Last news in Fakti

7 Януари, 2023 13:02 6 457 7

Колите с които ще запомним Кен Блок

  • блок-
  • кен блок-
  • ford-
  • subaru-
  • audi

За съжаление пилотът си отиде на 55-годишна възраст

Колите с които ще запомним Кен Блок - 1

По-рано тази седмица ни напусна един от най-популярните рали пилоти на нашето време – Кен Блок. Състезателят и шоумен си отиде в инцидент с моторна шейна, оставяйки след себе си десетки видеа от серията Gymkhana с интересни автомобили от няколко марки. Дългогодишното партньорство на Блок и Ford бе прекъснато през изминалата година, когато той замени американската марка с Audi и премина към електромобилите.

Няма как да не започнем списъка с първия автомобил от серията Gymkhana от 2008 година, а именно Subaru Impreza WRX STI. Интересното в случая е, че конкретния автомобил дори не е състезателен и не разполага с предпазна клетка. Все пак той е претърпял някои модификации, както по двигателя, така и по визията си.

През 2009 година се появи и втората серия на Gymkhana, а Блок се намираше зад волана на актуалното тогава Subaru Impreza WRX STI, но под формата на хечбек. Този път колата бе с по-сериозни преработки и мощност от над 560 конски сили и 828 нютон метра. Това е и автомобила с който Блок набра голяма част от популярността си.

През 2010 година Блок и Ford започват своето партньорство, което излиза на екран през 2011 година с подготвена от Olsbergs MSE Ford Fiesta с 2.0-литров турбо двигател, около 650 конски сили на колелата и 894 нютон метра задвижващи четирите гуми.

Две години по-късно Fiesta-та е заменена с двуврат модел базиран на кола от WRC сериите. Тук Блок популяризира и джантите на Fifteen52. След дебюта си през 2012 година, колата се появява и в следващото издание на Gymkhana, където Блок казва, че се чувства по-уверен шофирайки я.

През 2013 година видяхме още една Fiesta, този път разработена от М-Sport. Колата е модел ST RX43 и е специално подготвена за раликрос с мощност от 650 конски сили и максимален въртящ момент от 881 нютон метра.

През 2017 година Блок сменя Fiesta с Focus RS, който също е модифициран за състезанията от раликрос сериите, но успешно се справя и в Gymkhana видеата. Наскоро колата бе продадена в Австралия, а новият ѝ собственик е платил близо 200 хиляди евро за нея.

През 2018 година се появява и състезателна кола от WRC сериите, която участва в десетото издание на Gymkhana. Колата е ограничена до 380 конски сили според правилата на WRC и предава 450 нютон метра към четирите гуми.

Заедно с този автомобил видяхме и специалния Escort RS Cosworth, който също не е в заводска форма и може да се похвали с 645 конски сили и 715 нютон метра, които изненадващо бързо се предаваха към четирите гуми, а в някои моменти и джанти.

Малко по-късно се появи и първия пикап в сериите Gymkhana, базиран на класически Ford F-150 от края на 70-те. Разбира се, донорът е останал в крайно незаводско състояние и освен основните форми, другите неща бяха силно модифицирани от Блок и компания. Крайният резултат е над 900 конски сили и над 950 нютон метра.

Може би любимият автомобил на Блок е класическият Mustang от 65-та година, носещ името Hoonicorn. Мощността на колата достига над 1400 конски сили, докато въртящият момент от близо 1700 нютон метра се грижи за това гумите да не остават много време върху автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Керът

    41 1 Отговор
    Много адреналин и кеф ни дари, Кени!
    Почивай в мир.
  • 2 незнайко

    23 3 Отговор
    Защо най добрите пилоти умират извън пистата както Шумахер ? Почивай в мир ИКОНО на автомобилния спорт !!!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1111

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Шумахер е жив, мери си приказките.

    Коментиран от #7

  • 5 Факт

    5 12 Отговор
    Шоумен да но не и рали пилот.Няма себеуважаващ се пилот който да кара с Тойо тайърс всичко що е рали е на Мишлен
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Ламбо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    За голямо съжаление е жив ФИКУС - само го поливат и стои на слънце!