 кг за 75 кВч батерия за масовите производители ПАНАСОНИК използва около 6-9 кг... "

    Ако всички притежаваха технологията на Тесла, от същото това количество миналата година, можеха да се произведат от 6 до 8 милиона електромобила с пробег 530 км. Останалите не стига че използват повече кобалт за батериите си, но и изминават с тях по-малко километри.
  • 229 Контакт

    0 0 Отговор
    "Конго държи над 60% от световните залежи оценявани на 3.5 милиона тона за колко па да стигне ;) простите сметки с днешните технологии показват над половин милиард електромобила, но вече са почти готови за масово производство на разработените батерии без кобалт само с никел, което още сега отговаря на въпроса ти..." Кобалта всъщност е вторичен продукт от добива на никел и мед и пряко зависи от техния добив – при един лек срив на икономиката, при който търсенето на никел и мед винаги спада може да кажеш край на кобалта защото е икономически неизгодно да се добива само той като първичен продукт! Мечтай си, но с настоящата технология няма никакъв шанс за масова електрификация И СЛАВА БОГУ!" Мечтаех си преди години, а сега всичко това е реалност. Ако помниш имаше една реклама "сега в София после и в други градове". И при електромобилите така "Днес се продават повече от бензиновите автомобили в Щатите, утре и в други държави" проблемът не е слабото търсене, а нищожното производство.
  • 230 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #215 от "Димов":

    "Не само че грешиш, ами доста грешиш. В Испания май беше най-новият такъв. Напиши си сам в гугъл "соларна кула" и си ги чети. Трудно ми е с телефона. Виж колко квтч изкарва и от каква площ. Технологията е многообещаваща и търпи развитие."

    Отделих малко време да се образовам. Оказа се, че "най-новата" соларна кула в Испания е от 2010 година, като умален модел, чиято многообещаваща технология не е използвана повече от тогава в Европа. Освен това не става въпрос за ТЕЦ, а буквално за вятърна централа, която използва възходящият в комин нагрят от огледалата въздух, за да върти пропелерите на генераторите, които произвеждат ток. Кажи ми как ще топлиш вода с тази централа? Какъв ТЕЦ въобще е това? Ако има нещо по-разпространено, което не съм открил в Google моля дай линк.
  • 231 Димов

    0 0 Отговор
    Тъкмо си мислех, че предишният ти ник ти отиваше повече, но май сегашният направо ти е залепнал. С теб наистина е бил осъществен "контакт". Къде живееш ти, че нямало зимата температури -10...-15º? В Кипър ли си, де си? Тръгнал да ми казва, че аз съм бил необективен и пристрастен. Точно Ти, дето звучиш като дистрибутор на ВЕИ оборудване. Последната зима даже чукнахме -20º в някои градове. Сандански и Русе редовно се борят за температурни рекорди. От къде падаш? Карал бил само на климатик и дограма.... забрави да споменеш за апреските, кожуха и ушанката. Какво викаш за комините? Казах, че ще пушат и в скоби поясних (не като с нафта и въглища). Но това пояснение ти удобно го пропусна, за да изкривиш изказването ми така, че да си уредиш подходяща платформа за опониране и да градиш нестабилната си тактика, щото иначе нямаше за какво да се хванеш. Казах също, че и двата вида комини ще изхвърлят СО2, което си е основният аргумент на електроманяците и главен икономически проблем при електростанции, изхвърлящи СО2, защото страната ни плаща жестоки глоби за него. И твоите ТЕЦове ще бълват не по-малко СО2 от един централен ТЕЦ, а даже ще е много повече, щото централният ползва и соларна кула вместо газ. И с твоите микро ТЕЦове, страната ни пак ще плаща глоби за СО2. Като се видиш натясно, почваш да ми изкривяваш твърденията, уж че не си прочел, уж че си пропуснал, че не си схванал, че не незнам си кво..... петокласнически приоми. ТИ НЕ СИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ! НЕ СИ ЗА

    Коментиран от #236

  • 232 Димов

    0 0 Отговор
    ТИ НЕ СИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ! НЕ СИ ЗА ЕКОЛОГИЯ! . Хората, които са ЗА това, не спорят помежду си, по кой от всички методи да бъде посгигнато. Тези хора са ЗА всички зелени технологии, само и само да са ЕКО. Ти държиш да лансираш само един или два метода, които явно са предмет на търговската ти дейност. И като типичен дистрибутор, отхвърляш всички конкурентни идеи и продукти. Дошъл си да презентираш и зарибяваш. Дошъл си да ловиш рибки в мътна вода.
  • 233 Димов

