Last news in Fakti

28 Април, 2023 11:42 2 382 15

След 10 години на световния автомобилен пазар ще останат не повече от 10 компании

  • автомобилни компании-
  • бъдеще
След 10 години на световния автомобилен пазар ще останат не повече от 10 компании - 1

След 5-10 години световният автомобилен пазар ще се консолидира и на него няма да останат повече от десет световни играчи. Това каза Браян Гу, заместник-председател на борда на китайския производител на електрически автомобили Xpeng, в интервю за Financial Times.

Според мениджъра в този списък ще бъдат включени само онези компании, които ще продават повече от 3 милиона коли годишно. За сравнение лидерът на световния пазар Toyota е продала около 10.5 милиона автомобила през 2022 г., Tesla - 1.3 милиона, а Xpeng - едва 120 700. Въпреки това към Q1 на 2023 г. Xpeng се нарежда на 12-то място по отношение на доставките само сред китайските марки.

Браян Гу смята, че сред китайските компании само тези, които ще продадат повече от половината от колите си извън родния пазар, ще запазят мястото си на световния пазар. В същото време, според него, търговската война между КНР и САЩ значително ще усложни живота на китайските производители, тъй като ще им попречи да навлязат на американския пазар.

А освен това местните производители на електрически автомобили са напълно зависими от американските микрочипове, чиято доставка може да спре поради бъдещи санкции. Г-н Гу обаче е уверен, че ако санкциите наистина започнат да засягат компанията, тогава не само Xpeng, но и „цялата китайска индустрия ще намери решение“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЗО

    16 1 Отговор
    Не само при автомобилните производители, а във всяка област на бизнеса ще стане така. Това е част от новия световен ред.

    Коментиран от #5

  • 4 българина

    7 4 Отговор
    и познайте колко от тях ще са немски? само една! една френска, 2 3 американски, една руска и другото азиатско

    Коментиран от #7, #9

  • 5 българина

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    това ше е редът на запад, на изток ще е нормално

    Коментиран от #8, #11

  • 6 555

    10 0 Отговор
    Без позволение от картела и мигач не можеш да направиш, който да лицензират за годен и отговарящ на изискванията за безопасност. Така е във всеки регулиран бранш. Картела си създава или купува институцията, която лицензира и не допуска конкуренти.

    Коментиран от #13

  • 7 Име

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Не е баш така гледам един модел на китайска марка в Бъгъ с 30 бона по скъп от конкурентен френски модел при наалогични характеристики.Тия азиатци за бентли ли се помислиха да искат такива цени.
  • 8 СЗО

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "българина":

    Нормално, ще рече? Може би да чакаш за Москвич 15 години?
  • 9 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Коя е тая руска марка , дето ще продава 3 МИЛИОНА автомобила , бе оптимисте ?? Хахахахаххахахахахах !!! Те 300 000 не могат продаде и то китайски с друга емблема , той ги наредил милиони да прадават , хахахаххаха !! И къде ще ги изнасят , в Китай ?? Щото ЕС и САЩ ще видят през крив макарон поне 50 години още !!! Хахахахахахха , руска му се прищяла , хахаххахахахха !!

    Коментиран от #14, #15

  • 10 ПУТИН

    1 0 Отговор
    Лада и Камаз , ще бият рекорда на Гинес !!!.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Това ще сложи край на конкуренцията и ще бетонира картелите. Добре дошли в свят без пазарна иконимика. Приветствайте си новият тоталитарен режим на диктатурата.
  • 13 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "555":

    Вече се започна. Ако изобретиш нещо можеш да го патентоваш, но за да не си загубиш патента трябва да плащаш такса всяка година, която е непосилна за човек от средната класа. Т.е. - ще се принудиш да го продадеш на някоя фирма с пари. Така, само големите компании с пари ще държат патентите.
  • 14 ПУТИН

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    стой почакай малко , само 10 години тогава па живйом па видим , тъй не исхвърлятся кат чик...и на мокръй песок !!!.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Лошото е за ЕС и САЩ, които без руски суровини остават яко на сухо. Нищо де, ще си ги купуват през прекупвачи и ще се радват, че са демократични. За твое сведение Русия има силно развит жп транспорт, което кара много хора да го предпочитат, пред това да поддържат личен автомобил. Тя е на трето място в света по дължина на жп трасета, а всички европейски страни са след нея. А по използване на жп транспорта от населението е на четвърто място, като преди нея са само Китай, Индия и Япония. Щатите са на далечното десето място ;) Да си знаеш, де.