Last news in Fakti

8 Юли, 2011 10:16 16 300 52

Европейски глоби от 2013-а

  • глоби-
  • ес-
  • кат

Европейският парламент гласува нова директива, според която нарушителите на правилата за движение по пътищата на страна от ЕС ще получават фишовете за глоби у дома. Промените влизат в сила през 2013 г. и се отнасят за санкции над 70 евро.

Целта на новата директива е повишаване на събираемостта за нарушения, извършени в чужбина, които в повечето случаи остават ненаказани. Глобите не могат да се съберат, тъй като нарушителят обикновено е напуснал пределите на държавата преди да бъде обработена информацията от записващите камери.

Досега неоткриваеми за местната полиция оставаха и шофьори, които карат с чуждестранни номера, макар да живеят постоянно в съответната държава. Според европейското законодателство ако живее в друга страна от ЕС, всеки може да кара с националната си регистрация до 6 месеца.

Под ударите на новите правила попадат превишената скорост, минаването на червен светофар, говоренето по телефон без устройство тип "свободни ръце", карането в лента за автобуси, непоставянето на предпазни колани. Санкционирани ще бъдат и мотоциклетистите, които бъдат засечени да управляват без каска. В повечето страни от ЕС всяко от тези нарушения се наказва с глоба над 70 евро.

До влизането в сила на новите правила Съюзът ще финансира разширяването на компютърната система, в която са регистрирани шофьорските книжки с цел издирване на коли, използвани при извършване на престъпления. Номерата на нарушителите ще се въвеждат в обща база и ще се разпределят по национална регистрация. По този начин данните за автомобил с български номер, чийто водач е извършил нарушение в чужбина, ще бъдат изпращани на нашия КАТ.

Родните полицаи ще идентифицират шофьора и ще връщат на чуждестранните си колеги името и адреса му. От чужбина ще му изпращат писмо с информация къде и кога е заснето нарушението му с искане да плати съответната глобата по тамошния закон. Уведомлението ще пристига на домашния адрес и на родния език на нарушителя.

Новата директива на Европарламента не уточнява как властите в страната, където е извършено нарушението, ще събират парите от глобите от чужденци, които не платят доброволно. Българският КАТ няма да има правомощия да събира чуждестранни вземания. Възможно било прегрешилите водачи да бъдат санкционирани в момента на повторно влизане на територията на държавата-членка.

Доста въпроси будят и глобите за чужденци у нас. КАТ ще изпраща фишове за незаплатени санкции на чужди граждани в държавите им. У нас обаче глобите за нарушения, които надхвърлят еквивалента на 70 евро, са малко. Това може да означава само едно - или чужденци ще могат да карат подпийнали и да превишават скоростта на воля, или българските законотворци ще бъдат принудени да изравнят размера на санкциите с европейските стандарти.

Към момента участие в новата система са отказали само три страни от ЕС - Великобритания, Дания и Ирландия. От Брюксел още отсега се заканват, че ще търсят отчет от властите в страните-членки за събираемостта на глоби от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    54 4 Отговор
    А кога ще вдигнат заплатите? Стига са вдигали глобите и цените!
  • 2 Янков

    62 3 Отговор
    Европейски глоби от 2013-а...
    Европейски заплати от 2592-а !!!
  • 3 mariya vicheva

    24 7 Отговор
    v 4ujbina za golemi globite ama i zaplatite im sa golemi nii v Balgariq s malki zaplati kak 6te pla6tame golemi globi da go napravqt samo za 4ujdencite koito karat v Balgariq ne i za balgarite
  • 4 Kristian

    27 5 Отговор
    I kak smiatat da zadurjat mladite hora tuk ??
  • 5 Анонимен

    35 11 Отговор
    Еми няма да нарушавате правилата за да не ви пишат глоби които да плащате и всички ще са доволни. Кой ви е виновен че на ограничение 30 до някое у-ще минавате с 100 и после "миии лепнаха ми 200 лв. глоба ма заплатата ми е 300 и няма как да си я платя..." Ами лесно е минавате с 30 без да говорите по телефона и си слагате колана и няма да плащате глоба. От 25 години имам СУМПС и нямам и един фиш дори, единствено ме спират за проверка от време на време и след 1 минута след като ми проверят документите ме пускат. Ревете всички държавата ни била такава заплатите били малки... а как искате да е на европейско ниво като нищо не правим за държавата.. Българина се чуди откъде да открадне откъде са свие пари и после реве за повече.. Вярно е че и така наречените му депутати си крадат но такива сме си ги избрали затова си има избори.. всеки има право на глас..

    Коментиран от #41, #44

  • 6 Мянко

    13 40 Отговор
    Мии така ще е като повечето книжки в Бг са купени,и къде има хора от 20 години с книжка пък нямат един ден стаж на пътя,и стига сте недоволствали за тез заплати,кат се научите да бачкате ще получавате колко трябва и като се научите да карате ,няма да плащате глоби,който кара както трябва няма проблеми,където и да отиде,на мен работата ми е да карам по цял ден на градско и то в чужбина,никой няма да те спре тук ако караш по правилата,не паркираш дето не трябва и не се правиш на Състезател!

    Коментиран от #21

  • 7 >>>>

    6 6 Отговор
    Da go dy..t vsi4ko koito izmislqt teq zakoni i globi dolu za tqh !!!
  • 8 грамотен

    17 1 Отговор
    Имате пет грешки в една кратка статия, направо отчайващо.
  • 9 georgi

    16 2 Отговор
    evropeiski patishta ot 2999 a globite vednaga :@:@:@
  • 10 Ghost_Town

    21 2 Отговор
    Az globi nepla6tam!!!
    Kogato ciganite zapo4nat da si pla6tat i az 6te pla6tam !!!
  • 11 Mao

    9 5 Отговор
    Koito se natiska za EU taka e ... I v Garciq e sashtoto , ne se pritesnqvaite ne ste edinstvenite , a za Portugaliq da ne govorem , tam ot dosta vreme sashto e taka .
  • 12 Ивако

    48 15 Отговор
    Към "АНОНИМЕН" и "МЯНКО" :
    Стига сте се правили бе хора! Всеки ще си скъсва гъ.а от работа, ако знае, че накрая на месеца ще си вземе 1200 ЕВРО заплата и ще се усмихне. Всеки ще кара с 30, ако не гледаше комшията как "купува" полицаите и как те самите правят каквото си искат.
    Колкото по темата: Искам да внесеме предложение да НЕ се произвеждат и разпространяват автомобили, които вдигат над 110км/ч , а за тези, които искат да карат такива, първо да направят депозит от 100 000 ЕВРО и да си карат после!
    Искате ли??? Тогава няма да има проблеми нали :)
  • 13 fame

    0 2 Отговор
    OTGOWOR kum ivanko ti lud li se 110 ti purwi shte umresh ot qd...neshtoo te boli glawataa..
  • 14 520 zender

    9 3 Отговор
    Ивако-Ти луд ли си или на луд дрехите носиш.Като искаш иди да ти сложат ел ограничител на скороста.На мен не ми трябва-когато имам акт си го плащам-убедил съм се че тук в българия сме мазохисти-много се вайкаме и се оплакваме ама на улицата не излизаме..
  • 15 Volvo 460

    12 10 Отговор
    Браво ! Да вдигнат още глобите,белким се оправи тая анархия по пътищата ! Аз съм от 4г. зад волана,винаги спазвам знаците и ограниченията и досега нямам нито глоба,нито фиш ! Изводът е : Спазвайте правилата и законът за движение по пътищата и никой няма да ви глобява.
    Благодаря,че ме изслушахте !

    Коментиран от #20

  • 16 520 zender

    4 3 Отговор
    Volvo-имаш ли си на представа за тези 4 години стаж зад волана колко колко ограничения на скороста са хранилки-разбираш ме кво искам да кажа нали.Пич-на ден минавам средно по 250 км-виждал съм какви ли не ченгета и ограничения на скороста-ум да ти зайде..

    Коментиран от #18

  • 17 borikata

    14 1 Отговор
    бля бля бля бля дрън дрън дрън
    еи българина е такова ''куче'' че колко повече му стягат кайша толкова по на кръв гледа така че ........

    НЕ КАЗВАМ ДА НЕ СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ - искам да кажа че тия вече буквално си ни РЕКЕТИРАТ !!!!!!
  • 18 Volvo 460

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "520 zender":

    Aз не претендирам,че съм голям шофьор,да не говориме,че 250 км ги минавам за 10 дена.Идеята ми беше,да се спрат своеволията по пътищата и мисля,че с по солени глоби ще стане,Мой авер си купи 318is и за един месец го глобиха 4 пъти.2 за червен светофар, за превишена скорост и за говорене по телефон.Сега си купи блутууд устройство за колата и кара доста примерно :-) Иначе,за безумни знаци и ненормални катаджии съм напълно съгласен !
  • 19 taraleja

    6 0 Отговор
    izedohte ni be izedohte ni
  • 20 egati kolata

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Volvo 460":

    pa ti s tova volvo mojesh da badesh globen samo za bavno karane.
  • 21 otvraten ot BG

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мянко":

    be pich ti naiasno lisi che primerno v italia i ispania sa v pati po marzelivi ot nas.vseki den se pochiva ot 2 do 4 i ako gi nakarash neshto da svarshat e s klizma.are nemi obiasniavai che balgarina e marzeliv.za zaplati po 300lv daje mnogo se raboti.
  • 22 LLLLLL

    8 2 Отговор
    АЗ съм ЗА!!! изравняване на глобите в България като в другите европейски страни! Знам че, са доста високи за нашия стаднард , но ще се замисляме като седнем зад волана и нарушаваме закона, да ли ще ни изнася с тази минамални запалати от по 250-270 лв.
  • 23 user

    6 50 Отговор
    Към пияниците зад волана - никаква милост - книжката завинаги, няма прошка за тази безотговорна наглост ! А предвиждат ли се санкции за японските производители на дефектни боклуци на колела ? Защото жертвите от десен завой на червено са нула, а от карането на дефектна японска кочина са стотици !
  • 24 Иван

    14 0 Отговор
    Полза от вдигане на глобите ще имат единствено подкупните полицаи- мизата ще се вдигне. Има връзка между размера на глобите и доходите. Да се спази процентът между глобите и средната заплата, като това съотношение бъде еднакво за всички страни в евросъюза.А за работата. Моята си я върша, но получавам 1000 евро по малко от колега във фалирала Гърция.
  • 25 W203

    7 7 Отговор
    Da gi vdigat globite.S moia miskvich i bez tva poveche ot 80 ne moga da vdigna.Moje bi e ot gumite,neznam 17-ki na 225,a sega i sportni pedali.Loshoto e globata za preminavaneto na cherveno,zashto ne vinagi uspiavam da spra,poneje ot prednite koleka samo ednoto hvashta,ama i bez tva si go karam predmno na selo,taka 4e...
  • 26 tir

    1 4 Отговор
    az sam za ladnata bira
  • 27 tir

    2 6 Отговор
    az sam za ladnata bira
  • 28 No name

    16 1 Отговор
    Когато почнат да глобяват полицаи,колите на НСО, всички "власт имащи",които не спазват законите,ще се радвам да си платя! Докато имаме ДВОЕН СТАНДАРТ, и за едни може, а за други-не,вярват ли си, че освен да се подобри печалбата на черните партийни и други касички, ще има друг ефект??? Никой от управниците ни не иска да има ред и по- малко произшествия на пътя, а само да си напълнят джобовете...!!!!!
  • 29 fcsf

    2 6 Отговор
    ma teq malumni li sa we napravete p1rvo zaplatite evropeiski we mene me fanaxa s 81 otgore gradsko i mi tepnaxa 700lv akt teq poznavat li parite
  • 30 Благо

    7 2 Отговор
    Ае стига с тоя рев, ще спазваме правилника като нямаме пари да плащаме глоби! Мен и сега 20 лева рушвет са ми много... дано високите глоби помогнат за спирането на войната по пътищата.
  • 31 kusoagaki

    12 0 Отговор
    Все чувам и чета "Европейско това Европейско онова" , но никаде несъм чул още ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ верно и валутата ни е друга ами нека да минаваме към Еврото и наистина да бъдем Европейци а не Европейски Българи !
  • 32 Volvo 460

    6 0 Отговор
    Малко са ти 700лв акт на тебе, " братле " Трябвало е в затвора да лежиш или поне катаджиите да ти бяха ударили 100 пръчки на гол г.з,че такива като тебе,дето карат със 120 градско убиват хората !
  • 33 dankata

    3 2 Отговор
    Някой може ли да ми каже за какво служи бутона AUTO H на скоростната кутия на бмв 5 серия ф10?Мерси предварително!

    Коментиран от #45

  • 34 520 zender

    5 0 Отговор
    А за полицеиското своеволие помислихте ли си-аз лично нарочно съм изряден и нарочно изнервям с каквото мога ченгетата-за тези от тях които четат-не сте хора ...ще ви скачам по нервите и в бъдеще..
  • 35 520 zender

    5 0 Отговор
    Аз лично бих предложил да не се карат коли с десен волан-един гащник преди време се състезаваше с мен-той караше 126 със десен волан..
  • 36 roadside assistance

    6 0 Отговор
    За №33-dankata: AUTO H = Auto-hold или в буквален превод "Автоматично Задържане".Това е функция на автоматична спирачка. По принцип, когато този бутон е активиран и колата е в пълен покой - неподвижна(светещи стоп светлини), спирачката автоматично се активира и можеш да отнемеш своят крак от педала/ите, колата няма да се движи, докато педала на газта не бъде активиран (натиснат)отново.
  • 37 българин

    11 0 Отговор
    А европейски заплати кога ?????

    Коментиран от #51

  • 38 BMW-POWER

    0 11 Отговор
    Това последното наказание на километража,ВАЖИ за мене ако ме догонат :D
  • 39 ВАЛКО

    5 0 Отговор
    А КАКВО ЩЕ КАЖИТЕ ЗА ЗАБРАВЕНИТЕ ЗНАЦИ И ТО ПО ГЛАВНИ ПЪТИЩА-КАТО ПРОХОДА НА РЕПУБЛИКАТА/ ХАИН БОАЗ/.ТОВА НЕ Е ЛИ ЧИСТ РЕКЕТ
  • 40 520 zender

    5 0 Отговор
    Мразя ........... -за ченгетата говоря-мъчиха се да ме спипат за превишена скорост-ама нанай-не от вчера карам -пък и съм изряден -че се нервираха...пък и лична карта ми искаха .....
  • 41 mtlb

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Браво отлично написано.
  • 42 520 zender

    5 0 Отговор
    Анонимен-ползваш ли си книжката-то и аз ако не карам 10 години няма как да ме санкционират
  • 43 Петър

    6 0 Отговор
    Вие в ред ли сте ве как може да има европейски глоби като заплатите ни са 270 лв. помислете и за вдигане на заплатите на европейски и тогава вдигайте глобите.
  • 44 W203

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    shtom niamash fish znachi si chast ot korupcionata praktika da snasiash na furajkite po 10lv vseki pat.ili ne karash poveche ot 100km godishno.
  • 45 ?

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "dankata":

    abe ti kak si s glavicata
  • 46 ИвоД

    2 0 Отговор
    Европейски глоби от 2013, а европейско - български пътища от........2083-а?
  • 47 boyan

    1 1 Отговор
    koga stanat evropeiski zaplatite togava i globite da stanat evropeiska.do sq v kolko darjavi sam bil na6ta darjava e nai smotana vav vsi4ki otnu6eniq dali za globi za pati6ta za zaplati i za kvo li ne
  • 48 Дядо Мраз

    1 1 Отговор
    Глобите не би трябвало да са фиксирани суми, а да бъдат процент от годишния доход на водача, както е в Холандия и Швейцария примерно. 50 лв глоба има различен дисциплиниращ ефект при човек със 300 лв заплата и при такъв със 30 000. При втория всъщност няма никакъв ефект.
    Когато ми написаха единствения до момента акт в Казанлък, чаках повече от 3 месеца да дойде постановлението до София. Представяте ли си колко време ще отнеме, цялата тази процедура с изпращане и чакане на информация от чужбина?
  • 49 4x4

    3 0 Отговор
    Вземаха контрола от секъде!
  • 50 anton

    0 0 Отговор
    skapani dolni polisai da ji eba v maikata
  • 51 lo6aka

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "българин":

    saglasen sam s tova za globite zakonat na patq si e zakon i vseki e dlajen da go spazva , zaradi golemiat broi katastrofi po pati6tata , no koga 6te napravqt prihodite na 4oveka po golemi tova se pitam.
  • 52 Десислав Димов

    0 0 Отговор
    Глобата за превишена скорост в Австрия много отдавна се получава на адреса и на човека на който са заведени номерата