    0 0 Отговор
    И при електромобилите така: Днес се продават повече от бензиновите автомобили в Щатите, утре и в други държави" Но не и в България, шаранче. Тук електромобилите ще стигнат близо 25%.... айде нека са 30% от автопаркът ни. И щом стигнат толкова, държавниците ни ще изнамерят поредният абсурден закон, който ще удуши електромобилите. И всички ще се чудят "Ама как е възможно", и ще правят поредните сравнения как е назапад, но това ще е без значение. Говорим за държавници, които мислят да обложат с данък велосипедистите!!! Чуваш ли ме? Как виждаш Лукоил да се откаже от приходите си, от нас? Путин ще задраска печалбите от газ и нефт за България ей така, щото ти си искал по-чист въздух, така ли? Ти не разбра ли, че великите сили искат тази държавица да е зависима от тях? Да зависи от руски петрол, от европейски коли втора ръка, от китайски стоки, от сръбска музика и турски маратонки. Че никой няма да те остави, да скъсаш синджира. Че народът, населяващ тази територия, ще бъде бъхтен и използван, но не и спасен. Че който иска технологиите, за които говориш, трябва да емигрира. Щото те са напълно възможни, реалнопостижими и много ефикасни, но само на места, където имат подходящо законодателство и нямат нашата бюрокрация и корупция. Че ако искаш промяна, трябва да започнеш не от технологиите, а от това, което ги опорочава и превръща в бреме - алчността на управници и монополисти. Че не се ли пребориш първо с тях, никоя технология няма да ти подобри живота и на йот

    Коментиран от #238

  • 234 Димов

    0 0 Отговор
    Че не се ли пребориш първо с тях, никоя технология няма да ти подобри живота и на йота. Още ли не си го схванал? Още ли си в матрицата?
  • 235 Димов

    0 0 Отговор
    Нищо не си чел, чети още. Със соларна кула се загрява вода до пара в ТЕЦове. Постигат се 500ºС. Но да, може да се приложи и при ветрогенератори, въпреки че е по-рядко съчетание. Светът смята този вид електродобив за един от най-обещаващите. Сам си търси в нета. Не съм ти секретарка, а и съм сигурен, че пак ще извъртиш някое твърдение, щото не ти е удобно. Дискусиите ми с теб бяха до тук.

    Коментиран от #237

  • 236 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #231 от "Димов":

    Не си ме разбрал правилно. Въпросът Дали пък не са падали температурите до тези градуси беше риторичен. Какви минус 20 бе човек, преди две години падат до минус 28 градуса и ги държа почти седмица. Чакай сега Тъкмо съм започнал да ти продавам разни работи да ти продам и една пасивна къща. Знаеш ли какво е пасивна къща? Това е вид нискоенергийна къща, която не се нуждае от отоплителна инсталация. Моята не е пасивна, но е ниско енергийна. Единственият дискомфорт който съм имал при ниски температури, е този че спирах подаването на свеж въздух от вентилацията през по-голямата част от денонощието. Само бетонът е 50 кубика. Знаеш ли колко енергия е необходимо, за да загрееш 50 кубика бетон с един градус? Точно толкова енергия после отдава за всеки градус с който изстива. Два панелни конвектора, са достатъчни температурата да не мръдне и с градус при под минус 20 навън. До минус 20 климатика си работи без проблеми. Не че не работи при ниски температури но не изключва и работи с СОР единица така че няма смисъл. Тези неща които за теб ти изглеждат Теория на мен са ми практика и мога да говоря уверено за тях от личен опит и с примери и цифри.
  • 237 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #235 от "Димов":

    Е За какви електромобили говорим като японците са изобретили телепорта вече. Провери в Google пише. Даже монтират термоядрени реактори в автомобилите. И това го пише в Google намери го. За толкова наивен ли ме смяташ, да се измъкваш по толкова елементарен начин. Открито ти заявявам че няма такава соларна кула в Европа ня-ма! Плод на въображението ти. Такива инсталации има в пустините, но и там се Екзотика и бяха актуални когато фотоволтаиците бяха десет пъти по-скъпи преди 10 години. сега няма никакъв икономически смисъл да нагряваш вода от която да правиш пара, заради високата цена на инсталацията и ниското КПД на цялата система. Цената на електричеството от фотоволтаици вече падна до 3 цента за киловатчас, без да е необходима скъпата следяща система на огледалата. Хайде бий това по екологичност или цена.
  • 238 Контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #233 от "Димов":

    С този отговор не мога да не се съглася. Както казах причините в България да не се наложи в скоро време децентрализацията на производството ще са именно политиците, но няма къде да ходят. Все пак се намираме в Европейския съюз, с вече е прието, че законите трябва да се променят така че всеки да може да се монтира фотоволтаик на покрива без бюрократични спънки и електроразпределителните предприятия са длъжни да го направят. На кой ще си продаваш тока вече си е твой проблем, както и от кого ще си го купуваш и на каква цена. Държавата няма да регулира цените и още след две години ще излезем на либерализирания пазар щем Не щем - пак европейска поръка. Следователно ти се дава право на избор и не виждам срещу какво рипаш. Като искаш карай електромобила като искаш недей, ако искаш си слагай фотоволтаици ако искаш недей, ако искаш си слагай слънчеви колектори, ако искаш си топли водата на ток или дърва. Ако искаш си купи климатик Ако искаш камина пък пак обяснявай как всички села ще се захранят от теца със соларната кула. Ако искаш от него се топли.
  • 239 Слънчева топлофикация

    0 0 Отговор
    22.06.2017

    Данните от проучване, реализирано от Института за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) в сътрудничество с чуждестранни експерти, показват, че 70% от отоплението и подгряването на битова гореща вода във варненския квартал "Кайсиева градина" може се покрие от слънчева енергия чрез прилагането на технологията на слънчевите топлофикации.

    В проучването на ИНЕС са обхванати 69 жилищни блока от квартала, в който няма изградена централизирана топлофикационна мрежа, и основен източник на топлинна енергия в момента са електрически печки и климатици. За да се постигне максимален ефект от приложението на слънчевите топлофикации в квартала, жилищните сгради следва да са санирани. Според експертите периодът на възвръщаемост на инвестицията за подобна система е около 10 години, а поддръжката й е лесна и евтина.

    Резултатите от проучването показват, че добивът на топлинна енергия ще достигне 38 квтч/кв.м./г за покривни термални слънчеви колектори и около 22 квтч/кв.м./г за вертикални колектори. Заедно те ще осигуряват по 60 квтч/кв.м./г. Топлинната енергия може да се съхранява сезонно чрез топлинни буфери, вградени в земята в междублоковите пространства. В момента Веолия Енерджи Варна проучва възможността за реализация на подобно топлофикационно решение в морската столица, съобщиха от компанията.
  • 240 Димов

    0 0 Отговор
    За тези, които се интересуват от всякакви екологични проекти.
    За тези, които знаят, че КПД не е всичко на този свят, а има и други фактори, определящи къде една технология е приложима и къде не е. За тези, които все пак държат на КПДто.
    Ето едно интересно четиво:
  • 241 Димов

    0 0 Отговор
    Слънчевата (соларната) кула е вид система за концентрирана слънчева енергия (КСЕ). КСЕ системата генерира енергия, като използва огледала или лещи за да концентрира големи площи слънчева светлина, или слънчева топлинна енергия, на малка площ. Добивът на електричество става, като концентрираната светлина се конвертира в топлина, която задвижва топлинен генератор, или задейства термохимична реакция. КСЕ системите лесно се комбинират с ТЕЦ или с друг вид енергийни централи, като силно намаляват разходите им за енергодобив.
    До 2016г в света има инсталирани 4,815 ГВт мощности от КСЕ, които са започнали от 0,354 ГВт през 2005г. От 2017г Испания държи почти половината от световният електродобив, от такива системи (2,3 ГВт), което я прави световен лидер в използването на КСЕ. САЩ я следват с 1,74 ГВт. Има сериозни интереси в Северна Африка и средният изток, както и в Индия и Китай. До днес общо 11 страни използват КСЕ системи за електродобив. Между 1991г и 2003г не е имало новопостроени КСЕ системи, но между 2004 и 2013г ТЕХНИЯТ БРОЙ Е БИЛ УВЕЛИЧЕН ДЕСЕТОКРАТНО, като през последните пет от тези години, броят им е нараствал с по 50% годишно. Между 2009 и 2013г, ИСПАНИЯ Е ПОСТРОИЛА НАД 40 КСЕ параболично огледални системи, стандартизирани в 50мВт блокове.
  • 242 Димов

