Last news in Fakti

23 Септември, 2014 08:03 1 322 1

Заради дефлацията догодина трябва да намалят пенсиите

  • пенсии-
  • дефлация-
  • ток-
  • поскъпване-
  • учени-
  • евросредства-
  • пушене-
  • глоби

Преглед на печата

Заради дефлацията догодина трябва да намалят пенсиите, предупреждава "24 часа"
Пенсиите трябва да бъдат намалени догодина по швейцарското правило заради отрицателната инфлация през 2014 г., предупредиха експерти.
Инфлацията, независимо дали е положителна, или отрицателна, участва с 50% тежест в правилото. Другият компонент е ръстът на осигурителния доход, който няма да успее да компенсира дефлацията.
Проблемът е обсъждан в консултативния съвет за реформа на осигурителната система към социалния министър Йордан Христосков. Предложени са 3 варианта за решаването му. Първият е замразяване на пенсиите за година. Такъв подход вече бе използван от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков.
Вторият и третият предвиждат дописване на формулата, като е възможно дори леко повишение на пенсиите, ако някой от тях се приеме. Решението трябва да вземе следващото управление.

Владика размаха пръст на политиците, пише "Труд"
Великотърновският митрополит Григорий размаха пръст на политиците, които се бяха изсипали за честванията на 106 г. от обявяването на Независимостта в старата столица. От трибуната пред Царския дворец на крепостта Царевец Владиката предупреди бъдещите депутати да не забравят кой им плаща заплатите. "Нямаме вероучение, нито военно духовенство. Нека да се замислим дали сме независими от греха, от банките, от наркотиците и от всички други человечески пороци. Тези, които след две седмици ще влязат в парламента да не забравят, че могат ли да управляват себе си, ще могат да направляват и останалите хора", посъветва дядо Григорий и запя "На многая лета".

281 300 лв. са събрани от глоби за пушене за 6 месеца, пресмята "Сега"
281 300 лв. са наложените глоби за неспазване на забраната за тютюнопушене на обществени места за половин година, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Издадени са 485 постановления за глоби. Това означава, че средната санкция, наложена на нарушител, е около 580 лв. Засечените нередности са 885. Проверени са близо 105 000 обекта в цялата страна.
Глобата за пушене на закрито е от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. За едноличен търговец се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридически лица глобите са от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.
Само за два месеца - от 1 април до 30 май, 28-те здравни инспекции в страната са извършили и тематична проверка дали забраната за пушене се спазва и по детските площадки. Проверени са 4193 терена за игра (от подлежащи на инспекция 4679 площадки). Въпреки че родители и придружители на малчуганите масово нарушават забраната и палят цигара в близост до съоръженията за детска игра, за периода са издадени само три акта за констатирани нарушения. Издадени са и 271 предписания.
За сравнение за периода от 1 юни 2012 г., когато забраната за пушене на закрито влезе в сила, до 5 декември 2013 г. са проверени общо 306 047 обекта. За този период са отчетени 316 798 дневни и нощни проверки. По данни на МЗ за този период са издадени 1256 постановления за глоби на обща стойност 793 150 лв.

Връщаме учени от чужбина с евросредства, надява се "Стандарт"
Държавата ще свива парите за висше образование за вузове, чиито специалности имат нисък рейтинг. Целта е до 2020 година само първите 4-5 университета, които преподават дадена специалност, да получават финансиране, обясни просветният министър Румяна Коларова.
В момента например икономика се изучава в 24 вуза и за всички тях се харчат пари "на калпак". В бъдеще само първите няколко ще бъдат дотирани. Останалите вероятно ще могат да минат на платен прием или да закрият специалността. От 2016 година пък ще бъде спряно утвърждаването на прием в специалностите, които са на последните места по рейтинг, предвижда стратегията за висше образование. Коларова заяви също, че ще се премахне специалността професионален бакалавър. "В момента всички колежи са подали молби да станат университети", допълни тя.

Скъпият ток удря сиренето и млякото, притеснява се "Новинар"
Увеличението на цените на тока ще удари българското мляко и сирене. Освен че ще повиши цената на продуктите, ще вкара в преразход и фермите. Това съобщи за „Новинар” председателят на съюза на животновъдите Пенка Христова. Преди дни от ДКЕВР съобщиха, че токът ще поскъпне средно с 9,79% от 1 октомври.
Христова уточни, че е възможно някои фирми да не вдигнат цените за крайния потребител драстично, но това ще бъде пагубно за производителите, които няма да могат да компенсират загубите си. Христова обясни, че малките ферми масово са зависими от електричеството, тъй като някои от тях се намират в села без канализация и работят със специални машини на ток.
„Съхранението на млякото също изисква денонощно използване на електрическа енергия”, изтъкна Христова. Тя допълни, че според прогнозите цената на млечните продукти ще остане най-близка до сегашната в големите вериги. Причина за това е конкуренцията между хипермаркетите, обясниха анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Ако бяха спрели да крадат, нямаше да мислят за пенсиите. В целия ЕС се увеличават доходите, само при нас ще ги намаляват. Напълно се подиграват с избирателите. За 1 година колко пари изхарчваме по избори - ЗАЩО ?