9 Септември, 2014 12:42 1 634 0

Читателят пита: Имам ли същите права за информация и рекламация при стоките ІІ-ра употреба

  • читателят пита-
  • права-
  • информация-
  • рекламация-
  • стоките-
  • іі-ра употреба

Имам ли същите права по отношение на информацията и предявяването на рекламация, когато купувам стоки втора употреба? – въпросът е заимстван от коментар под предишна статия в рубриката на Факти.бг. Ето какво отговориха на читателите ни от Комисията за защита на потребителите:

Законът за защита на потребителите (ЗЗП) не прави разграничение между новите стоки и стоките втора употреба по отношение правото на информация, която потребителят следва да получи преди покупката. Тази информация включва данни за основните характеристики на продуктите, състав и опаковка, както и при необходимост – инструкции за употреба, комплектовка и поддръжка. Задължително потребителят следва да е информиран за опасностите, свързани с обичайното използване на стоката, ако има такива. Той трябва да бъде запознат и с начина на поддръжка и с условията за експлоатация, както и с влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба. Когато е приложимо, търговецът трябва да даде сведения и за срока на годност на стоката.

Нещо повече, търговецът не се освобождава от тези задължения дори когато не е получил необходимата информация от доставчика или производителя. От друга страна пък той няма право да отстранява или променя етикета, маркировката или друга информация, дадена от производителя или вносителя, ако с това свое действие ще подведе потребителите.

За стоките втора употреба също важи правото на потребителя да предяви рекламация в случай, че се окажат дефектни.

Какво още е полезно да знаете, когато сте закупили стока втора употреба?

Ако сте бил заблуден от информацията, която Ви е предоставена от производителя, можете да предявите регресивен иск към него.

Сигнализирайте в Комисията за защита на потребителите, когато се чувствате подведен от информацията за дадена стока, предоставена от търговците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА