15 Януари, 2015 16:16 1 439 3

ДКЕВР се разделя на две

  • дкевр-
  • комисия-
  • ток-
  • вода-
  • разделяне

ДКЕВР да се раздели на две и членовете на регулатора да се избират от Народното събрание. Това решение приеха депутатите на първо четене днес на Закона за енергетиката.

Предложението беше прието със 133 гласа „за", един против и 19 „въздържал се".

Според промените единият състав на комисията ще се занимава с въпросите на енергетиката, а другият – с въпросите на водоснабдяването и канализацията. Съставите ще вземат самостоятелни решения в рамките на комисията, като по този начин се цели подобряване на бързината и качеството на работа на регулатора.

Това налага дефинирането на регулатора като комисия, а не като държавна комисия към Министерския съвет.

Номинациите на кандидатите се предлага да бъдат от народните представители и парламентарни групи, като е предвидена възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, и с определен предмет на дейност, както и национално представените организации на работодателите и на работниците и служителите също да могат да предлагат на народните представители и на парламентарните групи кандидатури за членове на комисията.

„Внесеният на първо четене в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката безспорно цели подобряване на енергийното и водно регулиране, осъществявано понастоящем от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране“. Това заяви от парламентарната трибуна Георги Недев, народен представител от ПГ Български демократичен център и зам.-председател на Комисията за контрол на ДКЕВР.

„В същото време, предлаганите конкретни промени в разпоредбите на закона, въпреки претенцията на авторите за подобрение при осъществяване на регулаторните правомощия на комисията, не гарантират изцяло постигането на поставените цели“, заяви Недев.

Според Недев през последната година възникналите проблеми в енергетиката може би са изместили акцента в работата на ДКЕВР, като комисията се е занимавала основно с болезнените за обществото проблеми с цената на тока, но това не може да обоснове едно такова изкуствено разделяне от типа „ни риба, ни рак“. Недев допълни, че в състава на комисията трябва да фигурират както специалисти в областта на енергетиката и ВиК, така и юрист, и икономист.

По предложение на председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев срокът за предложения на конкретни текстове между първото и второто четене е удължен от 7 на 14 дни.

Трябва да вървим към пълна либерализация на енергийния пазар, необходими са промени и във връзка с работата на борсата за електроенергия, смята Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Повече Декеври,повече нагушени чиновници,повече щастливи бълг. семейства!
  • 2 BG роб

    0 0 Отговор
    M...ви да е.. ,обирджиите на народа..
  • 3 хахо

    0 0 Отговор
    Само за сметките ли ша работя аз ве м...ц..а ви да е..