Last news in Fakti

6 Август, 2014 08:12 1 747 0

Страх от чистка във властта

  • кабинет-
  • плевнелиев-
  • георги близнашки-
  • алкохол-
  • пиене-
  • кат-
  • спин

Преглед на печата

Страх от чистка във властта - 1
Снимка: АП/БТА

Страх от чистка във властта, пише "Труд"
Служебният кабинет започва ревизия и актуализация на бюджета, която ще представи на следващото Народно събрание.
Очаква се още през първите дни на новото правителство по министерствата, агенциите и предприятията със 100% държавно участие да започне чистка. На прицел са политическите кабинети, главните секретари и шефове на ключови дирекции. Някои зам.-министри вече са получили телефонни обаждания, че ще бъдат освободени днес.
Росен Плевнелиев обеща да няма реваншизъм, но даде ясно да се разбере, че ще бъде направена пълна ревизия на кабинета "Орешарски".
Освен членовете на политическите кабинети ще бъдат сменени и голяма част от директорите на дирекции в министерствата, както и част от секретарите.
"Знаем, че няма да ни предложат да останем. Има директива да се слагат само "правилни" хора, казаха високопоставени служители от министерствата.

Катаджийки се биха 15 мин в полицията, разкрива "24 часа"
Безпрецедентен женски бой между две служителки разтърси КАТ в Пловдив. Мелето е станало преди дни, а районната прокуратура разследва инцидента, научи “24 часа”.
“В продължение на 15 минути са чуваха крясъци, писъци и удари”, разказаха потресени полицаи. Конфликтът бил на лична основа между Недялка Танева и Калина Давчева, която е съпруга на доскорошния шеф на Окръжната следствена служба Красимир Давчев.
Двете дами работели в една и съща стая в КАТ. Първо започнали да се обиждат, тъй като едната нападнала другата с обвинението, че синът  бил уреден на работа по втория начин. Засегнатата майка веднага я сграбчила за косата. Последвали крошета и цинични обиди.
Побоят между дамите продължил около 15 минути. Никой от редовите катаджии не смеел да се намеси. Накрая офицер влязъл в стаята и ги разтървал.

Испанците укриват 550 млрд. евро в офшорни сметки, отбелязва "Сега"
Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци, сочат данните на международната организация Tax Justice Network, цитирани от Интерфакс. В офшорни зони са регистрирани част от филиалите на големи испански банки като Santander и BBVA, на строителните компании ACS, FCC и OHL, енергийната Repsol, комуникационната компания Telefonica и др.
Испанците масово откриват сметки в офшорни зони в последните пет години, когато държавата започна да увеличава данъците си. Гражданите с минимален доход, който не надвишава 1500 евро на месец, са облагани с налог от 25%, а тези, чиито приходи надхвърлят 25 000 евро, плащат 52% данък. В началото на този месец Мадрид прие закон, който регламентира намаляването на данъците от 2015 г. Максимална данъчна ставка в продължение на 2 години ще падне от 52% до 45%.

90% от новите болни от СПИН – заразени чрез секс, пресмята "Стандарт"
Девет от всеки нови десет случаи на ХИВ са хванали инфекцията по сексуален път. Преди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици. Тогава те са били 42% от случаите, но са намалели заради превенцията, каза д-р Тонка Върлева, шеф на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". От Варна тя даде старт на националната лятна антиспинкампания. Новите 113 серопозитивни лица от началото на годината увеличават броя на носителите на ХИВ до близо 2000 в страната според официалните данни. Броят на новите болни мъже е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Сред тях има една бременна и бъдеща майка.
Над 900 болни от СПИН са починали от 1986 г. насам. Националната антиСПИН програма е факт от 1998 г. и благодарение на прилагането й и на трикомпонентната терапия животът на болните се удължава средно с 25-30 години. Регистрирани от 1987 г. серопозитивни лица продължават да живеят и да работят активно.

В Бургас пият най-много, отбелязва "Дума"
Бургас се нарежда на първо място по алкохолизъм в страната. На второ място е София, а Перник остава на трето. Класацията е направена в изследване на Националния център по обществено здраве и анализи, обявена вчера. Официално близо 3000 бургазлии имат проблем с алкохола. В Софийско с тежък порок са 1500 човека, а в Перник - 1118.
Оказва се, че българите пият с по цели 7,5 литра повече алкохол годишно в сравнение с 1999 г., когато са изпивали по 27 литра. Потреблението на ракия обаче намалява с 400 грама на човек до едва 2 литра годишно. Дневната дажба на някои места надминава годишната за страната.
Световната класация за най-пиещите нации се оглавява от Молдова, а България е на 26-о място. То се дължи на факта, че всеки пети българин и всяка 25-а българка надигат чашката всеки ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА