2 Април, 2015 16:31 39 162 79

Billa и Penny напускат България

  • billa-
  • penny-
  • българия

До два месеца веригите BILLA и PENNY напускат страната ни. Германската компания REWE е в процес на продажба на обектите си у нас. Вече има подадени конкретни оферти и процесът е напреднал, съобщи в. "Капитал".

Компаниите, ангажирани с процедурата, отказват коментари.

При първата процедура за продажба на бизнеса на REWE "офертата" беше за пакета магазини в България и Румъния. Тя започна преди почти година, а ексклузивитет за преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции с фокус върху Централна и Източна Европа - базираният в Лондон Mid Europa.

При сегашния опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. По информация на изданието до крайния срок - 22 март, са подадени две индикативни оферти от български купувачи.

Финансови резултати на "Билла България" или "Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че "Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на "Пени" - малко под 200 млн. лв.

По информация от пазара очакваната цена за подобна сделка се очертава около 360 млн. лева.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е нито драматично, нито изненадващо решение. В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация - несигурни. В същото време е налице висока конкуренцията, посочва в. „Капитал“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gospodinvie122013

    3 2 Отговор
    добра новина от много време

    Коментиран от #63

  • 2 98988

    3 2 Отговор
    Айде ........чао и със здраве да си ядете .оклуците...
  • 3 foxbat

    2 2 Отговор
    Прав ви път ,и си набуайте скъпите ГМО боклуци в дупетата.
  • 4 гост

    3 3 Отговор
    Прави впечатление че В Била се продава доста скъпо и като пуснат нещо на промоция все няма за клиента и все намират извинение ама така не се прави , а при Пени само долни мизерни боклуци.Да се махат да си купуване в нашенските си магазини да си спасим икономиката.
  • 5 Масълце

    2 2 Отговор
    Чао чао боклуци !!! Отровихте хората с продуктите си !!! И да не се връщате никога вече !!! България няма нужда от вашите боклуци и тройни европейски цени !!! На минус сте понеже хората се усетиха и се разбягаха от вас , връщайте се обратно там откъдето сте дошли !!!
  • 6 ххх

    0 0 Отговор
    А кои са точно нашите магазини??? Ковачки например успя да фалира марка с традиции и клиенти, като натрупа куп задължения към додставчици и персонал.......
  • 7 Бхд БхД

    2 3 Отговор
    Те всичките големи супермаркети са с чуждестранни собственици та и парите заминават на там.
  • 8 piqn

    2 2 Отговор
    edni po malko da zaminavat sasipaha hiledi kvartalni magazin4eta s koito hiledi semeistva se ishranvaha 4ao i da ne se vru6tat
  • 9 t34

    1 4 Отговор
    dase mahat vsickite tuka neni tryabva super marketi tuka na nas ni tryabva rabota zavodi ima kade dasi harcim parite nyama kade dagi iskarvame vsickite dase mahat
  • 10 РАБОТОДАТЕЛ

    4 4 Отговор
    ПРАВ ВИ ПЪТ АМА СЕ ОБАДЕТЕ И НА МЕТРО И НА КАУФЛАН И НА ЛИДЛ И НА ДРУГИТЕ ЧУЖДОЗЕМНИ И СИ ВЪРВЕТ ЗАЕДНО ТАМ ОТ ДЕТО ДОЙДОХТЕ И ЛЕКА ВИ ПРЪСТ.
  • 11 W222

    4 5 Отговор
    УЖАС.ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ЧЕ ПРОДАВАТ БОКЛУЦИ ИЛИ ЧЕ ЦЕНИТЕ СА ГОЛЕМИ.САМО НЕ МИ КАЗВАЙТЕ ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ СА ПО ХУБАВИ ОТ ЧУЖДИТЕ,ЗАЩОТО ПО ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЯМА.АЗ ПАЗАРУВАМ САМО ОТ ПЕНИ,ЛИДЪЛ,КАРФУР И КАУФЛАНТ

    Коментиран от #12

  • 12 Shmeker

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "W222":

    Какво точно пазаруваш там? Преди и аз бях като теб, но нещо намалиха качеството. Аз от лидъл вземам точно 5 неща, от Карфур вземам основно някакви козметики, препарати, в Кауфланд не съм ходил щото ми е далеч, но има БГ продукти по малките магазини, които си заслужават повече .

    Коментиран от #14

  • 13 masacre

    7 2 Отговор
    Чудесна новина!Това бяха скапани магазини,особено Пени със техните пълни фалшаци стоки.
  • 14 W222

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Shmeker":

    ЗА ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ
  • 15 Румен Янев

    4 2 Отговор
    Всички ще избягат и в България ще процъфти гаражната търговия!!!Така ще е !!!В третия свят големи фирми няма!!!Сигурно ще се завърнат и онези гаражчета дето навремето правеха наливни безалкохолни???Вървим с ограмни крачки назад и спасение няма!!!Всъщност ....от днес метрото ходи до летището....само казвам де

    Коментиран от #16

  • 16 Shmeker

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Румен Янев":

    Викаш - за по-бързо изнасяне
  • 17 няма празно

    1 2 Отговор
    На мястото на тези,ще дойдат други.
  • 18 Shmeker

    3 3 Отговор
    Само да ви кажа, че Била се е изнесла от много други източно-европейски и доста по-развити държави много преди да се изнесе от България.
  • 19 Гроздев

    3 5 Отговор
    BILLA е номер едно хранителна верига. Естествено, че ако има компания, която иска да ги купи и предложи добра цена.... Вестниците си запълват страниците. Да видим сега кой може да си позволи милиарди левове?
    Всеки да се замисли, ако някой му предложи добра цена за нещо което притежава, дали ще откаже сделката?
  • 20 BENZ

    3 0 Отговор
    Lidl gi razbi
  • 21 гост

    2 0 Отговор
    ще плачем за тях, но ако искат помощ при изнасянето си ще им помогнем.
  • 22 1234

    1 0 Отговор
    всички вериги трябва да се изгонят в покрайнините на градовете. и нещо което повечето не знаете кауфланд и лидъл са на един собственик- направете си сметка за каква изкуствена конкуренция става дума и как се натиска българския производител
  • 23 1234

    1 0 Отговор
    руменчо , колкото повече дребен бизнес , толкова по - малко безработица и повече радостни деца

    Коментиран от #28

  • 24 най послеее

    1 0 Отговор
    Още преди години го предрекох. В Пени тогава работеха само натегачи и мръсници с корупционен манталитет. Тази структура не можеше да просъществува. Господ всичко вижда и сега да си търсят другаде работа... Нямат шанс пред прозорливостта на групата Кауфланд/Лидл...
  • 25 vvv

    1 0 Отговор
    да се махат
  • 26 6666

    2 1 Отговор
    Чета и си мисля ,тези писачи срещу Била ,Карфур,Кауфланд и др. големи вериги не са живели в онези времена на" развития"соц. когато всички магазини бяха български.Знаете ли каква трагедия беше, НЕ НЕЗНАЕТЕ.Хляба беше в големи дървени щайги без опаковка хвърлен на пода в неогледни павильони ,пълна мрасотия.Магазините за хранителни стоки полу празни ,"пускаха" по някога дефецитни стоки- :маслини , шпеков салом, луканка,овче сирене всичко не може да се изброи, българска мизерия.Сега като влеза в Кауфланд съм горд и щаслив че Вие младите няма да живете в онези отминали соц . времена .Стоката е пред Вас и можеш да избираш.Не се връщайте назад.

    Коментиран от #31, #62

  • 27 ами да

    1 0 Отговор
    това Пени, Била, Алди, Кауфланд - са помиярски вериги в Германия и др. страни. Имат там други магазини, с високо качество и прекрасно устроени магазини, но те не стъпват в боклуджарски страни като тия от източна Европа. SPAR - който е пазарувал от него, знае за какво говоря.
  • 28 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    Кодегега, какво разбираш под дребен бизне?
    Не бъркай абулантната търговия по улицата и гаражчета с производство!
    Колкото по-слаб финансово е собственика токова по-малки са заплатите и осигурвките и съответно по-нещастни работниците!
    Всяка верига си има своя ниша! Вилла е във съвсем дрг сегмент съсредоточена от Пенни.
    Пенни е в директна конкуренция с ЛИДЛ и от тук им идва проблкма!
    Лидъските стоки са едно към едно с тези в Германия и цените също!
    Ако имат БГ продукти са подложени на голям контрол, в малко гаражче няма лаборатория няма контрол и се продава всичко подред!
    Що се отнася до натиска над производителя, никой не го натиска!
    Ако не му изнася да продава на друго място, защо се натиска да им продава!
    Аз с големи вериги не работя, те искат аз не искам, точка!
    Да хитри са, имт позиции и се опитват да налагат условия на който се съгласи!
    Ако бяхме Германия на всеки ъгъл да се цъкат части за коли, мълък бизнес ОК, ама ние сме си почти в Анадола.... за съжаление!

    Коментиран от #41

  • 29 Бай хой

    0 0 Отговор
    Само да не ги заменят с хамерикански че си вкараха окупационни войски да си пазят интересите.
  • 30 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    в кварталния магазин има от пиле мляко и все качествени продукти защото си познават клиентите и не си позволяват да се излагат . в била само като влезеш и мирише на развалено месо , цените никак не са евтини а месо ,зеленчуци, плодове български няма разбирайте че е все едно на вкус дали ядеш домат или морков
  • 31 селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "6666":

    Това няма нищо общо с веригите магазини! Времената бяха съвсем различни и погледа към света, така че стига демагогия. Сега е съвсем друго време. Аз лично в Била не съм пазарувал никога, не ми харесваха стоките им в общи линии. Отделно там няма много неща които ги има в Кауфланд например. Не говоря за евтиния, говоря например за нерафинирано олио в стъклена бутилка, огромен избор от чужди сирена и колбаси и др. неща. Отделно си имат и много стоки с от евтиния клас. В Била няма какво да се лъжем че от край време лежеше само на едната реклама без особено покритие.
    Най ми е тъжно че всичките тези вериги са на чужди концерни, поне една да беше българска. За съжаление откакто сме в ЕС тече силен процес на смазване на местното производство. И това е на държавно ниво, веригите са последна брънка. Държавата ни е както разграден двор просто.
  • 32 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    6666 ти наколко години си
  • 33 W222

    2 2 Отговор
    БЕЗ БИЛА И ПЕНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ТАКИВА ГОЛЕМИ ФИРМИ КАТО ТЯХ ПЛАЩАТ ГОЛЕМИ ДАНАЦИ.И АКО СЕ МАХНАТ БИЛА,ПЕНИ,ЛИДЪЛ,КАРФУР И КАУФЛАНТ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА И ЗАГУБИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ЗАЩОТО САМО ОБОРОТА НА БИЛА И ПЕНИ Е БЛИЗО 700 МИЛИОНА ЛЕВА КОЕТО ЗНАЧИ 70 МИЛИОНА ДАНАЦИ А КАКВИ ДАНАЦИ ЩЕ ПЛАЩАТ БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ КОИТО ВИЕ ИСКАТЕ ДА ИМА В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ДЕТО ВИКАТЕ ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС.АКО В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО МАЛАК БИЗНЕС ТОГАВА ЩЕ БЪДЕМ ПО ЗЛЕ ОТ ИРАН,ИРАК,АФГАНИСТАН,ПАКИСТАН И ДРУГИ ТАКИВА ДЪРЖАВИ

    Коментиран от #37, #44

  • 34 питанка

    0 0 Отговор
    Задайте си въпроса защо магазини като wegmans не идват в България.
  • 35 toho

    0 0 Отговор
    Празно няма ! Била се маха - продава на едро магазините си - и идва друг .
  • 36 Мм

    0 0 Отговор
    Май тези, който ги купуват са собствениците на Пикадили и Карфур. Ако е вярно, то се гответе за сериозен монопол след време. Защото ще останат само те, кауфланд и метро...

    Коментиран от #40

  • 37 andreti14

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "W222":

    какви 70 милиона данъци, 10 % е данък печалба ,а не данък ДДС.
    А те са на загуба.
  • 38 Само ЦСКА

    2 0 Отговор
    Нормално. Капитализмът гледа "голямата" печалба. Сега ще се насочат към Украйна. А ние да си правим изводите за себе си. Очаква ни още по голяма и дълга стагнация.
    А в моя роден град преди една година направиха ремонт на магазина и за какво? Да го продадат. Пари хвърлени на вятъра. Това показва, колко неефективна е капиталистическата система.
  • 39 Иракли Иракли

    1 2 Отговор
    Да си заминава и КАУФЛАНД.......после и МЕТРО!Тук в България няма"далавера"за такива магазини!

    Коментиран от #58

  • 40 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мм":

    Виж това вече не е много добра новина
  • 41 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Истината боли":

    В Лидъл магазините в Германия цените са по ниски,а стоките са напълно идентични и като качество и като количество.Иначе новината е лоша колкото по малко конкуренция толкова по голям монопол.Относно БГ производителите стига са мрънкали не може в Била килограм кашкавал да е 14,50лв,а в фирмения магазин на въпросния БГ производител 16,20лв.
  • 42 Ицо Багера

    2 1 Отговор
    Майко мила, тая вечер няма да мога да спя, аз,всеки ден съм у пени'а и следа промоцийките....ще се завия и ще плача до зори!
  • 43 rum

    1 0 Отговор
    v lidil germenia techen hokolad nutela struva 2-3 evro v bg 10-11lv. kude e po eftino
  • 44 Ахче

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "W222":

    Къде ги видя тия данъци, ми е интерсно. Фирмата е външна за България и плаща данъка си в Германия .. Българската икономика само страда от такива.

    Коментиран от #53

  • 45 kiko

    0 0 Отговор
    Чистата печалба заминава всеки месец за Германия а ние си лапаме мухите и затъваме бавно но сигурно.
  • 46 mitko

    1 0 Отговор
    регистрирали са друга оффшорка и няма да си петнят запазената марка...мисля че ще се самопродадат на себе си и ще отмият лошия имидж
  • 47 диан

    0 0 Отговор
    абе плюем плюем
    ама ако можем всички ще я напуснем
  • 48 Симчо

    0 0 Отговор
    По убаво за Германия отколкото за некои чалкаджийски мутрички които после да ни дразнят с големите си джипове.
  • 49 Гост

    1 0 Отговор
    Еми то кой не иска развод с Престъпния апарат - България. Защо емигрират хората? Еми била и пени ви го подсказаха:

    В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация - несигурни.

    А аз ще добавя: и магистралите за милиарди-напукани.
  • 50 кллл

    0 0 Отговор
    Така лиииииии a вярно ли и вибратора си си го купил от там. завриси си краставиците от кауфланд от lidl ot bila i ot metro , tam kadeto nai haresvash. и такива капиталистичерски николета лозанови и 100 кила като тебе с тапата си ценносна система и некопметентия ти икономически и финансов поглед над конюнктурата (икономическа и политическа) могат само да си работят за 500 лева и да си мисят че са в играта.
  • 51 гост

    1 0 Отговор
    в Пени не съм влизал никога а в Била влизам само заради талоните за храна, които получавам от работодателя си и пак си смуча от пръстите какво да купя. Скъпо, малък асортимент, некачествени стоки - направял съм се на 2 пъти от топлата им витрина. Купувам общо взето, сапун, шампоан и прах за пране. С една дума няма да ми липсват изобщо.
  • 52 Ко речи

    0 0 Отговор
    Абе отчайващо гладки мозъци в този форум?! Печалбата отива в Германия? - а инвестирането в нови обекти в България и откриването на нови работни места - изцяло 100 % осигурени сигурно е безплатно? 91 магазина - колко са стрували да се построят, оборудват и частично заредят. Малоумни коментари колко искаш. Печалбата трябвало да остава в БГ? - ами сега ще остава...ама що ми се струва, че следващите 3,4,5 години новите собственици само ще затварят магазини, ще съкращават персонал и ще осигуряват на минимума. А ако може тогава някой да върне лентата назад и да каже колко са били и колко са станали постъпления от такива "вторични"плащания в бюджета? Да видим пък тогава колко ще е "страдала българската икономика". Чудно ми е, как може да има хора, които да се радват на това?! Е... сега ще цъфнат и вържат малките магазинчета...хахахха...голям избор ще имате на стока - толкова голям, колкото може да се събере в десетки пъти по малка площ, съответно и с толкова пъти по-"добро" качество и на продукция, и на обслужване. А БГ производителите на качествена стока... кой?! Знаете ли, че 90% от суровините за производство на "българско"кисело мляко и сирене са внос?...да не говорим за колбаси....абе да сте виждали скоро крави, овце, пилета, прасета...то и по селата вече няма ...що се заблуждавате. Цените били високи сравнено с други държави...какво очаквате в страна, в която няма пазарна икономика? ... и последно...както се каза по долу...когато след 5 години се събудите и осъзнаете, че на "пазара" е останала само една "българска" фирма, която ви продава всичко от хляб, през телевизори, до цимент, тогава недейте да ревете, че нямате избор и ви е наложено да купувате пакетирани ******* - заслужили сте си го!

    Коментиран от #67

  • 53 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ахче":

    А работещите в тези магазини къде си плащат данъците?
    Създай ти толкова работни места!

    Виж какво става с цениет в Русия без конкуренция, казва се спекулация и се вдигат в пъти!
    Искаш да работиш само за единя хляб?
  • 54 Opссссссссс

    1 0 Отговор
    Отдавна държава България няма, има само територия. Не можете ли да се осъзнаете, че всеки я е*е тая държава и после се изнася (като Цветан Василев) и после държавата нас ни е*e. И най-вече е*e бедния български народ, като политиците и обкражение правят луди пари от такива супермаркети електроенергия и, които не са лукс, а начин за оцеляване.
  • 55 Киро

    3 0 Отговор
    Общо взето, с малки изключения, повечето са коментари на хора, които хал-хабер си нямат от икономика.

    1. Супермаркети винаги ще има, дали ще се казват Била, Мила или Боила - все тая.

    2. Конкуренцията е ХУБАВО нещо, тя сваля цените и подобрява услугата;

    3. Ако някой се маха, то това е по негова собствена вина - не се е справил. Кауфланд що не се махнат?

    4. Хората няма да останат без работа, просто ще работят в същия супермаркет, но с друго име.

    5. Ако някой иска супермаркет, в който парите да остават тук - има Фантастико, има малки местни вериги. Това се нарича СВОБОДЕН ПАЗАР.

    6. Ако някой пък иска само български супермаркети - ми да ги направи, ето - свободен пазар!

    Няма НИЩО ненормално в изтегляне или идване на пазара от различни играчи и това НЕ Е трагедия, нито е победа. Нормален ход на събитията на всеки свободен пазар.

    Нещо неясно?

    Коментиран от #59, #66

  • 56 Мое Величество Купувачът

    2 0 Отговор
    Още в началото, след като 2 пъти се полъгах по ниски цени, обявени в рекламните листовки на Била (извинявайте господине, печатна грешка, цената е друга) предрекох, че с такава политика тази верига няма да стигне далеч. освен това цените им бяха относително високи. Престанах да пазарувам от тях. Закономерно, след като Аз престанах да пазарувам от тях, печалбите им намаляха.
    В Пени също ходих само в началото - жалки са с тези техни намаления само за хора с карти, но "в момента не могат да издадат карта". А и продават изключително боклуци - и хранителните и нехранителните стоки.
    Сега очаквам да ги последва Кауфланд- бедният човек е "брашнян чувал" - докато го тупаш - пуска - промивай му мозъка с рефрена "Хубаво и евтино" и му продавай боклуци. А той от нямането си ще прави печалбите на веригата.
  • 57 markiza

    1 0 Отговор
    да се махат... в Билла захарните изделия са по-скъпи от денонощните квартални магазини, а Пени с по 1-2 каси и стока, разхвърляна по палета и изцяло вакумирана стока също няма да липсва на никого
  • 58 Zlati zlatistia

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Иракли Иракли":

    i posle shte pazaruvash v garaja na lelia Penka

    Коментиран от #60, #69

  • 59 Ко речи

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Киро":

