12 Юли, 2024 13:20 1 730 0

Фестивалът на скоростта започна с катастрофа за Lotus (ВИДЕО)

  • lotus-
  • evija x-
  • гудууд-
  • катастрофа

Evija не можа да достигне и до първия завой

Фестивалът на скоростта започна с катастрофа за Lotus (ВИДЕО) - 1

Фестивалът на скоростта в Гудууд стана свидетел на изненадващ развой на събитията, когато единственият Lotus Evija X катастрофира още в първия ден на събитието. Този специално конструиран електрически хиперавтомобил, предназначен да покори Нюрбургринг с рекордно време, се сблъска със собственото си предизвикателство в Гудууд, разбивайки се още на стартовата линия.

Въпреки че Гудууд не е чужд на срещите на мощни автомобили с бали сено, особено в прословутия завой Молекомб, инцидентът с Evija X се разви по много по-странна схема. Видеоклиповете показват как автомобилът изпълнява впечатляващ бърнаут, преди рязко да се отклони надясно и да се забие в бариерите. В резултат на удара предната част на автомобила е смачкана, но за щастие шофьорът се е отървал невредим.

Първоначалните спекулации сочат към софтуерна грешка в управлението на сложния силов агрегат на Evija X. При наличието на четири електромотора, развиващи умопомрачителните 2000 конски сили, е правдоподобно неизправност да е предизвикала неочакваната маневра. Въпреки това Lotus все още потвърждават причината за катастрофата. Макар че степента на повредата не е катастрофална, тя със сигурност спъва бъдещите изяви на автомобила.

От друга страна, Evija X успя да си осигури място в историята преди този инцидент. Със зашеметяващото време за обиколка на Нюрбургринг от 6 минути и 24 секунди тя спечели титлата на най-бързия сериен автомобил на легендарната писта Нордшлайфе. Това постижение го постави на трето място в генералното класиране след Porsche 919 Hybrid Evo и електрическия Volkswagen ID.R.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА