Last news in Fakti

16 Април, 2015 14:45 1 302 0

Квотите за работа за хора с увреждания да са задължителни

  • георги пирински-
  • квоти-
  • работа-
  • хора-
  • увреждания-
  • задължителни

ЕК трябва да дава пример за недопускане на дискриминация и за равно третиране при наемане на работа и упражняване правото на труд на тези хора, смята Пирински

Квотите за работни места за лица с увреждания трябва да бъдат  задължителни за европейските институциите, заяви Георги Пирински по време на пленарните дебати на Европарламента.

По време на сесията на пленарното заседание на Европейския парламент вчера, бе обсъждан въпросът, иницииран от социалистите евродепутати, как Европейската комисията смята да гарантира равностойното третиране на хората с увреждания при тяхното явяване на конкурси, наемане на работа и упражняване правото на труд в европейските институции. В своите изказвания евродепутатите не приеха обясненията на Кристалина Георгиева - еврокомисар  по бюджета и човешките ресурси, че статутът на Комисията не разрешава въвеждането на квоти, осигуряващи такова третиране. Депутатите разкритикуваха липсата на резултати и конкретни действия в тази област.

Георги Пирински наблегна на факта, че Европейската комисия трябва да дава убедителен пример за недопускане на дискриминация и за равно третиране при наемане на работа и упражняване правото на труд, като въведе ясни и задължителни правила, включващи квотен принцип, валиден за европейските институции. Наред с това, той призова Комисията да разгледа и режима за държавните помощи и по-специално дали този режим не съдържа органичения, възпрепятстващи по-активното наемане на работа и упражняване на правото на труд.

Пирински взе участие по три от точките на дневния ред на пленарното заседание.

Безспорно най-голям интерес предизвика обсъждането и гласуването на резолюцията по повод на 100-годишнината от Арменския геноцид. В приетия с огромно мнозинство текст турската страна се призовава да признае историческата истина за трагичните събития от 1915 г. в дух на помирение и търсене на позитивно развитие на отношенията в бъдеще. В изказването си Пирински открои три момента - такова признаване би било категоричен знак, че съвременна Турция отхвърля трагичното наследство на Османската империя и всякакви тежнения към неоосманизъм; че то би било свидетелство за европейско поведение на турското ръководство и че това е верния път към ново начало на добросъседство с Армения.

Промяната в Многогодишната финансова рамка (МФР), гласувана от Европейския парламент, има важно практическо значение доколкото позволява да не се загубят 21 милиарда евросредства предоставени на държавите членки поради изтичане на срокове. В изказването си Георги Пирински отбеляза, че наложилата се промяна е резултат на три сериозни забавяния в работата на европейските институции - закъснялото утвърждаване на МФР, на съответните регламенти и на оперативните програми. Получилото се струпване през 2015 г. на усвояването (за предходния програмен период) и договарянето (за 2014 г. и 2015 г. от текущия) очевидно води до изключително натоварване на съответните администрации и до рязко нарастване на риска от грешки. Би било твърде лесно за такива грешки да се винят администрациите. Всъщност обаче, подчерта Пирински, надеждната защита на финансовите интереси на Съюза започва именно от това да се осигури достатъчно време необходимо за нормална подготовка и изпълнение на съответните регламенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА