Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 17:31 1 224 0

Ръст в поръчките за износ на Тайван

  • бюрото по външна търговия-
  • министерството на икономиката-
  • износ-
  • поръчки-
  • тайван-
  • интернет-
  • мобилни устройства

Те са нараснали на годишна база с 3,4% към януари тази година

Поръчките за износ на Тайван са нараснали на годишна база с 3,4% към януари тази година, като са стигнали до 25,12 милиарда щатски долара. Това е в резултат на засиленото търсене на електроника, електротехника, оптични устройства и транспортна техника в световен мащаб.

„През януари износът на Тайван изпревари този на Южна Корея и Китай”, заяви заместник-генералният директор на Бюрото по външна търговия към Министерството на икономиката.

„Това силно представяне е забележително предвид относително консервативния климат на глобалния бизнес, особено след предупреждението на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард за навлизането в ерата на икономическата посредственост”, коментира той.

Поръчките за девет от общо единадесет големи експортни сектора на Тайван отбелязаха ръст през януари. Техниката поведе с ръст от 18,6%, следвана от оптичните устройства – с 17,1 на 100.

Електрониката, представляваща 33,2% от общия износ на Тайван, нарасна с 11,9%, докато транспортното оборудване бележи ръст с 11,6% спрямо предходната година.

За сметка на това поръчките за химикали и полезни изкопаеми отбелязаха спад съответно с 9,8% и 48,4% поради незначителното търсене.

Континентален Китай, включително Хонконг, остава основен износител с увеличение на поръчките на стойност до 10,34 милиарда щатски долара и процентно увеличение спрямо предходната година с 11,8%. САЩ се класират втори с повишение от 8,1% до 2,88 милиарда.

Износът на Япония се възстанови след драстичния спад през декември. Поръчките от Европа и страните от Югоизточна Азия намаляха съответно с 12,6% до 2,12 милиарда долара и 7,5% до 4,210 милиарда.

Бюрото по търговията на Тайван е оптимист по отношение на поръчките за износ за следващите няколко месеца заради все по-интензивния напредък в сферата на Интернет и мобилните устройства.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА