24 Септември, 2019 11:50 5 993 41

Догодина Tesla навлиза в Източна Европа

  • tesla-
  • илон мъск-
  • източна европа
Догодина Tesla навлиза в Източна Европа - 1

В началото на 2020 г. Tesla ще открие представителства в Словакия, Хърватия, Сърбия и по-голяма част от Източна Европа, обяви Илон Мъск в профила си в Twitter. "Най-накрая ще накараме Никола Тесла да се гордее с нас, като предлагаме колите му в родните му страни", гласи съобщението на милиардера.


Мъск използва възможно най-дипломатичната дефиниция за произхода на Никола Тесла, оспорван от няколко балкански държави. Гениалният изобретател е роден на 10 юли 1856 година в село Смилян в Австрийската империя (днес Хърватия), но е син на сръбски свещеник.

Предполага се, че баща му Милутин Тесла произлиза от някой от родовете от долината на река Тара и дори че е потомък на херцеговския войвода Павле Орлович, а майка му е дъщеря на сръбски православен свещеник от Бановина, но с по-далечен произход от Косово. Предците на Тесла са от Западна Сърбия в близост до Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачкатор

    43 7 Отговор
    тесли си имаме
    заплати нямаме
  • 2 Коментар📝

    44 9 Отговор
    А,СЪРБИЯ БЪЛГАРИЯ ПАК Е ЗАОБИКОЛЕНА.ТОВА Е ЩОТО РАСТЕМ ПО ДУМИТЕ НА БОКО

    Коментиран от #41

  • 3 Ивайло

    10 24 Отговор
    В родните му страни??? Той Никола Тесла да не се е бил родил в няколко страни едновременно бе??? Я редактора да се самосезира!!!

    Коментиран от #9

  • 4 оо00

    23 1 Отговор
    Напоследък не минава ден без да видя няколко Тесли по улиците, така че не е лошо да има и официално представителство.

    Коментиран от #23, #35

  • 5 Чакамее

    9 14 Отговор
    Пожарите ще зачестят.
  • 6 123

    11 11 Отговор
    Голям смях. Това е все едно Ролс Ройс да обяват, че започват навлизане в Източна европа. С тези цени от по над 100 000 лева за най-малкия, смешен и лошо оборудван модел ще изтрепят рибата в сегмента - премиуми. Хм, България не се споменава нещо. Сигурно защото на тия тесли не може да им се сложи газова уредба - какви коли са това тогава?

    Коментиран от #8

  • 7 123

    9 11 Отговор
    И Никола Тесла със сигурност ще е много горд - смешни батерии, безумно скъп продукт за снобари. Все пак той никога не е проповядвал енергия от етера и безплатно безжично електричество за целия свят.
  • 8 Никой

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Кое му е смешното на базовият модел, като е единствената компетентна електричка за тези пари. Пазара все още е напълно празен и хората купуват Тесли.

    Коментиран от #14

  • 9 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Сигурно ще да е бил на границата роден...

    Коментиран от #38

  • 10 гост

    11 2 Отговор
    Няма как да си купиш Тесла, без да имаш гаранционно сервизиране или представителство, към което да се обърнеш при проблем. Не е разумно да се налага да караш до Австрия за обслужване. Направят ли разрастването тогава и колите втора ръка ще се купуват по-смело, защото имаш подкрепата на марката, а не както е сега: даваш 70х.лв и си изоставен на произвола при най-малкия проблем.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Зомби с квадратно чело

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Гост понеже си запознат къде мога да видя официалният рекорд на ринга, с който беше така горд миналата седмица???? Много искам да се похваля пред един приятел, но не го намирам а той ме бъзика че Теслата след няколко обиколки се счупила и я прибрали с рапатрак, долни лъжи нали??????

    Коментиран от #15

  • 12 Зомби с квадратно чело

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Гост за един приятел питам колко е каското в Армеец на С-ката вярно ли е че било без пари, бедняците плащали нали са прости????

    Коментиран от #16

  • 13 екоджендър

    3 11 Отговор
    Само ТЕСЛА и тесни *ичета!!!! Бедните да карат на нафта и да барат рунтави катерици!
  • 14 Driving pleasure

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Продажбите на електрички в световен мащаб падат за първи път, очаква се забавянето да продължи след като от 2020 Китай прекратява субсидирането. Упс...

    Коментиран от #33

  • 15 Антиелектрика

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Зомби с квадратно чело":

    Тъкмо мислех да не пиша повече, защото многониковия подскачаше за рекорд на несерийна Тесла, а се оказа, че официален рекорд няма. Неразвалящите се електрички пак са се развалили. Сега мнигоникчо пък се прави на ощипан и обявава, че батериите на Тесла ги нямало на пазара, защото много издържали, нищо че все още самата Тесла ги сменя гаранциинно, за да зарибява.
  • 16 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Зомби с квадратно чело":

    Каското се определя от стойността на колата, няма нищо общо каква марка е, ако вземеш един мерцедес е клас амг със сходна мощност пак ще платиш огромна сума. Не ме интересуват рекорди. Интересува ме това, че в развитите страни живеят в обстоятелства, каквито ние не може дори да си помислим в далечно бъдеще, част от които е употреба на електрически коли. Там плащаш 37х.долара и получаваш модел 3, а у нас това са 66х.лв, толкова струва една шкода октавия със сходна мощност. Ама при теслата текущите разходи са нищожни, докато при шкодата са си цифра и така излиза, че електричестовото е по-изгодно, ала у нас модел 3 се продава чрез импорт на двойни цени, което обезсмисля цялата идея. Така също конкурентите на тесла стават много смешни като твърдят, че пускат конкурентен продукт, но на двойна цена спрямо теслата. Някак си не сме майнуни и е жалко, че у нас и като цяло в ЕС е толкова забатачена история.

    Коментиран от #17, #18, #24

  • 17 Зомби с квадратно чело

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    За нормален автомобил е така. Обаче като те нацели отзаде някоя заспала гана щото си спрял на светофара и отидеш в Х-застраховател и той те пита къде ще я ремонтираш и ти му кажеш в Грац????? Другият път направо от вратата и вкъщи с документите. Та пак питам колко е каското на една С-ка примерно P90D в България ???? Нямаш ли някой приятел които има тесла и има каско????
    И още нещо ще ти кажа много се лъжеш като правиш такива сравнения, ако отидеш в САЩ ще видиш че дори ДВГ колите са по-евтини от аналозите им в България?????? Да да да няма нищо общо с електричките другаде е причината. Дано ФВ да направят завод тук, всички ще спечелим от това.

    Коментиран от #20

  • 18 Driving pleasure

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Нали се сещаш че в тия прехвалени западни общества покупката на електричка идва по принуда и след солидно субсидиране?! Като изключим една много малка група фанатици хората по принцип не са по-щастливи от карането на миксер отколкото от карането на двг - политическата линия е така, ако оставим нещата на свободния пазар няма да смогнете да изчислявате загубите ;)

    Коментиран от #19, #34

  • 19 екоджендър

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Driving pleasure":

    Горките западняци :( А едно време ги имахме за пример...При вас в русия как дела? Сигурно сте много щастливи без субсидии и без Тесли? Върви ли новата УАЗ-ка през тайгата? Цъкат ли чукчите с език като те видят гордо да слизаш пред комуналката?
  • 20 екоджендър

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Зомби с квадратно чело":

    Отиди питай ония пич Бенчо, дето вози Очите с Ролс-Ройса. Той ще те упъти към евтино каско, каза че почти без пари му излиза на ройса. И го оправял в много читав гараж зад сметището във Враждебна, там май и теслите ще ги оправят.

    Коментиран от #21

  • 21 Зомби с квадратно чело

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "екоджендър":

    Ехееее имате напредък, вече Теслите не се сравняват с БМВ и мерц направо на Ролс налитат. Кажи как е еднакво комфортно в кашона и ролса:)))) Вече не знам дали ми е смешно, май нещата са трагични????

