Last news in Fakti

11 Май, 2011 11:43 16 741 153

Трябва ли зимната гума да стане задължителна

  • зимни гуми-
  • закон

От тази есен използването на зимни гуми в Румъния става задължително. Северните ни съседи ще трябва да карат с гуми с индекс M+S от началото на ноември до края на март. Сърбия също въведе такова задължение, с което влезе в клуба на държави като Австрия, Германия, Италия, Швеция и страните от Прибалтика.

До настъпването на лятото остава месец и половина и моментът изглежда като възможно най-неподходящото време за подновяване на познатата дискусия дали и в България трябва да се въведат подобни правила. В действителност обаче такава промяна изисква чисто технологичен минимален срок за налагане. В Румъния решението бе взето през миналия декември, за да може наредбата да влезе в сила тази есен.

Повдигането на въпроса точно сега би било от полза и по ред други причини. Обикновено законодателните промени у нас сварват водачите неподготвени. Неяснотите и нововъведенията по традиция предизвикват хаос, който само катализира допълнително недоволство. Ако се перифразира познатата поговорка за сексуалното посегателство, когато задължението стане неизбежно, по-добре водачите да са подготвени поне в чисто финансов план.

Ползите от шофирането със зимни гуми и преимуществата им пред всесезонните заместители са ясни отдавна. За потенциалните главоболия, които може да предизвика автомобил с летни гуми  в студено време или на сняг, пък изобщо няма смисъл да се споменава. Надали има шофьор, инвестирал съвестно в зимен комплект, който най-малкото да не е попадал в задръстване, причинено от "оптимисти" със сликове.

Отдавна известни са и аргументите, които изтъкват противниците на законовото задължение за използване на зимни гуми. Да, климатът в България e по-мек от този в Швейцария или Норвегия например, където липсва такова правило. Да, през зимата се кара много по-бавно, катастрофите обикновено предизвикват само материални щети и рядко отнемат човешки живот. Да, при средна заплата от около 650 лв. далеч не всеки може да инвестира в комплект зимни гуми.

Могат ли обаче да се сравняват пътищата в България и цивилизованата част на континента или ефективността на снегопочистването у нас и там? Има ли пророк, който да даде пълна гаранция, че е изключено да настъпи смърт дори след удар с 30 км/ч? Могат ли да се изчислят загубите, които предизвикват "икономиите" на транспортни фирми, чиито тирове блокират цели области от държавата заради изтърканите си до ръждива тел гуми? С какъв процент от заплатата всъщност се изчисляват животът и здравето - собственият и на другите?

Практиката от последните години показва, че одобрявани или не, европейските правила и задължения си проправят път до българското законодателство. След като съседите, където пътните реалности са много по-близки до нашите, са сметнали, че използването на зимни гуми трябва да бъде задължително, не би ли било редно ние също да се замислим по въпроса. В крайна сметка, ако се перифразира друга поговорка, спасението на пързалящите се е в ръцете на самите пързалящи се.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mob

    36 14 Отговор
    Напълно съм съгласен, всички сме заложници на идиотите на пътя, гоним по брой на жертвите годишно Германия,която е с 10 пъти повече население, което е недопустимо.Мисля че който не може да си позволи да инвестира 250лв на 3-4 години за гуми, по-добре да се вози с обществения транспорт, отколкото да застрашава своя и животът на другите участници в движението!

    Коментиран от #2

  • 2 ПоПо

    16 22 Отговор

    До коментар #1 от "mob":

    Много мислиш.Не, който неможе да не кара - всеки трябва да може да си позволи НОВИ гуми независимо летни или зимни, но за съжаление живеем в България.

    Коментиран от #4

  • 3 Ogi

    48 12 Отговор
    Аз пък настоявам преди да бъде въведено задължително ползване на зимни гуми, да се въведат други две неща - пътища без дупки и с маркировка плюс чистене на снега. Това е! Откъде - накъде ще се въвежда първо това, което ми бърка в джоба, след като пак от моя джоб се бърка и за пътища и снегопочистване?!

    Коментиран от #5

  • 4 mob

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "ПоПо":

    Да, за съжаление живеем в България, но какво от това, румънците и сърбите да не би да са цъфнали и вързали?Това не е оправдание, да не говорим че редовно можеш да видиш разни джигити с големи джипове и летни гуми, това е въпрос на манталитет, не на финансови възможности!

    Коментиран от #29

  • 5 Дошо

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ogi":

    Браво Ogi супер много си прав
  • 6 ahaha

    31 9 Отговор
    az predlagam da vuvedat zaduljitelno minimalna zaplata ot 800euro kato po celia evropeiski saiuz!!!!!!!! togava zimni gumi bulgarina 6tesi kupi sam s kef bez da go zaduljava6!

    Коментиран от #23

  • 7 зз

    23 10 Отговор
    Като караме старите коли на Европа, старите им гуми,предлагам да си караме и по старите им правила, новите ( като станат стари ) ще ги вземем. Не става с 1/3 доход, да сме като европейците.
  • 8 Николай Й.

    24 18 Отговор
    Абе, какви са тези простотии, които пишете, г-н редакторе?
    При 650 лева заплата не можели да инвестират в гуми?! След като може да инвестира 3-4 хилки в пагубно попилян на запад курник, то трябва да може инвестира поне 150 лева на гума!!!
  • 9 Чичо

    29 14 Отговор
    ОК, но знаете ли колко са им заплатите на сърбите и румънците? За под 450Е никой не се хваща на пълен работен ден. В българската провинция още сме на ниво 350лв. И горивата ни са най-скъпи, и пътищата най-строшени, затова масово се карат евтини стари автомобили с АГУ със стари гуми. Нови гуми по българските дупки стават целите в жабки на първата седмица. Отделно България е може би единствената държава с толкова много павирани улици. Върху заледените павета не държи никаква зимна гума. Така че имаме да оправяма много неща, преди да стигнем до гумите.
  • 10 КГ

    20 21 Отговор
    Според мен климатът не ни задължава да го правим. Тази година имаше точно 2 седмици сняг в София. През останалото време асфалта беше почистен и опесачен. Лично аз зимно време не карам много, а ако се наложи да карам се съобразявам с пърната настикла (за разлика от много други) и не смятам че трябва да ме задължават да слагам зимни гуми, при положение че ноемвеи, декември, февруари и март месец в Пловдив пътищата бяха сухи (даже не бяха влажни). До колкото зимните гуми, ако се зачетете малко повече ще видите, че тяхното предназначение е основно при наличието на постоянна снежна настикла (не мокър път или заледен). Ако е мокър пътя (дъжд) има много по-голяма вероятност лятната гума да ви свърши повече работа от зимната. А ако има лед нищо не може да Ви помогне!

    Зимните гуми трябва да останат препоръчителни с УСЛОВИЕТО, че закъсване, ПТП, авария и т.н. трябва да е ясно че водача НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА с пътната обстановка !

    Коментиран от #28

  • 11 Димитър

    28 12 Отговор
    Зимните гуми трябва да станат задължителни поради простата причина, че лятната става на камък през зимата и не върши работа.
  • 12 georgi

    26 10 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ШОФИРАНЕТО Е И ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПРАВИЛА. ИМА ГРАДСКИ, МЕЖДУГРАДСКИ И ДР. ПРЕВОЗИ ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ МОГАТ. СТИГА САМОУБИЙЦИ НА ПЪТЯ.
  • 13 Anonymous.

    6 2 Отговор
    Дано станат задължителни и без да питат, защото както и при много други неща веднага се намират хора с „умни” доводи против. Хайде не ставайте смешни да гадаете колко дни ще има сняг, колко дни ще са слънчеви, и къде зимните гуми не помагат. Нагледах се тая зима на смешни изпълнения – да се сучат по илиците и да застават напречно на пътя, да излизат жени и деца от колите да бутат - жалка картинка, че между тях имаше и така наречените "премиум возила". Как може да искаш да караш кола, ама да нямаш разходи по поддръжка. Половината от противниците дават по 300-400 лв. за 3 месеца за цигари, ама същите пари на 3 години за гуми им се виждат много. Б...и и хленчещата нация, все някой ни е крив и все нещо не ни харесва……… 2011-05-11 13:21:53
  • 14 ПП

    26 20 Отговор
    И аз мога така да питам.... какви простотии говориш ти. Направи си сметка - 4 хиляди си дал за "курник", като по- голямата част от тях са с някой кредит, който се изплаща; имаш жена и малко дете. С въпросните 650лв, гуми ли ще си вземеш бе. Може мама и тате да ти дават още и да се опъваш като мъжки заек цял ден, но по- голямата част от населението работи средно за 450лв. Аман от такива като тебе!

