Last news in Fakti

6 Юли, 2019 13:00 14 399 77

В Калифорния забраниха гаражните ремонти

  • закон-
  • забрана-
  • ремонт-
  • поправка-
  • гараж-
  • глоба-
  • калифорния

В САЩ действат доста куриозни закони, но окръг Сакраменто в самото сърце на Калифорния е на път да засенчи всички с нова забрана, която предвижда глоба за ремонт на автомобил в личния гараж.

Противно на най-логичното предположение новият закон не е прокаран от лобисти на калифорнийските автосервизи. Официалната версия гласи, че забраната се налага от екологични съображения.

Според калифорнийските законотворци използваните при ремонта на автомобили химически вещества създават риск от замърсяване на почвата и водите, което може да повлияе пагубно върху здравето на хората. Под забрана попада всякаква дейност по поправката и поддръжката на автомобили в жилищни райони, включително дори прости операции като смяна на спирачни накладки и филтри, ремонт на детайли по окачването или спукани гуми.

Извън закона са поставени използването на професионални инструменти, поправки, в резултат на които превозното средство се обездвижва за повече от 24 часа, както и ремонтът на чужди автомобили в личния гараж. Нарушителите ще бъдат глобявани с $430.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    185 14 Отговор
    Всяка крайност е вредна! А това е крайна крайност, граничешща с идиотизъм!

    Коментиран от #27, #61, #67

  • 2 Boxer

    157 12 Отговор
    А частната собственост беше неприкосновена...
  • 3 Шойгу

    121 26 Отговор
    Това е много хубава новина. Подобни "закони" засилват все повече Империята на злото - ФАЩ към самоликвидация. Краварчета, давайте в същия дух - джендърската пропаганда, либералните ценности, фалшивата ви демокрация, ГМО храните, кока колата и макдоналдс, пропагандата от Холивуд, който напоследък бълва филми, които са обида за средноинтелигентния човек. И да добавим стотици хиляди забрани като горната, ще ви доведат до там да се самоликвидирате с рецесия и гражданска война. Не ви мисля какво ще правите, когато половината свят се откаже от долара и при вас се върнат тонове зелени тапети. Тенденцията се поведе от Русия и Китай, които подписаха договор за разплащане в национални валути на последния голям икономически форум. Ще ги последват Иран, Аржентина и Индия. Еврогейовете от Брюксел също се ослушват, но още не им стиска.

    Коментиран от #6, #16, #31, #33, #40, #55

  • 4 1234

    86 7 Отговор
    Работата отива към майстор да ми смени крушката в кенефа на село.... Глобализма си търси нов световен бизнес
  • 5 Тия пък

    73 4 Отговор
    откога се загрижиха за екологията?
  • 6 Госта

    30 53 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Ти тях не ги мисли,виж си кочината,наречена държава на какво прилича!!!

    Коментиран от #25

  • 7 agabaga

    46 9 Отговор
    Това му харесвам аз на либералния капитализъм, че налага все повече забрани.
  • 8 111

    20 4 Отговор
    Pomiina durjava v bg po se di6a
  • 9 Тест

    30 8 Отговор
    Юдеите искат да скачат в Китай след като опорочиха и ЗАЩ с алчност и лентяйство
  • 10 Поредният удар срещу Тесла

    56 9 Отговор
    С този закон се опитват да ликвидират още една причина клиентите да изберат tesla пред другите производители. Tesla са единствените които позволяват на клиентите сами да си обслужват гаранционните автомобили, като сами си сменят консумативите или си ги ремонтират с помощта на подробни описания за всяка дейност в официалния сайт. Продават се даже необходимите инструменти.

    Автомобилното лоби няма как да изтърве този голям кокал, който им носи повече печалби, отколкото първоначалната продажба на автомобила. Очаквайте още такива нелепи закони.

    Какво по-нелепо от това, да не можеш да си смениш сам спуканата гума защото ще замърсиш повече околната среда, отколкото ако извикаш пътна помощ, която да дойде от 30-40 км с трилитровия си ДВГ, за да ти я смени?
  • 11 Бай Шиле

    17 58 Отговор
    Точно така трябва.Браво.Практиката да си сменяме накладките сами е тежко наследство от комунизма.Слава на САЩ!

