22 Април, 2019 18:28 12 625 104

Tesla показа ускорението на новия Roadster (ВИДЕО)

  • tesla-
  • roadster-
  • ускорение

Tesla публикува видео с мълниеносното ускорение на втората генерация Roadster. Според компанията спортният електромобил се нуждае от едва 2 секунди, за да достигне 0 до 100 км/ч, а максималната му скорост надхвърля 400 км/ч.

Zero to sixty faster than you can read this caption tesla.com/roadster

Публикация, споделена от Tesla (@teslamotors) на Апр 19, 2019 в 11:01 PDT

Когато бъде пуснат в продажба, новият Roadster ще стане най-пъргавият сериен автомобил в света с време от 8.8 сек. на четвърт миля (402 м). Сегашният рекордьор Dodge Challenger SRT Demon ускорява от 0 до 97 км/ч за 2.3 сек. и преодолява класическата драг дистанция за 9.35 сек. По-бързи от него са само Tesla Model S P100D и Porsche 918 Spyder, но замерванията на техните резултати не са официални.

Tesla показа прототип на новия Roadster през ноември 2017 г. Купето има два електромотора на задната и един на предната ос. Мощността на силовата установка не се съобщава, но сумарният въртящ момент е 10 000 Нм, а капацитетът на акумулаторния блок е 250 кВтч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тесла’

    47 34 Отговор
    От една кола само ускорение ли се очаква, то това да не е асансьор

    Коментиран от #104

  • 2 mediator37

    18 12 Отговор
    Впечатляващо! А Формула 1 какви числа показва, някой да обади?

    Коментиран от #82

  • 3 гост

    24 20 Отговор
    Ускорението може и да го постигнат, но 400 км/ч звучи абсурдно. Дори и да ги развие, едва ли ще може да ги подържа за повече от 2-3 минути. Данчо разбирача да обясни защо не съм прав.

    Коментиран от #7

  • 4 Driving pleasure

    35 50 Отговор
    Особености на моделя - ускоряваш до 100 за 2 секунди минаваш 400 метра за 8.8.... и спираш да заредиш! Аре нема нужда! За къв бяс ми е като я няма тръпката на Хелката! Ревящия осмак, пушещите гуми и опита да овладееш цялата тая зверска мощ само на задни мост. ЕТО ТОВА Е КОЛА! Теслата е за импотенти!

    Коментиран от #9, #103

  • 5 Driving pleasure

    12 18 Отговор
    Апропо ако някой сложи чудовищния двигател на Хелката на шаси с два двигателни моста без проблем ще постигне времената на т'слата предимството и е в сцеплението
  • 6 JPower

    36 23 Отговор
    Пропуснали са да отбележат, за колко секунди изгаря!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Ти пък?

    35 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Кой автомобил поддържа 400 км в час две-три минути? Обикновено ги вдигат за секунди и започват да спират, за да им стигне отсечката.

    Коментиран от #16

  • 8 тони

    70 18 Отговор
    тук дежурните кибици, каращи 1.9 тди на 20 години коментират бъдещето

    Коментиран от #11

  • 9 Абе Байо

    44 7 Отговор

    До коментар #4 от "Driving pleasure":

    Ти колко време мислиш че може да кара bugatti veyron с пълна мощност, преди да опразни резервоара!

    Коментиран от #12

  • 10 осведомен

    17 19 Отговор

    До коментар #6 от "JPower":

    А тесла показа ли самозапалилата се днес в Шанхай

    Коментиран от #22

  • 11 JPower

    17 17 Отговор

    До коментар #8 от "тони":

    Лаиците, като теб, и те са тук!!!! Кво бъдеще бре, ел.двигателя е измислен преди ДВГ, доказано безмислени за дейности различни от складови стопанства и голф игрища!!! Виждал ли си,как гори електрокар, заради акумулаторите???Дай да върнем и парните двигатели...

    Коментиран от #18

  • 12 Driving pleasure

    19 29 Отговор

    До коментар #9 от "Абе Байо":

    Абе байов, на Жейрона ще му напълня резервоара за минути и навсякъде - ти тая кочина къде ще е заредиш? 250 кВч батерия колко време ще я зареждаш даже и на бързо зарядно?! Ше кубичиш като едикво си... аре нема нужда! Да не говорим че няма никва тръпка в бръмченето на вибратора - спортна кола без подобаващ звук е точно като вибратор без батерии! Ходете фатайте трамвая и изчистете пътищата от присъствието си!
  • 13 Driving pleasure

    14 23 Отговор
    Най-тъпото е как се хвалят ватманите, че увеличили пробега на тъпия вибратор двойно - щял да минава 1000 километра... алоууу ментално увредените - за да го постигнете батериите сте ги удвоили 2.5 пъти бе джанъм?! Тва е като да сложа 2ри резервоар на колата и да кажа вече минаваме 1800 км с едно зареждане, не само 900 - кво ти пука, че "разхода" дефакто не е мръднал! И не тия 250 кВч не сте ги спечелилли заради повишаване на плътността на заряда - там подобрението е почти нищожно!

    Коментиран от #26

  • 14 1944

    14 16 Отговор
    с това ускорение и скорост ще издържи ли батерията 20 км? иначе лада веста спорт ще отнесе роудстъра като тайфун.
  • 15 jdm

    10 21 Отговор
    Колкото и да е бърза като няма звук от двигателя няма да ти достави никакво удоволствие
  • 16 гост

    12 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ти пък?":

    Опитай се да направиш разлика между намаляване на скоростта поради трафик или завои, и намаляване защото компа предпазва батериите и не ти позволява да караш с максимална скорост дори да си на Соленото езеро
  • 17 Каракуд

    11 13 Отговор
    Друсаното африканче трябва да измисли някакъв гига фокус защото акциите на Тесла са се устремили надолу а поредния пожар също допринася за това
  • 18 Ти така си мислиш

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    Парните машини никога не са си тръгвали, че даже ти ги използваш ежедневно. Дори лаптопа ти работи с помощта на парна машина, но даже не го осъзнаваш. Толкова сте зле с антиелектрика, че няма повече накъде. За вас всичко се изчерпва с това на коя дата и от кого е измислено. дори не ви идва Наум че повечето влакове и до ден-днешен се задвижват от парни машини. Светът първо ще се откаже от двигателите с вътрешно горене, а чак след това от двигателите с външно горене.

