Last news in Fakti

30 Декември, 2014 15:20 2 403 4

Състоянието на най-богатите хора в света е нараснало с $ 92 млрд

  • най-богатите-
  • състояние-
  • нараснало

Най-големи постъпления през годината е отчел китайският бизнесмен Джак Ма

Състоянието на най-богатите хора в света е нараснало с $ 92 млрд - 1
Бил Гейтс продължава да е най-богатият човек на света. Снимка: БТА/AP

Най-богатите хора в  света са станали още по-богати през 2014-та година, добавяйки към общото си състояние още $ 92 млрд., съобщи „Блумбърг“.

Според „Bloomberg Billionaires Index“ общата стойност на състоянието на 400-те най-богати хора в света възлиза на $ 4.1 трилиона.  Най-големи постъпления през изминалата година е отчел Джак Ма, който е съосновател на китайската компания за онлайн търговия Alibaba Group Holding.

Ма е бивш учител по английски, който през 1999 г. основава компанията в своя апартамент. През последната година 50-годишният бизнесмен е прибавил към своето богатство $ 25.1 млрд, а неговата компания отчете скок от 56% в стойността на своите акции. С това постижение Ма събра богатство на обща стойност от $ 28.7 млрд. и измести Ли Кашин като най-богатия човек в Азия.

2014-та е била добра и за американския финансист Уорън Бъфет, който през последната година е отчел приходи от $ 13.7 млрд., след като акциите на една от неговите компании, базирана в Небраска  скочиха с 28%. По този начин той измести собственика на най-голямата мексиканска телекомуникационна компания Карлос Слим от позицията на втория най-богат човек в света. Първото място остава за основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс, който през последната година има постъпления от $ 9.1 млрд.

През последната година социалната мрежа „Facebook” отчете сериозен напредък в рекламния пазар за мобилните платформи. В същото време и цената на сайта за споделяне на снимки „Инстаграм“, който компанията придоби през 2012 г. непрестанно скача. Така и собственика на компанията Марк Зукърбърг е отчел годишни приходи от $ 10.6 млрд.

В същото време Виктор Векселберг е изпреварил Алишер Османов като най-богатия човек в Русия. Това стана, след като стойността на  мобилната компания на Османов MegaFon OAO се понижила с близо 50%, което е намалило неговото състояние с 32% до $ 13.8 млрд.  Най-добри постъпления през годината сред руските индустриалци е отчел Олег Дерипаска, чиято компания за алуминий е спечелила $ 1.6 млрд, правейки общата стойност на неговото състояние $ 8.2 млрд.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Богатите богатеят, бедните беднеят, на прав път сме !
  • 2 Ивайло Николов

    0 0 Отговор
    Горките!!!К,во ша ги правят тия толкова пари.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Аз все си мисля че в класацията убягват истинските богаташи, тези които могат да си напечатат колкото искат от днес за утре.
    Имаше една детска песничка ... "балона се надууува ... ПУК!"
  • 4 comment

    0 0 Отговор
    Вероятно за тях ще има катафалка с теглич и ремарке, че иначе как ще занесат на оня свят толкова много притежания?!?