    Коментиран от #22

  • 22 екоджендър

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Зомби с квадратно чело":

    Тесла ги удари в земята тия марки още преди много години. Сега вече първата е китайска а втората се чуди от къде да извади 2 лева, уволни си шефа и прави печки със 2 квадрата зурла отпред. Все едно да сравнявам Правец 8 с Пентиум - същата работа.

    Коментиран от #25

  • 23 Явно

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "оо00":

    често влизаш в магазина за железария за да виждаш толкова тесли.
  • 24 Тесла

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    е рисков дарак заплашен от самозапалване и безброй проблеми поради което застрахователните компании го неглижират.
  • 25 Зомби с квадратно чело

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "екоджендър":

    Е аз кой съм да споря с теб, единственото което искам е да си изпиеш хапчетата и да се грижиш за здравето си, защото пак се влошава.
    Между другото електрика като видиш че ставаш смешен първо започваш да пишеш пълни глупости и скоро очакваме 2ят ти редовен номер да пишеш под чужди никове :))).

    Коментиран от #26

  • 26 екоджендър

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Зомби с квадратно чело":

    Електрика срещу него да бягам няма да го стигна, с години ви набива канчето ама така културно, че нищо не можа да ви влезе. Аз няма да се мъча като него и за това си говоря право куме в очи :) Електрик - поздрави ако четеш!

    Коментиран от #27

  • 27 Зомби с квадратно чело

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "екоджендър":

    Ехе шизофренията се обостри, един човек две самоличности :)).

    Коментиран от #28

  • 28 екоджендър

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Зомби с квадратно чело":

    Няма как всички да сме с по десетина като ваща банда антиелектрици. Ама при вас е разбираемо, ако не пишете ще има после "положи канче за чембер" при другаря ви решетников.

    Коментиран от #29

  • 29 Зомби с квадратно чело

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "екоджендър":

    Щом и Русия намеси ясна работата, сам се издаде:))).

    Коментиран от #30

  • 30 екоджендър

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Зомби с квадратно чело":

    Какво няма да я намесвам русия - кой друг будала ще ти плати да пишеш по форуми по цял ден да спираш колите на ток?!? Апропо - пуснаха ли другите от бандата от ареста, нямам време да следя новините напоследък. Нова партия кога ще правите или се провалиха нещата?
  • 31 Borislav Popov

    4 1 Отговор
    Аз съм един нещастен трол който виси по цял ден в нета защото съм твърде жалък за да ми обърне някой внимание навън. Доста съм ограничен и не знам какво друго да пиша освен за каскети и русия.
  • 32 олеееееееее

    8 8 Отговор
    Всички анти-електрици ще го духате, щото света върви с пълна сила в посока , обратна на вашата. Демек- вашата посока е грешната. Колкото и да ви е мъчно...
  • 33 Да да

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    Нещо като цифри да дадеш или източник на информация? Щото на Тесла продажбите са на максимума! Ще видим като пусне завода в Китай за още 3000 на седмица, какво ще се получи.
  • 34 Да да

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Driving pleasure":

    Така се говореше и за ветрогенератори и за фотоволтаици. Запопна се субсидиране от високо ниво (40 цента за кв) и се слиза непрекъснато! Днес в Калифорния киловата от фотоволтаик е 5-6 цента, а някои страни бълват ток за износ от ветрогенератори. Та така и с елките. Скоро няма да имат нужда от субсидии. Даже и от преференции за паркиране или данъчни облекчения. А като думнат още една рафинерия, ще те питам за колко ще зареждаш бензин и дизел.
  • 35 Komapak

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "оо00":

    Официално има 85. Как така ги виждаш често????!!!!!!!! Пускай фиш брато!!!!
  • 36 Браво браво браво господине хубаво ли ти

    1 0 Отговор
    Сега сички евроатлантици с потомствена синя кръв и служители на Шорош най-накрая ще си купят заветната кола и ще докажат своята солидарност и ще подкрепят вярата си с факти. Даже банките ще ги субсидират със заеми за по 50 години, та да има и унуците им да плащат и доказват вярност.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 2954

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Именно! Ние дори не влизаме в радара на големите компании, пазарът ни е толкова нищожен, че не сме интересни. А това е така защото корупцията процъфтява и българите имаме минимална покупателна способност.