    Коментиран от #19, #20, #45

  • 19 Driving pleasure

    9 10 Отговор

    До коментар #18 от "Ти така си мислиш":

    А ти осъзнаваш ли, че твоята велика електрическа революция се движи от същите тия парни машини - преобладаваща част от електричеството не просто в света идва от добрия стар парен генератор, даже напредничава европа и технологичен сащ ползват преобладаващо енергия добивана на тоя принцип и това няма да се промени скоро!! Ама инае сте еко всичките и кочините ви са номер 1 ;)
  • 20 Антиелектрика

    9 11 Отговор

    До коментар #18 от "Ти така си мислиш":

    Да Вучков, ние сме зле, а ти си най-умния трол на света. Когато света се откаже от ракетите и самолетите, тогава плямпай за смъртта на ДВГ. Сега не разтягай пак локумите за буталния двигател, защото е нормално да бъде заменен някой ден от нещо друго, но не и от миксери, трольо безподобен! Видяхме го миксера - уж щеше да ускорява за 1,8 секунди и да е с реактивен двигател. Сега спокойно мога да ти тегля една, защото друго не заслужава малкото и жалко същество.

    Коментиран от #30

  • 21 Японеца

    15 8 Отговор
    Тея пичове анимелектрика и драйвинг плежтър явно доста ток ги е бил като малки, та са толкова люти на тема Тесла!
    Пожелавам им да успеят поне в хибрид да ги повозят!

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Язе

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "осведомен":

    Нищо не показват тук.Май ще има забрани за паркиране на миксери с подземни гаражи.Един пък си мечтаеше,че на всяко място в МОЛ-а ще има зареждачка.Може да има но няма да паркират там.хухухаха

    Коментиран от #24, #99

  • 23 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #21 от "Японеца":

    Не , просто са тъпи русконадупени тролове , за които всичко американско е кръвен враг , ако ще и да е най-доброто в света , да не говорим пък ако заплашва основния доход на калната кочина , ама важното е , че тях никой няма да ги пита , хахах !!!

    Коментиран от #29

  • 24 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Язе":

    По мечтите явно си ти , а зареждачките отдавна са задължителни на всеки няколко паркоместа в по-белите държави на запад от нас !!!! И кога видиш забрана за електички , тогава плямпай , а не плещ
    и врели некипели , щото на теб така ти се щяло !!!
  • 25 Driving pleasure

    10 7 Отговор
    Ахахахахах вече съвсем издишате щом и руснаците намесихте. Аргументацията в защита на тия кочини е от малка до никаква. И не е въпроса дали е Тесла или е дачия на ток - щом е на батерии не става. Просто пропагандата за великите успехи на Тесла наводнява медиите и е нормално щом "най-доброто" от тия кочини издиша да го кажем - а и нека си го признаем Тесла е безсмислен боклук, който се рекламира с 0-100 а не с това колко е чисто задвижването всъщност!
  • 26 Хайл

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Driving pleasure":

    Как няма да мине 1000 км...днес 70,утре 100 по нанадолнището,вдругиден 30 по баира и до края на месеца не 1000 а 1050 ще мине 😉
  • 27 666

    8 6 Отговор
    Ако това беше не Американска кола, щяха да я забранят в САЩ след всичките дефекти и инциденти!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много, ама много си зле наистина

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Антиелектрика":

    Плежъра поне се усети, че дори атомните централи са с парен двигател с външно "горене", да не говорим за ТЕЦ-овете. Хайде сега помисли кое е по-вероятно да се забрани първо? Има дори соларни електроцентрали с двигатели с външно "горене" Я кажи сега парните АЕЦ ли са по-нова технология или ДВГ в автомобилите?

    Коментиран от #31

  • 31 Антиелектрика

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Много, ама много си зле наистина":

    АЕЦ били парни машини с ВЪНШНО ГОРЕНЕ - бухахахахахахахахахха Кое гори в тях бе тролчо, мозъкът ти ли - хахахахахахахахаха. Поредния бисер в златния фонд на кретенизма! Нямам повече въпроси г-да съдебни заседатели, нека Вучков бъде настанен незабавно в психиатрично заведение!!!

    Коментиран от #38

  • 32 Не глеам таувизия

    3 1 Отговор
    Ексползивно ускорение...;D...
  • 33 bmw

    5 1 Отговор
    Забързано клипче в инатаграм , голям праз.
  • 34 Kurac

    4 9 Отговор
    Не мога да разбера всички вие дето коментирате че искате звуци и ве осмаци не искате ли децата ви да живеят нормално след 40години, с тия бензинови и нафтови двигатели до никъде няма са стигнем, в случая тесла просто разширява гамата си от коли за да мотивира всички компании да се ориентират към електричеството

    Коментиран от #36

  • 35 onq s konq

    2 0 Отговор
    Всъщност ако колата се закачи за електропровод над шосето КАТО ТРОЛЕЙ,всякаква зависимост от батерии отпада.

    Коментиран от #37

  • 36 Driving pleasure

    12 3 Отговор

    До коментар #34 от "Kurac":

    1во В Европа замърсяването от сектор транспорт е по-малко от 25% от общото и това включва и сектор товарни превози, а там кажи речи никакви промени не се предвиждат следващите 20 години; 2ро Модерн ДВГ е достатъчно екологичен, при определени условия дори много по-екологичен от Електричка; 3то проблемът със замърсяването е в някои мултимилионни градове и не колата сама по себе си а многото паплач е причината - лесно решение изнасяш се в тих спокоен град; 4то глобалното затопляне определено не е причинено от автомобилите, за да ги низвергваме има далеч по-добри и по-евтини решения на въпроса с климата; 6то С роудстър друсаното африканче прави отчаян опит да спаси затъващото си царство и няма нищо общо с мотивация, тия 250 кВч батерия са по-мръсни отколкото ДВГ някога ще отдели; 7мо ДВГ в комбинация със синтетични горива може да гарантира истински нулеви емисии; 8мо поади 100 дръвчета и те ще абсорбират всичките ти емисии от колата с артък и допълнителни ползи за природата; и накрая 9то няма нищо лошо да харесваме добрия стар бръмчащ ДВГ защото той има душичка, нещо, което електрическия миксер никога няма да има! Като 10 мога да обобщя, че "ние" просто не се ловим на някаква скапана пропаганда и опит да ти пробутват нещо ненужно под благовиден претекст - самото производство на автомобил е по-мръсно от употребата му!
  • 37 Driving pleasure

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "onq s konq":

    не веднъж съм казвал, че имено в това е разликата между полезната стойност на трамвая, тролея и влака и малоумието на електрическия автомобил на батерии. Целия проблем на електричките е в батериите И този проблем като цяло няма решение поне за момента. От друга страна представяш ли си какво изпичане на мозъци ще пада, ако всички пътища се оборудват с безконтактно зареждане, за да не се налага да се закачаш с кабел - да не ми обясняват, че няма микровълни щото и в момент вълновото замърсяване е ужасно, ще става още по-ужасно и остава само и тока да пуснем - аре нема нужда!
  • 38 Много, ама много си зле наистина

    0 6 Отговор

    До коментар #31 от "Антиелектрика":

    Все си мислех, че си поне на ниво на грамотност, комета да знае за какво се ползват кавичките. Когато се образоваш в интернет също съм сложил кавички на "горене", ще благоволиш ли да ми отговориш на въпроса: "Я кажи сега парните АЕЦ ли са по-нова технология или ДВГ в автомобилите?"

    Коментиран от #40

  • 39 Тъп редактор

    0 0 Отговор
    комета да знае = на което да знаеш
  • 40 Антиелектрика

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Много, ама много си зле наистина":

    Давай, закопай се сам! Дали с кавички или без кавички, парните турбини нямат нищо общо с двигателите с външно горене! И да, парната турбина задвижваща генератора в АЕЦ е по-нова технология от ДВГ - Ото прави първия ДВГ през 1860, а Парсънс прави първата парна турбина през 1884 г. Изобщо какво се занимавам с толкова с елементарно тролче - я у лево в златния фонд на глупостта!
  • 41 Бай хой

    5 1 Отговор
    Най убавото у теслите е че тръгваш без да палиш. Ама га запалят си е евало м@м@та. И не ги знаеш га подпалват. Пък и не гаснат.
  • 42 Джуган

    6 1 Отговор
    Teсла се контролира от мобифона. Ако някой хакер пробие защитата и ги накара всичките да дадат на късо и да пламнат ще си е... майката
  • 43 kjl

    5 1 Отговор
    Ей това като гръмне, нищо наоколо няма да остане. Най-сериозните купувачи може да се окажат джихадистите. ха, ха
  • 44 1234

    5 0 Отговор
    Сигурен съм че радостта ще до първото самозапалване в гаража, лъм тия коли трябва да има застраховка на сгради от пожара.. Не е въпроса да направиш много бърза кола, а и да е надеждна и да се кара.
  • 45 JPower

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ти така си мислиш":

    Писал съм"парните двигатели""" не обобщено за парните машини!!! Имах предвид, да се върнем към парните двигатели в автомобилостроенето!!!! Явно е трябвало да го поясня по-подробно за по-простичките!! Нищо против нямам за Ел.колите, но не стават, заради батериите.. КОЛКОТО до екологията, производство на 1 електричка е по мръсно, от КОЛКОТО един ДВГ ще замърси Земята за целия си ""живот"'. После, тез батерии, как ще се рециклират, къде ще се съхраняват??? Туй си е екобомба!!! Друго, с какво ще се произвежда тоз ток?? Ако е от твърди и течни горива, какъв е смисълът за екологично и икономично ел.производство??? То всъщност, нищо не се променя, източник на енергия е един и същ!!! Ако е от АЕЦ, изчисли, ако можеш, колко АЕЦ, ще трябва да има в света, с каква мощност, за да се возим всички на това електрическо ""бъдеще""!!!

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 уаеояъ

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Вече съм смятал!":

    Смятал, смятал, ама само като ти види човек сметките как започват с думичката "средно" и може изобщо да не ти проверява нататък. То ако колите се проектираха за "средно" потребление всички щяхме да караме най-много Смартове, ако не и Peel P50.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пак четеш думи и ти си губи смисъла

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Антиелектрика":

    Дотолкова си да се вглъбил да търсиш грешки в запетайките, че въобще не обръщаш внимание на смисъла на написаното.
    Ще отречеш ли, че в момента електромобилите се задвижват най-вече с парни машини, каквото е АЕЦ? Или ще търсиш следващата думичка за която да се захванеш?

    Коментиран от #51, #55

  • 50 А ти какво предлагаш?

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "уаеояъ":

    Как точно трябваше да сметна мощността на АЕЦ? Ако искаш да ги включваме вечерно време само, когато зареждат електромобилите, а после да ги изключваме? Ти чуваш ли се какви ги говориш? Знаеш ли колко седмици трябват за включване и изключване на АЕЦ? АЕЦ са базови мощности и така се смятат - работят 24 часа в денонощието независимо от натоварването на мрежата. Само за последните десетина часа, натоварването на мрежата вероятно се е променило с 1500 мегавата, дори без наличието на електромобили. Електромобилите могат да загладят тези разлики и да направят потреблението значително по-постоянно, дори без изграждането на допълнителни мощности.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 тгрпжхжфэ

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "А ти какво предлагаш?":

    Всички инсталации, машини, сгради и т.н. се оразмеряват за МАКСИМАЛНО НАТОВАРВАНЕ, бе господин мениджър-анализатор-счетоводител. А в много случаи, като в строителството например, въпросното максимално натоварване се умножава по 3 или дори 4 и чак тогава се смята колко тънък, дебел, мощен и т.н. трябва да е въпросния "възел". Значи, всичкото народ, дето сте учили само някакви икономики, право или нещо с "мениджмънт" в името, изобщо не трябва да се обаждате в технически теми, че допринасяте само с дразнещ "бял шум" към дискусиите.
  • 53 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Вече съм смятал!":

    Казах ти,че няма да можеш да я сметнеш!!! Ако приемем,че 2 мил.автомобила бъдат включени и им са нужни 9kw ...това са 18 000(18 ХИЛЯДИ) MW!!!!! 1 000 000 W = 1 000 kW= 1 MW... Към март 2018 г. в АЕЦ „Козлодуй“ работят само 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет малко над 2000 MW.....Алооооо, това са ОЩЕ 9 АЕЦ, ЗА ДА МОЖЕШ ДА КАРАШ ЕЛ.КОЛА.....Оставям на страни,че никой няма да си купи електричка, даже и най-евтините, за да мине 13хил.км.на година. Щото с тез евтините няма да мине и 150км....

    Коментиран от #57

  • 54 МетраНпаж

    0 4 Отговор
    Елементарни при*ати, едно 15 годишно шведско момиче разбра, че планетата няма време и опитва всячески да въздейства на обществото от дегенерати. Някой спомня ли си за какво е измислен автомобила? Ще ви помогна - за да е роб на човека, а не обратното! Изберете това, което ще позволи децата ви да дишат без маски и 250 000 семейства с репродуктивни проблеми да се усмихнат! Към платените тук... Браво, браво господине, а дано ви мине!

    Коментиран от #59

  • 55 Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пак четеш думи и ти си губи смисъла":

    Ел автомобилите като крайна цифра в световен мащаб се движат на възобновима не замърсяваща енергия. Пак като смятаме енергията която се произвежда чисто в световен мащаб. Виж ако станат повече от енергията която им е нужна тогава ще ксзвате,че са от фосилни горива. Още ДВГс повече от 40процента КПД, който е монтиран на автомобил знаете ли? Ако горивото което горят те се гори в пещи или котли КПД-то се качва около 80 процента.Основно тецовете са на въглища или на природен газ. Кола на въглища не съм чувал,поне серийна.
  • 56 Та какъв беше отговорът на въпроса

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Антиелектрика":

    "Ще отречеш ли, че в момента електромобилите се задвижват най-вече с парни машини, каквото е АЕЦ? " Отричаш или потвърждаваш? АЕЦ е просто нов вид ТЕЦ, с различен вид загряване. Точно както електромобилите са нов вид, с новата химия батерии, заменили оловните, въртящи същият онзи електродвигател.

    Коментиран от #58

  • 57 Мощност ли смяташ или енергия?

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "JPower":

    Както ти казах АЕЦ не можеш да го изключиш. Да речем че построим още девет АЕЦ, защото сме решили че ще направим работно време на зарядните станции само от пет до шест часа вечерта и след това ги спираме. Какво ще правим излишната енергия през 23 часа от денонощието? Това са 18 гигавата мощност. Имаш ли дори абсурден отговор на този въпрос, защото аз дори абсурден отговор не мога да измисля, да не говорим за смислен. На практика България няма къде да оползотвори дори двата гигавата от евентуалната АЕЦ Белене. за да построим Белене трябва да затворим поне един от реакторите на Козлодуй и пак ще хартиса ток.

    Коментиран от #60

  • 58 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Та какъв беше отговорът на въпроса":

    Типично като п№@€а си сменяш угодно въпросите, но аз много ясно ти отговорих на този: Публикувано във факти.бг: "Я кажи сега парните АЕЦ ли са по-нова технология или ДВГ в автомобилите?" - ДА, ПО-НОВА ТЕХНОЛОГИЯ СА!!! ТОЧКА ТРОЛ!!!

    Коментиран от #62

  • 59 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "МетраНпаж":

    Ти доктор ли си, че смяташ как с навлизането на миксерите ще се решат репродуктивните проблеми на хората? Такива същества като теб са за пребиване щом намесваш човешката мъка в толкова евтина тролска пропаганда на миксерите. Искрено ти пожелавам да имаш роднина с репродуктивни проблеми, за да покажеш на всички как ще го излекуваш като го качиш в електричка! Ти нямаш повече акъл от онова малоумно 16 годишно момиче, което си мисли, че проблемите с климата се свеждат до забраната на ДВГ!!!
  • 60 JPower

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мощност ли смяташ или енергия?":

    Не знам от колко ника пишеш. Ама аз това се опитвам да му обясня но ония. Невъзможно е всички автомобили да са Електрически, защото няма как да предвидиш кой колко и кога ще зарежда. Това не е бойлер за топлата вода, да си го пускаш и спираш когато ти е кеф!! ДВГ ще остане най-практичен и безопасен. Усилията трябва да се насочат в друга посока,какво гориво може да ползваме... водород, например.

    Коментиран от #61, #64

  • 61 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "JPower":

    Добре дошъл в света на многониковия трол. Това нелепо същество пише с десетки имена, за да всява чувството, че много хора харесват миксерите. А той всъщност е един жалък трол, работещ за НПО-то БАЕПС и като шизофреник пише с различни имена!
  • 62 Кога е открита първата парна АЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Антиелектрика":

    КОЙ Е ТРОЛА СЕГА?

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бойлера е по-зле

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "JPower":

    Аз съм същия оня с многото заглавия на мненията. Един електромобил има пробег от 500 километра и при 35 километра на ден с климатик, може спокойно да се зарежда на 10 дни веднъж, като ти остава резерв от 150 км пробег. Ти можеш ли да си загряваш бойлера веднъж на 10 дни, когато има излишна енергия? Намекнах ти че тази сутрин потреблението на страната е било 3700 мегавата, най-високото, което се очаква днес
    е 5200 мегавата. Ако електромобилите се зареждат през нощта, потреблението няма да играе толкова много и точно обратното на твоите предвиждания, вместо да затормози балансирането на системата, електромобилите ще го облекчат, без дори да има нужда от изграждане на нови мощности. Освен това, 18 гигаватчаса е енергия, а 18 гигавата е мощност. За да зареди с 9 киловатчаса, един електромобил се нуждае от 900 вата мощност на страниците на 10 часа, колкото е нощната тарифа. Никой няма да зарежда всяка нощ по 9 киловата. Много по-вероятно е, да зарежда веднъж седмично, когато му остане определен пробег, точно както сега си зареждаме резервоарите. В такъв случай не е невъзможно да се претовари мрежата в определени дни, но умните мрежи ще решат този проблем, а те ще са тук десетки години, преди парка да се напълни с електромобили. Нали осъзнаваш че говорим за много много много много далечно бъдеще? Дори още от утре да не се произведе нито един автомобил с ДВГ, 50% електромобили по пътищата ще има след най-малко 15 години.

    Коментиран от #75

  • 65 Кога е открита първата парна АЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Антиелектрика":

    Това беше въпроса! Понеже ти е трудно да мислиш, вече ти обясних, че турбината може да е измислена и преди Христа, но парната АЕЦ не се състои само от турбина. Батериите може да са измислени и те преди Христа, даже може да се произвеждат от 500 години, само че литиево-йонните батерии са измислени относително скоро, а цената дори днес все още не е приемлива, за да измести ДВГ. Въпрос на време и това да стане. Колкото и да не ти се вярва, цените(себестойността) падат ли падат. Някои компании правят огромни печалби на гърба на 100 годишните.

    Коментиран от #66

  • 66 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Кога е открита първата парна АЕЦ":

    Май ти е трудно да четеш? Колко пъти да ти напиша, че турбината е измислена четвърт век след ДВГ и е по-нова технология! Кое в АЕЦ е измислено преди ДВГ - турбината или контролираното ядрено делене? Хайде скрий се някъде вече!!!
  • 67 гощо

    2 0 Отговор
    Кел файда,че една ускорявала! А тия дето се самозапалват?!?! Мани тия недоразумения! Рано е да се каже! Най добрите електрокари преди се правеха тук в БГ. Ако е трЕбвАло и кола щЕхме да праЙм!
  • 68 Вервай ми

    0 0 Отговор
    Турбината е измислена и преди ДВГ и преди Христа. Турбината е ротационен ДВИГАТЕЛ, който извлича енергия от флуиден поток. Във водноелектрическите централи се използват водни турбини, които се задвижват от налягането на водата, турбините задвижват генератори и така се генерира електрическа енергия. Вятърните турбини използват силата на вятъра, а парните – налягането на пара.

    Коментиран от #69

  • 69 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Вервай ми":

    Така ли било? "Парната турбина е изобретена от сър Чарлз Парсънс през 1884 година." - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0 Именно парната турбина се ползва в АЕЦ, а ти ако искаш вярвай, че динозаврите са я измислили преди милиони години. ЖАЛЪК СИ!!!

    Коментиран от #70

  • 70 Прасета не може, а кучета и котки може!

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Антиелектрика":

    Нещо много са ти променливи критериите! Когато става въпрос за електромобил, захранване с друг тип батерии, гледаш кога е създаден първия електромобил, а не конкретният електромобил с всичките му съставни части. Само че, когато става въпрос за турбини, ги делиш на различни видове? Турбината си е турбина, измислена е и се ползва от преди Христа. По твоята безумна логика, атомните централи са по-старо откритие от ДВГ, ЗАЩОТО ТЕХНИЯ ДВИГАТЕЛ Е ОТКРИТ ПО-РАНО. ЗАЩО ТУК ТВЪРДИШ ОБРАТНОТО?

    Коментиран от #71

  • 71 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Прасета не може, а кучета и котки може!":

    Боже, боже, този бълвоч от думи никой нормален човек не може да го коментира. Дано ти плащат и извънреден труд в НПО-то. Аз каквото и да пиша, ти винаги ще си останеш един най-обикновен лъжец и трол! Чао Вучков.
  • 72 Това по-добре ли го разбираш

    0 0 Отговор
    Какво общо има графена и литиево-йонните батерии със самата технология на електричките? Те ползват БАТЕРИИ за източник на енергия, а ДВГ ползва гориво!!! Все едно да кажа, че колите с бензин А-98 не са с ДВГ, защото горивото е по-ново! Или тези на метан не са с ДВГ, защото са почти един век по-нови. Хайде сега ползвай Google и виж какъв е принципа на действие на "новите" ти батерии! Имат ли анод, катод и електролит - ИМАТ! Същия принцип на действие като отпреди няколко века като батерията на Алесандро Волта! Какво има повече да пишеш с 1000 ника, едни и същи идиотщини и лъжи???

    Коментиран от #73

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Значи ще разбереш и това какво стана мое

    0 0 Отговор
    Какво общо има парата и атома със старата технология на турбините? Те ползват флуид за източник на енергия, а ДВГ ползва гориво!!! Все едно да кажа, че колите с бензин А-98 не са с ДВГ, защото горивото е по-ново! Или тези на метан не са с ДВГ, защото са почти един век по-нови. Хайде сега ползвай Google и виж какъв е принципа на действие на "новите" ти турбини! Имат ли лопатки и ос - ИМАТ! Същия принцип на действие като от времето на Христа, като парната машина и вятърната турбина на Херон! Какво има повече да пишеш с 1000 мнения, едни и същи идиотщини и лъжи???

    Коментиран от #76

  • 75 JPower

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Бойлера е по-зле":

    Теория на вероятностите не ми се обсъждат!!!!! Твойта""логика"" е все едно, в едно село да живеят 1000 човека и да имат една чешма за вода.... Ся кой кога ще ожаднее, но с каква туба ще си налива дали с 0.5 л. Или с бидон 100л. Дали ще се къпе или само ще си мие ръцете...Дай ся им направи и един график, кой кога да си налива вода и им раздай купони!!! И за таз ""безплатна"" екстра, всеки селянин да се бръкне по 10хил.лв. за да се изгради чешмата....Но в съседното село, има 100чешми на 1000души, и ще платиш 2лв.до селото за траспорт..... Ей това е електрическия автомобил... Първоизточника на енергия не се мени,а само съхранението на енергия. При ДВГ това е горивото, при електрическите е батерията, която за да се зареди с ток и трябва пак гориво за производство на тоя ток!!! И ако за производство на ток пак трябва да се ползват Невъзнобяеми източни, цялата работа си губи смисъла!!! Остава АЕЦ .Теорията на вероятностите ти обясних...Ся,че някакъв комплексар, прочети биографията на Мъск, иска да се изживява на Господ, си е негов проблем!!!! Виждал съм как изгоря един електрокар, късмет беше за колегата,че не му изгоря склада,...МПС на ток, само ако е влак, тролей или трамвай... Никога няма да седна върху 400kw батерия. Ся,. За облъчване, не ми се пише!!
  • 76 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Значи ще разбереш и това какво стана мое":

    Що не се обадиш да отнемат патента на Парсънс за парната турбина? Всъщност и динозаврите са имали турбини. Даже като се замисли човек, няма нищо ново измислено, защото всички атоми са на 13 млрд години и са се получили след Големия взрив, като само се комбинират помежду си. Давай тролчо - и тук наближаваш 100 мнения и ще получиш бонус от НПО-то.

    Коментиран от #78

  • 77 Тони

    0 0 Отговор
    Абе Кибици във кои век живеете
  • 78 Не ме приравнявай със себе си

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Антиелектрика":

    Защо реши че съм като тебе и няма да призная заслугите на някого? След като човека е обединител на две или повече вече съществуващи технологии, вече е получил НОВА ТЕХНОЛОГИЯ. Функционалната ти неграмотност ти пречи да разбереш, че Херон е откривател на турбината и парната машина , но това по никакъв начин не значи, че е открил парната турбина. Всъщност, неговата парна машина представлява ... РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ! Упс... още една технология, измислена преди електромобилите.

    Коментиран от #79, #80

  • 79 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Не ме приравнявай със себе си":

    Поредната простотия с поредната лъжа, доказваща тезата, че си готов да лъжеш до припадък, за да достигнеш 100 мнения тролски спам! И за сведение, официалния откривател на реактивния двигател е Ханс-Иоахим Пабст фон Охайн. Както казах, всички атоми са на 13 млрд години и по твоята логика нищо ново не се открива - и цялото това идиотско твърдение е заради това, че миксерите са по-стари от ДВГ! ИЗЧЕЗВАЙ ТРОЛ!!!
  • 80 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Не ме приравнявай със себе си":

    Само забравих да допълня, че по твоята логика миксерите са открити от пещерните хора, защото са ползвали огъня подпален от мълниите!!!

    Коментиран от #81

  • 81 Бъркаш ме с някой в огледалото

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "Антиелектрика":

    Това си е твоята логика, не ми приписвай незаслужена слава. Ти се вкопчваш в това кое кога е открито. Моята теза е за практическото му приложение, а не за датата на откриване. "официалния откривател на реактивния двигател е Ханс-Иоахим Пабст фон Охайн."

    Ще ми кажеш ли тогава, на какъв принцип работи парната машина на Херон? Сега разбираш ли какви глупости пишеш? Точно затова Тесла е нова технология електромобили. Не се открили нито батериите за лаптопи, нито електромоторите. Просто ОТ СТАРИ ТЕХНОЛОГИИ са сглобили НОВО устройство с ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ В РЕАЛНОСТТА.
  • 82 Този

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    0-100 ЗА 1.6 СЕК. Рекорд, но са ограничи като го правят между 2.1 -2.7 сек.
  • 83 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Пак съм изпуснал купона, ама да внеса малко разяснения, щото нещо сте се отплеснали... Значи в БГ има регистрирани над 4 млн автомобила, да приемем че 2.5 млн са активно движещи и да приемем 13те хил км годишен пробег - това са 32 .5 милиона километра. При средно 20 кВч енергия за 100 км това са 6.5 МИЛИАРДА киловата нужни за транспортни нужди. ОБАЧЕ н занравяйте, че не всеки произведен киловат е равен на заредения в батерията защото има загуба и при преноса и при зареждането. само 10 % да са загубите и станаха 7 МИЛИАРДА киловата. или 7.5 милиона МВ. АЕЦа е 2000 МВ, но не може да работи на пълна мощност натоварва се до 80% т.е 1600 мв/ч 38 000 мв дневно 14 000 000 мв годишно... до тук нещата са чудесни - имаме нужда от половин АЕЦ или само 1 реактор за да осигурим тока...

    Коментиран от #85

  • 84 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Обаче да питам, ние за бита и бизнеса няма ли да предложим някакъв ток или само за автомобили ще бълваме? 37 000 000 МВ е годишното потребление още 10 изнасяме, за да хванем някой лев да внесем пари, не да изнасяме пари. 7 млн „хартисаха” от 14те , които дава Козлодуй, значи ни трябват още 3 АЕЦа да построим. От там насетне – нали идеята е за възобновяеми източници – в цяла Европа възобновяемите източници по данни на ЕК са 17.5%, ще ги добутаме до 20% някога. Основно възобновяемите са фотоволтаиците... ами приятно зареждане вечер с фотоволтаика – ще седя и ще гледам с наслада как туряш панела на лунна светлина и зареждаш заветните 9 киловата :D А какво става ако в 2.30 сутринта ни се наложи да хукнем на път с 9те киловата няма да ни се получи. И тия сметки са при едно равномерно разпределено натоварване, а то никога не е такова. Ей го идва великден в един ден ще има стотици хиляди хукнали на някъде и имащи нужда от 100те си киловата и нито ще има достатъчно свободни зарядни, нито пък натоварването ще е равномерно за мрежата, значи ще трябва да я преоразмерим да поема пикове тоест пари на вятъра – все негатив