    Коментиран от #19, #26

  • 15 unknown

    5 5 Отговор
    da pitam neshto .. towa "M+S" e zimna guma , a kakwo pishe na liatnata guma ? ( poneje bashta mi hodi da smenia gumite "uj" kopuwa letni a na tiah pishe "M+S" )
  • 16 роро

    19 5 Отговор
    че има ли малоумници които да карат с летни гуми..през зимата..хахахаха..
  • 17 DD

    18 11 Отговор
    трябва да въведат и задължително използването на светлини целогодишно, а не както е сега. по-добре да изгори една крушка повече, отколкото да "изгори" нечий живот.

    Коментиран от #21, #56

  • 18 aaaa

    27 5 Отговор
    До 14 ПП: Като нямаш пари, няма да караш. Качваш се на влака или автобуса и пътуваш. Това, че взимаш 450лв дали е основателна причина да убиеш или себе си, или жена си и детето си, или някой невинен, който е изряден, или да смажеш колата на някой друг, който с толкова зор си я е купил.
  • 19 Winter

    28 5 Отговор

    До коментар #14 от "ПП":

    Не позна пич, мама и тате си отидоха отдавна, работя на 2 места, но това не е толкова важно. Ако преценя че не мога да отговоря на изискванията за индивидуален транспорт просто ще си спра колата, но няма да хленча и да да карам някой да ме бута щото съм с летни гуми. Все пак колата не е задължителна, но притежанието й си има изисквания.
  • 20 Емо

    28 3 Отговор
    Ей тая зима на какви келеши се нагледах...

    Келеш 1: Голф 3-ка, с 18-ки джанти - едва влизат в калника (който е осеян с ръжда) и летни гуми - на -10 градуса!

    Келеш 2: Чисто ново Ауди S4 - пак 18-ки - пак летни.

    Думи нямам!

    Коментиран от #24

  • 21 Зайо

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "DD":

    По-добре да ти шибнат един акт за озгорял фар и да не те пуснат да продължиш. Осъзнайте се! Ако мислите какво правите не Ви трябват да Ви задължават да правите едно или друго! Ако не карате пили, ако знаете че ще карате по СНЯГ да сте със зимни гуми, ако спазвате парилника и знаците! Глупово е да се намесва финансовата срана на нещата в този спор.
  • 22 хрххр

    1 4 Отговор
    За съжаление вече е задължителна, а и не можеш винаги да разчиташ на някой познат в случай, че се наложи / а се налага по- често от приемливото/, и да парите са малко
  • 23 Дошо

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "ahaha":

    Да точно така - с кеф ще си купувам нови гуми и ще се радвам, че и аз съм като нормалните хора!
  • 24 Зайо

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Емо":

    Ами един комплект 18" са си 1400лв, ако си кара Golf-а само лятото в Перник :) и му се налага Февруари или Март при 16* да ходи до София за каренца не е редно да го задължават да слага зимни гуми. Ама народът ПРОСТ! - за това се опитват да го задължават да прави това или онова!
  • 25 Prelude

    10 14 Отговор
    Да бе, е са ще ходя да си взема нови гуми да им направя балон в първавта дупка. Нищо чудно да го приемат обаче.
  • 26 георги

    26 7 Отговор

    До коментар #14 от "ПП":

    Аман от такива като теб! Форумни натегачи... Имаш жена, дете и 650 лева заплата, ми не инвестирай в зимни гуми и ги утрепи някъде по пътищата,щото колата е тръгнала самичка на някъде - летните гуми при ниски температури стават като пластмаса добави един некадърен шофьор(с 30 часа кУрмуване си готов за всичко на пътя) и гледай мазало...
    Закона за постоянно включените фарове също трябва да се прекара!
  • 27 някой

    35 7 Отговор
    Момчета, зимните гуми трябва да са задължителни. Начетох се на какви ли не коментари(сигурно и мен ще вземат за смешник, мамино синче, паралия или каквото и да е...)Разберете, щом температурите паднат трайно под 7градуса, зимната гума е задължителна.Лошото става и за два метра зад волана, зимната гума помага и при спирането на автомобила а не само за тръгване. Айде стига с Бай Ганьо!
  • 28 Ронин

    15 21 Отговор

    До коментар #10 от "КГ":

    Много си прав, за 2 снежни седмици в годината няма никакъв смисъл от зимна гума. Ако караш градско и по главните пътища снегът е изчистен и лятна гума си е перфектна. Но шоферът знае- лято летни, зима зимни. Все пак и гумаджиите трябва да ядат а? По едно време толкова се бяха натегнали, че искаха зимни гуми за градските рейсове. А се оказа, че зимни гуми за рейсове и камиони няма:)
  • 29 .

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "mob":

    Всъщност румънците, сърбите, косоварите, хърватите, босняците, македонците и шиптарите са много по-цъфнали и вързали от нас. Дори и в момента да не са, техният просперитет е гарантиран до няколко години. Още на ниво присъединителни фондове (тези, който бсп,дпс,сдс,нддв украдоха у нас)те вече дърпат изключително силно в интеграцията си и видимо повишаване на просперитета на месното население. Когато влезнат във фазата на Оперативните Европейски програми (2007-2013 г. за България), те ще са много по добре от нивото което ние ще сме постигнали през това време ....

    Коментиран от #34

  • 30 шофьор

    17 2 Отговор
    Защо да не се въведе задължението, като и без това около 90% от леките автомобили се движат със зимни гуми. Ще се отрази само на ТИР-аджиите, които си правят експерименти не само със собствения си живот.
  • 31 Пловдив

    15 2 Отговор
    Ако зимните гуми станат задължителни от дата А до дата Б,то тогава ще се налагат ли санкции,ако през останалия период не си сложил летни гуми,а си караш със зимните?...
  • 32 VW&Mercedes

    17 9 Отговор
    Az karam s zimni i letni gumi no podobno zaduljavane si e napravo teror.Klimata v BG e po mek ot tozi v Romania a puk v Serbia siimat zavodi za gumi i sigurno sa po evtini.Sled kato Michelin Goodyear i drugi renomirani proizvoditeli proizvejdat vsesezonni gumi znachi moje da se kara s tqh.Zashto v Bulgaria gledame vse kude kak bilo.Ami v Germani bilet za gradskiq ako e 2EUR daite i tuk da go napravime 4LV ta da sme evropeici.Da ama ne edinstvennoto koeto shte stane e bulgarina da stava vse po beden i iznemoshtql.
  • 33 CLK 320

    18 5 Отговор
    napalno sam saglasen za zimnite gumi.samo idiot bi spestil ot gumi.
  • 34 Дошо

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от ".":

    Много добре си спомням, че докъто бях ученик детските ми бяха 18лв а в Сърбия бяха 80марки(когато още имаше германска марка)Много по-добре са от нас и за вбъдеще ще са все по-добре, а ние ще точим лиги по нормалния живот.
  • 35 Фалко

    7 16 Отговор
    Могат ли обаче да се сравняват пътищата в България и цивилизованата част на континента или ефективността на снегопочистването у нас и там?
    Когато държавата започне да чисти и поддържа пътищата с парите от винетки,данъци,такси,застраховки и други,за което е длъжна,тогава автомобилистите би следвало да спазват ЗДП.
  • 36 Гошо

    18 17 Отговор
    Абе всичко това е вярно за зимните гуми, но да се задължават шофьорите и да се налагат глоби, това освен като поредния рекет и начин за събиране на пари от държавата по друг начин не може да се нарече! Никой не може да ме убеди, че управниците са загрижени за здравето на хората, просто всичките им действия и бездействия говорят за обратното, така че съм твърдо против! Ако можеха и от умрелите да събират глоби бъдете сигурни, че и от тях щяха да събират :)
  • 37 софиянец

    13 25 Отговор
    Аз съм софиянец и зимни гуми не ми трябват. Като ходя по планините - вериги. Шосетата, както и улиците трябва да се чистят. Не е зле да има и зимни гуми, но никак не е задължително.
    Тук обаче ще го направят с цел ограбване на населението с глоби от държавата и огромни пари в предприемчивите, мощни физически и финансово "бизнесмени", които ще обуят милионите ни коли с изхвърлени в Европа галоши срещу яки суми

    Коментиран от #129

  • 38 Иво

    36 2 Отговор
    Сериозна информация по темата има много и който иска нека се интересува. Дано малкото статистика тук накара противниците на зимните гуми да се замислят!!
    "....при движение на сняг със скорост от 50 км/ч автомобил, "обут" с четири зимни гуми, има спирачен път от 35 метра, докато този с летни гуми спира за 43 метра. При заледен път и скорост от само 30 км/ч разликата е още по-голяма. Зимните гуми спират за 57 метра, а летните за цели 68 метра...". Тестове има много, дори и цифрите да са по-различни те винаги показват смазващото предимство на зимната гума.
    ---------
    http://www.youtube.com/watch?v=L2wTg0l3_wI&playnext=1&list=PL2FE9CC87ED38AC09

    http://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Y

    http://www.youtube.com/watch?v=clSC7APitaQ

    Няколко сантиметра по-дълъг спирачен път = скандали и проблеми с полиция и застрахователи. Няколко метра = на убит или осакатен пешеходец. Но безразсъдни за съжаление винаги ще има! И точно заради тях трябва да бъдат задължителни, а не въпрос на лична преценка.
  • 39 E39

    11 25 Отговор
    Абе тези американци трябва да са много бедни.... Егати и келешите. Как така карат с всесезонни гуми. Защо там продават само летни и всесезонни гуми?
    Ама тя и статията е написана много неграмотно. M+S означението не означава зимна гума. Това означение се слага също така на гуми които могат и през зимата да се карат. Реално това означение може да се види и на лятна гума.

    Вярно е че, зимната гума подобрява до някаква степен сигурността, но навсякъде е написано, че зимна гума не елиминира подхлъзването на лед и сняг.

    Всичко е до шофьорите. Просто зимата трябва човек да е по-внимателен и да спазва малко по-голяма дистанция.
    Зимната гума в България е приложима ако ходиш по планини и места с по-голяма надморска височина. Иначе зимната гума ще те предаде почти на същите места където и всесезонната. Ако е дълбок снега или леда голям, то нищо не може да ти помогне.
    На лед помагат шипове, но в България са забранени.
    Така, че със здраве!!!
  • 40 Ogi

    13 24 Отговор
    Никакви задължителни зимни гуми! Всесезонни с добър грайфер и внимателно каране са напълно достатъчни. Който иска - да сложи зимни, ако ще и с вериги да ги обримчи. Не е въпросът само за парите, макар че споделям казаното от много колеги - със заплата, по-малка от социалните помощи в Европа добри гуми не се купуват, та да ги скъсаш в дупките. Държавата да оправи пътищата и да ги чисти преди да дрънка за европейски стандарти.
  • 41 Ivan Ivanov

    11 2 Отговор
    На летните температури зимната гума започва да омеква! Увеличава се риска от поднасяне на завой и се увеличава износването и.

    Коментиран от #44

  • 42 ррр

    9 21 Отговор
    Против съм въвеждането, просто е ненужно. Аз съм млад шофьор (7)месечен и цялата зима не съм имал проблем със снега, а си правих разходки до Търново, София и др. Карам с всесезонни гуми с хубав грайфер както каза колегата по-долу и с повишено внимание и съобразена скорост!
  • 43 aaaa

    27 2 Отговор
    1. Става въпрос за въвеждане на задължителни зимни гуми от есента до пролетта, така че няма значение какво е поведението на зимни гуми в летните жеги.
    2. За зимни гуми се класифицират и M+S, иначе казано всесезонни гуми. Въпроса е да за задължителни или всесезонни или зимни гуми, та да не карат с летни галоши.

    ТВЪРДО СЪМ ЗА! Подкрепям напълно! Всяка зима някой с летни гуми се завърта или забуксува на някой байр извън града, и накрая аз и останалите нормални шофьори трябва да го бутаме, та да минеме ние. А колко често пък се случва да те подпрат на светофар понеже немогат да спрат, чак не ми се коментира...

    Всеки който найстина има кола и я ползва повече от веднъж месечно, а не само онлайн фен на колите би подкрепил такъв закон на 100%.

    П.П. Не намесвайте цените на гумите! Има и гуми втора употреба на прилични цени, има и нови гуми на прилични цени! Ако толкова нямате пари даже за гуми втора употреба, продайте си колите и не рискувайте чужди животи по пътищата!

    Коментиран от #48

  • 44 аааа

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ivan Ivanov":

    Точно понеже зимните гуми не са устойчиви лятото, ще са задължителни само за зимата. Четете внимателно статията. Ако пък толкова държиш да си караш колата с 1 комплект гуми цяла зима, си взимаш всесезонни, които пак минават за зимни. В крайна сметка нито лятото си с най-добрите гуми, нито зимата...
  • 45 Pa4o

    0 9 Отговор
    M+S не означава че гумите са всесезонни.Това означение го има както на летните така и на зимните гуми.

    Коментиран от #47

  • 46 cool

    16 0 Отговор
    Проблема на този сайт е че повечето които пишат са тийнейджъри които никога не са карали кола, а мислят че от всичко разбират. След като им се случи да стоят няколко часа зимата в задръстване на средата на нищото, понеже някой келеш е с летни гуми и се е завъртял, ще разберат колко са важни добрите гуми. Или когато някой на светофара не успее да спре зад тях, понеже е с летни гуми, ще разберат че зимните гуми са важни. Стига само сте ревали че снега не се чисти, ами като не се чисти вземете си купете гуми. И между другото, пак знам че повечето няма да разберат това, просто защото си ползват колата веднъж месечно, или само да идат до кварталния магазин... Като навъртите 300,000км за 4 години, и то на личния си автомобил, тогава вижте в какви ситуации ще изпадате зимата, и тогава пак си изкажете мнението.
  • 47 aaaa

    7 4 Отговор

    До коментар #45 от "Pa4o":

    Позвай гоогъл преди да отговаряш. M+S означава mud and snow, иначе казано кал и сняг. В България им казват всесезонни, понеже са по-твърди от зимните, но стават и за сняг. М+S обикновенно са с твърдост на лятна гума, но по-добър грайфер. Резултата е че гумата не е перфектра нито лятото, нито зимата, но е добър компромис.
  • 48 E39

    15 9 Отговор

    До коментар #43 от "aaaa":

    Ще ме прощаваш но не си прав за гумите втора употреба. Че тя като мине определено време и главното свойство на зимната гума, това да е мека, се губи. Според мен е по-добре да се вземат 4 нови всесезонни гуми, от колкото 4 зимни втора употреба.
    Всесезонната гума върши перфектна работа на шофьрите които карат нормално. За сняг си има вериги, а на леда шипове помагат. А най-малко помага голям грайфер натъпкан със сняг.

    Ако пътищата ни са почистени както трябва то едни гуми с означение M+S вършат перфектна работа.
    Ако един шофьор не знае как да кара при зимни условия то зимните гуми не могат да му помогнат. Едно време като се караха ладите и москвичите със "Световно известната" марка гуми ВИДА да не би да се избиваха на всеки метър и да стояха колите на трупчета през зимата?

    Точно фактора цена е главния проблем.
    А като заговорихме за цени, ще останете много изненадани.
    Хубава всесезонна гума е по-скъпа от само зимна или само лятна гума на същата марка.

    Аз съм глупав и безотговорен и затова карам с НОВИ всесезонни гуми.

    Коментиран от #49

  • 49 aaaa

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "E39":

    Съгласен съм. Това се опитах да обясня, с малки разлики разбира се. Въпроса е, че ако се въведът задължителни зимни гуми, всесезонни гуми минават за зимни по закон. Целта на един такъв закон е хората да карат с зимни или всесезонни гуми, а не летни. А за това че нови гуми са по-добри от втора употреба съм съгласен, но както и сам казваш са по-скъпи.

    А гумите ВИДА не бяха толкова лоши. Стига гумите да са нови, си вършат работа. Миналата година на джипа си сложих руски всесезонни гуми РОСАВА. И винаги като ходих на планина зимата, някой с друг джип искаше да го дръпна, че хем и неговото е 4x4 ама е с летни или стари гуми и неможе ;). А като ги купих гумите всеки се смееше че по-добре стари маркови, от нови руски, ама зимата доказа че новото си е ново. Пък хем са гуми за джип, хем пак бяха по 100лв броя, така че има и по-евтини варианти за нови гуми.
  • 50 ВДВ

    26 1 Отговор
    За пръв път тази година си купих зимни гуми и то без да съм ги гледал предварително със същите М+S обозначения. Марка няма да казвам да не правя реклама. Доста се чудих и аз какво е точно това, ама в гумаджийницата едно девойче кратко рече "Ще ти вършат работа". Ей, хора, това е голяма работа. Не излъга момичето. Съжалявам, че досега не съм слагал. Сега разбрах какво е да си стабилен наистина на пътя и да караш спокойно, без да си нащрек. Не разбрах, че има зима, а карам всеки божи ден. Но все пак говоря за нормална скорост, т.е. както казват съобразена с пътните условия. Само това гарантира собствената и на другите безопасност. Ако им се зарадваш и натиснеш газта докрай, пак ще четем за някого по хрониките. Извинявам се за назидателния тон, но "Скоростта убива", повече от невниманието. Защото грешки винаги стават, но ако скоростта е съобразена и пораженията ще са по-малки. Та в крайна сметка твърдо съм "ЗА".
  • 51 Бай миле

    8 26 Отговор
    Аз не искам зимни гуми. Искам си галошите, да се суркам. Искам да газия мало и голямо, да блъскам коли. Искам и да се връткам. То инъче, ако всеки път стигаш за там, където си тръгнал, няма да е интересно. Пък и ние сме свикнали като пуснем телевизоро, новините да започват с 3ма загинали и 8 ранени. Инъче, как ще разбера, че гледам телевизор. А и има пренаселване на земята, мисля да се погрижа за това. По 10, 12 че ги зеам наведнъж, групово намаление, баце.
  • 52 GOGO

    11 6 Отговор
    Много работи в нашата държава почнаха да стават задължителни!
    А през лятото, задължително ли ще грябва да караме с летни гуми?!?
  • 53 the mask

    11 29 Отговор
    Някой знае ли колко души са загинали или ранени последната зима заради гуми? Сигурен съм, че никой не знае. Аз дори и не съм чувал за тежка катастрофа, причинена поради каране с летни гуми. Иначе сте отворковци големи - градския транспорт и т.н., но ако утре се приеме закон всички автомобили да са с Евро 5, например, ше ревнете, че нямате пари за нови коли! Изискването за дълбочината на грайфера е достатъчно изискване по отношение на гумите. А някой от вас хитреци чувал ли е изобщо, че зимната гума се държи зле при аквапланинг? Тъпо - оцеляваш на снега, а после се претрепваш в някой гьол!!!!

    Коментиран от #57

  • 54 Стефан

    19 3 Отговор
    Аз съм ЗА зимните гуми. Карал съм зимата с неподходящи за този перод и едва съм спирал на места. Нали не искате някои да връхлети в/у вас с летните гуми ?! Така или иначе тези 5 месеца със зимни гуми не износват грайфера кой знае колко. Друго е като тръгнеш с чехли по снега и със зимите обувки нали ? ;)
  • 55 СОФИИСКИ ИДЕИ

    11 15 Отговор
    В САНДАНСКИ НЯМА СНЯГ

    В САНДАНСКИ НЯМА СНЯГ

    В САНДАНСКИ НЯМА СНЯГ

    АМАН ОТ СОФИИСКИ ИДЕИ
    АМАН ОТ СОФИИСКИ ИДЕИ
    АМАН ОТ СОФИИСКИ ИДЕИ

    Коментиран от #65

  • 56 роро

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "DD":

    простия шофьор,и простия пешеходец не мой ги спасят и сто фара...абсолютно безмисленно е не заминава само крушка..и доста други неща по колите...не ми се обеснява сега...
  • 57 Зайо

    2 16 Отговор

    До коментар #53 от "the mask":

    Най-накрая здраво мислещ човек!
  • 58 ббббббб

    2 4 Отговор
    m+s има и на зимна ама ама "много" зимна гума и на лятна гума също. това не е означение на всесезонна гума и който казва че е такава дълбоко греши.дори и на най-меките гуми има такова означение.да означава кал и сняг
  • 59 име

    4 13 Отговор
    Да, зимните гуми са супер задължителни когато температупите са под 7-5 градуса / постоянни около нулата / и има снеговалеж от време на време ....е питам аз освен зимата преди 2-3 години / когато си взех зимни гуми защото беше в реда на нещата, които хабя от тогава всяка зима напразно/ имаше ли обстоятелства налагащи ползването им? Извинете- януари 10 градуса, февруари - 15/изключая едната седмица с нормални зимни характеристики/. Е как да е задължително. Закона в този случай няма да адекватен.
  • 60 tixho0

    4 9 Отговор
    а дали всички хора могат да си го позволят
  • 61 ДПФ

    9 4 Отговор
    Естесвено че трябва да са задължителни Евала на Румънците живея вече 3 години в Румъния Елате им вижте пътищата а винетката все още е 28 евро...........
  • 62 520 zender

    2 10 Отговор
    the mask-Подкрепям те напълно.Истината е че зимата трябва да се кара по бавно и да не се правят нарочно дрифтове в снега
  • 63 mediator37

    13 5 Отговор
    И лятото карам със зимни гуми. Просто не ги свалям. Убедих се от ползата, когато с летни гуми през зимата не можах да кача едно заскрежено баирче, че спрях на място буксувах, че и тръгнах назад надолу. Ужас. Тикаха ме да го изкача. Думнах 500 лева за зимни гуми и се родих. Същия баир го изпердаших него ден на трета. Вярвайте ми, разликата е огромна. Зимната гума ще ви спаси от много неприятности. Такова животно всесезонна гума няма. В гумата или има много каучук - зимната; или има малко каучук и повече сажди- лятната.
  • 64 520 zender

    3 10 Отговор
    не си качил баира щото от общината не са опесъчили
  • 65 Mantzel

    8 12 Отговор

    До коментар #55 от "СОФИИСКИ ИДЕИ":

    Живея в подобен град-Свиленград,тази година само 2 пъти за по 2-3 дена имаше снежна покривка в града.Защо да слагам зимни гуми при положение,че карам само градско зимата и не навъртам повече от 1000 км.Мога да си купя зимни гуми,но след 3 години или 3000км. ще са вече стари-няма смисъл.
  • 66 The.Destroyer

    7 3 Отговор
    Съгласен съм с това правило стига да оправят снегопочистването и най-вече пътищата
  • 67 520 zender

    6 4 Отговор
    Абе нека си го кажем-много хора се блъскат зимата защото дрифтират в снега
  • 68 hristo

    8 12 Отговор
    от 17 години сам с книжка и средно годишно изминавам по около 18-20 хиляди километра.имал сам и различни коли досега зимни гуми не сам слагал.да чукна на дърво не сам катастрофирал.но сам съгласен че стандарта ни не позволява като на запад всеки сезон нови гуми.
  • 69 cekata

    5 7 Отговор
    A koga minimalnata zaplata she stane 500lv.
  • 70 The.Destroyer

    0 17 Отговор
    Според мен полицайте не трябва да гледат дали гумите са летни или зимни важното е колко е размера на грайфера,просто зимните гуми са зимни защото не се износват толкова колкото летните(през зимата)
  • 71 Grand Vitara

    28 2 Отговор
    Всяка зима поне по един път ми се налага да дърпам такива "градски" шофьори ,които не могат да си изкарат колата от паркинга или са закъсали в някоя забутана непочистена улица.
    По тази логика и на запад не трябва да карат със зимни гуми,защото се почиства и опесъчава редовно.
    Относно коментар 53 за аквапланинга - Много хора караме зимата със зимни гуми и все още не сме се претрепали по гьоловете.Когато някой реши да се прави на състезател в мъгла,дъжд,лед и сняг трябва да търси проблема в неговата глава,а не в зимните гуми!!!
  • 72 eclipse

