Last news in Fakti

24 Септември, 2010 12:24 13 526 23

1000 километра с новия KIA Sportage

  • kia sportage

За разлика от Venga, моделът Sportage си има не един, а цели двама предшественици. Интересното е, че още от първата генерация този модел е определян като здрав и надежден. Трансформациите от тогава до днес са много, като те минават от визия на обикновено комби с повишена проходимост до модерен кросоувър.

Основният минус на предшествениците обаче беше невзрачния вънен вид.Сега на ход е третото поколение Sportage, а ние ще започнем именно от външният му вид, защото този път той определено е доста впечатляващ.

Футуристичният облик на третата генерация Sportage прави модела авангарден. Той съчетава динамика и оф-роуд характеристики в една изключително атрактивна визия. Интерес представляват иновативните LED дневни светлини, които вече се монтират на много автомобили, но не пасват на всеки от тях. При Sportage те са доста добре "пипнати" и се вписват идеално в цялостната авангардна визия.

От марката заявяват, че просторният интериор на модела кореспондира с неговата външност. Ние обаче не сме съвсем съгласни с това. Пространството в салона е наистина голямо, но по-малката остъклена площ намалява в голяма степен визуалния простор. От друга страна придава динамика на автомобила. Отвътре обаче видимостта назад е леко намалена заради полегатото и малко стъкло на петата врата, както и заради прекалено дебелите задни колонки.

Иначе всичко останало по отношение на вътрешно обзавеждане е без забележки. Модерно и същевременно информативно арматурно табло, ергономични седалки и достатъчно място за багаж.В обобщение може да се каже, че новия Sportage е по-дълъг, по-широк и по-нисък от своя предшественик. Клиренсът също е намален от 19.5 на 17.3 см, но си остава в нормите на компактните кросоувъри.

Що се отнася до динемичните и ходови характеристики трябва да отбележим, че на нашия пазар модела се предлага, и само с предно предаване, и със система 4х4. Естетвено първият вариант е по-евтин, но според нас втория определено е за препоръчване.

Тестовият екземпляр беше 4х4 и оборудван с двулитров бензинов двигател. Този мотор си върши добре работата, но дизеловия е може би по-подходящ за подобен род автомобили. Иначе возията е прилично твърда, но по-важното е, че благодарение на това решение и на по-ниския общ център на тежестта, Sportage е много стабилен в завои. Крен почти не се усеща и характеристиките на асфалт силно се доближават до тези на леките автомобили.

Що се отнася до поведението на кросоувъра извън асфалта, трябва да кажем, че то е напълно задоволително. Системата 4х4 е електронна, като предаването на момента към задните колела става посредством ел. управляема многодискова муфа - с други думи много добър вариант за хора с активен начин на живот.

В зависимост от избраното ниво на оборудване, тип двигател и система 4х2 или 4х4, цените варират в диапазона от 32 000 до 53 000 лева с ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kolio

    18 3 Отговор
    Arna e :)
  • 2 иван

    18 0 Отговор
    автомобила е убиец
    с нетърпение го очаквам
  • 3 ицо

    6 2 Отговор
    Много ми харесва джипчето. Прави са хората от мобиле, че първите два бяха неугледни, но този определено радва.
  • 4 maksito

    3 9 Отговор
    Samo 1000 li moje xa xa xa . . . .

    Коментиран от #5

  • 5 Живков

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "maksito":

    Много си ограничен, да знаеш. Иначе дипката направо кърти. Много ми харесваV На живо сигурно ще е още по-готина.
  • 6 SLR

    0 18 Отговор
    taia izmislica osven po raigras kadeto e v momenta,drugade izvan asvalta niama da moje da varvi

    Коментиран от #8

  • 7 uomo

    6 10 Отговор
    Много ми прилича на Форд Куга...

    Коментиран от #9

  • 8 irko

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "SLR":

    Първо прочети добре материала и тогава си давай некомпетентното мнение. Това не е кола за тежък терен, а е автомобил за ски риболов и всякакви такива. освен това върви на асфалт като лека кола
  • 9 Racer_BG

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "uomo":

    прав си нещо между Куга и Мондео от 2010
  • 10 Смешника

    6 2 Отговор
    Страхотна колица за жена ми!
  • 11 Max

    3 5 Отговор
    Наистина има прилика. И Венга също прилича на Фиеста.. ех не казвам чак, че са копирали, но прилика си има...
  • 12 баце ЧОЧКО

    14 11 Отговор
    Кога ще престанат тия дизайнери да копират Айгото. Видяха, че по-хубаво няма и коли, джипове, бусове и камиони досущ като Айго. Съобразявайте се малко де.
  • 13 diado vi G

    4 9 Отговор
    aigo li
    tva puk shto e....kolica ili ...lunaparkovete sa za parkovete...
    otnosno kiata e dosta skupa predvid ekstrite i ka4estvoto...

    Коментиран от #14

  • 14 aigo

    2 10 Отговор

    До коментар #13 от "diado vi G":

    tova e tric na moderatori da draznat s neshto cato aigo
  • 15 bmw fan

    0 6 Отговор
    Много е добра на външност - отпред ми прилича на Форд Куга ,а отзад на Субару! :)
  • 16 mechka

    9 0 Отговор
    ДЖИПА ГО ВИДЯХ НА ЖИВО ПО УЛИЦИТЕ В СОФИЯ И НАИСТИНА Е МНОГО ГОТИН И ПРАВИ МНОГО ДОБРО ВПЕЧАТЛЕНИЕ.ПО ГОЛЯМ Е ОТ КАШКАЙ,ТИГУАН И ДР. ОТ ТОЗИ РОД , А КАТО ЦЕНА Е ПОД ТЯХ СПРЯМО ЕКСТРИТЕ КОИТО ПРЕДЛАГА.
  • 17 баце ЧОЧКО

    2 8 Отговор
    Ще прави впечатление, нали имитира Айго!
  • 18 BATJ

    6 0 Отговор
    Strahotna ma6inka, 32K kato startova cena zvu4i 4udesno..ako imah vuzmojnost bih se zamislil
  • 19 случаен

    1 2 Отговор
    Прилича много на Нисан Кашкай и е в неговия клас, а и цената от 32 бона за базата никак не е малко, иначе СУВ а е супер як, за джипка е много силно казано.
  • 20 Дошо

    6 0 Отговор
    Вчера го разгледах подробно.Перфектен за цената си.
    Дизайн и инериор на ниво.Много удобно се седи в купето.Простор за размерите му колкото иска човек.В следващия си живот ще имам такъв.
  • 21 врачанинЪТ

    1 1 Отговор
    ....пиеш ли си редовно хапчетата отчаян фен на айгото....благодаря ти че винаги ми вдигаш настроението.....стабилен си....като крик...с отвъртяна пробка....
  • 22 айгуту

    0 2 Отговор
    само айго! аз съм върл фен на тоъота и мастурбирам със снимки на аиго
  • 23 Леонардо

    0 0 Отговор
    От три дни съм горд собстеник на този автомобил, супер е и много красив , черен металик с вси4ки екстри 4х4. Много пари се набутах но не съжелявам . Сега се мъча да му карам гласожи команди ама нещо не ми се получава . успях само да контролирам радиото така ама то общо жзето е безмислено защото има коп4ета за радиото на волана !Има ли и други тук да обменяме идеи. А защо като си сара Ай Фона с буксата не се зарежда ?