10 Август, 2024 13:03 1 808 14

Tesla с включен автопилот е участвала във фатална катастрофа с моторист

  • tesla-
  • fsd-
  • автопилот-
  • катастрофа

Оказва се, че водачът на електромобила е гледал в телефона си

Tesla с включен автопилот е участвала във фатална катастрофа с моторист - 1

Неотдавнашният инцидент с фатален край с автомобил Tesla Model S отново насочи вниманието към системата за пълно самоуправление (FSD) на автомобилния производител. Разследванията разкриха, че по време на сблъсъка с мотоциклет водачът е използвал FSD и едновременно с това се е разсейвал с телефона си.

Катастрофата, довела до смъртта на мотоциклетиста, подчертава опасностите от прекомерното разчитане на технологиите за подпомагане на водача. Въпреки акцента на Tesla върху "контролираното" шофиране с FSD, инцидентът подчертава тенденцията водачите да стават самодоволни и неангажирани, докато използват тези системи.

Експертите предупреждават, че съблазънта на автоматизацията може да доведе до фалшиво чувство за сигурност, като водачите често отклоняват вниманието си от пътя. Този проблем не е характерен само за Tesla, тъй като засяга всички превозни средства, оборудвани с функции за автономно управление от ниво 2 или по-ниско.

Тъй като технологията за автономни превозни средства продължава да се развива, справянето с предизвикателствата, свързани с поведението на водачите, и осигуряването на отговорно използване на тези системи ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на бъдещи произшествия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо

    9 4 Отговор
    99% са невменяеми производители на гона и не трябва да приближават кола.
  • 2 Идиотската,

    11 4 Отговор
    Безрезервна вяра в техниката и технологиите ще взима все повече и повече жертви!

    Коментиран от #3

  • 3 Колкото

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Идиотската,":

    По-умен става изкуственият интелект, толкова повече затъпяват хората!

    Коментиран от #5

  • 4 Истината

    12 6 Отговор
    Статията се опитва да ни обясни, че ако мотористът е тръгнал да се самоубива, някой по съвременен автопилот или дори човек може да го спаси?

    Вероятно се опитва даже да ни обясни че това е първата катастрофа между моторист и автомобил и можеше да бъде избегната ако автомобилът не беше на автопилот.

    Нямам нищо против мотористите, но на бърза ръка да прехвърлиш 100% от отговорността на автопилота, който надали се е отклонил от пътя за да блъсне мотора е най-малкото наивно.
  • 5 Факт

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Колкото":

    Нюрон като е бил толко умен що се е движел на каруца а не в Бентли
  • 6 Чекмеджан ефенди

    6 12 Отговор
    Голяма бобра има срещу електромобилите. Саудитска арабия и гопемите автомобилопроизводители имат голям страх.
    Ами ай оставете на пазарен принцип да видите какво ще стане. Защо в САЩ без да има зеледна сделка все повече хора купуват ел. коли ? Защото бензинът е скъп !!!

    Коментиран от #14

  • 7 тъй шъй

    8 7 Отговор
    Като се има предвид колко са флегматични шофьорите, дали този щеше да избегне катастрофата. Тук тенденциозно се бележи черна точка на марката. Проблемите с марката и сродните електрокари са съвсем другаде- опасни батерии, пожароопасни, неекологични, скъпи ремонти при леки удари и много, много други.
    Тези автономни системи са учудващо добре работещи, а неминуемо след период на самообучение ще станат съвършениу, скоро. Не стои така въпроса с батериите. Там надежда няма скоро да имаме перфектната батерия. Може след 20-30 години да стане.
  • 8 Робокоп

    7 1 Отговор
    Катастрофите с мотори, почти винаги са фатални, и автопилота на тесла няма нищо общо с това. Всеки съвременен автопилот се соравя много по-добре от кифла с айфон, мутра с жипка и пишлеме с пистак.
  • 9 Мотористите са най добрите шофьори

    7 1 Отговор
    Преди 2 дни един моторист се заби в дърво. Моториста не беше виновен. Лявото листо на най-горния клон беше виновно
  • 10 МЪСК

    4 2 Отговор
    Много е важно да пишете всеки ден за нас, па ако ще и да са пълни глyпоcти.
    Алгоритъмът на Гугъл харесва това. Ние още повече:
    Всеки ден и час..
    навсякъде...
    има реклама за нас 🎶💵
  • 11 Митбъстър=идиот

    1 4 Отговор
    Не е верно! Автопилота на Тесла е по добър от човека.

    Коментиран от #12

  • 12 По-добър е от човека

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Митбъстър=идиот":

    Но не е безгрешен. А понякога прави и по глупави грешки от човека, въпреки че на автопилот има няколко пъти по-малко катастрофи на милион километра, отколкото при шофиране с изключен автопилот.

    Коментиран от #13

  • 13 Аххххаа

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "По-добър е от човека":

    Дано да не си в статистиката на автопилотите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.