Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 10:47 24 044 20

Пълна нула: краш тест на най-опасната кола? (ВИДЕО)

  • suzuki-
  • краш тест
Пълна нула: краш тест на най-опасната кола? (ВИДЕО) - 1

Организацията Global NCAP направи поредица от краш тестове, интерес от които представлява този на колата с десен волан Maruti Suzuki S-Presso, предназначена за индийския пазар. При челен сблъсък кросоувърът получи нулева оценка за безопасност на пътниците.

На индийския пазар Maruti Suzuki S-Presso в базовото си изпълнение се предлага само с една въздушна възглавница, която се намира от страната на водача. Останалите защити могат да бъдат инсталирани в кросоувъра срещу допълнително заплащане. Експертите решиха да тестват именно базовата модификация, за да видят как колата ще се справи с челен удар със скорост 64 километра в час. Сблъсъкът е с деформируема бариера с 40 процента припокриване.

Пълна нула: краш тест на най-опасната кола? (ВИДЕО)

По време на сблъсъка с платформата и двата манекена, имитиращи предните пътници, са получили множество наранявания. Въпреки че въздушната възглавница е била разположена от страната на водача, манекенът на водача е ударил главата си в В колонката и сензорите са регистрирали големи натоварвания върху гърдите, врата и краката.

Освен това Maruti Suzuki беше оценен от Global NCAP за безопасността на децата на задните седалки. Експертите отбелязаха, че стандартно не са монтирани детски седалки. Според резултатите от теста, специалистите на Global NCAP са дали на Maruti Suzuki S-Presso само две точки за безопасност на децата. Докато колата получи нулева оценка за безопасност за възрастни пътници.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карачо

    99 9 Отговор
    Тази информация какво ни касае? Тези автомобили са правени и се продават само на индийския пазар. Изискванията за безопасност там са други и е съвсем нормално да има такива резултати. То и заради това там колите струват няколко пъти пп-евтино спрямо европейският пазар. Дайте колите на Сузуки за Европа да видим как са! По-малко от 4 звезди няма, а повечето са с 5. Така, че това си е чиста антиреклама. Що не дадат някоя немска бричка за тамошния пазар с колко звезди е?

    Коментиран от #5, #16

  • 2 jap

    70 2 Отговор
    Това Сузуки се предлага само в Индия и вероятно струва по малко от $5000 което обяснява и старанието вложено в проектирането и изработката му но при сблъсък с рикша вероятно пътниците няма да пострадат много.

    Коментиран от #4

  • 3 Ами

    27 1 Отговор
    А, ако се прасне с рикшата, какви, ще са последствията ?
  • 4 🐘🐘🐘

    41 1 Отговор

    До коментар #2 от "jap":

    А пък при среща с ядосан слон и 10 звезди да има , все тая.
  • 5 Коментара

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Карачо":

    Щото няма разлика...
  • 6 Дфен

    4 0 Отговор
    Вижте на ъп теста и то със скорост 50
  • 7 Бай гайдаралиев

    15 1 Отговор
    При сблъсък с рикша таз кола отива за скрап с контузени всички пътници в нея.Майтап, но кво й има на колата, вози до магазина и обратно.Непретенциозна и пенсионерска.Екстра си е.
  • 8 yhhh

    7 20 Отговор
    Пак по-добре от Лада Нива, която няма и една въздушна възглавница и abs...
  • 9 Иванов

    12 5 Отговор
    Ама вие колите ги купувате за да се блъскате ли. И да спите на възглавниците

    Коментиран от #10

  • 10 Петров

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Принципно не ама в България знаеш ли кога някое надрусано депутатско чедо ще те блъсне с 100 с новия фирмен Кайен на мама?
  • 11 Алфа Ромео

    6 0 Отговор
    Купето доста добре понесе удара но вероятно сътресението за пътниците е по-голямо, в сравнение с рикша е 5 звезди!
  • 12 ...

    3 1 Отговор
    Така се премахва конкуренцията в този ценови клас всички коли са на същото положение.Както се вика за толкова пари толкова!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бай Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Карачо":

    Ще ви разочаеовам но го предлагат и в южната част на Африка,ЮАР,Ботсвана и Намибия.Явно найстина е боклук,но цената му е достъпна.На мен лично визуално доста ми прилича на сузуки джимни(стария вече модел).Разбирасе тия боклуци ги има във всеки салон на сузуки и с лопата да ги риеш,докато за новото джимни те записват в лист на чакащите минимум 6 месеца.
  • 17 Сиси

    2 1 Отговор
    Японски курник произведен в РОМландия
  • 18 Лада Веста Крос

    1 1 Отговор
    Мисля че статия преувеличава повече от колкото трябва. Ако се сравнява с тестовете на повечето масови талиги от 90-те години на миналия век и някои от началото на века колата не е никак зле. Клетката на купето дори не помръдна, за разлика от преди 2-3 дестилетия когато с тая скорост колите се смачкваха сериозно при същия тест, па макар някои и с по две въздушни възглавници. Стандартите просто са се изменили, както виждаме към по добро дори и в ултра бюджетния клас в Индия.
  • 19 Брахмапутра

    1 1 Отговор
    И защо ме правите на луд. Съвсем ясно се виждат отлични резултати , и то за малолитражка- кокпита остана без грам изменения , дори вратите след този удар могат да се отварят , нито един от роботите не се удари фатално. Някай си измисля фалшиви резултати

    Коментиран от #20

  • 20 кама сутра

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Брахмапутра":

    Всичката ви работа на вас такава какво се виждало визуално, има си десетки сензори по тия манекени и от там идват даните за пораженията.