Last news in Fakti

11 Март, 2024 10:03 1 160 2

Audi влиза във Formula 1 през 2026-та

  • audi-
  • formul 1-
  • sauber

Компанията ще закупи изцяло Sauber

Audi влиза във Formula 1 през 2026-та - 1

Audi ще поеме пълния контрол над базирания в Швейцария отбор Sauber, като от 2026 г. ще го превърне в отбор от Formula 1 на автомобилния производител. Оливер Хофман, ръководител на отдела за развойна дейност на Audi, ще се откаже от позицията си в управителния съвет на Audi, за да наблюдава целия проект за F1, докато Андреас Зайдл, който вече е в централата на Sauber в Хинвил, Швейцария, ще управлява отбора.

Гернот Дьолнер, главен изпълнителен директор на Audi, ще поеме допълнително ръководството на отдела за техническо развитие, който преди това е бил в компетенциите на Хофман, наред с досегашните си отговорности.

След споразумение с настоящия мажоритарен акционер Islero Investments, свързан с шведския милиардер Фин Раузинг, надзорните съвети на Audi и на компанията майка Volkswagen Group одобриха пълното придобиване на Sauber Group. Този ход следва по-ранното съобщение на Audi от януари 2023 г. за придобиване на миноритарен дял в Sauber.

Audi активно разработва свой собствен силов агрегат за F1 в завода си в Нойбург, Бавария. Според Манфред Доес, председател на надзорния съвет на Audi, навлизането във Formula 1 представлява не само връх в славната история на моторните спортове на Audi, но и значително спортно предизвикателство, съчетано със значителен финансов ангажимент.

Зайдл, който преди това е работил като шеф в McLaren, преди да се присъедини към Sauber в края на 2022 г., изрази увереност в амбициозните цели на отбора, като отбеляза, че напредъкът към тяхното осъществяване е в ход и ще бъде допълнително ускорен от пълното поглъщане на Sauber от страна на Audi.

Паралелно с това Ford Motor Company е готова да се завърне във Formula 1 за сезон 2026 г., отбелязвайки завръщането си в спорта след прекъсване от повече от две десетилетия. Това решение следва споразумението на Ford с Red Bull Racing в началото на 2023 г.

Въпреки напредъка на Audi, усилията на Porsche да се присъедини към Formula 1 срещнаха неуспехи, като преговорите с Red Bull Racing като потенциален партньор пропаднаха след няколко месеца преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вече си представям

    5 4 Отговор
    капките масло по пистата
  • 2 0000

    0 2 Отговор
    Тези и едно състезание няма да завършат