Last news in Fakti

19 Март, 2024 17:09 2 449 10

Mazda подготвя нов модел с името „6е“ – какъв ще бъде той?

  • mazda-
  • mazda 6-
  • 6e-
  • 6

Компанията е подала заявки за патент в Европа

Mazda подготвя нов модел с името „6е“ – какъв ще бъде той? - 1

Настоящото поколение на Mazda 6 се произвежда от 2012 г. насам, а Mazda ще прекрати производството в местния си завод през април тази година. Това обаче не означава непременно край на седана от среден клас. Неотдавнашните заявки за търговска марка и лого подсказват, че Mazda може би планира да възроди модела като електромобил.

Както съобщава AutoGuide, Mazda е подала заявка за защита на името и логото "6e" в Европейския съюз, намеквайки за възможността седанът да се завърне като електромобил. Въпреки че заявките очакват одобрение от Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO), те подсказват намерението на Mazda да се движи в тази посока.

Марката "6e" е описана от EUIPO като отнасяща се до "автомобили и части за тях; електрически автомобили и части за тях". Логото, свързано с името, се вижда на предоставеното изображение, разположено до седана Mazda 6, който скоро ще бъде спрян от производство.

Понастоящем гамата от електромобили на Mazda се състои от модела MX-30, който не е постигнал значителен успех, както и от плъг-ин хибридни варианти с Ванкелов двигател като разширител на пробега. Предложеното име "6e" е отклонение от настоящата номенклатура на Mazda, но е по-просто. Действителното производство на Mazda 6, задвижвана от батерии, обаче остава несигурно.

Когато Mazda обяви края на производството в японския си завод по-рано тази година, езикът, използван в прессъобщението, подсказваше доста песимистична перспектива, като посочваше, че серията CX ще запълни празнината, оставена от напускането на модела 6. Това повдига въпроси относно търсенето на седани от среден клас на пазар, който все повече се доминира от кросоувъри и SUV автомобили. Като се има предвид тази тенденция, предстои да видим дали Mazda ще пристъпи към разработване на седан от среден клас, задвижван от електромотори.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    5 4 Отговор
    Най-вероятно ще на въглища. Или хибрид - и на пелети също

    Коментиран от #3, #8, #9

  • 2 дядо поп

    5 9 Отговор
    Какъв ще бъде ли , каквито са всички Мазди , бързо гниещи!
  • 3 7799

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    Според мен от Мазда закъсняха и трябваше да разработят нов седан/комби конкурентен на Европейските марки. Аз съм собственик на Мазда 6 2017г. /фейслифт/ и съм сравнително доволен от автомобила. Не е нищо особенно ,но пък и не дразни - не съм имал сериозни проблеми. В момента се оглеждам за покупка на нов автомобил ,но нищо не ми харесва спрямо сумата, която мога да отделя. Карах Мазда СХ-60 ,не ми допадна - твърдо окачване и доста друса така да се каже. Ако имаше нов модел Мазда 6, може би щеше да взема…

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Така да е

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "7799":

    То не е само Мазда. Има Камри-вози чудесно, харчи в града наполовина на 6цата.

    Коментиран от #5

  • 5 Тойота

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Така да е":

    Да за тойота даваш 100к. По-скоро не...
  • 6 Директора

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "7799":

    Все едно аз съм го писал. 100% съгласен.
    Моята Мазда 6 е 2019 година 2.5 бензин. Вчера говорих с дилъра, защото вече искам да я сменям. А е само на 43 хил. км. Евентуално в края на годината, ще има 6 цилиндров чист бензин, който ще се слага на СХ-60. Мазда 6 повече няма да има, както и СХ-5. Спират се от производство.
    Но тия плъгин-хибриди и дизели, искат много каране. Не са за мен.
    Варианта ми остава само Шкода с чист бензинов двигател. Кофти.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.