Last news in Fakti

26 Май, 2022 17:46 3 850 3

Някога чували ли сте за този странен Volkswagen?

  • vw-
  • volkswagen-
  • t1-
  • microbus-
  • микробус-
  • танк-
  • вериги

Half-Track Fox е микробус T1 с вериги и колелета

Някога чували ли сте за този странен Volkswagen? - 1

През 1962 година Кърт Кецнер, механик във Volkswagen решава, че германската марка не предлага превозно средство, което да подхожда на релефа на местността в която живее и се заема с направата на такова. Именно тогава той започва работа по проекта наречен Half-Track Fox на базата на микробус Volkswagen T1.

Някога чували ли сте за този странен Volkswagen?

В задната част са монтирани две оси с 13-цолови колела, задвижващи алуминиеви или гумени вериги, а в предната част са поставени 14-цолови гуми с джанти, отново с двойна ос. Нетрадиционното возило разполага още и с диференциал с ограничено приплъзване и завиващи две предни оси. Задвижването се осигурява от оригиналния двигател с 34 конски сили, който според намеренията на Кецнер е напълно достатъчен за придвижване и максимална скорост от 35км/ч.

Някога чували ли сте за този странен Volkswagen?

През 1968 година плановете на инженера са били осуетени и той успява да направи само два работещи прототипа, един от който е продаден на ентусиаст през 1990 година. Именно той се опитва да възстанови возилото, но не успява и през 2018 година го предава на отдела за лекотоварни автомобили на марката, които пък се обръщат към отдела за класически автомобили и успяват да завършат реставрацията.

Някога чували ли сте за този странен Volkswagen?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да чували сме

    15 2 Отговор
    Да чували сме. И за този и за още други модели. Защото имаме интернет от 20 години
  • 2 Разбира се

    8 4 Отговор
    Аз имам два такива, ама не ги карам. Паркирани са ми в гаража ! :))
    Галинчо, Галинчо ! Ако знаеш колко автомобилни "доработки" и то на всички марки съществуват няма да повярваш. Интересното е друго, че руснаците са най големите маняци на подобни неща !

    Коментиран от #3

  • 3 Лош материал

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Разбира се":

    Въртите,сучете и все Русия и руснаците са ви в устата...Спрете се малко !...Много добре знаете,че в Русия вече и водка не могат да правят. Като ти е толкова на сърце "матушка",пали москвича и бегай към границата.