    4 18 Отговор
    Tova e palna glupost.Kupuvaite si zimni gumi pak niakoi si palniat djoba ot zimno pochistvane.Tuk osnovni prichini za katastroi prez zimata sa letnite gumi,a che otdolu e DJAM nikoi nishto ne kazva.V italia naprimer ne sa zadaljitelni,ako jiveesh v Alpite shte ti triabvat naistina,no ako si ot KALABRIA i SICILIA ia vidish sniag ia ne.Taka che da se obrashta vnimanie na pochistvaneto mu e maikata,s po novi tehnologii,a ne sas selskostopanska tehnika pobalgarena za pochistvane s adna kriva lopata otpred.
  • 73 xa-xa

    14 1 Отговор
    да бе да,
    друг път недей да пишеш такива глупости, когато не разбираш нишо от гуми.
    1-во. Зимните гуми са от по- мек каучук, защото при по- ниски температури, мекия каучук не става като пласмаса /за разлика от летните/, и има много по добро сцепление.
    2- ро Летните гуми са от твърди материали, комбинирани в различни пропорций с каучук. идеята е при топъл асвалт гумата да не порменя качествата си.
  • 74 spusak

    10 11 Отговор
    Моите уважения, но недейте да ретранслирате нещо, с което ви облъчват различни журналисти, които няма как да са компетентни по всички въпроси. За това си има специализирани предавания и издания като 5 предавка, Авто Билд и др. Четете и се информирайте, а не говорете типично по български, където чул не дочул и всеки дава мнения. Хората за това правят различни тестове, в това число и на гуми. Който има желание да отиде до библиотеката и да прочете стари броеве на Авто Билд. Там има сравнителен тест на гуми от различни производители, като от всеки производител се вземат летни, зимни и това чудо, което някои хвалите всесезонната гума М+S (полу-бременна). Тестват ги продължително при различни условия сух път, мокър, заснежен и заледен за спирачен път, сцепление, странично ускорение, аквапланинг и т.н.. Резултати - зимната гума е добра единствено при СНЕЖНА покривка, в останалите случаи най-добре се представят ЛЕТНИТЕ гуми на всички производители. И тези 7 градуса изобщо не са от значение и не е вярно, че под тях трябва да си със зимни гуми. А най зле се преставят всесезонните, защото при тях е правен компромис и от едното и от другото. Не е добра гума за лятото и не е добра гума за зимата. Това не си го изсмуквам аз от пръстите, а е написано от специалисти в едно от най-уважаваните специализирани издания за автомобили в Европа.
    Лично аз винаги карам с летни гуми, само когато завали сняг, или ще пътувам за няколко дни и се очаква да завали тогава слагам зимни гуми. Дори съседите ми се чудят как не ме мързи по десетина пъти на зима да сменям гумите, но за мен това не е пречка. Важно автомобила да стигне безпроблемно там за където съм тръгнал. За сняг хубава зимна гума - НОВА (а не както някой бе писал втора употреба) и задължително с 1 размер по-тясна от нормалния за автомобила ви. Не както има някои водачи си сложили зимни гуми, но валяци, които де факто са си живи ски.
    И когато завали първия сняг отделете малко от времето си,намерете празна площадка, или полигон и покарайте за да почувствате как се държи автомобила на сняг. Придобиите увереност и тогава всичко ще е мн. по-добре.
    Лека и безаварийна на всички, и като шофирате мислете. Не сте единствени на пътя и не карате в пустинята.

    Коментиран от #91

  • 75 spusak

    6 4 Отговор
    Другото трагично е, че се е налагало да обяснявам на гумаджии обозначенията на гумата кое какво означава. Ана тя цялата държава е пълна с посредствени "специалисти", като доктори завършили с 3-ки и т.н. (да не вземат да се обидят сега давам просто пример,който е мн. показателен, защото мн. хора буквално си отидаха заради некомпетентно и немарливо отношение.)
  • 76 фръндю

    3 10 Отговор
    това е като задължителната гражданска за кола,която не се кара.Важно е да се обере народа.(щом кара-значи има пари и трябва да се вземат,че вече няма от къде и глобите са им малко)Като нямаш ум в главата и вериги да сложиш все тая.Като ще ни доближават до Европейските стандарти нека веднъж да погледнат и към техните заплати.Да не говорим,че тая наша средна заплата за която се говори няма нищо общо с действителната.Винаги карам с нови зимни гуми през зимата,защото си имат предимствата,но има хора,които си вадят колата само когато е сухо.Те какво да кажат?
  • 77 za zimnite gumi

    9 4 Отговор
    scheta vi komentarite i napravo mi stava losho.ne bila nujna zimna guma stigalo letnata da e nova.ako chisteli dobre niamalo nujda ot zimni gumi.ili ne ste karali zimata ili ste samoobiici.zimno vreme triabvat dobri zimni gumi inache prosto se chudia kak spirate po zaledenite ulici.triabva da si strashen tapanar da karash zimata bez dobra guma.zastrashavash jivota ne samo svoiat a i na okolnite.
  • 78 W203

    6 3 Отговор
    za grajdanskata koiato e zadaljitelna nezavisimo dali karash kolata ste pravi che e plod na bolen mozak.za danaci na avtomobil 120ks 200lv na godina pak ste pravi che e palna ludost imaiki v predvit okaianoto sastoianie na patia,no za zimnite gumi sam za zashtoto e mnogo opasen shofior s letni gumi na zamraznalite zimni patishta.
  • 79 a$

    9 4 Отговор
    karaite s letni gumi i se trpete.loshoto e che moje da ubiete nevinen chovek zashtoto ste spestili 300lv za gumi.balgarina naistina e beden i vseki razhod mu teji
  • 80 napu6en_marmot

    21 8 Отговор
    2.50 - Бензин
    2.50 - Дизел
    67лв. - Винетка
    200лв. - Гражданска отговорност ( на куп )
    250лв. - Данък МПС
    1000лв. - Окачване на автомобила
    А вече и 300 лв. - зимни гуми
    ---------------------------------------------------
    300лв. заплата на месец
    ---------------------------------------------------
    ДА КАРАШ И ЖИВЕЕШ В
    БЪЛГАРИЯ - БЕЗЦЕННО !

    Коментиран от #88

  • 81 hristo

    8 8 Отговор
    към 77.ти пък ела ми покажи как зимна гума спира на лед.не говори глупости на лед само шип и верига помага.катастрофите идват о малоумници с зимни гуми които мислят че с тях се кара като лятото.всичко е от несъобразена скорост с условията на пътя.които не знае и не е пробвал да му кажа преди да се е пребил.НА ЛЕД НИ ЗИМНИ НИ ЛЕТНИ ПОМАГА.Зимната гума само и единствено когато има сняг.всичко това е от личен опит.

    Коментиран от #90, #93

  • 82 hristo

    1 6 Отговор
    74 това е много, много вярно.
  • 83 plamendev

    17 4 Отговор
    Боже колко мъка има по този свят боже. Карали със летни гуми зимата. Сменяли ги само като паднел снега. М+S била всесезонна гума и т.н.

    Пълни глупости
    1. M+S (От Англ. Mud + Snow) преведено на БГ Кал + Сняг. Типичната зимна гума.
    2. До хората които си позволяват да карат със летни гуми зимата. Хора по-добре си оставете колите и се качете на градския транспорт. Вие сте заплаха не само за себе си, но и за хората които возите и за тези около вас. Който не може да си позволи да си поддържа колата да не се качва на нея!

    Коментиран от #108

  • 84 наивник

    7 7 Отговор
    като видя полицеиската астра със зимни и яз ще сложа хахаха...
  • 85 111

    2 8 Отговор
    Всеки работен ден изминавам по 70 км извънградско и 10 км градско. Истината е, че на лед няма гума, която да те спаси от поднасяне освен опесъчяването. Тази зима на така познатия на всички софиянци главен път към морето , които трябваше да опесъчават, го правеха след 9 сутринта, аз карах зад тях и настигнахме 2 катастрофи, станали половин час по-рано, в едната участваше АВТОБУС, пълен с ХОРА. заради това, че те спят до късно, хората умират по пътищата... И да не ми приказват, че зимната гума ще те спаси при заледения път. Карах с 20,с чисто нови зимни гуми, само да докосна спирачката и ABS венага започва да рита, а колата си занася пак.
  • 86 111

    1 11 Отговор
    Ако държавата ще ни задължава да слагаме зимни гуми, то нека да поема част от средствата за това. Както в белите държави, за да стимулират купуването на нови автомобили, с по-нисти вредни емисии, държавата поема част от цената.
  • 87 vdoshev

    2 12 Отговор
    Остава и търговците на каски да се сетят, че с една статия в mobile.bg могат да вдигнат оборотите. Много полезно, спасява живот, някъде си по света вече било така, защо не и у нас...
  • 88 Beslan

    11 3 Отговор

    До коментар #80 от "napu6en_marmot":

    Пич замисли се... тези 300 лв ги даваш веднъж на 5 години (при нормален пробег от 10 000 км годишно) айде сега ги раздели на 5? стават по 60 лв на година и от там по 5 лв на месец... еми сори ама ако 5 лв не можеш да отделиш...

    Коментиран от #94, #95

  • 89 АЗ

    5 10 Отговор
    абе хора не се хабете за зимни гуми чух че скоро щяло да е задалжително с джипове да се движим зимата
  • 90 gogo

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "hristo":

    Явно опита ти хич го няма. А че на леда нищо не те спасява е така. Ако ще се пънете за зимните гуми значи сте против и ABS, тракшън или ESP например. Те сигурно правят повече катастрофи, а?
  • 91 205

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "spusak":

    Колега, ти да не си от Сандански?

    Коментиран от #111

  • 92 Иво

    3 10 Отговор
    Статията обслужва комерчески амбиции и интереси. Не могат с лека ръка да се зачеркнат всесезонните гуми. Новите коли ще излизат ли с 2 комплекта гуми от заводите? Или ще си купуваме коли според сезона и гумите с които са оборудвани. А защо в България са забранени гумите с шипове? Те са по - належащи в определени ситуации според мене.
  • 93 winter

    32 3 Отговор

    До коментар #81 от "hristo":

    http://www.youtube.com/watch?v=L2wTg0l3_wI&playnext=1&list=PL2FE9CC87ED38AC09
    -----
    Ето показвам ти как зимна гума спира на лед спрямо всесезонна и лятна. Без шип и вериги. Също и на феновете на всесезонки. Не вярвам някой да е карал кола върху площадка за хокей на лед - т.е. перфектния лед какъвто няма на никоя улица. Вълшебства няма и законите на физиката важат и за зимната гума, но превъзходството и над другите е голямо и това се вижда ясно на клипа. Дори и да е натъпкана с електроника - (ABS, ESP) с летни "джапанки" пак е зле! Гледайте ако ви мързи от 2-рата минута нататък. И стига моля ви се с тоя инат срещу зимната гума, всеки сантиметър е ценен в критична ситуация!

    Коментиран от #101

  • 94 napu6en_marmot

    2 14 Отговор

    До коментар #88 от "Beslan":

    Пич , а сега се замисли ти: 5 години ще караш с зимни гуми за 300 лева??? Интересен подход и на 4-тата година те спират куките , мерят грайфер и кво - глобааа... Другото което е тия 300 лева ги даваш на момента кеш. И като платиш останалата бумащина от преглед,граждаска,винетки,зимни гуми,ремонт на предница и баланс на джанти 100% над веднъж годишно,данъка и така нататък имаш РАЗХОД ЗА ЕДНА ГОДИНА : 1817ЛВ. със средна заплата 300лв. на месец. ТОЕСТ 12 Х 300 = 3600 ЛВ ГОДИШНО И ПОЛОВИНАТА ЗА КОЛАТА. КАТО НЕ БРОЙМ ГОРИВОТО ... ! ЗА КАКВО ДА ГОВОРИМЕ ПОВЕЧЕ ...

    Коментиран от #97

  • 95 napu6en_marmot

    2 14 Отговор

    До коментар #88 от "Beslan":

    Не отделяш всеки месец по 5 лева и след 5 години да ги купиш тези гуми , а даваш в момента 300 лева , за да сложиш тази зима гумите.Че трябват зимни гуми трябват , но не да ги направят задължителни! 2 зимни гуми отпред е приемливо , но не и да ме карат да слагам 4 зимни гуми.
  • 96 aaaa

    19 3 Отговор
    Който неможе да си купи зимни гуми нека си пътува с градския транспорт зимата. Всеки иска да е гъзар със собствена кола, ама само се оплаква че нещо е скъпо. Като искаш да караш кола, ще и купуваш гуми, а няма само да рискуваш живота на невинните. Който си има брада, си има и гребенче. Като искаш кола ще купуваш гими!

    Коментиран от #103

  • 97 само питам

    20 4 Отговор

    До коментар #94 от "napu6en_marmot":

    Колега извинявай, не се заяждам, но просто не мога да разбера цифрите които пишеш. 250 лв данък? Сигурно караш голяма, нова, по-мощна кола в голям град. Но в големите градове заплата от 300 лв не е масово явление, а и как ще караш голяма и мощна с 300 лв заплата? Но най вече ме стряскаш с тия 1000 лв за предница. Всяка година? Това значи че въртиш много километри, но как ги подсигуряваш с гориво тия километри с 300 лв заплата. Ако пък караш малко как чупиш предницата всяка година. Замисли се върху колата която караш тогава. На повечето ни е трудно с парите и в БГ е зле, спор няма. Но колата никога не е била спестовна касичка, има си изисквания поддръжката и е вечен разход. Иначе излиза че не трябва да сменяме накладки, гуми и т.н. и да се избиваме от технически неизправности.
  • 98 za zimnite gumi do hristo

    13 3 Отговор
    ot takiva kato teb me e nai strah profesori koito si karat s letni gumi zimata.s koia guma e po dobre s zimna ili letna na zaleden uchastak/kaji mnogoznaesht.
  • 99 520 zender

    1 11 Отговор
    до gogo-мразя тракшън abs esp-шофьор се става без тези екстри
  • 100 ???

    1 6 Отговор
    i az sym ZA. Kato stane studeno, po-tvyrdiqt material na lqtnata guma se vko4enqsva i sceplenieto zaminava. No i kolegata koito iska da se 4isti snega e MNOGO prav. To idva momenta 4e kato na vsqkade e led i snqg ... zimna - lqtna guma e Vse taq. Ili pone da se kara s predni zimni(za koli s predno predavane).
  • 101 Зайо

    2 20 Отговор

    До коментар #93 от "winter":

    Момче, осъзнай се! Теста е с 10км/ч. Ама ти май физика не си учил! При по-високи скорости няма никаква разлика в гумите, това че няма къде да намерят напълно заледена улица да снимат и да ти покажат един тест с 40км/ч, или пък с 60км/ч (леле то ще им трябва пътя от Перник до София)

    Коментиран от #109

  • 102 nz

    20 3 Отговор
    koi idiot kara na led s 40 ili 60km/h?

    Коментиран от #104

  • 103 Зайо

    4 15 Отговор

    До коментар #96 от "aaaa":

    Именно зимата като има сняг ще си ходя с градския, ама зимата като са сухи пътищата НЕ ТРЯБВА да ме задължават да слагам зимни гуми. Всичко е до самосъзнание, аз не се смятам за СЕЛЯНИН на който постоянно трябва да го задължават да прави това или онова! Ако ми се налага да карам постоянно зимно време съм достатъчно разумен да си предвидя бюджет за зимна гума!

    Коментиран от #105

  • 104 Зайо

    2 11 Отговор

    До коментар #102 от "nz":

    Ами и ти си един летен шофьор (ако си въобще някакъв)! Ти си карай зимата с 40км/ч и то ти стига 10 метра заледен участък на някое усойно сенчесто или ветровито място (мост, тунел и т.н.)
  • 105 benz

    10 4 Отговор

    До коментар #103 от "Зайо":

    v germania horata sa kazali shtom e zima triabvat zimno gumi a tuka svrah umove shte mi obiasniavat che ako e suho ne triabva.bg klimata e takav che zimna guma triabva.tvardo za sam.

    Коментиран от #106

  • 106 Зайо

    1 14 Отговор

    До коментар #105 от "benz":

    Ако си бил зино време в Германия ще разбереш защо са казали така. Климата в България е МНОГО по-мек. И все пак както казах не трябва да са задължителни гумите, а самосъзнанието на хората. Зимно време не карам много, защото ми е по-удобно с градския транспорт. Януари като има сняг не излизам, а Февруари, Мари, Ноември и Делември, когато няма сняг не трябва да ме засължават. Не съм против зимнити гуми, разберете го това! Но те не трабва да са задължителни по закон! Разбира се че хора, които им се налага да карат в зимни условия трябва да СЕ СЪОБРАЗЯТ с това, а не да ги ЗАДЪЛЖАВАТ!!!

