Last news in Fakti

8 Септември, 2023 10:25 1 982 2

Запознайте се с Lotus Emaya – електрически лифтбек с 905 конски сили

  • lotus-
  • emaya-
  • geely

Четиривратия модел дебютира с активни аеродинамични елементи

Запознайте се с Lotus Emaya – електрически лифтбек с 905 конски сили - 1

Спомняте ли си времето когато Lotus правеше леки бензинови купета с перфектно разпределение на теглото? Ние също си го спомняме, но това вече е минало и сега от Lotus, подобно на други автомобилни производители са се насочили към електрическата мобилност и в този дух представиха четириврат лифтбек с името Emaya, който ще се конкурира с модели като Tesla Model S, Porsche Taycan и други подобни.

Аеродинамиката е на преден план в модела, като новият Lotus се отличава с активна предна решетка, която дебютира при Eletre. Тянамалява съпротивлението и подобрява ефективността, когато е затворена, и охлажда батерията и спирачките, когато е отворена. Има също така активен преден спойлер, вдъхновен от моторните спортове активен дифузьор и активен заден спойлер, за да се увеличи максимално притискателната сила при каране в завои и на писта. Активният заден генерира нетна притискаща сила от 474 кг.

Рециклираните материали заемат централно място в интериора на Emeya. Lotus е първият производител на автомобили в света, който използва нов вид прежда. За тапицерията на пътническото отделение марката използва прежда, получена от памучни отпадъци в модната и шивашката промишленост, като едновременно спестява тегло в сравнение с кожата.

Emeya е базиран на същата платформа като Eletre - специално разработената архитектура Electric Premium Architecture (EPA), която е производна на архитектурата Sustainable Experience Architecture (SEA) на Geely. Очаква се пробегът му да е сходен с този на Eletre, който може да измине около 500 километра по WLTP. Той разполага с батерия с капацитет 102 kWh, малко по-малка от тази на Eletre, която е 112 kWh.

Със своите 905 конски сили лифтбекът може да се изстреля от 0 до 100км/ч само за 2,8 секунди. Максималната скорост на електромобила със задвижване на всички колела е ограничена до 260км/ч. Мощността се насочва към четирите ъгъла чрез двустепенна трансмисия, а Lotus твърди, че спирачната система е "състезателна". Що се отнася до технологиите на шасито, регулируемото окачване може да анализира пътя пред вас 1000 пъти в секунда. Компанията ще разкрие повече подробности през четвъртото тримесечие на 2023 г., а производството е планирано да започне през 2024 г. в завода на марката, собственост на Geely, в Ухан, Китай, където вече се произвежда Eletre.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За да може да се конкурира с Тесла, то

    1 0 Отговор
    цената и може да е до 30% над Тесла плейд, заради имидж, форми и спортно оборудване.

    Коментиран от #2

  • 2 Неграмотен

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "За да може да се конкурира с Тесла, то":

    плад, научете го вече.