Last news in Fakti

3 Декември, 2014 13:49 2 061 3

Василев: Икономиката набира скорост

  • василев-
  • българия-
  • германия-
  • дуално обучение-
  • стокообмен
Василев: Икономиката набира скорост - 1
д-р Митко Василев - управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (Снимка: М. Богданова©)

През 2014 г. стокообменът между България и Германия ще надвиши миналогодишният рекорд от 5.3 млрд. EUR, прогнозира Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в интервю специално за Факти.бг. Акцентът във взаимоотношенията между двете държави през следващата година ще е дуалната форма на обучение. Началото ще бъде поставено на 1 януари 2015 г., със създаването на клъстър.

 

- Доктор Василев, през 2013 г. имаше рекорд в стокообменът между България и Германия. Какви са Вашите прогнози за тази?

- Определено тази година ще имаме нов рекорд като надвишим 5.3 млрд. EUR от миналата година. Към момента изоставаме с 20%, но в края на годината най-много се съживява търговията и ще минем този рекорд. Това показва, че икономиката набира скорост и фирмите вече започват да се оглеждат за реализиране на продукцията си не само в България. При тази криза, който имаше експорт, той спечели. А експортът идва, когато участваш и на панаири, като например Франкфуртския.

- Санкциите срещу Русия ще се отразят ли по някакъв начин на стокообмена между България и Германия?

- Надяваме се да има някакъв малък шанс за нас.       Ние чак толкова големи загуби няма да понесем от износа към Русия. Ако погледнем другата тенденция, че Азия или по-специално Китай, започва да става все по-труден и скъп пазар и ако има някакъв отлив от Русия, България може да се окаже много интересно предмостие и връщайки се към Европа да минат през нашата страна.

- Ще има ли нови германски компании, който ще изберат България?

- Ние прекалено внимание обръщаме на тези, които не са дошли в България и се опитваме да направим всичко възможно, за да ги доведем, но щом не са дошли, трудно ще го направят. Но тези, които са тук, те продължават да инвестират. На тях трябва а се обръща повече внимание и да ги насърчаваме. Не е необходимо непременно нови мерки да се мислят или да се дават Сертификати клас „А”, а едно малко по-добро отношение, морално признание. Те ще го усетят.

- Акцентът в икономическите взаимоотношения между България и Германия къде беше през 2014 г.?

- Акцентът и той дълго време ще присъства като тема, ще е дуалното професионално обучение. Дълго говорихме и се въртяхме в един омагьосан кръг. Не виждаме мястото си да променим българското законодателство – нека бъде такова, каквото е. Искаме да докажем, че въпреки това законодателство, тази тема може да се случи и в България, след като някои германски компании на българския пазар могат да го правят, като например Liebherr.

От 1 януари стартира крълстър. Една от краткосрочните му цели е да консултира фирми, които желаят да провеждат дуално обучение, и да постави началото на първите пилотни обучения. Ние ще ги консултираме. Ще бъдем гаранти нещата да се случат точно така, както в Германия. По този начин искаме да допринесем хората да остават тук, да могат да си намерят работа и да не емигрират зад граница. Мисля, че това е важна кауза. Финансирането ще се осъществява от самите фирми. Цикълът на обучение ще е две-три години след завършване на средно образование и преди висше. Целта ни е накрая да получат и немски сертификат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгий

    0 0 Отговор
    Германия продала товара в Болгарию на 5.3 млрд??? Чему радоваться????
  • 2 Анатолий

    0 0 Отговор
    Ты прав, что Болгария поставила в Европу и на какую сумму? Почему мы так рады повышению товарооборота? Скоро в супермаркете кисло мляко болгарское не купишь.
  • 3 борислав

    0 0 Отговор

    що за глупав израз "икономиката набира скорост" и то от управител на БГИ-камара.И къде отива-нататък или на майка си в космоса.