24 Октомври, 2014 13:59 2 178 1

Асоциациите в бюти бранша алармират за неквалифицирани кадри

  • асоциациите в бюти бранша-
  • алармират-
  • неквалифицирани-
  • кадри

Неквалифицирани има сред фризьори, козметици, масажисти. SPA индустрията иска от държавата да официализира професията “масажист”.

Фризьори, козметици, маникюристи и масажисти практикуват професията си без необходимата или с недостатъчна квалификация, алармират асоциациите от бюти бранша. В рамките на дискусионния форум, организиран от НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение) и АМСПИКЗ (Асоциация на малките и средните предприятия от индустрията за красота и здраве) бяха очертани  необходимите мерки за гарантиране на задължителна професионална квалификация на няколко нива.

Само ясното дефиниране на нивата на обучението и категоричен контрол от страна на държавата могат да гарантира безопасността и здравето на потребителите, качеството на предоставяната услуга и да намалят нелоялната конкуренция, категорични са специалистите. Друг основен проблем е, че често малките обекти (с регистрация по патент) не декларират реални обороти, не плащат данъци и осигуровки и работят на занижени цени под себестойност на услугата.

От Национална агенция за професионално образование и обучение обявиха, че са в процес на разработване на Единен регистър, в който ще бъдат вписани всички, придобили ценз в легитимните центрове за професионално обучение. Така потребителите ще могат лесно да проверят дали фризьорът или козметикът им има необходимата степен на обучение. Това ще е първата стъпка в посока на защита на клиентите и създаване на ясни правила, защото към момента все още няма изработени нормативни актове, касаещи контрола и упражняването на дейността.

Представителите на бюти бранша и държавата се обединиха около тезата, че една от най-важните стъпки в правилната посока е въвеждането на 3-та и 4-та квалификационна степен (организация и технология във фризьорски, козметични услуги, маникюр и педикюр и инструкторска дейност) в Единния професионален класификатор в направление „Фризьорски и козметични услуги“. Това дава добра възможност за развитието на кадрите, извършващи обучение, както и на техните умения и компетенции. Очаква се също да излезе Наредба към новия Закон за професионално обучение, която ще регламентира точните правила за валидиране на лицата, упражняващи тези професии без диплома.

По данни на Национална агенция за професионално образование и обучение за 2013 г. през центровете за професионално обучение в страната по направление „Фризьорски и козметични услуги“ са преминали 5836 души. Това нарежда направлението на четвърто място по популярност на професиите. Почти всички новоквалифицирани са жени – за периода 2012 -2013 г. обучените лица са 9528, от които само 686 или 7% са мъже.

Пред още по-сериозни проблеми са изправени професионалистите в SPA и Wellness сферата. По време на дискусия „Обучението по масаж в България - актуални проблеми“, участниците се обединиха около следните основни тези: настоящото обучение по масаж в центровете е недостатъчно и неадекватно и това създава сериозни кадрови проблеми за индустрията. Няма ясни правила за правоспособност и е необходимо предприемането на спешни мерки за структурирането на професионалното образование не само на масажистите, но и на всички SPA специалисти. Заинтересованите страни бяха категорични, че липсата на ясни правила за правоспособността на българските масажисти води до хаос и девалвация на услугата. Те обсъдиха предстоящите стъпки по създаването на асоциация/федерация на масажистите в България, която да се стреми към извеждането на самостоятелна професия „масажист“, различна от съществуващата в момента специалност - „IV степен спортен масаж“.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор