Last news in Fakti

27 Януари, 2023 09:56 2 954 2

Как и защо Tata попречи на Porsche за новото 911?

  • porsche-
  • porsche 911-
  • 911-
  • safari-
  • dakar-
  • tata

Двете компании не са стигнали до споразумение

Как и защо Tata попречи на Porsche за новото 911? - 1

В края на миналата година Porsche представи новата версия на 911 носеща името Dakar. Повдигнатата версия на суперколата предназначена за офроуд бе предшествана от концепт, който носеше името 911 Safari. До момента на представянето, повечето слухове около купето бяха, че то ще носи името Safari, а не Dakar. Изглежда и от Porsche също са смятали така, но в последния момент се е появила правна пречка.

Търговското наименование Safari е собственост на автомобилната компания Tata, която го използва от 1998 година, когато на пазара е представен всъдеход, който е познат дори и у нас. Не е ясно защо от компанията не са позволили на германците да използват това означение, въпреки, че двете коли имат ясни разлики помежду си. Ръководителят на проекта разказва, че от Porsche дори са говорили с представители на Tata, но те били категорични.

Използването на името Dakar също не е безплатно и от компанията са платили, за да го използват. Парите са отишли към организацията, която организира популярното състезание. Това е само една от спънките, които се появяват по време на проекта за офроуд 911. Колата е можело да се появи на бял свят още през 2016 година, но ръководството на Porsche не е виждало нужда от проекта. Въпреки това, проектът е възобновен през 2020 година, а малко след като покарали прототипа, от ръководството на Porsche дали зелена светлина.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Късно са се сетили

    2 2 Отговор
    Сега вече и дъстър е заето. Остава само буна да го кръстят.

    Коментиран от #2

  • 2 СЗО

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Късно са се сетили":

    Сакар вместо Дакар....и щяха да платят по малко