Last news in Fakti

6 Юни, 2023 09:48 2 789 4

BMW спира да използва означението „i“ за автомобили с ДВГ

  • bmw-
  • модели-
  • индекс-
  • i

Баварският автомобилен производител променя системата за именуване на моделите

BMW спира да използва означението „i“ за автомобили с ДВГ - 1

BMW ще премахне "i" от превозните средства с ДВГ. Моделните обозначения на BMW традиционно следват ясна система от букви и цифри. Първата цифра показва серията и позиционирането на модела - колкото по-голямо е числото, толкова по-високо в йерархията е колата.

Следващите числа са мощността на двигателя в киловати или неговият виртуален работен обем. Дизеловите модификации се обозначават с буквата "d" (дизел), а бензинът със система за впръскване на гориво, на английски "injection" се обозначава с буквата "i".

Според Bimmer Post всички нови модели на BMW с бензинов двигател с вътрешно горене ще загубят индекса „i“, като това ще се случи от 2024 г. На първо място това ще се случи с 1-Series и X3 - първият ще смени поколението през юли следващата година, а вторият през август.

Първоначално новата 1-Series ще се предлага в бензинови версии 118 и M135 и дизелови версии 118d и 120d, като вариантите 116, 120 и 128 xDrive ще се появят по-късно. А гамата X3 ще се състои от модификации с обозначенията 20, 20 xDrive, 30 xDrive и M50 xDrive, като се говори, че последният ще замени настоящия M40i.

Струва си да се отбележи, че xDrive е собствената система за задвижване на всички колела на BMW и всички модели със задвижване на четирите колела имат този префикс. Баварците използват и обозначението "e", което означава plug-in хибрид, и буквата "M" за наточените си версии.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примирен

    5 1 Отговор
    Ми хубаво.
  • 2 Патурко

    8 1 Отговор
    Първо да линчуват дизайнера си от Хърватска пък след това да сменят каквото и да е!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ироничен

    0 0 Отговор
    Пука ми..... Аз буквички не карам. Сега търкалям трилитровия дизел на БМВ и съм доволен.