Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 14:26 1 371 2

Предложения за намаляване на административната тежест

  • предложения-
  • намаляване-
  • административната тежест

Предложенията са за микропредприятията на Асоциация на индустриалния капитал в България

Асоциация на индустриалния капитал в България неведнъж е правила предложения за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Предложенията, които те представят в настоящия документ, са насочени конкретно към намаляване на административната тежест върху микропредприятията. На мнение сме, че с извършването на предлаганите от нас законодателни промени работата на предприятията, попадащи в тази категория ще бъде значително облекчена.

Предлаганите от Асоциацията на индустриалния капитал промени касаят изменения в Закона за счетоводството – нормативeн акт, който е от особена значимост за осъществяваната от бизнеса дейност.

Асоциациацията иска въвеждане на понятието „микросубект“ в Закона за счетоводството

Микропредприятията разполагат с ограничени ресурси, с които да изпълнят високите регулаторни изисквания. Ако няма специални правила за микропредприятията, за тях се прилагат правилата, които важат за малките предприятия. Тези правила налагат върху тях административна тежест, която е непропорционална на тяхната големина и следователно създават относително по-тежки условия за микропредприятията в сравнение с другите малки предприятия. Ето защо съгласно разпоредбите на Директива 2013/34/ЕС е възможно държавите-членки да освобождават микропредприятията от някои задължения, приложими за малките предприятия, които биха довели до ненужно голяма административна тежест за тях.

Предлагат още критериите за определяне на едно предприятие като микросубект по Закона за счетоводството да бъдат следните /да отговаря най-малко на които и да е две от следните три условия/ :
• Обща балансова стойност – до левовата равностойност на 350 000 евро;
• Годишен оборот – до левовата равностойност на 700 000 евро;
• Среден брой на наетите лица през финансовата година – до 10.

Предлагат микросубектите да бъдат освободени от някои задължения, вменени им по Закона за счетоводството, а именно:
• Предоставяне на информация по „Предоставени аванси и натрупани приходи“ и по „Натрупани задължения и приходи за бъдещи периоди“;
• Съставяне на бележки към финансови отчети;
• Съставяне на доклад за дейността;
• Публикуване на годишните финансови отчети.

Предлагат също микросубектите да изготвят само съкратен баланс и съкратен отчет за приходите и разходите.

По данни на НСИ микропредприятията в България са 348 000 със средно заети 1.8 души. Всички те ще могат да се ползват от предлагания облекчен режим.

Изменение на чл. 38 от Закона за счетоводството

С оглед намаляване на регулаторната тежест и намаляване на извършваните разходи предлагат да бъде променена разпоредбата на чл. 38 от Закона за счетоводството, като акционерните дружества, които не са публични и отговарят на критериите за микросубект бъдат освободени от задължението за извършване на независим финансов одит. По мнение на Асоциацията следва да се обсъди допълнителна промяна, а именно - ограничаване на приложното поле на задължителния финансов одит, като отпадне т. 1 в чл. 38, ал. 1. Считат, че на независим финансов одит от регистрирани одитори трябва да подлежат субекти не на база правната форма на дружеството (акционерни дружества и командитни дружества с акции), а съобразно дейността (както е в т. 2 и т. 3) или на количествен критерий – приходи от продажби за предходната година над определен лимит.

3. Увеличаване на праговете по ал. 3 и ал. 4 на чл. 32 от Закона за счетоводството

Ал. 3 и 4 на чл. 32 от Закона за счетоводството предвиждат облекчения за едноличните търговци, а именно:

• едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за текущата година не надхвърля 100 000 лв., финансовите отчети могат да се състоят само от отчет за приходите и разходите и

• едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за предходния отчетен период не надхвърля 50 000 лв., могат да отчитат и представят дейността си посредством воденето на специфични регистри – книги.

С оглед предоставяне на възможност на повече еднолични предприятия да се отчитат при облекчен режим, разпоредбите в чл. 32 трябва да бъдат актуализирани. Предлагат прагът по ал. 3 да се увеличи от 100 000 на 200 000 лв., а този по ал. 4 – от 50 000 на 100 000 лева.

Асоциация на индустриалния капитал в България потвърждава да твърди, че административните пречки, поставени пред бизнеса, са в ущърб не само на предприятията, но и на държавата. България има нужда от работеща икономика, за да излезе от кризата, а това може да бъде постигнато най-бързо като бъде дадена възможност на бизнеса да се развива. Администрацията трябва да подпомага бизнеса, а не да го натоварва излишно и да спъва дейността му, в т.ч. чрез изискването на отчети, справки и доклади, които не ползват никого.

Надяваме се, че предложените от нас мерки ще бъдат обсъдени и приети от компетентните органи, тъй като същите ще окажат значително влияние върху намаляване на административната тежест върху микропредприятията в страната.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Todorov

    0 0 Отговор
    Плахи, предложения за реформи на икономика, която е за РЕАНИМАЦИЯ! ДЕБЮРОКРАТИЗАЦИЯ - това е формулата!
    Малкият бизнес е детето в "икономическото семейство"- всеки знае, че децата се нуждаят от свобода и грижи - за да могат да се развият и пораснат.
  • 2 Шефьор

    0 0 Отговор
    Де го тоя индустриален капитал в България? Нещо нищо не виждам. Каква е тая асоциация, че да дава предложения? От тия умни предложения, да се намали осигурителната тежест за фирмите, сега се чудим от къде да плащаме пенсии. А социалната осигуровка се превърна в данък за работещия. И щото и работника вече иска и той да плаща по-малко данъци имаме сива икономика. Направо се чудя, как им идват толкова тъпи идеи?!