Last news in Fakti

6 Юли, 2014 15:11 1 877 2

Правителството разрешило опасни сондажи до Каварна

  • сондажи-
  • въглищен газ-
  • каварна-
  • добруджа-
  • опасни-
  • шистовия газ-
  • въглища-
  • мие-
  • хидрофракинг

Еколозите се опасяват за съдбата на плодородните земи на Златна Добруджа при извличането на въглищен газ

Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна, алармира бТВ.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така нареченият въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да проучват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини ще пропадне и ще изчезне. При което и без това скъпата ни вода ще стане още по-скъпа”, обясни пред тв камерата екологът Синтия Недялкова.

Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. „Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот”, опасява се местната жителка Светлана Стоянова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така нареченият хидрофракинг. „Хидрофракингът е забранен в редица държави поради това, че газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район”, обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката и енергетиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността”, посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в МИЕ. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    1 0 Отговор
    аиде да речем че проблема с екологията не е толкова голям,и можем да го пренебрегнем. друго ме дразни мене,абе ние нямаме си сонди ли че даваме на американците да се възползват от националните ни богатства и след това да ни продават нашето на троина цена
  • 2 theodor cole

    2 0 Отговор
    BG se upravliava ot USA. USA sa upravliava ot Israel. Horata niamat znachenie.