Last news in Fakti

8 Декември, 2021 10:45 3 859 8

Класическа Panda се превърна в рали кола с 300 „коня“ и двигател от Ford (ВИДЕО)

  • fiat-
  • panda-
  • ford-
  • fiesta-
  • wrc

Моделът от 90-те е претърпял сериозни промени

Класическа Panda се превърна в рали кола с 300 „коня“ и двигател от Ford (ВИДЕО) - 1

Първото поколение на Fiat Panda е един от най-популярни модели на марката от миналия век и може да се похвали с милиони произведени бройки в периода от 1980 до 2003 година. Една от тях има необикновена съдба, след като стига до гаража на M-Sport, където претърпява „малки“ промени.

Класическа Panda се превърна в рали кола с 300 „коня“ и двигател от Ford (ВИДЕО)

Всъщност от Panda-та са останали само външните панели, които също са изцяло променени, а под обвивката се крие шаси от Ford Fiesta R5, заедно с 1.6-литров EcoBoost мотор с 300 конски сили и 450 нютон метра.

Класическа Panda се превърна в рали кола с 300 „коня“ и двигател от Ford (ВИДЕО)

Задвижването се предава към четирите колела, а трансмисията е секвенциална с пет предавки. Междуосието на Panda-та е увеличено с около 320мм, като подобно нещо е направено и със следите в предната и задната част.

Класическа Panda се превърна в рали кола с 300 „коня“ и двигател от Ford (ВИДЕО)

В интериора е поставена хомологирана от FIA “клетка“, състезателни седалки с 6-точкови колани, нов волан и всички нужни копчета и превключватели, които могат да бъдат намерени в състезателен автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого от Италия

    19 1 Отговор
    Истинската панда от първата генерация,произвеждана в завода на Фиат в гр. Термини Имерезе (вече закрит), си остава непреходна класика. В Италия ги карат и до днес ежедневно, като запазените екземпляри надхвърлят с лекота цени от 2500 евро.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    14 0 Отговор
    Защо сайта факти.бг изглежда странно през компютър?? не е както преди

    Коментиран от #4

  • 3 карчи

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гого от Италия":

    Пип, това си е 100% е форд РС в пуловер на панда;) Нищо не е останало от пандата освен малко ламарини !
  • 4 Амиии

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Подмазват се на новата власт хаха
  • 5 gost

    4 0 Отговор
    Е това е доста яко!
  • 6 Тюрлю

    9 2 Отговор
    На Фиат да поставиш двигател от Форд е кощунство. Фиат, Ланча и Алфа могат да предложат достатъчно алтернативи. Преди време имаше Фиат Уно с 1000 к.с.

    Коментиран от #7

  • 7 Ко не

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тюрлю":

    Безпорно,прав си.Фиат имат доста добри мотори.JTD-класика в жанра.Аз карам браво 2 турбо дизел с двавала.Купих я нова сега надхвърля 100 000км.Никакви проблеми,с изключение че се сменя една гумичка на маслената помпа-инженерна изгъзица.
  • 8 8h00

    1 1 Отговор
    Не разбрах какъв фиат е това? Шаси и двигател на форд, ламарини преправени. Кое точно е останало от фиат, та го наричат фиат панда???