24 Септември, 2022 12:00 2 177 17

Toyota окончателно затваря завода си в Русия

  • toyota-
  • русия-
  • завод-
  • затваряне

Компанията няма да рестартира производството в Санкт Петербург

Toyota окончателно затваря завода си в Русия - 1

На фона на продължаващата война на Русия с Украйна, Toyota обяви, че ще прекрати трайно производството на превозни средства в завода си в Санкт Петербург. Това е единствения завод за производство на автомобили Toyota в Русия, което на практика ще сложи край на всички операции за производство, които компанията има в страната. Все пак от компанията ще запазят операциите си по продажби на автомобили, части и други компоненти за тях.

Toyota спря временно производството в завода в Санкт Петербург на 4 март тази година, малко повече от седмица след като Русия започна нашествието си в Украйна. Санкциите, поставени на Русия, предизвикаха сериозни прекъсвания в линиите за доставка, въпреки че Toyota поддържаше завода в състояние на готовност през последните седем месеца, ако обстоятелствата се променят.

В изявление на Toyota, публикувано на 23 септември, компанията казва, че не вижда индикации за рестартиране на операциите в скоро време, обявявайки, че затваря завода за постоянно. Служителите, засегнати от закриването, ще получат помощ от Toyota за преназначаване, обучение за нови умения и „, финансова подкрепа според законовите изисквания“."

Строителството на съоръжението в Санкт Петербург започна през 2005 година, а производството стартира през 2007 г. с Toyota Camry. По-късно се разшири, за да включи RAV4 през 2016 г. При пълен капацитет заводът може да произвежда 100 000 превозни средства годишно, които се продават предимно в Русия. Някои модели бяха изнесени в близки страни като Беларус. Що се отнася до бъдещето на завода, Automotive News Europe съобщава, че Toyota може да продаде съоръжението, въпреки че нищо не е официално. Говорител на Toyota каза пред изданието, че ако фабриката бъде продадена, тя няма да произвежда просто ребрандирани модели на Toyota.

Краят на производството в Русия не означава, че Toyota ще напусне страната изцяло. С превозни средства на пътя и изградена мрежа за търговия на дребно, автопроизводителят все още ще има присъствие в Москва, за да се справи с обслужването на съществуващите клиенти на Toyota и Lexus. Въпреки това, дори тази част от бизнеса ще бъде преструктурирана, за да отговаря на настоящата ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    10 3 Отговор
    всичко е по план..споки
  • 2 леле

    9 3 Отговор
    сега как ще карат Камри 3.5

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 На фотошопа ли направихте цветовете

    3 15 Отговор
    В началната снимка, подлоги?

    Коментиран от #7

  • 5 голем праз

    19 17 Отговор
    Китайците ще ги изместят
  • 6 Няма страшно

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "леле":

    ВАЗ и АЗЛК пускат новите си модели със съвременно оборудване включващо ел.стъкла,инжекционна горивна система и 16 клапанови двигатели а в аудиосистемите CD плеър ще гарантира качеството на звука.В най високите нива ще се предлага дори централно заключване.
  • 7 Какъв photoshop

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "На фотошопа ли направихте цветовете":

    Какво имаш предвид? Мислиш ли, че някой ще се занимава с фотошоп, след като дори не са си направили труда да открият снимка на производствената линия на toyota а са сложили на снимката производство на hyundai?

    Пак търсиш под вола теле.

    Това си е напълно реална снимка, въпреки че е в грешната фабрика.

    Коментиран от #9

  • 8 Aлфа Bълкът

    9 16 Отговор
    Русия си остава високо рискова зона за бъдещи инвестиции за поне 10г напред след войната. Другаря Путин си изпълни мисията, ЦРУ сигурно са му подготвили някой остров и за него да си прекара спокойно старините.
  • 9 Дадох ти +,

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв photoshop":

    Защото може би си прав, за чия е линията.
    Ако бяха сложили друг цвят, нямаше да реагирам изобщо. Но съм убеден, че точно тази са я избрали заради политкоретните цетове покрепяни от Запада в момента. Справка, последната изява "фондерлайън". Бг антируска пропаганда ме вбесява, на всяко ниво
  • 10 Биволъ

    11 5 Отговор
    Сега е време да поканим същите тези от "Тойота" в Русия да преместят същата тази мощност в България. Опс, сбърках че Юмручето управлява,а Крим е руски.

    Коментиран от #11

  • 11 Пилот на Ферари

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Биволъ":

    И на кого ще ги продаваме тия 100 хил бройки ? На българските безработни ?
    Ако ги пуснат по 10 хил лева мога да си взема едно Camry .

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Биволъ

    3 5 Отговор
    До пилота,но на Грипен,:"ще ги продават тези 100 хил.бройки на руските олигарси,които бягат от Путиновата Русия".
  • 16 няма място

    5 7 Отговор
    за съжаление при напускане на инвеститор който е работил основно за местния пазар !! тези основно са изнасяли средства от русия възползвайки се от евтината работна ръка .те и повечето западни производители които напуснаха работиха за местния пазар така , че загубата не е толкова голяма....ще дойдат китайски производители и хората пак ще имат работа и колки които да купуват при по добро съотношение цена качество
  • 17 Иванчо Сериозния

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пилот на Ферари":

    Ще ги продават на европейците, ама за нас поне ще има работа...