Last news in Fakti

1 Декември, 2012 12:48 4 982 4

Продават чертежите на Костенурката

  • volkswagen-
  • kaefer-
  • костенурка-
  • чертежи-
  • търг-
  • bonhams

Британската аукционна къща Bonhams обяви търг за оригиналните чертежи и техническата документация на първия Volkswagen. Очаква се цената на бумагите, наддаването за които ще се състои на 3 декември, да достигне 3-4 хил. паунда (7 200-9 700 лв.).

Документите са събрани в две папки, коит съдържат чертежи на всички основни компоненти на Костенурката. Сред тях са описание на двигателя, предавателната кутия, бензиновата помпа, карбуратора и каросерията.

В документацията присъстват имената на двама британския военни, които имат немалък приноса за създаването на най-масовия автомобил в историята. След края на Втората световна война полковник Чарлз Раклиф и армейският инженер Айвън Хърст откриват чертежите на Костенурката в разрушения бомбардировките завод на Volkswagen. Преди тях във фабриката влизат руски и американски войници, но никой от тях не обръща внимание на документите.

Англичаните възстановяват завода и започват производството на Typ 1 на нуждите на британската армия. През март 1946-а от конвейера слиза 100-хилядният Volskwagen. Три години по-късно фабриката е предадена на немското правителство.

Автомобилът, който впоследствие се превръща в легендарната Костенурка, е замислен от Фердинанд Порше през 1933 г. като надеждна и достъпна кола, която да може да си купи всяко немско семейство. За цялата история на модела са произведени над 21.5 млн. екземпляра, което го превръща в най-масовия автомобил на всички времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1987

    1 0 Отговор
    Порше замисля своят Фолксваген през 1933-та след като е взаимствал доста от Шкода 932 - 1932-ра,от който са произведени само 3 екземпляра http://dieselpunks.blogspot.com/2009/09/beetles-uncle.html,който се счита за първия автомобил със дизайн на буболечка,следван от Татра v570 1933,взаимствано е от Зундап тип 12 и НСУ тип 32.Първите прототипи на ФВ са от 33-та,но започва да се произвежда едва прес 1937-38 като до тогава има около десетина не одобрени прототипа.
  • 2 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор
    na koi li mu puka
  • 3 Хи Хи

    1 0 Отговор
    Бмв моментално да ги купят и по тях белким направят нещо свястно различно от трошляците им

    Коментиран от #4

  • 4 триста итридесети

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хи Хи":

    на йапан паур са по необходими