Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 17:28 1 807 0

Драстичен спад в стойностите на индекса на потребителските цени в Тайван

  • cpi-
  • индекс на потребителските цени-
  • тайван-
  • бензин-
  • разходи-
  • медицински услуги-
  • птичи грип

Това се дължи главно на по-ниските разходи за енергия

Според Генералната дирекция за бюджета, счетоводството и статистиката индексът на потребителските цени в Тайван е намалял с 0.94% през януари тази година. Това се дължи главно на по-ниските разходи за енергия.

За миналия месец се наблюдава спад с 24,72 на сто на средните месечни сметки за електроенергия в Тайван. Цените на бензина също значително спаднаха – с 29.52%, което е най-резкият спад от 2008 г. насам.

Сред седемте основни разхода, обхванати от проведеното изследване, се забелязват също интересни тенденции. Сектори като транспорт и комуникации към януари поевтиняват с 7.03%. Разходите, обхванати в графите „разни”, „разходи за живот” и „разходи за забавления”, също бележат спад съответно с 3.99%, 2.17% и 1.51%.

За сметка на това обаче се увеличават разходите за храна - с 4.45%, стимулирани от по-високите цени за зеленчуци (до 20.21%), яйца (13.19%) и месо (9.5%), но те частично се компенсират от намаляването на цените на плодовете. Лек ръст в цените се забелязва и по отношение на медицинските услуги и разходите за облекло – съответно с 0.44% и 1.15%.

Индексът на потребителските цени в Тайван се покачва през 2014 г. с 1.2%. Стойностите на ръста са по-големи от тези в Сингапур (1%), но по-ниски от Южна Корея (1.3%), континентален Китай (2%) и Хонконг (4.4%).

Националният съвет за развитие заяви, че надуването на цените на яйцата и месото е вследствие на подновеното снабдяване на страната с птиче месо след избухването на птичи грип през отминалия месец. Беше дадено обещание, че съветът ще държи под контрол ценовата стабилност чрез навременни мерки и мониторинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА