Last news in Fakti

28 Юни, 2024 14:22 1 931 3

VW инвестира 5 млрд. долара в Rivian

  • vw-
  • volkswagen-
  • rivian

Двете компании ще си сътрудничат за електромобили

VW инвестира 5 млрд. долара в Rivian - 1

Volkswagen инвестира 5 милиарда долара в Rivian и създава съвместно предприятие с американския стартъп за електрически превозни средства. Това партньорство има за цел да разработи софтуер и електрическа архитектура от следващо поколение за бъдещите модели на двете компании.

Съвместното предприятие ще използва съществуващата технологична платформа на Rivian като основа за следващото поколение автомобили. Rivian ще предостави своя експертен опит в областта на електрическата архитектура и ще лицензира съответната интелектуална собственост на предприятието, което ще позволи на Volkswagen да използва съществуващите софтуерни платформи на Rivian в своите бъдещи електромобили.

Ангажиментът на VW включва първоначална инвестиция от 1 млрд. долара в Rivian, последвана от допълнителни траншове на обща стойност 4 млрд. долара до 2026 г. Очаква се тази значителна инвестиция да стимулира разработването на софтуера на Rivian и да осигури капиталовите им нужди за бъдещ растеж.

Партньорството идва в момент, когато Volkswagen се сблъсква със забавяния на своята вътрешна софтуерна платформа. Доказаната технология на Rivian предлага решение за ускоряване на разработването на електрически превозни средства на VW. Главният изпълнителен директор на Rivian изтъква потенциала за разширяване на обхвата на тяхната технология чрез глобалната мрежа на Volkswagen. Очаква се инвестицията да генерира положителен паричен поток за настоящите автомобили на Rivian и да финансира разработването на предстоящите им модели. Ползите за Volkswagen включват по-бърза разработка, намаляване на разходите и достъп до водещи в индустрията технологии.

Това сътрудничество укрепва софтуерната стратегия, продуктовото портфолио и цялостната конкурентоспособност на Volkswagen на пазара на електрически превозни средства.

Очаква се съвместното предприятие да бъде финализирано до четвъртото тримесечие на 2024 г. Въпреки че Volkswagen не разкрива кои модели първи ще използват софтуера на Rivian, те работят по съвместимостта със съществуващите автомобили на VW.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инвестират крадени пари

    13 4 Отговор
    от клиенти които си мислят, че са си купили випваген... а то обикновен счупен кош
  • 2 Пуфи

    9 0 Отговор
    Куцо инвестира в сакато, познайте продукта
  • 3 Край

    6 0 Отговор
    Вагонетките са 30г. назад и си го знаят.