    О.К.
    Киро, добре си описал нормално фунционираща пазарна среда....обаче българската не е такава. Пример: две вериги, които държат може би 90% от пазара на домакинска техника. Какво им пречи да работят в картел и да налагат уж пазарни цени? Дори да не е така: Какво им пречи, като фирми държащи пазара да договарят серии, специално направени за българският пазар - с еднаква визия и параметни както техниката продавана в другите страни, но с части за нашата, и въпреки това да я продават на доста по-скъпи цени, макар и много по-некачествената. Примерно бормашина, но не с лагери, а с втулки. Да си купувал прах за пране от чужбина - има ли нещо общо със същата марка, но купуван в БГ? Няма да давам повече примери - безкрайно много са. Така нареченият "български пазар" освен, че е малък, неплатежоспособен, е в същото време скъп, въпреки отвратителното качество на предлаганата продукция. Този пазар е парадокс, а начинът му на съществуване бях чел, че се изучава вече с някои университети, като пример за грешно фунциониращ такъв. За трета точка - някои фирми планират затварянето си преди още да са отворили, като не винаги изтеглянето от даден пазар е заради несправяне. Просто са преценили, че това което е предлагал пазара като платежоспособност, към момента на изтеглянето вече е изчерпано. А защо мислиш, че нашата корумпирана "държава" няма да изгони постепенно всички външни играчи, вкл. Кауфланд? Според мен, с темповете с които напускат чуждестранните играчи до 5 години никой няма да остане. Проблемът е, че тогава вече ще си имаме монопол и във хранително-вкусовата търговия. Това е страшното! ... и не е сигурно доколко хората ще запазят местата си, но дори това да стане, много е възможно да минат в сивата икономика по отношение заплащане/осигуровки. Не съм сигурен, че тогава ще ги има малките търговски вериги. Да не стане както с бензиностанциите навремето. В заключение:
    "Пазарът" в България е всичко друго, но не и свободен.
    Дано греша за всичко написано по горе :)

    Коментиран от #61

  • 60 миседниш накура

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Zlati zlatistia":

    предпочитам от на леля ти пенка от нейния гараж защото ще намеря нещо истинско,а ти отивай да подпомагаш немските фирми с фалшивите стоки

    Коментиран от #70

  • 61 йй

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ко речи":

    Харесвам отговора ти. Свободна пазарна икономика не може да има в разкапана от корупция държава.
  • 62 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "6666":

    за това тогава ядеше истински хляб който на третия ден ставаше на камък защото се правеше от истински материали-сега ядеш опакован и мек по цели месеци,преди ядеше кисело мляко което на 3 ден се вкисваше а сега ти стои в хладилника с месеци защото е от сухо и разните му там заместители на мляко.колкото по-бързо се махнат от България тези вериги магазини толкова по-здрава ще е нацията,а не болна като немците
  • 63 VWandMercedes

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "gospodinvie122013":

    1.Тези вериги надали може да ги видите в ценъра на Виена(или друга голяма столица).Това само тук го има.
    2.Дребните производители и търговци(основно на зеленчуци и млечни продукти) от предприемачи се превърнаха в ниско платени роби във въпросните вериги.
    3.Как българина да произвежда месо,млечни продукти,зеленчуци,плодове,тестени изделия и др. като "отвън" се внасят продукти с висок процент на субсидия.Българина получава смешни субсидии, отделно вносните продукти са бити яко с хормони пестициди и какво ли още не,само и само ниска себестойност.
    Аз лично от края на пролетта до късна есен се наслаждавам на бг зеленчуци.
  • 64 Гост1

    0 0 Отговор
    Не е трагедията ,че се махат от тука,защото това пак ще е поредната перачница на някой тукашен крадльо.Трагедията е ,че няма кой да остане да пазарува в тая мила наша родина..........
  • 65 каментатор за 1 ви път

    0 0 Отговор
    Скъпи коментатори , отделили сте толкова време да прочетете тази новина ,да четете коментари и да расъждавате. Изляхте си мъката за БГ продуктите , за дребните търговци , за хипермаркетите за техника , за напускащите БГ пазара вериги , за картели и ....
    Подсещам Ви да пишете за Пеевски , Бойко ,Станишев ,Цветан Василев , Негово Светейшество Папа Франциск , Путин Обама и за комунизма.Чета fakti.bg защото побликуват , статии и новини доста по-бързо от други подобни сайтове .Никога не коментирам ,но сега не можах да се въздържа да пусна и аз коментар , след като близо 70 човека са кометирали статията .
    Супер готини сте , продължавайте в същия дух . Пишете , България има нужда от коментатори също така от " Хейтъри " , " Лайкъри " и тем подобни .
    Сега ако впрегнете цялата си омраза , умствен капацитет , идеите които имате , уникалните си качества на мениджъри ,търговци , производители ,брокери и работници МОЖЕ БИ ,казвам само МОЖЕ БИ , ще промените нещо .Не пречи да се опита , (надеждата умира последна) и (оптимизма е ценно качество) са казали хората не само у нас , но и по света .Разликата е че ние отделяме време ,нерви, пари и други ресурси за да се оплачем и коментираме неща които не засягат никого, не ни бъркат в джоба и нямат влияние на качеството на живот. Когато нещо Ви засяга вземете мерки , обидинете се ,застанете един до друг или пък може да пишете коментари.
    Пожелавам Ви приятен уйкенд .
  • 66 Кокич