    Коментиран от #136

  • 107 aaaa

    14 2 Отговор
    Съгласен съм че хората трябва да се съобразяват. За жалост никой не се съобразява, и затова трябва да е задължително. Зимните гуми се слагат не само заради снега зимата. Без значение е дали пътя зимата е изчистен или е сух. Зимата асфалта е студен и летните гуми стават като пластмаса, затова трябва зимни гуми, понеже имат повече каучук и са по-меки. Щом давате за пример Германия, ами че в Германия зимата пътищата са сухи направо. Толкова много химикали ползват че няма грам сняг по пътя. Защо тогава глупавите немци са задължили зимни гуми ? Защото е студено и летните нямат сцепление! Само се моля да не срещам по пътя такива дето зимата са с летни гуми...
  • 108 spusak

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "plamendev":

    А виждал ли си какво е означението на зимна гума (на Англ.)?
  • 109 winter

    11 4 Отговор

    До коментар #101 от "Зайо":

    Вземи прочети нещо преди да ме питаш дали съм учил физика. Елементарна логика е че при по-голяма скорост разликата става още по-голяма. Ето ти инфо за 30 км/ч на заледено, щом с 10 км/ч ти е малко: "....при движение на сняг със скорост от 50 км/ч автомобил, "обут" с четири зимни гуми, има спирачен път от 35 метра, докато този с летни гуми спира за 43 метра. При заледен път и скорост от само 30 км/ч разликата е още по-голяма. Зимните гуми спират за 57 метра, а летните за цели 68 метра... " Ето ти и линк от сайта да не кажеш че съм си измислил цифрите. Ти като "експерт" по физика сигурно караш на заледено със 100 км/ч. Стига смешки, мек бил климата :))). Тъпи са германците сигурно. И всички други провели тестове които показват тоталното превъзходство на зимната гума. Сега какво искаш да ти търся тест с 100 км/ч! Търси си го сам или си живей с илюзиите.
  • 110 the mask

    4 7 Отговор
    Тест на гуми на Аутобилд в Швеция и Испания.
    Спирачен път на сух път при минус 5 градуса Целзий - лятна гума - 38,9 метра, най-добрата зимна гума (Континентал) - 45,6 метра, най-лошата зимна (Бриджстон Близак ЛМ-25)- 50,8 метра.
  • 111 spusak

    1 5 Отговор

    До коментар #91 от "205":

    Не, на Сандански ходя само на почивка. Живея в Пловдив, пътувам нон стоп по 30-40 х.км. на година включително през проходите зимата. Софиянци знаят къде е х."Кумата". До там винаги стигам без вериги, само със зимни гуми. Вериги съм слагал само веднъж през живота си 2001 г. който си спомня тогава януари бяха обявили бедствено положение и бяха казали да не се пътува, но имахме резервация във вила до Плачковци. Е тогава ми се наложи да сложа веригите от Плачковци до вилата, защото имаше сняг до коляно и не бе разчистено изобщо.

    Коментиран от #115

  • 112 the mask

    5 2 Отговор
    В теста става въпрос за маркови гуми, а не такива за 49 лева/бройката от Метро!
  • 113 winter

    4 3 Отговор
    Пропуснатия линк: http://www.avtogumi.com/bg/winter_tyres.php
    Карайте си с летни, успех! :)
  • 114 the mask

    4 8 Отговор
    Именно - зимните гуми са добри само на сняг и лед! Метрите които печелиш на сняг ги губиш на сух път дори и при минусови температури, с тази разлика, че на сняг всеки кара внимателно! Пичове, незнам що сте забили толкоз, чипът ли нещо е прегрял?
  • 115 205

    11 3 Отговор

    До коментар #111 от "spusak":

    Сандански, Пловдив все тая, затова така говориш. Северна България е друго. При 5см сняг и малко вятър и се затварят цели окръзи. И моята работа е свързана с много пътуване и най-вече сам. Така че не мога да рискувам да чакам някой да се смили да ме бута или дърпа. А за веригите съм спец за съжаление и на доста "гражданчета" като теб съм помагал. Та за съм за зимни гуми с двете ръце щото както каза аааа хората трябва да се съобразяват. За жалост никой не се съобразява, и затова трябва да е задължително
  • 116 gogo

    5 4 Отговор
    до 520 zender
    Не говорим за екстри и ставане на шофьори. Дай тогава да яхваме Москветата - там наистина се става ШОФЬОР. Аз съм за зимните гуми и то 4. Този който кара 2 е по-опасен от този с летни.
  • 117 205

    4 3 Отговор
    До spusak "сняг до коляно" то си е направо за притеснение. Аз бях на х.Чумерна на началото на 2008, нещо по-скоро. Пускаха ни кроасани и бензин за генераторите от въздуха, само дето бензина не го намерихме.Пооознай колко беше снега. Една седмица не можахме да слезем. Станно нямаше никой с летни гуми???
  • 118 някой

    16 2 Отговор
    Голямо четене падна излиза че големите шофьори карат с летни а балъците се редят на опашки пролет есен да си сменят гумите Е аз съм от балъците
  • 119 mariqn_bg

    6 4 Отговор
    Независимо каква кола карате, с какъв двигател, какви спирачки, какви тракшън контроли и системи за сигурност, контактува с пътната настилка само и единствено с гумите.Сами решете кога с какви гуми трябва да се кара.
  • 120 luxeon

    3 5 Отговор
    zimni letni nqma zna4enie pri uslovie 4e minalata godina bex na belmeken i na sutrinta kato se sabudixme snega be6e do sredata na prozoreca
  • 121 sss

    2 15 Отговор
    Bratko edna zima se pribrax ot Burgas do Sofia nikvi griji s letnite gumi snqg okolo 20 sm :)))

    Коментиран от #124

  • 122 Deo88

    3 4 Отговор
    Според мен зимните гуми трябва да са задължителни ! Поради причината , че гаража ми е на изнанадолно , и без зимни гуми вкарването на колата в него е трудна ...
  • 123 rs

    2 8 Отговор
    dnes 6te re6at zimni gumi zimata, a utre moje da izmislqt 4x4 da se dvijat prez zimata
  • 124 rrr

    11 4 Отговор

    До коментар #121 от "sss":

    Заради такива като тебе стояхме на Петолъчката една нощ

    Коментиран от #133

  • 125 Джон Джон

    2 8 Отговор
    А на колелото, дали ще ме принудът да сложа зимни гуми....:(
  • 126 Зайо

    6 8 Отговор
    Пиша си, но никой не иска да го проумее. Не съм против зимнити гуми, разберете го това! Зимна, лятна, всесезонна това не е от значение стига избора да е резонен. Но те не трабва да са задължителни по закон! Разбира се че хора, които им се налага да карат в зимни условия трябва да СЕ СЪОБРАЗЯТ с това, а не да ги ЗАДЪЛЖАВАТ!!!

    >>> Когато масата хора осъзнаят това, ще се оправят много неща. НИЕ трябва да правим законите, ние трябва да сложим зимни гуми,когато има нужда, а не някой да ни го налага. Защо сме такова проклето племе...
  • 127 lada

    2 9 Отговор
    много бързо забравихте годините,когато нямаше дори гуми с летна шарка,а?тогава колегите не спираха през зимата със сликовете и не мрънкаха ,че нямат зимни шарки,а сега псевдокарачи се изкарахте големи шофьори,които забравят,че има физични закони,които не са подвластни на тях.

