Last news in Fakti

10 Юни, 2020 10:55 3 421 5

Глоба: най-неприятната дума за шофьорите. Как се пише в останалите страни от Европа

  • глоба-
  • закон за движение по пътищата-
  • европа

Глоба: най-неприятната дума за шофьорите. Как се пише в останалите страни от Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Една от най-трудните за осмисляне "автомобилни" думи е "глоба". Тя обаче има аналози на всички езици. Но те не винаги се използват навсякъде по отношение на автомобилистите. На руски например думата е "штраф" и идва от немския език, където "Strafe" означава "наказание". Немската дума, между другото, е в женски род, както е и на български. 

Появата на "глоба" в смисъла на "парично наказание" се появява в света през далечната 1896 година, когато в Лондон полицията за първи път в историята издава глоба за превишена скорост. Първият в света закон за ограничаване на скоростта пък е публикуван в САЩ и също използва думите наказание и глоба (penalty и fine) - и двете се използват все още в английския.

В същото време британците ще нарекат глоба, когато става дума за превишена скорост, тъй като шофирането в нетрезво състояние се определя, като наказание, а билетът за неправилно паркиране се нарича фиш. Съществува и фраза "traffic ticket" (буквално - "транспортен билет"), обозначаваща всякакво наказание за нарушаване на правилата за движение по смисъла на ЗДП.

В Италия при превишена скорост думата e "multa", а за неправилно паркиране - "penale". Първоначално латинската дума "penale" също се използва и на чешки, но впоследствие започва употребата на думата "pokuta", която означава глоба за нарушаване на правилата за движение. Така, различното обозначаване на различни глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата обърква чуждестранните туристи.

 Често, за да намерите таблица с глоби за определена държава, трябва да използвате различни думи, запитване за търсене само по една няма да е достатъчно. На Балканите, думата "kazna" се използва най-често в славянските страни, но у нас тя е съвсем различна - "глоба". Но значението ѝ е същото: за нарушаване на правилата за движение ще получите глоба. Ето и как се в останалите страни от Европа.

Глоба: най-неприятната дума за шофьорите. Как се пише в останалите страни от Европа


 


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 8 Отговор
    Най точно е законен рекет.

    Коментиран от #2

  • 2 По точно

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    простак мислещ се за велик и не спазващ закона !!!

    Коментиран от #5

  • 3 сектант

    8 1 Отговор
    в дания е боде защото те бодат в д
  • 4 В България

    5 0 Отговор
    глобата е 'две кафета'.Отиваш в кафето и човека ти казва 50лв.При нас корупцията е спорт Бацета и Терикатчета.Национален спорт.Шампиони сме големи в тоя спорт.
  • 5 Закона е за да те граби тиквата

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "По точно":

    Сичко е лъжа и измама