20 Юли, 2013 10:29 3 758 6

Off-road успех на нашенци с Opel

  • off-road-
  • opel-
  • antara
Петър Ценков и Иван Маринов с автомобил Opel Antara RR постигнаха поредния успех на международната off-road сцена. Българите се класираха на десето място от 88 стартирали автомобила в международния рали-рейд маратон „Пътят на коприната” (Silk Way Rally), който се проведе между 5 и 13 юли в Русия, със старт от Москва и финал в Астрахан.
 
Вече 5 години Silk Way Rally привлича световния елит в маратонските off-road надпревари, като за близо седмица предлага близо 3000 състезателни километра в руските степи и пустини. Надпреварата, започнала като част от т. нар. Dakar Series се провежда под патронажа на президента на Русия Владимир Путин и традиционно започва с пищно шоу на Червения площад в Москва.

Оттам, състезателите поемат по тежкия си маршрут на юг, сблъсквайки се с редица трудности. По трасето можем да видим най-добрите частни пилоти, постигнали успехи в не едно и две издания на рали „Дакар”, като липсата на най-големите заводски тимове с неизчерпаеми финансови ресурси прави „Пътя на коприната” едно от най-оспорваните състезания до самия му край.

Тази година, на старта на Silk Way Rally застанаха 88 автомобила и 26 камиона. За втора поредна година на Червения площад бе и тандемът Ценков – Маринов с техния Opel Antara RR. И докато миналата година българите дебютираха с внушителното 23-о място, този път направо се изстреляха в звездната орбита на световния off-road, класирайки се 10-и, след величия като Жан-Луи Шлесер, Кристиан Лавей и Владимир Василиев.
 
За състезанието и Ценков, и Маринов единодушно заявиха, че не отстъпва по трудност на рали „Дакар” (където двамата дебютираха успешно през януари), като средните етапи в Silk Way Rally са били със сложността на маратонските от южноамериканската надпревара. „Естествено, че сме много доволни от представянето си, макар че винаги може още”, обобщава Петър Ценков. „Имахме сериозен проблем с охладителната система в първите етапи, така че наистина можеше и по-добре”, допълва го Иван Маринов.
 
След успеха в Silk Way Rally състезателите ни ще отпочинат за малко и ще поработят върху есенния сезон. Плановете им са да участват в третото издание на Breslau Balkan, което ще се проведе през септември в България, както и в някое от големите африкански ралита по-късно. За момента „Дакар” в южноамериканския си формат е затворена страница за пилотите на Ралирейд.БГ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    3 2 Отговор
    Интересно ми е дали под обвивката на този Опел има нещо немско или всички детайли са японски

    Коментиран от #2

  • 2 Петър Кимонов

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "skier":

    Не знам под обвивката, ама самата обвивка ми прилича страшно много на Лексус, виж първата снимка...

    Коментиран от #3

  • 3 Славчо Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Кимонов":

    Отвън си е чист Opel Antara с леко пораздути калници. Никакъв Lexus не е това, но двигател и окачване, наистина е интересно какви са.
  • 4 бате Ицо

    0 0 Отговор
    БРАВО,МОМЧЕТА!
  • 5 Николай Христов

    0 0 Отговор
    добре бе
  • 6 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    Браво момчета