Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 11:30 47 973 64

Откриха странно видео в катастрофирала с 220 км/ч Tesla

  • tesla-
  • autopilot-
  • автопилот

В Twitter бе публикуван видеозапис от бордова камера в Tesla, запечатал момента на удар в друга кола на магистралата с 220 км/ч. Водачът на електромобила не предприема нищо, за да избегне катастрофата, а системата за автоматично спиране не сработва.

Авторът на публикацията с акаунт GreenTheOnly твърди, че се е сдобил със записа, след като разглобил бордовия компютър на "тѐслата" в автоморга. Оказало се, че видео файловете не са изтрити от паметта.

Според автора катастрофата се дължи на заспиване или прилошаване на водача, при което обаче кракът му е продължил да натиска газта. В клипа се вижда добре, че електромобилът набира скорост, но остава в платното.

Това означава, че за управлението на колелата е отговаряла електрониката, но скоростта е контролирал без дори да подозира шофьорът. Компютърът му напомня постоянно със звукова и светлинна сигнализация за необходимостта да поеме управлението, но той не реагира.

По всяка вероятност електрониката е преценила, че щом педалът на газта е натиснат, електромобилът се намира под контрола на водача. Именно заради това не се активира системата за предупреждение за предстоящ удар.

От Tesla все още не са коментирали появилия се видеозапис. Авторът на публикацията твърди, че е успял да намери "хондата", в която се блъска "тѐслата" и тя е много тежко пострадала. По данни на GreenTheOnly при удара са ранени тежко двама души.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kjl

    108 71 Отговор
    И това нещо го оставят да се движи свободно по пътищата и да убива??? Ужас.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Така става

    125 29 Отговор
    когато джендъра вярва на бръщолевене от рода на "високотехнологично" "система за нам.какво си" "60 инча дисплей" "авто пилот"......А НЕ знае какво се прави със педала до газта!!!!

    Коментиран от #57

  • 3 Дали

    76 52 Отговор

    До коментар #1 от "kjl":

    По тази логика трябва да се забрани и на хора да управляват, защото и те правят катастрофи и убиват. Дори в пъти повече.
  • 4 омъскаряване

    60 32 Отговор
    "свети" Илон и неговите сектанти разчистват конкуренцията по тъмно! Чист опит за убийство!

    Коментиран от #8

  • 5 За шофьора ли говориш?

    71 33 Отговор

    До коментар #1 от "kjl":

    Да не мислиш че автопилота е натиснал педала на газта? Автопилота може да предупреди за предстоящия сблъсък, но не може да за забрани на шофьора нарочно да се блъсне, както е станало в случая. Действията на шофьора са с приоритет.

    Коментиран от #31, #44

  • 6 Системата може да се изключва

    60 13 Отговор

    До коментар #1 от "kjl":

    И аз карам постоянно със изключено ESP, за да мога да я поднасям, и да не ми връща газта. Ако се изджаскам, кой ми е виновен, а ?

    Коментиран от #9, #18

  • 7 МНЗ предупре

    61 29 Отговор
    мили деца,НЕ изкарвайте пералнята,на улицата за да се возите с нея!!! Опасно е ,за вашето здраве!!! Като пораснете си купете КОЛА!!!
  • 8 Право на избор

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "омъскаряване":

    Дали ще убиеш някого, ще се самоубиеш или ще се защитиш с пистолета си, е лично твой избор и отговорност. Не можеш да пренесеш отговорността за последствията нито върху продавача на оръжието, нито върху производителя, нито върху този който го е проектирал.

    Нарочно написах пистолет, но спокойно можех да напиша нож и буквално да изредя цял роман от дейности които можеш да правиш с него, освен горните три. С автомобила е абсолютно същото, независимо дали има или няма автопилот. Единствената разлика в случая, е че на онзи заспалия нямаше какво да му пиука и най-вероятно щеше да излети от пътя.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 провинциалист

    29 9 Отговор
    То щото много трудно след присветванията и пиуканията да му светне един надпис "Изключете системата за принудително спиране" и ако не я изключи, значи е неадекватен и някой трябва да спре колата вместо него, т.е. автопилота.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Дай да изреждаме тогава

    37 4 Отговор

    До коментар #8 от "Право на избор":

    Има много хакнати софтуери натеслите, с цел да не се включват системите. Човека може да е умрял. Човекът може да иска да се самоубие. Това отпред може да е колата на жена му с любовника вътре. Човека иска да си вземе застраховката, Човека може да е получил инсулт ит.н.

    Коментиран от #14

  • 12 SOS -Селянина си Остава Селянин

    11 14 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Прекалено провинциално мислене пич. Карал ли си някога автомобил? При такива ситуации нямаш време за мислене, да не говорим за натискане на копчета. Системата следи Дали извършваш някакви действия като натискане или отпускане на педала или дори леко завъртане на волана и ти дава контрола. Забележи колко време има от пиукането до събитието. Както виждаш автопилота поема контрола и спасява пътниците. Обърни внимание също, че предупреждава ПРЕДИ да се случат катастрофите.

    Коментиран от #32

  • 13 Гражданин

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    И това може да стане, ако е толкова голям проблем за хората! Като решат, пускат ти нова програма и вече е така! Но явно, когато човек кара, автопилота не се меси.
  • 14 Не е нужно да хакваш софтуера

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Дай да изреждаме тогава":

    Автопилота е включен единствено и само, ако си пуснал волана и педалите. Волана може да го държиш но без да оказваш голямо съпротивление, когато автопилота иска да го завърти нанякъде. Ако му го окажеш съпротивление, автопилота се изключва и ти дава контрола.
  • 15 DrivingPleasure

    39 18 Отговор
    Потресаващо е, че има хора защитаващи простотиите на Тесла! Системата за пореден път е записала препятствие пред себе си и се е нахакала без метър спирачен път а напротив ускорявайки. И това всъщност е проблема, че не реагира на случващото се около нея.
    В случая е безумно да скачате да защитавате Мъск, като това си е просто опит за убийство!

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Изгледа ли клипа

    4 16 Отговор
    В 12-то мнение има клип, в който автопилота е спасил доста повече хора, отколкото е навредил досега. Ако можеше да четеш нещо повече от личните си мисли в главата и заглавията на статиите, щеше да разбереш че шофьорът е натискал педала на газта, а в такъв случай автопилота няма правомощията да се меси, особено с над 200 км в час.
  • 20 Предишното мнение беше до теб също

    8 14 Отговор

    До коментар #15 от "DrivingPleasure":

    В последните три години Американската администрация по безопасност на движението е получила над 400 жалби от собственици на Honda, Nissan, Volkswagen и други марки срещу системата за автоматично спиране.

    Почти всички оплаквания са били поради факта, че автомобилите неочаквано прилагат аварийно спиране без абсолютно никаква причина - като правило това се случва при движение по магистралата с висока скорост. Други, напротив, твърдят, че автоматичното спиране не работи в случай на реална опасност.

    Поради неправилната работа на системата 14 шофьори са загубили контрол и са претърпели инцидент, а други 18 са пострадали от факта, че в резултат на внезапно спиране отзад ги е ударил друг автомобил. Във всички оплаквания се посочва едно нещо - шофьорите твърдят, че системата за автоматично спиране ги плаши и лишава от доверие в автомобила.

    Коментиран от #34, #47

  • 21 DrivingPleasure

    21 2 Отговор
    И модератора отново започна да трие... защо да обяснявам кое не е наред в случая, тоест защо да цитирам факти изнесени от GreenTheOnly и очевидно спестени при преписването, като отново биват изтривани. Наслаждавайте се на тенденциозно преписаната статия и си защитавайте боклуците на престъпника Мъск и поне кажете, че не може да се пише нищо срещу него, да не си губим времето?!

    Коментиран от #22

  • 22 Ето ти още

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "DrivingPleasure":

    Едно видео

  • 23 ДВГ

    16 2 Отговор
    Поредната катастрофа заради автономната система на Тесла!

    Коментиран от #27

  • 24 Дизела

    21 4 Отговор
    Няма ли да ги забранят тия кочини.

    Коментиран от #29, #51

  • 25 Здравата логика

    12 17 Отговор

    До коментар #17 от "DrivingPleasure":

    Ами здравата логика, а и статистика говорят че автопилота на Тесла е по-сигурен от българските шофьори! На 1 млн. Тесли които се движат, почти няма смъртен случай! В България при 2 млн движещи се коли, всеки ден загиват много! А, добре сега ще кажеш, че автопилота се използва по магистрала! Добре, всеки ден или през два на магистрала Тракия загиват хора, при положение че карат само няколко хиляди коли на ден! Давай ти си!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дрън-дрън

    6 14 Отговор

    До коментар #23 от "ДВГ":

    Автопилота е предупредил водачът да поеме контрола 40 секунди преди катастрофата, което водача очевидно не е направил, а просто е дал още газ по неизяснени причини. Това вече не е движение на автопилот. Автопилота се изключва при движение над 90 мили в час, защото не е проектиран за такива скорости.

    Коментиран от #28

  • 28 Такава

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "Дрън-дрън":

    кола си купи Гретко щом е толкова безопасна.Ще ти нося цветя като се пребиеш.
  • 29 Не няма

    6 15 Отговор

    До коментар #24 от "Дизела":

    Не няма. Ще спрат кочини, като твоята.

    Коментиран от #38

  • 30 Еха

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Здравата логика":

    Много минуси, ама е така! Фактите са факти!
  • 31 123

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "За шофьора ли говориш?":

    Не е 'баш' така колега, ама хич! Имал съм случаи при който съм предприемал изпреварване и системата се включи! Защо? Ами защото правя следното: изпреварвам първия, за втория нямам 100% видимост и леко съм му 'зависнал' отзад, но се движа осезателно по бързо от него! Вече го настигам, виждам чисто пред него, подавам газ и се премествам за изпреварване! Е, баш в този момент системата вече е регистрирала че приближава обект, но аз не предприемам нищо! Познай какво се случи? Муцуната ми вече е преминала осевата линия при изпреварването, но все още колата отпред е в обсега на радара и не искам да ти казвам какво значи аварийно спиране! Това са и 4 те апарата на макс, тресенето на колата и звука на ABS е ужасен! В момента в който колата се премести достатъчно бе 'пусната от спирачките и продължих изпреварването! На за онези стотни, при които имаше опасност от сблъсък, системата спря/забави колата! Тези системи са полезни когато се използват според предназначението си и когато шофираш разумно, във всички случаи на обратното, могат и да попречат!
  • 32 провинциалист

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "SOS -Селянина си Остава Селянин":

    Звучиш като притежател на МПС с номер със "СО" отпред.
  • 33 Някои си

    0 1 Отговор
    Ако има кръшнала жена в таия ситуация...и някои ревнивец...маи всичко е нормално ..само скороста е по висока..
  • 34 Шофьорка

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Предишното мнение беше до теб също":

    нищо ново това го има и при ВАГ групата караш си по магистрала със 140 и внезапно ти набива спирачки като пред теб няма нищо
  • 35 Един

    6 0 Отговор
    А ходи искай отговорност от електрониката! А ако някой е чел лицензно споразумение за софтуер, там какво пише ? "Софтуера е такъв какъвто е" ... "Фирмата не носи отговорност за ... "! Е? Кой кара колата!?
  • 36 DrivingPleasure

    18 3 Отговор
    2 думи, намерете пълната статия на insideEV

    Даже електросектантите са потресени от безобразието на Мъск! Дори най-пропадналата система за контрол на дистанцията щеше да спре или поне да намали, за да намали силата на удара, но не и боклука на Мъск!

    Той си е вързал гащите с предупреждени, че това е бета версия на системата и не носи отговорност. Правно погледнато е непоклатим, но самия GreenTheOnly пита къде е морала. Ясно е че друсаното афро няма такъв - виж поне от последователите му очаквах да имат

    Няма какво друго да се каже при тази ситуацияи нищо друго не е важно, освен, че при регистрирана опасност системата не взима абсолютно никакви мерки да я избегне, а претрепва хората

    Коментиран от #56

  • 37 Мдаааа

    14 2 Отговор
    То и преди месеци един дрогиран наркоман утрепа един журналист по същия начин според неговата версия,объркал педалите и вместо да натисне спирачката,натиснал газта до дупка.Тааа въпросът е дали ако наркомани карат тесли ще бъдат оправдани щото компота не сработил и не задействал спирачките въпреки натискането на газта?!

    Коментиран от #41

  • 38 дизела

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Не няма":

    Карам кола с евро 6.По скоро твоята барака ще спрат,защото едвали караш Тесла.

    Коментиран от #39

  • 39 Така е

    1 9 Отговор

    До коментар #38 от "дизела":

    Тесла няма да я спрат!

    Коментиран от #42

  • 40 Асан

    3 1 Отговор
    Едно време с жигулата така ги джасках.
  • 41 Ти да видиш!

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Мдаааа":

    Добре че оня наркоман не караше Тесла, та катастрофата се размина, иначе кой знае какво щеше да се случи ако беше натресъл автомобила на журналиста отзад.

    Въобще изгледа ли клиповете? При скоростите в града автопилота на Тесла спира, дори да си дал газ за ускорение, като е светнало зелено.
  • 42 домакин

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Така е":

    Ще я спрат,ще я спрат!

    Коментиран от #43

  • 43 Хахахаха

    2 9 Отговор

    До коментар #42 от "домакин":

    Ще я спрат? 😂😂Кой? Днес са 13 процента отново на борсата, нагоре!
  • 44 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "За шофьора ли говориш?":

    Напротив, може! Моята кола спира, дори да натискам педала на газта. Ако променя траекторията всичко е ок
  • 45 Тесларов

    6 1 Отговор
    СИСТЕМАТА ГИ УБИВА
  • 46 Nasa

    8 2 Отговор
    Илон не е ли чел Азимов и прословутите 3 закона на роботиката? Няма значение какво прави водача ако застрашава човешки живот, тази кола трябва да спре ако има претенции, че по автопилота някой е мислил трезво.
  • 47 бичкия

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Предишното мнение беше до теб също":

    ти как разбра, да не си деловодител там
  • 48 Мдаам

    5 1 Отговор
    А вие се радвайте на успехите на тесла и автономното и шофиране, няма да е последния заспал "тарикат" жалко за невинните където ще го отнесат благодарение на тоеа недоразумение :)
  • 49 Мдаам

    8 1 Отговор
    Сами ще се унижтожим с тоя филм къде сме си набили че електрониката мое да върши всичко че напредваме и дрън та пляс... Като са толкова велики защо не са предвидили тази ситуация която е доста честа? Който хвали тесла и разчита на автономно шофиране и още кифленски истории, да си записва час при психолога... Един разумен шофьор сам ще си отговори каква глупост е това автономно изцяло шофиране което предлагат тия от тесла особено пък нощно време, живи и здрави :)

    Коментиран от #53

  • 50 бай Иван

    2 1 Отговор
    А НЕ,как така му прилошава а взема завоя перфектно па се удря,има нещо гнило тук.
  • 51 Йонко - понко

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Дизела":

    Още, ли не ти е ясно какво, ще забранят?
  • 52 любопитен

    2 0 Отговор
    Кое е странното на това заснемане ??? Насмъркан лунатик в автомобил , нищо странно по пътищата на Света !
  • 53 Нещо бъркаш

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Мдаам":

    Тук не е нацяло автономно шофирането при тази ситуация! Даже тази Тесла, може и да няма автономно шофиране, а автопилот! Не коментирайте неща, които не са ви ясни, защото ставате смешни!
  • 54 qwer

    2 0 Отговор
    Преди няколко години имах случай на повреда на педала на газта на колата ми на 2,5 г. и около 35000 пробег. На околовръсното, около 23 ч. Колата започна да ускорява неконролируемо. При изключване от скорост, оборотите на мах. Не бях виждал стрелката да удря в крайно дясно. На няколко пъти стигах до 150 км/ч. Никакви "асистанси" не се включиха. Притесних се, че ще прецакам двигателя, изгасих колата и влязох в аварийната. По инерция стигнах близо до бензиностанция. С момчето, което зарежда гориво я избутахме пред витрината и сутринта я репатрирах до гаранционния сервиз. След около половин месец ми я върнаха поправена, без много обяснения. Казаха, че педала на газта е блокирал и чакали да дойде нов от завода. Давам моя пример, защото гледайки видеото, ускорението беше подобно, само дето няколко пъти маневрирах за да не се ударя в колите отпред. Случки всякакви.

    Коментиран от #55

  • 55 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "qwer":

    Но за твоя случай не са писали, а за Тесла пишат! Защо пък ли е така?
  • 56 Тесла

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "DrivingPleasure":

    Ех,много ти вадят очите Теса и Мъск!Излезе ли новина си първа китка толкова злоба те изяжда от вътре, сън не те лови.Тесла е боклу за теб Ок.но ти и боклук дори не можеш да направиш бива те в лаладжйските приказки.Казано е 1000 че на тези системи не трябва да се разчита на 100% и да се има едни на ум.Няма значение дали е тесла или твоето бмв.Фак е че тези системи са спасили повече животи от колкото са отнели.Най-важния фактор при шофирането си остава човека ,разумната скорост и здравият разум.Тези системи са за да помогнат НО има едно НО.Ако ти се пръсне гумата с 220км.сигурно тесла ще е виновен.Електроника и на мен вчера телефона ми работеше ама днес не.То къде знаеш колата каква е че плюеш може да е 3-та употреба и някой да се е правил на майстор.Другото което е важно не знаем инженерите какво са задали може след 200км.да не сработва нищо от съображения пак за сигурност.
  • 57 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така става":

    Не, бе просто са объркали софтуера на автомобила с този на космическата совалка, та за това е продължила да ускорява, искала е да излети!🚀🌍✨🌌
  • 58 дйдй

    0 3 Отговор
    аман от разбирачи, бе! Що не си карате колелото на село и не освободите човечеството от присъствието ви в интернет? И интернета е супер технолигия с умопомрачаваща ифраструктура и технологии, но го ползвате под пит и над път, нали?
  • 59 Жоро

    1 0 Отговор
    Само не разбрах, като е заспал как взима завоя, или е заспал точно след завоя - 1 секунда преди да се блъсне? Много лесно се правят изводи, без да се знае нищо за доклада от катастрофата. Може да е бил под въздействие на наркотични вещества.
  • 60 034weod3

    2 2 Отговор
    Джендър с Тесла, резултатът на лице.
    Лаптоп на колела, голем дисплей, суроватка в междоушието и "виж мЪ къФ съм фешън" са лоша комбинация.
  • 61 асд

    0 1 Отговор
    електроника си сработва доколкото и е позволено, държи колата в лентата стабилно, сигнализира на умряло, но като си натиснал педалите няма как да се задейства

    все пак да има оцелели при тази скорост говори доста добре за пасивната защита и на двете коли
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.