Last news in Fakti

11 Януари, 2024 10:52 1 403 4

BMW ще прави само електромобили в Мюнхен

  • bmw-
  • мюнхен-
  • завод-
  • neue klasse

Това ще се случи след 2027-ма

BMW ще прави само електромобили в Мюнхен  - 1

BMW прави значителни инвестиции в основния си завод в Мюнхен, за да се подготви за изцяло електрическо бъдеще. Компанията планира до края на 2027 г. заводът в Мюнхен да премине изцяло към производство на електромобили и отделя 650 млн. евро, за да подготви съоръжението за тази промяна.

Заводът на BMW Group в Мюнхен, който миналата година отбеляза 100-годишнината си, има богата история на производство на самолетни двигатели, мотоциклети, а от 1952 г. и на автомобили. В момента в него се произвеждат ключови автомобили като 3 Series и електрическия i4, като последният представлява значителна част от дневното производство на завода.

Тъй като електрическите превозни средства съставляват 15% от глобалните продажби на BMW, а през 2023 г. търсенето им ще се увеличи със 74,4%, компанията очаква по-нататъшен растеж с въвеждането на своите автомобили Neue Klasse. BMW прогнозира, че до 2026 г. електрическите автомобили ще съставляват 30 процента от общите ѝ продажби, което съвпада с дебюта на първия Neue Klasse автомобил - електрически SUV с размерите приблизително на X3. Заводът в Мюнхен се преконфигурира, за да поеме производството на този SUV и електрическата 3 Series, споделяща платформата и задвижванията Neue Klasse, която ще бъде пусната на пазара година по-късно.

Първоначално двата нови електрически модела ще се произвеждат заедно със съществуващите модели с вътрешно горене в завода в Мюнхен. Въпреки това BMW очерта плановете си заводът да произвежда единствено електрически автомобили от 2027 г. нататък. За да освободи място за новите линии за електромобили, BMW премести операциите си по производство на двигатели в завода в Хамс Хол в Обединеното кралство и в Щайер в Австрия. Освен това на площадката в Мюнхен ще бъдат построени четири нови сгради, включително нова монтажна линия и цех за купета.

Макар че се очаква BMW да представи нова 3 Series с двигател с вътрешно горене скоро след електрическата 3 Series, точното място за нейното производство остава неясно. Един от потенциалните варианти е заводът в Сан Луис Потоси, Мексико, който вече произвежда седана 3 Series за северноамериканския пазар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо Хо Хо

    3 0 Отговор
    А, отзад на снимката се види едно Жигули зад БеМеВе-то..?!
  • 2 ЕВГЕНИ МИНЧЕВ

    2 0 Отговор
    И АЗ ИСКАМ НА ТОК
  • 3 Гигихк

    2 0 Отговор
    Да си ги карат. Батерия на колела не мерси. Елате да ги видите сега как клечат със часове на стоянките било то денем или нощем . Ако не чакат на опашка със часове и то къде ли ,магистрала,села,градинки и къде ли не. Баламите който са си купили за са се правят на еко и модерни проклинат деня във който са взели тези мотокари . БМВ приключва със автомобилите минава на мотокари.

    Коментиран от #4

  • 4 Така е брат

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гигихк":

    Имам приятели с електромобили които тръгват един ден преди мен на морето и спят по зарядните за да стигнат от София до Бургас. Тръгват в понеделник в 6:00 часа сутринта и пристигат във вторник следобед след четири спирания за по няколко часа зареждания. Даже единия път единият ме помоли да докарам детето му във вторник, за да не се тормози горкото. Докато не направят електромобилите да се зареждат за поне само 10 часа за да стигнеш до морето и не направят зарядни станции поне през един километър, за да няма опашки, тези шитни не стават за нищо. Пък и тока от София до морето струва поне 1000 лв казват. На мен с 25-годишният TDI ми е много по-изгодно и удобно! Да си ги карат!