    Коментиран от #86

  • 85 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Driving pleasure":

    Генерация и товар на ЕЕС за 24.04.2019 15:34:20

    type MW
    АЕЦ 40.32% 2,061
    Кондензационни ТЕЦ 32.79% 1,676
    Топлофикационни ТЕЦ 5.67% 290
    Заводски ТЕЦ 3.17% 162
    ВЕЦ 0.20% 10
    Малки ВЕЦ 3.87% 198
    ВяЕЦ 1.68% 86
    ФЕЦ 11.82% 604
    Био ТЕЦ 0.47% 24
    MW %
    АЕЦ 2061 40.32%
    Кондензационни ТЕЦ 1676 32.79%
    Топлофикационни ТЕЦ 290 5.67%
    Заводски ТЕЦ 162 3.17%
    ВЕЦ 10 0.20%
    Малки ВЕЦ 198 3.87%
    ВяЕЦ 86 1.68%
    ФЕЦ 604 11.82%
    Био ТЕЦ 24 0.47%
    Товар на РБ 4250
  • 86 Последно кое е вярно

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    От твоите сметки при 100% електромобили, ще е необходим само един реактор. После изведнъж ни трябват 6? За какво ще ползваме останалите пет реактора в такъв случай?

    Коментиран от #87

  • 87 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Последно кое е вярно":

    Щото целта нали е да се намалят парниковите газове. Или викаш ТЕЦа да си дими па електричките да са чисти ше ги захранваме с АЕЦ ;) Освен електрички имаш и битово потребление имап и индустрия и докато в БГ нещата винаги са наопаки в цивилизования свят търсенето надвишава предлагането на електроенергия и на годишна бза има по 3-4% ръст...

    Коментиран от #88

  • 88 Вятъра и слънцето не ли ги броиш

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Driving pleasure":

    Откога атомните централи са чисти и екологични централи? Бъдещето на енергетиката принадлежи на слънцето вятъра и водата. Те няма как да минат без батерии. Електромобилите са идеалният партньор с който да работят в симбиоза за изглаждане на разликите в търсенето и предлагането.

    Коментиран от #89

  • 89 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Вятъра и слънцето не ли ги броиш":

    Ти уби горкия вожд... Атомната енергия има свръх ниски нива на вредни емисии, а ти ще има да чакаш хилядолетие за 100% ВЕИ в симбиоза с батерии и предвид огромното количество батерии, които ще ти трябват може от сега да си запишеш, че ако го постигнем това твойто бъдеще ще сме предизвикали огромна екологична катастрофа! и П.С. ВЕИ без контролируем източник на енергия е невъзможен та смятай революцията за отменена ;)

    Коментиран от #95

  • 90 Учéните думат

    0 1 Отговор
    Авторите на изследването стигат до еднозначен извод не само за технологичната възможност за пълен преход към възобновяеми източници на енергия през 2050 година, но и за икономическата изгода в сравнение с въглеродните, а също и с източниците на атомна енергия.

    Пълна декарбонизация на системата за електроснабдяване е възможна през 2050 г. на основата на съществуващите технологии и ще струва по-малко от настоящата система. Енергийният обрат отдавна вече не е въпрос на техническо осъществяване или на икономическа целесъобразност, а само на политическа воля“, заявява Кристиан Брайър, водещ автор на проучването.

    „Безсмислено е да се влага дори един долар за производство на изкопаеми, или атомни енергоресурси, смята и президентът на EWG Ханс-Йозеф Фел. По думите му, възобновяемата енергетика осигурява икономично енергоснабдяване. Всички планове за по-нататъшно разширяване на въглищната , ядрената, газовата и нефтена промишленост трябва да бъдат сведени до минимум.
    В проучването се обяснява как и защо ке се променя енергийният баланс в света. Според авторите, през 2050 г. нормализираната стойност на възобновяемата енергия ще падне до 52 евро за МВтч в сравнение със 70 евро за МВтч през 2015 г.. Преходът на ВЕИ ще създаде освен това 36 млн. работни места в енергийния сектор, което е със 17 млн. повече от сега.
  • 91 Учéните думат

    0 1 Отговор
    Преходът към 100% енергия от възобновяеми източници по света е икономически конкурентоспособен сценарий спрямо настоящата система, базирана на изкопаеми горива и ядрена енергия, според нов доклад на Energy Watch Group и университета LUT във Финландия.

    Проучването е моделирало сценарий за постигане на целта за удържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Енергийният модел обхваща всички сектори – електроенергията, топлината, транспорта и дори обезсоляването на вода – в периода до 2050 година.

    Достигането на 100% дял на възобновяемите енергийни източници ще изисква електрификация на всички енергийни сектори. Това ще означава четири до пет пъти повече производство на електроенергия през 2050 г., отколкото през 2015 г. Производството от възобновяеми източници ще базира почти изцяло от децентрализирани местни и регионални източници.

    Потреблението на електроенергия ще представлява 90% от цялото потребление на първична енергия до средата на века. Изкопаемите горива и ядрените инсталации ще бъдат закрити напълно във всички сектори.

    Слънчевата енергия ще представлява 69% от енергийната продукция, според доклада. Следват я вятърът 18%, биоенергията 6%, водноелектрическите системи 3% и геотермалната енергия 2%, се казва в доклада.

    Той сочи още, че световните емисии на парникови газове в енергийната система могат да бъдат намалени до нула преди 2050 г.
  • 92 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    запиши си го и чакай 2050 ;)

    Коментиран от #93

  • 93 Аз пиша, ти прочети и това за миналото

    0 1 Отговор

    До коментар #92 от "Driving pleasure":

    ВЕИ изпревариха въглищата като основен източник на енергия за Германия за първи път през 2018 година. Те вече отговарят за 40 процента от производството на енергия. Промяната подчертава прогреса на най-голямата европейска икономика в постигането на целта до 2030 г. 65% от нужното електричество да идва от "зелени" източници. До 2022 г. Германия има намерение и да се откаже от ядрената енергия, припомня Reuters.

