22 Февруари, 2019 13:37 10 570 31

12-годишно момиче реставрира стара Toyota

  • toyota-
  • реставрация-
  • джема уейд

Запознайте се с Джема Уейд от Айшайър, Шотладния. Тя е само на 24, но спокойно може да се каже, че е посветила половината си живот на любимата си Toyota 1000 от 1976 г., една от 10-те оцелели до днес на територията на Обединеното кралство.

Семейството на Джема купува европейската версия на модела Publica през 2002-ра и щом навършва 12 през 2007 г. момичето се захваща с реставрацията на колата, която "най-различни горски твари са превърнали в свой дом". Отначало, разбира се, таткото помага с умения и знания. Г-ца Уейд обаче бързо навлиза в материята и скоро започва да се справя сама.

"Обичам да си цапам ръцете и от малка участвам в проектите на татко. Започнах с чистене на разглобените части, пакетирането им и обратното сглобяване. После разглобих двигателя с помощта на упътване, от което се научих в каква последователност си развиват и затягат болтовете", разказва Джема.

"Към края на проекта вече можех да сменям гуми по старовремския начин с щанги. Почти веднага се научих да стартирам двигателя с ръчния смукач и на 15 вече ми даваха да карам колата".

Макар и мъничка, "тойотката" се реставрира трудно заради липсата на резервни части. Налага се бащата на Джема да изработва на ръка веждите на изгнилите задни калници от панели за Ford Cortina. Момичето взема карбуратора от стария Starlet на майка си и монтира ауспух от Yaris. Днес г-ца Уейд кара възстановената Toyota всеки ден и много ѝ се радва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    30 95 Отговор
    Не си заслужава пропилява си живота с тази тойота. Да и бяха купили голф 1 или 2

    Коментиран от #3, #26

  • 2 западнячки

    53 15 Отговор
    В западна Европа, жени съм виждал да носят гардероби в Икея, докато мъжето до тях едни вталени. Има нещо гнило в този либерален ред, жените да са по-яки от мъжете. Да му мислят, който се възхищава на този живот )

    Коментиран от #6

  • 3 Obey the law

    73 14 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Тази кола си има история и е много рядка, според теб струва ли си да се реставрира Голф 1 или 2 след като мога да ги купя за има-няма 300 лева.

    Коментиран от #25

  • 4 Бяла Жига

    25 41 Отговор
    20 годишно Добиче!!! Пак че е влязла в тая малка колица?
  • 5 Антон

    23 86 Отговор
    Вижте ги западните джендъри как изглеждат! Една жена трябва да бъде финна, нежна, галантна, да роди деца и да бъде грижовна майка! А тази взела жълтата скрап да реставрира. Жена ми я гоня директно от нас ако я видя с подобни глупости да се занимава!

    Коментиран от #7, #8, #9, #11, #12, #13

  • 6 асддса

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "западнячки":

    Нали искат равенство ?
  • 7 Obey the law

    34 8 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Това момиче не искаше да доказва нищо, тя просто реши да реставрира тази класика, а и нали баща ѝ помогна, така че тя отчасти реставрира колата.
  • 8 Николенко

    34 6 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Голям "мъж" си, няма що .
  • 9 Боян Доктора

    67 5 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    С всеки следващ коментар се излагаш все повече и повече, какво общо има това как изглежда момичето с това че реставрира автомобил, ми и на нея и харесват колите и се отдава..Лошо има ли?? А не вярно, защото е Тойота(японска), ако беше нещо немско сигурно си с двете ръце нагоре..Как може толкова злоба да има в нас..Аз бих се гордял ако жена ми е вързана като мен с колите, А това вече как изглежда момичето не я прави добра или лоша и съвесем не е по темата. Злобеи си на воля професоре..

    Коментиран от #10

  • 10 Лъки

    40 3 Отговор

    До коментар #9 от "Боян Доктора":

    Много правилно казано, тоя все търси с кого да се заяжда на тема японски коли.
  • 11 Лъки

    51 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    В днешно време е много трудно да си намериш жена която да си пада по ретро автомобили, но е още по-трудно е да се намери жена, която би се влюбила в такъв задник като теб.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 а у нас

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Мани ги западните джендъри ти виж нашите джендъри, пълно е с бе еН ве кифльовци 'дет един болт не могат да завият, ама иначе големи мъже по свтофарите !!!
    Браво на момичето, щом го влече нека реставрира !
  • 14 Антон

    8 27 Отговор
    Леле колко народ ми скочи :) искрено се забавлявам с вас. Значи като видите готина жена по улицата я заглеждате. Но в същото време ми говорите небивалици как е готино жена ти да бъде с черно под ноктите, да мирише на масло и грес, да има по-голяма талия от мъжа си, и да се занимава с тъпотии , време което може да отдели да се гласи за мъжа си и да отглежда децата ви. В такъв случай не искам да си представям какво представляват коментиралите ме.

    Коментиран от #16, #17, #18, #22

  • 15 Разпутин

    2 0 Отговор
    И номера на колата е OLX-хахах!
  • 16 666

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    Момичето е на 24 години, има достатъчно време да се радва на колата преди да стане майка. Ти не прочете ли статията? Момичето е реставрирало колата до 14-15 годишна възраст, сега не реставрира никакви коли а просто си кара любимата кола, така че не знам да какъв мирис на грес и масло ми говориш
  • 17 Не бе тъпунгер

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    И такива жени нека има,какво ти пречи момичето,не е красавица,но съм убеден че е по-човек от Теб.
  • 18 Боян Доктора

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    Антоне познавам момичета който ако ги видиш ще ти стане п**тката, карат много, имат доста кинти, обичат миризмата на бензин, една от тях има 2 момиченца кара бумер, доста приятни, страшни симпатяги и повярвай ми брато талията им е 2 шепи, кифли по кафетата и в мола биха избили комплекси от тях, пак повтарям доста заможни и луди фенки на бегачки..Така че не слагаи вс момичета фенки на автомобилите дебели цепняци и черно под ноктите завалия ;)
  • 19 Антон

    5 17 Отговор
    Момчета след като сте толкова впечатлени от такива жени, какво друго да направя освен да ви пожелая да ви се родят дъщерички/внучки които да маат с щангата за да си сменят гумата, вместо да имат детство. А съпругите ви да бъдат с талия два пъти по-голяма от вашата и бачкащи с гедорето. Сега се надявам да сте доволни, какво по-хубаво от това да имате нещо което ви харесва.

    Коментиран от #20

  • 20 Боян Доктора

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Антон":

    Слушай изсъхнал недей пожелавай на никой нщ че се връща..забулен..Ти ако още нямаш приятелка, аз съм баща на 3 годишен син, имам сериозна работа имам жена, семеен съм, недей пожелавай нщ, че ти самия си на "борсата" и чакаш пепеляшка да влезе в конюшята..Ако имаш фетиш към модели, гейши, караш поршета, гтр-и в СФ са на пълен работен ден 24/7, ходи разпусни, че виждам си напрегнат нещо ===
  • 21 Бай Тошо

    5 0 Отговор
    Респект
  • 22 Никой

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    Аве Антон вместо да се чудиш какво да пишеш вземи си реставрирай твоя голф 1 в голф 8 и го Публикувай с снимки и видео ДОКАЖИ ЧЕ СИ МЪЖ
  • 23 Фен

    17 1 Отговор
    Браво, момиче! Вместо да мажеш с пръсти по телефона си и да приказваш с него по улицата си решила да създадеш нещо със собствените си ръце и ум.
  • 24 Бате

    6 1 Отговор
    Добър ви ден.абе,вие карали ли сте ретро.като не може да пишете,не пишете.знаете ли какво е чувството.
  • 25 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Obey the law":

    Golf 1, особено ако е кабрио... ДА!
  • 26 Само Форд

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Що ве ти какаво си реставрирал досега само вечерята сутринта в кенефа нали
  • 27 ГНГ

    2 0 Отговор
    Регистрационният номер кърти - OLX .....!!!!
  • 28 ваш бат Ненчо Ви Димов

    3 6 Отговор
    Екологията колеги,екологията.......Стига с тези трошляци,стиго с тази насталгия,стига с тези разкривени вкусове.Момиченцето нова кола от баба си Меркел да закупи.То това е и идеята на цялата екологична пукотевица.Опсссссс,истървах се.......
  • 29 1122

    2 2 Отговор
    Това 12 годишно момиче,да не е родено на 29 февруари?
  • 30 ИВАН

    5 1 Отговор
    Не е лошо, че е вложила труд и сърце, но не е и много нормално - Джема кола да реставрира, а Джемчо ноктите да си лакира
  • 31 drum

    4 1 Отговор
    Евала на мацката направила я е чисто нова