    0 0 Отговор
    През 2015г в КСЕ системите са инвестирани 21 млрд €, и са постигнати мощности от 4 755 МВт. Очакваните постижения в тази област през 2050г са 174 млрд € и 1 500 000 МВт.
    Според проучване, през 2050г се очаква КСЕ системите да покриват ¼ от световните енергийни нужди. За сега, Испания е лидер във внедряването на КСЕ системи, С НАД 50 ПРОЕКТА ОДОБРЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, в период на изграждане. Експерти смятат, че КСЕ термохранилища, базирани на нитрати, ще продължат да правят КСЕ станциите още по-печеливши. Проучванията сочат, че инвестициите в КСЕ системите в Испания и САЩ ще продължат да се увеличават, както и да продължи да се увеличава потенциалът им, ПРЕД КОЙТО ЗА СЕГА НЕ СЕ ВИЖДАТ БАРИЕРИ.
  • 243 Димов

    0 0 Отговор
    ЕС е предвидил бюджет от 400 млрд Евро, за изграждане на мрежа от гигаватови КСЕ електростанции, основно в пустинята Сахара. Проектът е с наименованието Desertec, и е за създаването на нова безвъглеродна, енергийна мрежа, свързваща Европа, Средният изток и северна Африка. Проектът е финансиран главно от Германски индустриалци и предвижда производството на 15% от енергията за Европа, до 2050г. Мароко е главен партньор в Desertec, и консумацията му на електроенергия е около 1% тази на ЕС. С КСЕ, Мароко може да произвежда електроенергия за пълното задоволяване на нуждите си, и при това да има още много излишък за доставки към ЕС. Алжир има най-голяма пустинна площ. Частната алжирска фирма Cevital се е присъединила към проектът Desertec. С широките си пустинни територии (най-големият потенциал за КСЕ системите в средният и близък изток, около 170ТВтч/година) и със стратегически удобното си географско разположение, близо до Европа, Алжир е една от ключовите страни за успех на проекта Desertec. Още повече, с изоставените газови находища в алжирската пустиня, това ще затвърди алжирският технически потенциал, изискващ хибридни КСЕ-газови електростанции, за 24 часово електропроизводство.
  • 244 Димов

    0 0 Отговор
    Има няколко проекта за огромни, гигаватови КСЕ електростанции. Някой от тях са Desertec, и Project Helios в Гърция (10ГВт мощност). Проучване сочи, че СВЕТЪТ МОЖЕ ДА ГЕНЕРИРА ОТ ГИГАВАТОВИ КСЕ по 2 357 840 ТВтч ВСЯКА ГОДИНА, КАТО ЗА ЦЕЛТА ИЗПОЛЗВА ЕДВА ПО 1% ОТ ПЛОЩТА НА ВСЯКА ПУСТИНЯ. Общата световна консумация е едва 15 223ТВтч/г. Проектите за гигаватови КСЕ електростанции ще бъдат образци за стандартни, единични КСЕ електростанции. За сега, най-голямата КСЕ електростанция е Ivanpah Solar (370МВт мощност). През 2012г, BLM осигури 97 921 068 акра земя в югозападните щати за соларни проекти, достатъчни за 10 000 до 20 000 ГВт мощности.
  • 245 Димов