    Изследването на Fraunhofer показват, че производството на електричество от слънчеви панели, вятърни централи, биомаса и водни централи се покачва с 4,3 процента миналата година до 219 терават часа. Общото производство за страната е 542 терават часа. Вълигщата вече отговарят за 38% от него.

    Последната мина за въглища в Германия спира работа
    Последната мина за въглища в Германия спира работа

    Край на една епоха

    През 2017 г. ВЕИ отговаряха за 38,2 процента, а през 2010 - 19,1 процента.

    Бруно Бъргър, автор на изследването, посочва, че и през тази година те ще запазят дял над 40 процента.

    Енергията, добита от слънцето, се покачва с 16 процента до 45,7 терават часа, благодарение на продължилото по-дълго лято. Вятърни централи са генерирали 111 терават часа, или 20,4 процента от общата енергия.

    През 2018 г. Германия остава нетен износител с 45,6 терават часа, най-вече към Холандия.

    Коментиран от #96

  • 94 еоаяъ

    0 0 Отговор
    Е, щом баш Кристиан Брайър и Ханс-Йозеф Фел са го казали значи няма начин да не е вярно! (С половин уста и шепнешком, "Кои са па тия Кристиан Брайър и Ханс-Йозеф Фел?!")
  • 95 Не са само батериите

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "Driving pleasure":

    Енергия може да се съхранява по много начини. Електромобилите просто са най-разумният начин, защото няма значение в колко часа се зареждат и кой ден. Алгоритъмът просто ще следи батерията да не остава под програмирания процент, да речем 30 или 50% (150 до 250 километра резерв), а нагоре ще зарежда само, когато има излишък в енергийната система и цената е ниска. По този начин ще се балансира системата дори без да се връща енергия в нея. Вятърът и слънцето осигуряват почти константно количество енергия през всяка седмица от годината. Енергия може да се акумулира и в язовирите на вец-овете, която да се ползва когато няма достатъчно вятър слънце. Когато има огромен излишък от енергия, може чрез него да се добива и водород или други горива. Топлинната енергия може да се акумулира през лятото в огромни топлинни буфери, за да се ползва за отопление през зимата. Възможности има десетки. АЕЦ е най-глупавата от тях.

    Коментиран от #98

  • 96 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Аз пиша, ти прочети и това за миналото":

    Изследването обаче мълчи, как през деня Германия има свръх производство на енергия заради фотоволтаика а вечер тикомълком брули кинта на Франция да си внася електрика :D
  • 97 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    „Въглищата ще продължат да присъстват в Европа през следващите десетилетия. Благодарение на въглищата още дълго време лампите у дома ще светят в зимните вечери“ Брайън Рикетс. Хората открито си говорят още за въглища, а ти вервай на няколко платени зелени пропагандаторчета
  • 98 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Не са само батериите":

    може да е най-глупавата, но за сега се явява и като най-евтината ;) Ако ползвах ток само от АЕЦ щях да се отоплявам на ток, не да се разправям с дърва и да си правя живота черен - и това важи за 90% от потребителите. АЕЦ се самоизплаща за 20 години и два супер евтина енергия още 40 от порядъка на 2 ст киловата друго не ми трябва

    Коментиран от #102

  • 99 Тодоров

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Язе":

    Гледам хейтъри много, като навсякъде в нашата мила родина! Тежко плювки и всезнайковци....изгорели 2-3 тесли...смях голям! Ежедневно колко коли изгарят, заради неправилна поддръжка и експлоатация, колко изгорели коли има ежедневно използващи газови уредби?!? Коли, които съставят големия процент от караните тук!!! Най-вероятно повечето от изказващите се тук, притежават ретро 20+ г. автомобили и ускоряващи се от 0/100 за 73 сек....но такива сме си ние Българите-сган!
  • 100 Е какво очакваш да каже точно този?

    0 0 Отговор
    Защо си извадил цитата извън контекста? Да беше публикувал кой е този и защо го казва?

    „Въглищата ще продължат да присъстват в Европа през следващите десетилетия. Благодарение на въглищата още дълго време лампите у дома ще светят в зимните вечери“, казва генералният секретар на EURACOAL aisbl Брайън Рикетс. Нашата въглищна ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, която е най-високотехнологичната в България, през 2018 г. произведе 9,1% от електроенергията в страната.
  • 101 Не живеем в каменната ера

    0 1 Отговор
    Много лесно можем да проверим, дали това да си дето си го разправяте по масите на две ракии е вярно https://www.energy-charts.de/energy.htm?source=import-export&period=daily&year=2019 и какво се оказва като погледнем данните? Дори най-големия внос на ток, не само от Франция е 80 гигаватчаса през един единствен ден от началото на годината досега, при положение че средното потребление е над 1500 гигавата на денонощие. От началото на годината, са внесли 680 гигавата, а са изнесли 18250 гигавата от общо произведени 182160 гигаватчаса. От тях 59040 са произведени от слънце и вятър, без да броим останалите възобновяеми източници. Така че, по-леко с ракийките, като правите чужди сметки без кръчмар.
  • 102 Гондола

    0 2 Отговор

    До коментар #98 от "Driving pleasure":

    Ревльо, колкото и да цивриш, това е бъдещето.

    Бъдеще в петрола няма, капиш...
  • 103 Kokala

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Driving pleasure":

    Баце, за тая тесла, спрягаха 800 км пробег с едно зареждане, с V8 колко км можеш да минеш с едно зареждане? 300-400?
  • 104 Борис Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тесла’":

    Не най - бързия ел.автомобил.харвадския ел.го бие той ускорява за 1.89 секунди.