Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 10:44 1 906 1

Audi увеличава производството на R8, точно когато то трябваше да спре

  • audi-
  • r8-
  • r8 gt

Последната кола ще бъде сглобена през март

Audi увеличава производството на R8, точно когато то трябваше да спре - 1

Първоначално се очакваше през 2023 г. Audi да спре производството на R8. Графикът обаче не се разви както се очакваше. Макар че първоначалното намерение беше да се прекрати производството на суперавтомобила V10 преди края на годината, мощният автомобил с атмосферно пълнене продължава да се произвежда.

Audi потвърди пред германското издание Automobilwoche, че производството на R8 продължава в завода в Бьолингер Хьофе, където той споделя поточна линия с RS E-Tron GT. Въпреки представянето на R8 V10 GT RWD като последна версия на модела през октомври 2022 г., заможните клиенти изглежда не са готови да се разделят с популярния модел. Всъщност продажбите на R8 в САЩ са се удвоили през миналата година, като през 2023 г. са продадени 631 автомобила в сравнение с 314 през предходната година. Въпреки, че Audi все още не разкрива данни за глобалните продажби за 2023 г., тази информация се очаква да бъде разкрита по време на срещата с инвеститорите на 19 март, на която ще се обсъждат финансовите резултати за 2023 г.

Преработеният план сега има за цел да приключи производството на R8 до края на март 2024 г., което е забавяне с около три месеца в сравнение с първоначалния график. С прекратяването на производството на 5,2-литровия V10 двигател от Volkswagen Group, директен заместител на R8 не се очертава на хоризонта. Това решение засяга и наследника на Lamborghini Huracan, който вече няма да разполага с десетцилиндровия силов агрегат. Вместо това Lamborghini планира да възприеме plug-in хибридна задвижваща система, съсредоточена около по-малък двигател с вътрешно горене.

Въпреки че Audi Sport се сбогува с традиционния V10, те не се отказват от концепцията за флагмански модел. Официални лица намекнаха за възможността за електрически R8 в бъдеще, който потенциално ще използва предстоящата платформа SSP на Volkswagen Group. Тази адаптивна платформа е подходяща за "емблематични автомобили - спортни автомобили и т.н.". Възникват спекулации дали тази стратегия може да проправи пътя и за възраждане на модела TT в електрическа форма.

Струва си да се спомене, че Audi вече навлезе в сферата на електрическите суперавтомобили с R8 E-Tron. Начинанието обаче се оказа неуспешно в търговско отношение, тъй като бяха продадени по-малко от 100 бройки. Представен на автомобилното изложение в Женева през 2015 г., R8 E-Tron имаше зашеметяващата цена от 1 млн. евро и се предлагаше за кратък период в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мддаа

    6 5 Отговор
    Ауди – das AUTO!