    0 0 Отговор
    През 2016г в Чили, КСЕ електроцентрала постигна цена от $63/MWh за 24-часово КСЕ електроснабдяване, БЕЗ НИКАКВИ СУБСИДИИ, като конкуренти и бяха ТЕЦове с газови турбини. През 2017, цените при търгове и сключени договори са паднали драстично с 50% от 94 цента за кВтч през май, до под 5 цента за кВтч през октомври. През май, в Дубай са получени оферти за 9,4 цента на кВтч, но през август подписват договор за 7,3 цента на кВтч. През септември, Solar Reserve в Австралия се подписва договор, КСЕ електроцентралата им да подисигури вечерните пикове при цена 6,1 цента за кВтч. Това е цена, по-ниска от тази на газовите електропроизводители. През октомври 2017г, отново същата КСЕ енергийна фирма участва на чилийският търг с цена 5 цента за кВтч. През ноември 2017г, цените в MENA (Средният Изток и Северна Африка) са на 7 цента за кВтч и по-ниски, според ACWA Power. Капиталните разходи са намалени с 50% за последните 5г. Според направените проучвания, до 2050г КСЕ електроцентралите ще доведат до спад в цените на електроенергия с 30% до 50%. Някои организации предвиждат дори 75% по-ниски цени за кВтч, заради подобрената ефективност на КСЕ системите, от 2015г насам, както и заради масовото производство на оборудването за тях.
  • 246 Димов

    0 0 Отговор
    Трябва да отбележим, че за момента КСЕ технологиите не могат да се конкурират по цени с фотоволтаичните (ФВ) системи, които навлязоха много през последните години, заради огромният спад в цените на ФВ. Недостатък на КСЕ системите е, че се нуждаят от голямо количество слънчева радиация, и генерираната енергия от тях спада драстично при облачност. При фотоволтаиците (ФВ) не е така. Те могат да произвеждат електричество и при по-слаба осветеност.
  • 247 Димов

    0 0 Отговор
    Предимството на КСЕ пред ФВ е, че като термична технология, задвижваща конвенционален термоенергиен блок, КСЕ могат да складират топлинната си енергия в течни соли, което им дава възможност да произвеждат електроенергия когато е нужно, денем или нощем. Това е особено ценно предимство в места като Калифорния, където въпреки, че има много ФВ полета, техният вечерен пик пада драстично при залез.
  • 248 Димов

    0 0 Отговор
    КСЕ имат и други приложения, освен за електродобив. Напоследък се правят сериозни проучвания за слънчеви термореактори за добив на соларни горива. При тези проучвания, соларната топлина от КСЕ се използва като катализатор за термохимичен процес, при който да се разпадат молекулите на водата, за да се произведе ВОДОРОД ЧРЕЗ СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЯ, БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ!!! Чрез разпад на Н2О и СО2 с помощта на КСЕ, други широкоизползвани горива, като например самолетното гориво, могат да бъдат синтезирани чрез соларна енергия, а не да се добиват от изкопаеми горива.
    Слънчевата топлина може да се ползва за производство на пара, с която се намалява вискозитета на тежките нефтени залежи, което ги прави по-лесни за изпомпване от земята. Соларна кула и параболична редица могат да се ползват и за генериране на пара за директно ползване, без наличие на генератори и без да се произвежда електроенергия. Соларната обработка за нефтено възстановяване може да удължи животът на нефтените полета с много тънък слой нефт, които не са икономически изгодни за изпомпване по друг начин.
  • 249 Димов

    0 0 Отговор
    През 2012г, КСЕ са заемали едва 2% от световният електродобив, от соларни енергоизточници. Но през последните години, спадащите цени на КСЕ системите ги прави конкурентни с останалите, ползващи фосилни и ядрени горива, дори при силна влажност и запрашена атмосфера на морско равнище, каквито са условията в ОАЕ. КСЕ електростанцията в изключително сухият регион Атакама в Чили, постигна под 5 цента на кВтч, през 2017г.
    КСЕ изначало са изграждани като конкуренти на ФВ, и Ivanpah е бил построен без термоскладиране, въпреки че Солар-2 е имал такова, осигуряващо му мощност за няколко часа работа без слънцегреене. Но през 2015г, цените на ФВ падат рязко и токът от тях се продава на 1/3 от цената, в сравнение с токът добит от КСЕ. Обаче устройствата за термоскладиране на КСЕ се развиват и потенциалът им нараства от 3 на 12ч, което прави КСЕ добри системи за енергопроизводство, РЕГУЛИРАНО СПОРЕД ПОТРЕБЛЕНИЕТО. Като такива, КСЕ все по-често се срещат като конкуренти на природният газ и ФВ с акумулатори.
  • 250 Димов

    0 0 Отговор
    КСЕ се ползва за производство на електроенергия (наричана още соларна термоелектроенергия), обикновено генерирана чрез пара. Използват се огледала или лещи със следящи устройства, за да концентрират огромни площи слънчева светлина в малки зони. Така концентрираната светлина се ползва за топлинен източник, към конвенционална енергийна установка (соларно термоелектричество). Соларните концентратори в КСЕ системите, могат също да се ползват като източник на индустриално подгряване или охлаждане, каквито са соларните климатични системи, без да се налага електропроизводство и турбинни генератори. КСЕ са разпространени в четири оптически типа: параболична редица, соларна чиния, концентрираща редица (рефлектор тип Фреснел), и соларна кула. Параболичната редица и концентриращата редица на Фреснел, са класифицирани като системи, фокусиращи лъчите в линия. Соларната чиния и соларната кула са системи, фокусиращи лъчите в точка. Линейно фокусиращите системи постигат средна концентрация (до 50 пъти слънчевата и повече), а точковите постигат висока концентрация на лъчите (над 500 слънчевата). Въпреки упростената си схема, тези соларни концентратори са далеч от теоретичният си максимум на концентрация. Различните типове концентратори постигат различна пикова температура, и съответно – различна термодинамична ефективност, заради различните си методи на следене на слънцето и фокусиране на светлината му.
  • 251 Димов

    0 0 Отговор
    В КСЕ установките, включващи складиране, най-напред соларната енергия се използва за нагряването на течни соли или синтетични масла, които се складират, като осигуряват топлинна енергия с висока температура в изолирани резервоари. После, горещата течна сол може да се използва в парогенератор, за производството на електричество по заявка. Така, соларната енергия, която уж е налична само по светло, МОЖЕ ДА ГЕНЕРИРА ЕНЕРГИЯ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО, СПОРЕД НУЖДИТЕ И НАТОВАРВАНЕТО. Термично складовият капацитет се индикира в часове за енергогенерация. За разлика от фотоволтаичните системи, КСЕ системите с енергиен склад генерират според потреблението, подобно на ТЕЦ на въглища или на газ, НО БЕЗ ДА ЗАМЪРСЯВАТ ОКОЛНАТА СРЕДА.
  • 252 Димов

    0 0 Отговор
    Соларната енергийна кула се състои от редове рефлектори със следяща система по две оси (хелиостати), който концентрират слънчевите лъчи на върха на кулата. Ресиверът (кулата) има вградена система за подгряване и пренасяне на термо-флуид, който може да бъде водна пара или течни соли. Оптически погледнато, соларната кула е също като рефлектора на Фреснел. Работният флуид може да бъде нагрят до 500-1000 °C, и използван като топлинен източник за енергодобив или енергоскладиране. Предимството на соларната кула е, че рефлекторите се настройват вместо кулата. Соларните кули не са толкова напреднала технология каквито са параболичните редици, но за сметка на това постигат по-висок КПД и по-добро енергийно складиране от тях. Solar Two в Дагет, Калифорния и CESA ONE в Испания, са най-ярките примери за такъв тип енергоизточници. Planta Solar-10 в Испания е първата в света рекламна соларна кула, с промишлени размери. Ivanpah, в пустинята Мохаве е най-голямата КСЕ електростанция в света. Тя не ползва енергийно складиране, а подгрява с природен газ.
  • 253 Димов

    0 0 Отговор
    Сърлинговата чиния, или чинийно-генераторна система се състои от параболичен рефлектор, който концентрира светлината в ресивер, разположен във фокалната точка на рефлектора. Рефлекторът следи слънцето по две оси. Работният флуид в ресивера се нагрява до 250-700°C и след това бива използван в двигател на Стърлинг за да генерира електроенергия. Този вид КСЕ система осигурява висока ефективност (соларна към електрическа енергия). СВЕТОВНИЯТ РЕКОРД ЗА ЕФЕКТИВНОСТ при слънчева към електрическа енергия (31,25%) е постигнат от чиниите на SES в Ню Мексико, през студен ясен ден. Според създателите на тази КСЕ система, Ripasso Energy (Шведска фирма), през 2015г тяхната чиния със стърлингов генератор е постигнала 34% КПД, при тестването й в пустинята Калахари, Южна Африка. Инсталацията на SES в Марикопа, Финикс, беше най-голямата стърлингова чинийно-генераторна система в света, докато не бе продадена на United Sun Systems. По-големите елементи от системата бяха преместени в Китай, заради нарастващите енергийни нужди там.