    Коментиран от #12, #66

  • 12 Бачо Киро

    39 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Шиле":

    Хеле пък спукана гума - знаеш да си смениш гумата? 430$ глоба!
  • 13 Анти милиционер

    70 6 Отговор
    Да им забранят и да се къпят по домовете, понеже замърсява околната среда. Дге в добитъците. Многп свободно се живее в еврейската клоака ФАЩ.
  • 14 асддса

    44 2 Отговор
    Абе не вярвам да засенчи другите. Забранено е да скачаш от кола движеща се с на 65мили, затвор е наказанието.
    Забранено е да стреляш по животни от движеща се кола освен ако не е кит.
    След 9 часа не можеш да натискаш клаксона на места където продават студени напитки и сандвичи.

    Да, това са закони в определени щати. Който не вярва да провери. Има още много такива.
  • 15 Автомонтьор

    33 6 Отговор
    За мен има логика, когато става въпрос за смяна на масло примерно, защото много хора изсипват моторното масло по градини, ливади и тн. А трябва да са спазени конкретни изисквания при отпадъчния материал от колите. Но смяна на накладки по никакъв начин не вреди на природата. Просто е ясно, че отново сериозни лобистки интереси са намесени

    Коментиран от #17, #26, #51

  • 16 Asd

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Ахахахахахаххаахахаххахаахаохах
  • 17 Бачо Киро

    35 2 Отговор

    До коментар #15 от "Автомонтьор":

    Забраната за смяната на спукана гума е особено наложителна обаче, понеже има оплаквания от потърпевши, които са получили световъртеж от надуването на гумата с уста. Предполагам би било по-добре като се сменя гумата на комшийката, да ѝ се пред.лага да надува друг .... вентил..
  • 18 Бай Шиле

    9 41 Отговор
    Вчера един съсед,пред блока вдигнал капака и нещо човърка.Викам му "а бе сельо,няма ли за теб сервизи?" Па той ми вика: а бе я си ... майката. И те така. Кога ще ги стигнем хамериканците?

    Коментиран от #20, #35

  • 19 Български по хелзински комитет

    29 3 Отговор
    Не се бъзикайте, щот нарушението важи и за България.По закона Магнитски може да ви депортират в САЩ и осъдят.
  • 20 Бачо Киро

    25 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Шиле":

    Що да не човърка човекът, може да разбира. Определени дейности, като смяна на течности, абсолютно съм съгласен, че трябва да се извършват на определени места. Ако цапа - да бъде глобен. Иначе ако я караме на принципа никой да не бара нищо, ще трябва да си държите ръцете далеч от всичко когато сте в къщи, дори да сте специалисти.

    Коментиран от #65, #69

  • 21 Бай Тошо

    23 0 Отговор
    Намалява печалбата на оторизираните сервизи, трябва се вземат мерки, няма как
  • 22 гост

    35 4 Отговор
    Има един препарат наречен сий фоам (sea foam), който сипват в горивото или пръскат директно във всмукателя, за да изчистят нагарите и да минат инспекциите си, или тяхното ГТП. Е, един като си сипе такова нещо и задимява една пресечка със саждите, които колата му е събирала през последните няколко хиляди километра. Друг ще си излее маслото в двора, трети ще пръска с опасни вещчества, четъври ще боядисва нещо и ето ти замърсяването. По-интересното е дали са толкова стриктни към корпорациите изливащи хиляди тонове отрови в реки, езера, поляни и др.? Май не.
  • 23 Eagle

    11 1 Отговор
    Popitali Radio Yerevan :

    - Kakvo da ochakvame ot "Middle West" ?

    -" A Middle Finger "
  • 24 гост

    11 30 Отговор
    Вземете се научете първо да четете и мислите , а след това да пишете идиотщини !!!! Забранява се ремонт в ЖИЛИЛИЩНИ РАЙОНИ , включително собствен гараж , защото там редовно се изхвърлят в канализацията всичко , което собственика реши , че не му трябва !! За разлика от България и в Щатите и във всички западни страни отдавна широко се предлагат сервизни площи под наем на час , заедно със всички нужни професионални инструменти и цените са такива , че излиза по-евтино от това да си купиш въпросните инструменти ! Освен това там напълно се контролират всички отпадъци , ама кой да ти знае , като е виждал само "сервиза" на Пешо под блока !!!!

    Коментиран от #29, #57

  • 25 куку руку ку

    26 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госта":

    Кочината ни е такава именно заради намесата на краварите във вътрешните ни дела. Или нпо-тата ни се самофинансират?
  • 26 Saguaro

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Автомонтьор":

    Защо да изсипваш маслото?Носиш го в най близкия Autozone и го изсипваш в контейнера безплатно.
  • 27 Иван

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Такъв закон е особено необходим в България. Некъв селяндур в блока всекидневно си ремонтира трошките в двора. Всичко е в масло, шум постоянно. Не знам колко вече трошки прекара през двора. Сега даже с някакакъв камион се е захванал.

    Коментиран от #37

  • 28 Жоро

    26 2 Отговор
    САЩ са най-голямата диктатура в цял свят.
  • 29 Дрън-дрън

    23 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    И как точно се предполага да стигнеш до този сервиз със спукана гума, за да си я смениш там? По какво ще се различава замърсяването от това дали ще си смениш спуканата гума в жилищен район или в оторизиран сервиз?

    Коментиран от #32, #52

  • 30 kjl

    52 1 Отговор
    Държавата която добива нефт чрез ижектиране на коктейл от химикали в земята се притеснява от замърсяване на почвата и водите! Това е демагогия, двуличие и подигравка.
  • 31 Въпрос

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Шойгу монголоид ли беше или папуаз
  • 32 гост

    2 26 Отговор

    До коментар #29 от "Дрън-дрън":

    Ами ако се беше замислил малко , преди да бързаш да плюеш , щеше да се сетиш , че спуканата гума се сменя с резервната още на пътя , където се е спукала !! И честно казано , ако има още малоумници , дето се мъчат с разни щанги , вместо да идат до гумаджията , заслужават не забрани , а направо да им вземат книжките !!!

    Коментиран от #36

  • 33 тони

    2 18 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    За Русия и Китай - точно днес гледах статистика, че въпросните страни са на едни от първите места по брой самоубийства на глава от населението.

    Коментиран от #49

  • 34 До 25

    16 8 Отговор
    Младеж кочината ни е такава заради такива като теб. Мръсотията, простотията, изкъртените плочки пред вас, мизерния ти нарисуван и миришещ вход на блока е такъв заради теб а не заради всевишните ти конспиративни теории. Хвани се с нещо полезно. Дай приноса си към обществото а не да драскаш цял ден по сайтовете

    Коментиран от #58

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чукча писател, а не читател

    16 5 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Именно смяната на спуканата гума с резервната е забранена в жилищните квартали! Трябва да извикаш човек на който му се плаща за да ти я смени, защото според закона ще я смени по-безопасно и безвредно за природата. Дори въздушният филтър не можеш да си смениш сам, а ти си тръгнал резервна гума да сменяш!
  • 37 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Обади се и подай сигнал на 112 за неправомерна търговска дейност. Няма право да обсужва коли на трети лица срещу заплащане, това по закон у нас си е наказуемо, защото генерират доход и не носят отговрност. Спокойно може да си пуснеш оплакване, защото има огромно количество хора, гаражни майстори, които взимат само пари и не носят никаква правна отговорност.

    Коментиран от #48

  • 38 Курти

    26 1 Отговор
    Ще се радвам ако на краварите им забранят да клатят жените си в къщи, или на хотел или $1000 глоба. сФирка само в петзвезден.
  • 39 Капиталист

    16 3 Отговор
    На ви демокрация, на ви капитализъм. Да ви е сладко
  • 40 Ганьо

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Защо, тук в евромизерията по-добре ли е? Американеца живее далеч, далеч по добре от европросяка. За Бълахаристан дори не си струва да се коментира
  • 41 Ганьо

    9 2 Отговор
    Интересно дали ще забранят и почистването на салона и миенето пред гаража. В препаратите които се ползват също има химикали хахаха

    Коментиран от #44

  • 42 Изумен

    18 1 Отговор
    Скоро ще забранят и готвенето, прането, секса. Добре, че не им забраняват оръжието, та могат да се гръмнат по всяко време!

    Коментиран от #62

  • 43 сноу

    12 1 Отговор
    Ами то тепърва ще научаваме, що за идиотизми може да сътвори краварския ум , пък бил той и сенаторски.Основната роля на овластените от дебелите пачкаджии по т.н. бели държави, е да тормозят ,скубят по повод и без повод ,да издевателстват и баламосват народа,да го шантажират с малоумни идеи и мамят с лъскави дрънкулки.
  • 44 123

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ганьо":

    В БГ има градове в които е забранено да си миеш колата навън, пред гаража, блока улицата и т.н. или с питейна вода. Глобата е до 500 лв.
  • 45 Кракра

    3 9 Отговор
    Е друго си е да си човъркаш таратайката пред блока, а старото масло да го излееш в канала.
    Не ги мислете американците. Там, където са те, ние никога няма да бъдем. И не само кочината България - цяла Европа.
  • 46 Стоян Стоянов

    1 4 Отговор
    Ти нали са 100 години напред от нас, така че ,същите закони ще дойдат и при нас след 100 години.
  • 47 АнтиКравария

    18 1 Отговор
    Монсанто изтрови света с химията си, карат джипове и пикапи с по 5 и повече литра двигатели, бълват ГМО, фракинг за газ правят и унищожават почвата и подпочвените води, но са се загрижили за екологията за това, че някой си е сменил накладките или гумите?!?!? По-голямо лицемерие няма!

    Коментиран от #63

  • 48 Всички не понасяме

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    педалите, като теб. Даваш ли си сметка колко отвратителен тип си.
  • 49 Тони ли се преименува?

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "тони":

    Наистина си сбъркан.
  • 50 Бонбона

    1 2 Отговор
    Я си глейти раотътъ бе, ама сте, пуууу. Загрижили ми се те за некви глупости тука.АЙИИИИИИДЕЕЕЕЕЕЕ. ТЪПОТИИ
  • 51 пръч

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Автомонтьор":

    нашите коли го изгарят и не вреди
  • 52 кор

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дрън-дрън":

    сигурно имат уебкамера по гаражите и скоро ще им сложат в спалнята за да плащат на евреите от властта като ибът жена си
  • 53 ИВАН

    2 1 Отговор
    Има някаква логика в тая забрана, например евентуалния шум при ремонта, но боклука, отровната мръсотия и в сервизите си е мръсотия, все пак забраната е крайна ... и щом са се загрижили за екологията, ами да променят малко начина си на живот
  • 54 Редовните американо подлоги

    3 0 Отговор
    Нацапани с кафяво до ушите,НЕ ВИ ЧУВАМ,къде са ви ръцете
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Амтон 1

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Човече ,80% как да те разберат ? Професори по всичко !
  • 58 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "До 25":

    Дедо,комунизъмът ти е изпил и малкото мозък в тиквовата глава,жив и здрав
  • 59 Гост

    2 2 Отговор
    Ганьо понеже е “компетентен” по всичко,затова Бълхария е на последно място по всичко,ама “професорите” дават акъл на света,пълни загубеняци!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Иве

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Да и няма да го спазват ама въобще.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Четете Повече

    0 0 Отговор
    Не че съм съгласен със закона, но хайде погледнете закона пак вместо да преувеличавате. Тотално сте чели недочели.
    Закона всъщност изрично споменава следните "прости операции" като разрешени:
    Brake part replacement
    Minor tune-ups
    Change of oil and filter
    Repair of flat tires
    Lubrication
    Other similar operations
  • 65 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Бачо,май си зле с иронията,а?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 123

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Не мога да повярвам, че ще подкрепя калифорнийските законодатели, ама в случая са прави. Като си излееш в градината или на пътя спирачната течност, антифриза или маслото, те постепенно се стичат в долните пластове на почвата и стигат до подпочвените води. От там този химикал идва в чашата вода, която пием. За сервизите и в щатите и България има драконовски правила за уловители на масла, импрегниране на подове, начини за съхранение на токсичните химикали, предаване, преработка, обезвреждане и т.н. А за бай Х, който е решил да спести 20 лева за смяна на течност няма никакви правила. И дори за прости ремонти има такава опасност - за да развиеш един винт ще пръснеш с обезмаслител и химията ще отиде в почвата. Ама като гледам коментарите, за стадото е важно да спести 5 лева вместо собственото му здраве.

    Коментиран от #68, #74

  • 68 JEEP

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "123":

    Хората няма да те разберат... Поправката на москвича пред блока е исконно право на родня разбирач от всичко. А законът не е нищо ново. В Португалия има забрана за ремонт на улицата от години , а ако разсипеш ГСМ, глобате е около 2хил. евро.

    Коментиран от #70

  • 69 123

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Ако разбира - да човърка казваш. И да се глобява само този който цапа. Ами той няма как да не изцапа. Айде да видим, какво става като си смениш в къщи масло и антифриза. Предполагаме, че си много съвестен и пода на гаража ти е с битумен импрегнатор. Събираш течностите в пластмасова кофа, без да разлееш и капка. И после какво правиш? Ако си съвестен ще го прелееш в метален съд, който плътно затваряш. И после? Кофата на мивката да я позамиеш и химията в канала. Да предположим, че си още по-съвестен и търсиш фирма да дойде да вземе антфриза за преработка. Ама те, за 2-3 литра няма да се разкарват. После за преработката ще трябва да им платиш, защото този процес е скъп. Е маслото може да ти го вземат безплатно, че се рециклира. Та, така - не идват, не ти се ходи, не ти се плаща и какво правиш с химията - в канала, в реката, в градината, в канавката... Това е в 99.99 % от случаите. Като нямаш 20 лева за сервиз, няма да караш кола. С тия компромиси при автомобилите, повечето са пред разпад и за скраб, ама се движат по улиците.
  • 70 123

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "JEEP":

    Знам, че така. Тази психология се променя само с тояга - закона, ама и с контрол. Защото то и в България е забранено и сигурно има глоби, ама като няма кой да провери и глоби. В повечето нормални държави в ЕС има такива глоби и те са толкова солени, че дори на път да ти се счупи колата директно викаш пътна помощ и в сервиза. Иначе ЕС ги гледаме само по заплатите, ама за правилата - може да почакат.

    Коментиран от #73

  • 71 Townboy

    2 0 Отговор
    Американската "демокрация" действа и в страната им, няма само нас да "черпят" с нея. Там ремонтните услуги са толкова скъпи че аверите ми от булгаристан си сменят сами маслото и накладките въпреки че изкарват не лоши пари по техния стандарт.
  • 72 ФауВе

    1 0 Отговор
    Янките пак блестят с акъл. Остава и другите производители на различна техника да забранят домашните ремонти на продуктите си. Тогава, веригите магазини могат спокойно да спрат да продават инструменти и рез части. Една отвертка да открият у вас, значи ремонтираш нещо - глоба. Развиват се хората. Хич не си играят.
  • 73 ФауВе

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "123":

    Некадърниците с две леви пак почнаха да реват, как било в ЕС. Една крушка не можете да смените, но за сметка на това, жените ви го правят. А вие посещавате салоните по ноктопластика..... мъжаги.
  • 74 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "123":

    Едно е да изхвърлиш антифриз, а друго да си смениш крушката или въздушнив филтър.
  • 75 Страшна логика

    0 0 Отговор
    Добре - нека забранят ремонтите на собствените машини. Че може да си квалифициран, но някой друг да не е. Но по същата логика нека забранят и готвенето у дома - ако не си лицензиран майстор-готвач, може да пропуснеш някой развален продукт и да си отровиш близките! Може да си набереш отровни гъби ако не си сертифициран гъбар. Защо близките ти да страдат заради това, че ти се свидят 50 лв за ресторант!? Трябва да се забрани готвенето у дома със закон! Живота на близките може да бъде застрашен от това!
  • 76 Страшна логика

    0 0 Отговор
    Нека забранят ремонтите. И гледането на деца. Не си сертифициран детски психолог, аниматор и лекар. Не разбираш детското здраве и психика на професионално ниво като специалистите, затова може да им причиниш психическа травма, която да ги преследва много дълго! Опасно е за децата. Да се въведе закон: като искаш да имаш деца, правиш ги и като се родят ги даваш в специализиран център. Там за тях се грижат психолози, педагози, лицензирани кадри, които разбират повече от теб. Ти плащаш такса издръжка на детето. И ще го виждаш, че си е твое, но само два пъти седмично - да няма опасност да го травмираш или да вземе лоши навици от нелицензирано лице като теб!
  • 77 Страшна логика

    0 0 Отговор
    Да забранят ремонтите. Да забранят и секса. Защото е опасен. Може да прихванеш полово-предавани болести, дори ако си с презерватив - той може да се разкъса. Може и да предадеш такива заболявания, ако не знаеш, че имаш, на друг човек. А и винаги има риск от нежелана бременност. Значи трябва със закон да се забрани секса. А за дете - отиваш в специализиран център, там лицензиран персонал ти извлича спермата и ти прави деца ин витро.

    ИМА ЛИ НУЖДА ДА ДАВАМ ОЩЕ АБСУРДНИ ПРИМЕРИ, ИЛИ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СЕ УСЕТИТЕ, ЧЕ МНОГО НЕЩА СА ОПАСНИ, НО НЕ МОЖЕ ДА ОГРАНИЧАВАТЕ ХОРАТА СЪС ЗАКОНИ ПОД НЯКАКЪВ ТЪП ПРЕДЛОГ КАТО ЛИПСА НА ХАРТИЙКА?

    Те и много майстори по сервизите нямат лиценз за обучение! Каква гаранция има, че ще направят ремонта по-добре от някой съвестен човек, който си учи и разбира?