    Коментиран от #135

  • 128 русе

    2 8 Отговор
    Да хубаво е всички да са със зимни гуми ама и хората нямат пари. Стига с това 'Задължително' още една ниша за корупция според мен. Дайте нещо поощрително например при закупуване на 4 гуми държавата да поеме 20-30%. Друго - в нашия регион като се закучи времето на излизане от града ни проверяват дали имаме вериги в колата и ако нямаш не те пускат а може да ни дадат по един комплект и като се прибереш да ги върнеш.
  • 129 ,

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "софиянец":

    Да наистина качествени гуми с добър протектор (да не са стари и удървени вече), кола със изправна спирачна система и окачване и разум и ОПИТ вършат работа при нашите зимни условия, особено в по-топлите райони или при по-топли зими. Изкарал съм 3 зими така, с хубави гуми и дълбока шарка с посока. Веригите за сняг също са добро решение, достатъчно са ефективни в планината. Проблема, е че не знаеш, кой бездарник зад теб ще се сети да натиска спирачката в последния момент, защото напоследък виждам страхотно калпави шофьори и ШАФЬОРКИ ....
    Между другото в Италия съм ги забелязал почти не слагат зимни гуми. Само някой, който живеят високо в планината се излъгват от време на време да сложат ...

    Коментиран от #134

  • 130 фиииии

    3 4 Отговор
    В Бургас зима няма , за сняг да не говорим . не може да ме задължават да карам с зимни гуми при температури от 12-20 гр
  • 131 Firestone

    4 3 Отговор
    Най-добрия вариант е с 2 комплекта гуми - летни и зимни. Ако няма кинти - втора употреба (но не на 10 години). И крайният вариант е с поне 2 зимни на задвижващите колела - ако колата е с предно предаване. Ако е със задно - или с 4 зимни или пред блока!

    Коментиран от #140

  • 132 CLK 320 do фиииии

    5 3 Отговор
    zimno vreme naprimer prez dekemvri i ianuari 20 gradusa li e v burgas.ti da ne se barkash s Dubai.balgarina 100 gluposti shte izmisli za da spesti 300lv a che riskuva svoiat i na okolnite jivot.
  • 133 sss

    1 5 Отговор

    До коментар #124 от "rrr":

    Emi to kym obqd imashe prespa 1 metur kak da minesh brat

    Коментиран от #137

  • 134 W203

    3 4 Отговор

    До коментар #129 от ",":

    da prav si kolega ama v Italia samo v planinskite raioni vali sniag kato Varese,Como ne i v Milano.a v BG v stolicata si e neshto normalni da vali sniag
  • 135 lexus

    4 3 Отговор

    До коментар #127 от "lada":

    e po tvoiata ligika da se varnem nazat kogato ne e imalo koli i horata sas konski vpriag sa se dvijeli.
  • 136 benz

    4 3 Отговор

    До коментар #106 от "Зайо":

    balgarina nego li zadaljish s zakon niama drug nachin.nemeca ti kazva daje che edna guma e efektivna samo edin sezon i posle e za nova ama are da rechem che se gleziat ama s letni gumi zimnata e palna ludost.kakvo mi obiasniavash che klimata bil po mek be pich.-15 gradusa go darja tazi zima pochti mesec.sniag si valeshe kakto si e normalno za bg izkarvash BG klimata kato v Milano lud li si?
  • 137 big

    6 3 Отговор

    До коментар #133 от "sss":

    a dabe 5 metra e prespata.tragnali s galoshi pak posle drug im e vinoven.slagaite si zimni gumi che se izlagate.
  • 138 mediator37

    7 4 Отговор
    Изгледайте клипа , който №93 е пуснал и дискусията приключва. Потвърждавам го от личен опит-в един и същи януарски ден 2005г., един и същи баир с летни гуми не го качих и спрях, със зимни гуми не го усетих. Точка. А тестът на клипа е на лед и на равно.

    Коментиран от #139

  • 139 M

    6 4 Отговор

    До коментар #138 от "mediator37":

    mnogo iasno sporat e bez smisal
  • 140 the mask

    0 6 Отговор

    До коментар #131 от "Firestone":

    Брат, няма по-тъпо нещо от туй да караш с предни зимни и задни летни. Тук, където живея, снегът е колкото в Гърция - я го има по десетина дена, я не. И трябва да сложа зимни гуми на кола, която не карам извън града? Имам няколко коли и слагам зимни гуми, и то четири, само на тази, с която пътувам из страната. Но не мисля, че трябва да се слагат всички под един знаменател!
  • 141 66/33

    11 2 Отговор
    2 дни вече хвърчат искри по темата, но виждам че резултатът се стебилизира - 2/3 за, 1/3 против! Хайде Мобилe, пускайте нова тема, тая се изчерпа - над 1000 души гласуваха - това вече си е представителна извадка. В крайна сметка ще решат законотворците, те попринцип не ни питат :)
  • 142 iliq

    6 3 Отговор
    razbira se 4trqbva da sa zad1ljitelni tiq koito sa kazali ne zna4i te sa tezi koito ne mogad da sprat zimata na svetofarite i se bl1skat v kolite pred tqh
  • 143 Димитър

    1 7 Отговор
    "Жигули"-то, което карах до 2003 година не познаваше зимни и летни гуми, но никога не ме е оставяло на пътя заради гуми. И въобще ми се струва, че това е политика на производителите и разпространителите на гуми.
  • 144 maksito

    2 1 Отговор
    Spored mene trqbva da stanat zad1ljitelni zimnite gymi za6toto 6te ni spestqt mnogo glavoboliq na p1ti6tata.6te namaleqt katastrofite.
  • 145 Пръч

    1 1 Отговор
    Категорично трябва да стане задължително. Относно зимните гуми - най-добре да са четири, а ако ще се купуват само две - монтажът им да е отзад (визирам случай със смесен цикъл на движение).
  • 146 реалист

    0 7 Отговор
    Написаното е и вярно и невярно! Не е въпроса в това да е задължително да се инвестира в зимни гуми!!! По скоро е ползотворно да се инвестира в обучение на водачите, защото не гумите а слабите шофьори правят задръстването. 20 години със летни гуми не съм закъсал по конвенционален път, който е бил по заснежен, заледен и почистен много по лошо от София през последните 2 зими!
    Има и гуми които Имат надписа M+S и са толкова силиконои че половината "летни" гуми държат повече от тях :)
  • 147 Пръч

    0 3 Отговор
    Г-н Реалист,
    прав сте, че се всичко трябва да започва от обучението на водачите, след което да се стигне и до въвеждането на закон за зимните гуми. Няма нужда да се прави изкуствено противопостяване от типа едното за сметка на другото. В случая обучението и правилната екипировка са взаимодопълняеми. Относно силиката не разбрах добре какво искате да кажете?
  • 148 winter

    7 0 Отговор
    обучение на водачите????? спирачният път при зимни условия с летни гуми е почти два пъти по-дълъг откалкото със зимни гуми, при равни други условия - обучението на водачите няма значение. Разликата между зимни и летни гуми не е само в дизайна на протектора, но и в сместа му. Летните смеси не са разработвани да работят при ниски температури, съответно както всички знаем при температура на въздуха от 7 градуса, което означава,че на настилката е по-ниска, зимните гуми стават задължителни, за тези които обичат живота.
  • 149 Peter

    0 1 Отговор
    Az puk si karam celogodi6no sus zimni :D
    Imam po edni 1000 km na mesec i vse gi izminavam navednuj!
    Taka 4e ne znaq kude-kakvi puti6ta sa ostanali, kude i kolko e valqlo na tova razstoqnie, ta zatova.
    Ina4e sum protiv zaduljavaneto na horata da karat sus zimni gumi noemvri ili april, 6toto moje da nqma nsqg vuob6te! Nali taka?

    Коментиран от #150

  • 150 DJIN

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Peter":

    TI SI MNOO PRO.ST....ZATVA
  • 151 nov

    0 0 Отговор
    radvaite se 4e edinstveno tuk v bg. mogete da vnasiate i puskate 20 godisni dargeli v dvigenie, kolkoto do zimnite gumi triabva da sa zadalgitelni za vsi4ki. problemat s bezpari4ieto e tema za drug komentar no ne e opravdanie za bezrazsadstvo!!!
  • 152 БМВ Джигит

    0 0 Отговор
    За мен е абсурдно да чета коментари от майстори на волана, че зимните гуми били глупав финансов разход. И най-добрата лятна гума с нов грайфер спира по-неефективно от среден и нисък клас зимна при температури под 7 градуса по Целзий.
    В градовете по Черноморието масово се кара с летни гуми целогодишно, и недай си боже завали сняг е голямо удоволствие да гледам задръстванията които се получават по главните булеварди.
    Гумите са най-важният компонент гарантиращ сигурността на пътя за всеки автомобил и пренебрегването му е ПРЕСТЪПНА простотия.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.