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Киро":

    Какво им обясняваш на тия ? Толкова са злобни и завистливи, та чак ги заслепява.
  • 67 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ко речи":

    Абе прав си. Ама какво толкова са инвестирали и колко служители имат???
    Имат едни метални халета, пригодени за супермаркети и то построени преди 15-20 години. В тия халета работят по 10 човека на минимална заплата.
    Тва според теб някаква голяма инвестиция ли е? Ми да им дадат чистата печалба за периода в който са в БГ.
    Преди години постоянно пазарувах в Била, след това качеството на повечето неща, които могат да се вземат само там падна. Продават някакви меса, които миришат на старо например. Кой знае от кой държавен резерв ги вземат. Но това важи за повечето вериги де.
    Сега месо си вземам от местен доставчик, който зарежда в по-малки магазини и месото е невероятно по-добро.

    В Унгария отдавна са се изнесли, поне от преди 12 години, само Пени маркет стоеше.
  • 68 Shmeker

    0 0 Отговор
    Между другото работните места ще се запазят, нали ги купува друга верига? Хората няма да са на улицата. Така, че се надявам просто да дойде нещо по-добро и качествено.
  • 69 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Zlati zlatistia":

    vednaj da sme na edno mnenie
  • 70 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "миседниш накура":

    mi to i sega nikoi ne te spira da pazaruvash v kvartalnia garaj.na sila li te karat da poseshtavash tezi verigi?

    Коментиран от #77

  • 71 бай гъзара

    0 0 Отговор
    ЛЕКО ЗАПОЧВА ДА НАМИРИСВА ,ПЪРВО БАУМАКС И ПРАКТИКЕР СЕ ИЗНЕСОХА СЕГА БИЛА И ПЕНИ БЯГАТ,КОГАТО ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗТАНОВИ ОБИКНОВЕННО ИДВА РЕД НА НАЙ ДИВИЯ БИЗНЕС А ИМЕННО ВОЙНА И ПОСЛЕ ВЪЗТАНОВЯВАНЕ

    Коментиран от #72

  • 72 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "бай гъзара":

    praktiker si rabotiat.neshto si v greshka
  • 73 мишо

    0 0 Отговор
    ПОЖАРНИКАРА явно е дигнал мизата
  • 74 бай гъзара

    0 0 Отговор
    ТО ЧЕ РЕКЕТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПЕЧАЛБАТА В НАШАТА СТРАНА Е ЯСНО,АМА ДАНО ПОЖАРНИКАРА НЕ СЕ Е ДОГОВИР С НАТО ДА ХАРЧИ ТУКА РАКЕТИ СЪС СИРОМАШКИ УРАН
  • 75 killers

    0 0 Отговор
    много прост народ ей , лошото е че , още 2000 и повече хора ще са на трудовата борса на издръжка на държавата , а вие ще им давате ли заплати . Всички Бг. фирми в този бранш са мутренски , да не говорим че никой не спазва от тях трудовото законодателство , вие сте едни дребни душици ...
  • 76 прост народ

    0 0 Отговор
    щом и тези и Гръцките фирми се изнесат е.и и м....та на държавата , тука само м...ли ще останат , а и бежанци . Ако не знаете всяка майка бежанка има право да доведе семейството си в държавата в която е регистрирана , по европейските закони , така че м....та и на държавата ...
  • 77 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "BENZ":

    че аз отдавна не купувам нищо хранително от там
  • 78 гражданин

    0 0 Отговор
    Супер много се радвам , да се махат , дойдоха изнесоха ни парите и сега си тръгват. 500 мил. + 200 мил. + 360 мил. от продажба = НИТО ЛЕВ в българската икономика . Е да едни заплати......
  • 79 Purko

    0 0 Отговор
    Точно в центъра на Виена има Билла :) до хотел "Ананас".