Last news in Fakti

9 Декември, 2014 17:55 914 0

В ЕС се разбраха за Бюджет 2015

  • ес-
  • европейския парламент-
  • съвета на министрите-
  • бюджет 2015-
  • бюджета-
  • компромис-
  • страсбург

Очаква се предварителното споразумение да бъде окончателно гласувано между 15 и 18 декември в Страсбург

Представители на Европейския парламент и на Съвета на министрите на ЕС постигнаха предварително споразумение за бюджета на ЕС за 2015 г. Компромисът включва и изчистването на най-спешните дължими плащания към бенефициенти по европейски програми в страните-членки. Парламентът и Съветът ще трябва да одобрят официално достигнатото споразумение, за да влезе то в сила.

За 2015 г. договореният бюджет на ЕС ще включва ангажименти в размер на 145,3 млрд. евро и плащания за 141,2 млрд. евро. Ангажиментите са поети обвързващи задължения за изразходване на средства, а плащанията са реално наредените суми през определена година.

Окончателното гласуване на бюджета от Европейския парламент се очаква да стане в Страсбург между 15 и 18 декември, като по предварителното споразумение ще трябва да се произнесат първо депутатите от бюджетната комисия, а след това и Парламентът като цяло по време на пленарното заседание.

До компромиса се стигна, след като Парламентът и Съветът не можаха да стигнат до съгласие по първоначалното предложение на Европейската комисия и тя излезе с нов проектобюджет в края на ноември.

Депутатите са договорили с 45 млн. евро повече за европейската програма за изследвания и развитие Хоризонт 2020 и 16 млн. евро повече за програмата за студентска мобилност Еразъм+. Увеличението за средствата за външна политика е с 32 млн. евро. Агенциите за банков надзор и службата за управление на външните граници на ЕС Фронтекс също ще бъдат с по-голям бюджет през 2015 г., уточни Investor.

Евродепутатите са предвидили и 4,8 млрд. евро за изплащане на натрупани задължения за 2014-2015 г. Общата сума на неплатените задължения нарасна от 5 млрд. евро през 2010 г. до 23,4 милиарда евро в началото на 2014 г. Преговарящият екип на Европейския парламент обаче поставя условие Комисията да представи план за намаляване на неплатените сметки до разумни нива до 2016 г., заяви евродепутатът от либералната група Alde Жерар Депрес.

Германия е най-големият нетен платец на бюджета, като предоставя около 20% от общата сума. Най-голямата част от парите отиват за субсидии за земеделските производители и за подпомагане на сравнително бедните региони в страните от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА